Rimmel: rúž Lasting Finish Matte by Kate Moss

Matné rúže sú na predajných pultoch, ale že by boli novinkami, to teda povedať nemôžem. Na britskej oficiálnej Facebook stránke boli uvedené ako horúca novinka v auguste 2012! Ale tým to neskončilo. Za mesiac sa začali predávať aj nové odtiene, len u nás stále nič a to všetko viac ako rok.

Už sme si zvykli, že sa k nám novinky dostávajú s niekoľko mesačným oneskorením, ale viac ako ročné oneskorenie mi príde už príliš. Úprimne, absolútne nechápem, prečo prinesenie nového výrobku Rimmel na Slovensko a do Čiech trvá tak neskutočne dlho, keď to konkurencii trvá polovičnú dobu. U výrobkov ako napríklad riasenka, očná linka, či kontúrovacia ceruzka ma to tak nezaráža. Na tie si pokojne počkám hoci aj rok. Ono je úplne jedno, akou kefkou si natočím riasy a aj možností orámovania oka linkou je neúrekom. Tam sa menia len techniky líčenia. Ale veci, u ktorých najviac záleží na odtieni a lesku, tie prichádzajú a vychádzajú z módy úplne iným tempom. Žiadna móda sa nezvykne držať dlhšie, ako jedno či dve ročné obdobia. Ak s ňou teda máme kráčať, príde mi úplne bezpredmetné napchať stojany novými rúžmi, očnými tieňmi a lakmi na nechty v odtieňoch a prevedeniach, ktoré v Británii frčali rok dozadu. Je niečo iné naplniť ich tzv "evergreenmi", ktoré nepodliehajú módnemu diktátu, ale sezónne veci a výrobky krikľavých farieb? Veď to máte ako s oblečením a obuvou. Ak by boli zvieracie vzory OUT, vyobliekali by ste sa takto a vyšli medzi ľudí? Obuli by ste si lakovky, ak by neboli v móde? Asi sotva. Tak buď je IN matný alebo lesklý rúž. Kúpim si podľa vzoru modeliek z prehliadkových mól buď perleťový, saténovo lesklý alebo matný očný tieň. A lesk na pery si vezmem s diamantovým leskom, alebo lesk evokujúci mokrý vzhľad. Kto módu sleduje, vždy sa rozhoduje podľa trendov a toho, či mu prevedenie i farba sedí. Ale dosť bolo môjho frfľania a poďme k opisu výrobku.

Vždy som bola toho názoru, že ja si so svojou veľkosťou pier a bledou pleťou s nedokonalosťami matný rúž dovoliť nemôžem. Stále na tom trvám, len som trošku pozmenila názor, lebo dnes už viem, že záleží aj na odtieni. Inak by som vyzerala s krvavo červeným matným rúžom a inak s týmto staroružovým.


Odtieň číslo 105 je pekný a na pohľad vyzerá lesklý, no nenechajte sa ovplyvniť prvým dojmom. Na perách robí matný vzhľad. Prejdime teda k zloženiu, lebo to ma celkom zaujalo.

Do očí mi udrel ricínový olej - RICINUS COMMUNIS (CASTOR) SEED OIL - ako olej, ktorý je síce hustý, ale vstrebateľnosť má dosť slabú a jeho vôňa nie je práve najpríjemnejšia. Aby na perách ostal dlhšie, treba mu pomôcť inými prísadami, udržiava však prirodzenú vlhkosť a zjemňuje pokožku. Pridáva sa aj do niektorých riaseniek, lebo robí riasy lesklé a pružné. Olej má antibakteriálne, antioxidačné a protizápalové účinky, čo by mohlo byť celkom užitočné, ak práve doliečujete nejaký kožný defekt na perách. Ošetrí drobné trhlinky a zabráni, aby sa vám do nich dostali baktérie, ktoré by boli schopné vyvolať kvasinkové infekcie (ako napríklad kútiky).

Aby rúž dosiahol matný vzhľad, bol doňho pravdepodobne z tejto príčiny pridaný kaolín (KAOLIN), čo je vlastne íľ. Nie je to zlý nápad, no ja osobne by som ho rozpráškovala na ešte menšie častice. Neviem ako vy, ale ja ho v tom rúži cítim. Neprekáža mi to tak, že by som sa s tým nevedela stotožniť, ale nie je mi to moc príjemné, i keď ten efekt nevyzerá zle. Na ten istý účel slúži kremeň (SILICA).
V obsahu vidím kvalitné vosky - CANDELILLA WAX a CARNAUBA WAX. Oba vosky sú získavané z cudzokrajných kríčkov a majú udržať rúž v potrebnej konzistencii i tvare, čo sa im darí. Nie je mäkký ako niektoré rúže a nezačne sa hneď pri prvom kontakte s perami roztápať.
Lasting Finish obsahuje ďalej vodu (nič neobvylé) a vitamín krásy - vitamín E (TOCOPHEROL). Ten bráni oxidácii, udržiava stálosť farieb a spolu s voskami i olejom dodáva perám výživu. 

Moju pozornosť upútali pigmenty získané z podrvených vzácnych kameňov. Na internete som sa dočítala, že rúže v sebe skrývajú prášok z ametystu, diamantu, rubínu a zafíru. To bude teda zrejme vysvetlenie fenoménu, prečo sa výrobok javí ako lesklý a prečo sú tie odtiene také sýte a pekné a prečo ma ich farbičky zvádzajú, aby som si kúpila ešte jeden. :-) Mnou testovaný odtieň je veľmi prirodzený. Však pozrite fotky a posúďte sami.
Bez rúžu
S rúžom







Vlastnosti rúžu

Obal sa mi celkom páči. Jeho červená farba vyzerá luxusnejšie ako čierny obal ostatných rúžov z kolekcií od Kate, no stále je to len plast. Nevyzerá až tak dobre, ako obal rúžu Hydra Renew, ktorý nám už čoskoro (pri troške šťastia možno už tento rok u nás) nahradí rúž Moisture Renew, ktorý sa už v minulom mesiaci objavil v Británii. Veď čo by sme aj chceli? Tento výrobok nebude ktoviejaký drahý, takže dizajn a použitý materiál je primeraný k cene.


Test rúžu

Ako som spomínala, pri nanášaní s dotykmi rúžu cítim drobné čiastočky minerálov. Niektoré blogerky písali, že rúž vysušuje, ale mne to tvrdenie nepríde úplne pravdivé. Tento dojem vyvoláva práve kaolín s kremeňom. Sú to minerály, ktoré absorbujú nadmernú vlhkosť i mastnotu, ale len na povrchu. Používajú aj aj v púdroch a dezodorantoch a po nich predsa nemáme pocit, že by nás zbavili všetkej vlhkosti.

Vôňa je, poviem to narovinu, podobná vôni lepidla, ktoré sme používali na výtvarnej výchove. Pamätáte si takú tú bielu pastu? Tak toto je presne ono. Ja som to lepidlo však zbožňovala a myslím, že som nebola jediná, kto z neho aj ochutnal. :-p Takže vôňa ani chuť rúžu mi ani trošku nevadí. Chuť toastov s nátierkou a môjho ranného čaju ostala zachovaná.

Trvanlivosť líčenia je super. Lesklé rúže vydržali na perách maximálne 2 - 3 hodiny, tento vydrží dlhšie. Znesie kadečo. Samozrejme neprekoná jedlo o niekoľkých chodoch, ale bežné raňajky zvládne.

Takto vyzerali moje pery predtým, ako som začala raňajkovať.

A takto skončili po raňajkách.
Pigmenty trošku ustúpili do pozadia, prášky som asi spapala, no farba drží a pery sú stále matné. To je plus. Veľa rúžov sľubuje výdrž ale len máloktorý naozaj rozchodí nejaké jedlo.

Moje hodnotenie:
Textúra: stredne tuhá, mierne pastová
Aplikácia: priemerná (naozaj nič ťažké, lebo rúž sa nerozmazáva)
Farebná sýtosť: 5
Výdrž: výborná (3 a viac hodín)
Celková spokojnosť: 9 bodov z 10 (mínusom je len tá pastová konzistencia)
Cena: okolo 5 - 6 EUR

Grafické znázornenie hodnotenia podľa novej stupnice:
celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
efekt po nalíčení
účinnosť v dlhodobom horizonte
pigmentácia
pocit na perách
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
zloženie
pomer kvalita / cena
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
Takže po tom šomraní na oneskorený príchod konštatujem len toľko, že tentokrát odpúšťam Rimmelu tieto divné praktiky. Na rúž sa oplatilo počkať, hoci aj viac než rok. Ak by aj teda nastávajúcu sezónu nebol v móde a matné pery by boli totálne OUT, určite si ho odložím, v príhodnú chvíľu ho vytiahnem a budem zasa používať.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Konečne som si prečítala poriadné hodnotenie na túto novinku. Sama uvažujem nad kúpov, trošku ma odrádza cena ale aj tak si jeden zaobstarám. Ďakujem za skvelý článok a za to že si ma naučila zase niečo nove :) Haa a nikdy by ma nenapadlo prirovnať vôňu rúžu k lepidlu! Ale máš pravdu :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes