Útoky z internetu na ženskú naivitu

Mnohé z nás vedia ledva zapnúť počítač, pracovať s Word a Excelom, napísať a poslať email, surfovať po internete a to je tak všetko. Tie šikovnejšie sa zmôžu aj na jednoduchú úpravu fotografií a písanie blogu. A niektoré si ani napriek týmto činnostiam nechránia svoj počítač. Nechať svoj vlastný počítač bez dozoru, to už ja nenazývam lajdáckosť. Baby, nebuďte hlúpe.


Každý Boží deň počúvame v televíznych novinách, aký vírus kde a kto vymyslel, ako oklamali a okradli ľudí cez ich vlastné počítače, ako sa nabúrali do svetových i našich štátnych databáz (VISA, NBS), ako urobili DDoS útok na známe servery (poľský platobný systém Przelewy24, hnonline.sk, lidovky.cz, český T-Mobile, O2). Vás sa to netýka? Hlúposť. Čo ak to raz spravia cez váš počítač? Pravda o internetovej plage je veľmi zlá:

Aj keď nepreposielate a neotvárate emaily od neznámych odosielateľov, aj keď neklikáte na linky neznámeho pôvodu, ste v nebezpečenstve.

Teraz som vás určite riadne vystrašila, ale ja netáram do vetra. Ja to myslím smrteľne vážne. Hackeri si na svoje útoky nevyberajú internetové kaviarne a nepodnikajú ich ani z vlastných počítačov. Vy by ste šli poslať kolegom výhražný email z vlastnej emailovej adresy? Asi sotva. Každá počítačová vojna svetového významu začala tam, kde by to nikto nečakal - na domácom počítači nič netušiaceho občana surfujúceho po internete. Z internetu k vám prenikajú stovky až tisícky hrozieb.

Práve nedávno som jeden taký napadnutý počítač videla. Poprosili ma, aby som sa pozrela na nejaký program, že nefunguje a popri hľadaní poruchy som zazrela už pol roka nefunkčný antivírus a systémové hlásenia s výzvami na zapnutie brány Firewall. Poviem vám, takmer ma vykotilo. Šlo o domácnosť, kde sa "Facebookuje" a "mailuje" jedna radosť a kde sa takmer každý deň hrajú na počítači rôzne online hry na overených i neoverených webových stránkach. Viete, kde všade mohol tento ich počítač odoslať svoje neduhy? Áno, tušíte správne. Nakaziť mohol každý počítač a keby šlo o sieť počítačov (napríklad firemnú alebo na jeden router pozapájaných susedov), tak ju zavíruje celú. Stačí, aby tie ostatné nemali adekvátnu ochranu.

Opýtala som sa, či sa počítač poslednú dobu nesprával čudne. Dostala som kladnú odpoveď. Často sa vypínal, niektoré hry nešlo ukončiť a niektoré ani začať... Niekedy ho vypínali zo zásuvky. Nečakala som ani minútu a hneď sa dala do práce. Nefunkčný program musel preč a nainštalovala som im skúšobnú verziu nového. Skúšobné verzie totiž bývajú plne funkčné a jej nainštalovaním som chcela ukázať týmto ľuďom, čo všetko im hrozí a čo všetko im ich počítač ničilo. Videli v priamom prenose aj to, ako sa tieto hrozby bránia novej ochrane.

Keď som odinštalovala nefunkčný antivírus na spomínanom počítači, dala som reštart a po ňom novú inštaláciu, počítač si stále nútil ďalšie reštarty. Logika systémov však nepracuje týmto spôsobom. Keď na počítači beží inštalácia, nebudete ju prerušovať reštartovaním systému. To je to isté, ako keby ste chceli vyhlušiť angínu antibiotikami a liečbu by ste stále prerušovali. Angína by trvala a vy by ste boli z nej akurát tak dobre zničení. Domnievam sa, že nútený reštart bola aktivita týchto červov. Hneď po nainštalovaní som spustila skenovanie počítača a ten počet nájdených infekcii prekonal všetky rekordy, aké som doteraz videla. Antivírus našiel 100 hrozieb a všetky ich úspešne zlikvidoval.
Koľko takých by sa asi našlo vo vašom počítači?

Nechcem hovoriť, že všetky ženy musia vedieť všetko o počítačoch. Ak však neviete nič, nespoliehajte sa na to, že váš manžel, dieťa či partner vedia. Radšej si to overte, kým nenájdete to, čo som našla ja v spomínanom počítači. A ak sa na to necítite, zavolajte niekoho, kto tomu rozumie.

Čo všetko vám hrozí, popíšem v ďalšom článku, lebo na jeden by to bolo priveľa informácií. Musíte ich vstrebať pekne postupne. Poviem vám aj to, ako sa môžete pred týmito nebezpečenstvami chrániť. Takže sledujte a čítajte.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes