Ajurvéda a zdravá pokožka

Je to veda o živote a tisícky rokov overený indický systém liečby tela ako celku, ktorý prináša nielen tipy, ako sa starať o svoje telo, ale tiež lieky na mnohé neduhy. Človek však nie je dokonalý tvor a ani jeho organizmus nemožno nazvať úplne ideálnym. Vždy má niečoho priveľa, niečoho primálo a ešte si vyrába nové problémy. A potom tou nerovnováhou trpí. Naučme sa teda, aká vlastne má byť tá rovnováha.


Ajurvéda definuje dokonalú pleť takto:

Ideálna pleť je mäkká, hebká a žiarivá. Má byť na dotyk príjemne teplá (to je znak dobrého prekrvenia), lesklá a mierne mastná. Dobre čítate, normálna pleť nie je jemná a bez lipidovej ochrannej bariéry, ona má naozaj odrážať svetlo a mierne sa lesknúť. Vrstva epidermis by nemala byť príliš hrubá, lebo hrubnutie naznačuje zvýšené odmieranie buniek a každá ranka či modrina sa musí hojiť rýchlo.

Že máte k tomuto ideálu riadne ďaleko? Potom spravte prvý krok a skúste definovať prevládajúcu energiu vo svojom tele. Podľa týchto princípov zistíte, čo máte robiť, aby ste mohli žiť v súlade s touto svojou vopred danou konštitúciou a cítiť sa harmonicky. Začnime určením typu pleti.

Nakreslila som pre vás taký obrázok, ktorý by vás mohol priviesť k poznaniu ľahšie, než keby ste mali prečítať desiatky článkov, ako som spravila ja.


Tak by sme teraz mohli vydedukovať nejaké tipy. Trošku vychádzam z prečítaného, no aby som len bezhlavo neodpisovala od iných, zabudnem na odborné termíny a presné definície. Radšej sa to pokúsim vysvetliť svojim "kuchynským slovníkom", lebo keby ste chceli odborný článok, nájdete a prečítate si ho aj bezo mňa...

Vata


Typ "Vata" by som prirovnala k tomu, čo my nazývame suchou a dehydratovanou pokožkou. Alebo aj tou "normálnou", ako ľudia zvyknú nazývať pleť kompletne zbavenú kožného mazu. Že býva studená, to si celkom dobre viem predstaviť, lebo drvivá väčšina mojich kamarátiek má presne takúto pleť. Ak idem niektorej pogratulovať a dať pusu na líčko, až ma strasie. Líca majú (na rozdiel odo mňa) studené. Ekzémy ženy typu vata nemávajú, leda ak z nejakej kontaktnej alergie. Pleť je skôr napnutá, keď jej chýba voda a nemá žiadny lesk. Ak sa začne olupovať a začne byť drsná, vtedy jej už chýba aj prirodzená ochranná bariéra.

Najlepšou starostlivosťou bude dobrý hydratačný krém a v zime sa zíde aj nejaký výživnejší, ako som písala v tomto článku. Veľmi vhodnými prípravkami sú krémy s obsahom pšenice, antioxidantov a mliečnych i rastlinných proteínov + lipidov. Nezanedbávajte protivráskovú starostlivosť. Suchá pleť stárne oveľa rýchlejšie ako mastnejšia. Neregeneruje sa tak rýchlo ako tie ostatné typy pokožky, lebo sa nevie dobre brániť. V žiadnom prípade neodporúčam umývať sa studenou ani príliš teplou vodou. Ten chlad možno zvádza ku horúcim kúpeľom, ale to je práve extrém. Lepšia je vlažná voda. Majte ju po ruke a striekajte sa ňou aj počas dňa. Urobíte veľmi dobre. Vyhýbajte sa akýmkoľvek extrémom - napríklad prechodom z tepla do zimy či vetra a dobre sa natierajte (pomáhajú aj masáže teplým olivovým či iným rastlinným olejom), inak sa vaša pleť priblíži k typu Pitta.

Pitta


Stačí trošku horúcej pary, horúci čaj, polievka či pikantné jedlo a pokožka hneď červená. Ženy s týmto typom pokožky majú viac menej normálnu pokožku, ale býva veľmi citlivá a náchylná na červenanie popísané i v tomto článku. Podobná je aj ich povaha - silne emotívna. Z času na čas ich treba schladiť, ale či už ide o city alebo pokožku, všetko s mierou. Extrémy nevyhovujú ani jedinému typu. Pokožka by sa nemala by sa vystavovať slnku, lebo nemá pigment pod kontrolou a poľahky môžete prísť k pigmentovým škvrnám. Dávajte si pozor aj na prechody z tepla do zimy a prílišné vysušovanie, či chladenie. Taktiež nesprávnou liečbou akné si koledujete o farebne nejednotnú pleť. Póry sa v dôsledku nesprávnej životosprávy a vystavovaniu teplu upchávajú a robí sa akné. Väčšinou si čierne bodky ani poriadne nevšimnete. Táto fáza je tak rýchla, že ju akoby preskakujete a prichádza rovno zápal, ktorý sa nie práve najrýchlejšie hojí a odstávajú po ňom škvrny. Môj prípad.

Základom dobrej opatery je nevysušovať pleť a učiť ju brániť sa. Potrebuje dôkladné ale jemné čistenie (najlepšie sú micelárne vody a toniká bez obsahu alkoholu) a nie príliš mastný krém s vhodným ochranným faktorom, aby ju to slnko toľko neničilo. Ak máte aj rosaceu, tak potom najlepší krém s obsahom extraktu z ruží. Tie Ajurvéda odporúča a teraz už chápem, prečo ma to k nim toľko ťahá. :-) Na trhu máme veľa krémov proti začervenaniu.

Kapha


Pokožka je zhrubnutá, bledá a dosť nečistá. Pre tie šupinky si ju zvykneme mýliť s Vatou a pre akné zasa s Pittou. Ale ona naozaj môže mať niečo z každého typu. Nie je každý len Kapha, Pitta alebo Vata. Sú aj zmiešané typy. Kapha slniečko znáša celkom dobre. Povedala by som, že o o niečo horšie ako Vata, ale lepšie ako Pitta. Napriek tomu je na dotyk skôr chladná a plní toxínov zo znečisteného životného prostredia i z potravy. Nevie sa prirodzene čistiť. Póry sú rozšírené, produkujú veľa mazu, na ktorom sa zákonite počas dňa prichytí aj viac nečistôt. Aj preto nikdy nepoužívajte zbytočne mastné krémy, nevychádzajte z domu bez očistenej pleti a riadne vstrebaného denného krému. Mejkap (ideálne nie na báze olejov) na konci každého dňa poriadne odlíčte.

Ako som už naznačila, najhlavnejšou úlohou je čistenie pleti. A nestačí ju čistiť raz, ale minimálne dvakrát denne. Píling si doprajte každý týždeň, alebo podľa potreby. Na prehriatie Ajurvéda radí používať zázvor a adstringencia na stiahnutie pórov. Dokonalou maskou pre pleť je maska s obahom íľu či liečivého bahna. Ten pokožku nielen upokojí a normalizuje tvorbu mazu, ale ju súčasne aj obrúsi a prekrví.

Zmiešané typy:

Prvou kombináciou je typ Vata - Pitta. K tomuto zmiešanému typu prídete poľahky. Stačí, aby ste sa zdržiavali v klimatizovaných priestoroch a nedostatočne pleť hydratovali a máte ho mať. Pleť bude nedobre zásobená vodou, nebude dobre živená a k tomu všetkému bude reagovať zvýšenou citlivosťou a podráždením na niektoré podnety. Odporúčaním pre tento typ je riadiť sa inštrukciami pre oba typy. V zime budete dbať na výživu, ako radí Ajurvéda pre typ Vata a v lete sa budete držať rád týkajúcich sa typu Pitta - hlavne sa treba chrániť pred slnkom.

Pitta - Kapha pleť je citlivá a zároveň mastná. Počas mojej mladosti sa k nej blížil aj môj typ pleti a prepracovala som sa k nemu práve vysušovaním. Nie je dobré zbavovať pleť všetkého mazu, len toho nadmerného a je rozumnejšie jeho tvorbu regulovať. Krémy s obsahom skvalénu budú skvelou voľbou. Sú jemné a nezničia ochranný film pokožky. Pužívajte ich hlavne v zime, kedy sa pokožka mastí viac. V lete sa riaďte odporúčaniami pre Pittu.

Vata - Kapha je vo všeobecnosti suchá pokožka, ale v T-zónach sú mastné miesta, kde sa z času na čas môže pritrafiť aj akné. Určite dodržiavajte zásady určené pre typ Vata. Samozrejme s dôrazom na čistenie problémových zón, aby sme pleť pekne vyrovnali. Žiaľ, na dobrú starostlivosť budete potrebovať viac prípravkov i viac času, keďže budete pleť ošetrovať dvojakým spôsobom, ale to vy určite zvládnete.

Ja to ako tak zvládam. Moja pleť je typická Pitta, ktorá mierne inklinuje ku Kaphe. Boli obdobia, kedy bola mastná až priveľmi, no to som už dostala pod kontrolu. K návratu k zdraviu mi pomáha Ajurvéda i iné prírodné vedy, ktoré ma posledné mesiace začali zaujímať. Keďže ma už nezaťažuje moja bývalá práca, konečne mám dosť času sa tomu venovať. Dostávam sa viac a viac do hĺbky, uzdravujem sa a o všetky svoje pozorovania i skúsenosti sa s vami samozrejme podelím. Máte sa na čo tešiť. Už nabudúce vám predstavím skvelý krém pripravený v súlade s ajurvédskymi receptúrami. Sledujte moje blogy, aby ste o to neprišli.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes