Útoky z internetu na ženskú naivitu (pokračovanie)

Úplne najbežnejšia vec, ktorá atakuje počítače, je červ. Niektoré červy sa správajú ako vírusy a úplne vám zabránia používať niektoré programy. Niektoré donútia počítač, aby sa správal úplne neobvykle. Reštartuje sa kedy chce, vypne sa kedy chce, niekedy vám nejde niečo skopírovať a tak. Ale červy robia aj horšie veci a sú aj horšie hrozby ako červy. Pozor na ne.


Červy

Niektoré červy pracujú tak, že vymazávajú súbory z počítača. Nezameriavajú sa len na úplne bežné dokumenty, ktoré si vytvoríte, ale skôr idú po systémových súboroch. Sú aj také, ktoré v systéme spravia akési diery (nazýva sa to backdoor = zadné dvierka) a cez nich napádajú váš systém ich ďalší "kamaráti" (napr. vírusy) a keď sa niečo takéto začne diať, je to už väčšinou veľmi zlé. Tam je váš počítač už kompletne pod kontrolou niekoho iného. Spomínané DDoS útoky bývajú zväčša podnikané práve z takto napadnutých počítačov.

Pár mesiacov dozadu sa v médiách prezentoval vážny problém. On v skutočnosti vznikol už viac ako rok predtým, no tie naše sa o to začali zaujímať až teraz (so svojim tradičným oneskorením). Červy napadali mnohé počítače, znefunkčnili ich a zobrazili užívateľom výzvu k zaplateniu pokuty za nelegálne stiahnutý obsah. Dali sa stiahnuť spolu s filmom či mp3, tvárili sa ako nástroje používané políciou a dokonca tam figurovali aj logá polície. Veľa občanov sa nechalo nachytať, pokutu zaplatilo a prostriedky z týchto transakcií poputovali smerom k podvodníkom. Že prečo sme o tom nič nevedeli? Ktorý napadnutý a podvedený sa pôjde sťažovať na políciu alebo toto povie do kamery? Keď sa ho redaktori či policajti opýtajú na pôvod vírusu, čo im povie? Prizná sa, že si ho stiahol s filmom? :-D A toto sa prevalením škandálu neskončilo, vážení. Tento druh červa sa úspešne šíri ďalej, ľudia to ešte stále žerú a platia podvodníkom za odblokovanie svojich počítačov. Pravda, on sa odblokuje, ale hrozba trvá.

Za nemenej vážnu vec považujem to, ako si z vášho počítača berú informácie. Že vy tam nič tajné nemáte? Tak to pozor. Červy, resp. ich tvorcov nezaujímajú nejaké vaše písačky (referáty detí do školy, poznámky z prednášok a pod.), domáce videá a fotografie. Jedine ak by medzi nimi bolo niečo, čo sa dá speňažiť, napríklad pikantné domáce videá a fotografie, firemná korešpondencia obsahujúca prihlasovacie mená i heslá a podobné veci. On sa primárne zameriava na tajné veci. Objednávate si z internetu tovar, platíte ho platobnou kartou a on si zapamätá údaje z karty. Prihlasujete sa do internet bankingu a on si zaznamenáva prihlasovacie údaje a bezpečnostné prvky. Ani neviete ako a máte vybielený bankový účet.

Spyware

Rovnako ako červy sa správa spyware (špionážny program). Aj ten si z počítača berie dôležité údaje. Ten si však, na rozdiel od červa, musíte nainštalovať. Jedna rada pre vás: NIKDY NESŤAHUJTE PROGRAMY Z NEOVERENÝCH ZDROJOV. Môže znieť lákavo stiahnuť si z internetu zadarmo niečo, za čo inak musíte platiť, ale s rovnakou pravdepodobnosťou si môžete tiež sťahovať spyware. Nebuďte naivné. Takmer nič nie je zadarmo.

Vírusy

Sú zvláštnou kapitolou a asi nikomu nemusím vysvetľovať, čo robia. Mažú dáta, ničia počítače, zobrazujú vám kadejaké hlášky. Pekne vás podravia alebo sa vám povyhrážajú. :-p Ako som však už naznačila, od červa k vírusu to nie je tak ďaleko.

Trójske kone

No a ešte máme trójske koníky. Symbolika s dreveným koňom, vďaka ktorému sa Grékom podarilo zničiť Tróju, nie je čisto náhodná. Aj toto je skrytá hrozba. Prídete k nim rovnako, ako k spyware. Musia sa nainštalovať, no pri tej nekonečnej naivite niektorých ľudí to nie je žiadny problém. Program užitočný, parádny a ukrývajúci tajomstvo, ktoré sa spustí buď nejakou vašou činnosťou (vyvolanie nejakou klávesovou skratkou), alebo sa ukrytá časť programu pustí sama ako časovaná bomba. V dátume a čase sa väčšinou ukrýva nejaká symbolika. Počítač vám zničí napríklad 24.12. ako "darček na Vianoce".

Čo je to adekvátna ochrana...

  1. Nehrajte sa na chytrú a nesťahujte veci z neoverených zdrojov. Keď máte čo len najmenšie pochybnosti o dôveryhodnosti stránky, odíďte z nej a odolajte pokušeniu z nej niečo zobrať.
  2. Vždy majte zapnutú bránu Firewall. Táto brána je vašou obranou pred útokom zvonku. Bráni nepovolaným osobám i počítačovej hávedi získať prístup k vášmu počítaču. Keď prídu z internetu nejaké dáta (väčšinou pri inštalácii), skontroluje to podľa vlastných pravidiel a buď to umožní, alebo to zablokuje.
  3. Nezabúdajte na antivírusový program. Ten však nestačí len mať nainštalovaný, ale ho treba aj používať. Aspoň raz za týždeň si ním nechajte oskenovať celý počítač.
  4. Aj na spyware existujú účinné odstraňovače. Na požiadanie prekontrolujú počítač a všetky takéto programy zlikvidujú.
Bez týchto vecí nech vás ani len nenapadne prihlásiť sa do služobného emailu, firemného systému, internet bankingu, alebo si niečo nakúpiť cez internet. Hackeri vás sledujú a len čakajú na to, kedy im pošlete nejaký váš citlivý údaj.

Pre tých lenivých alebo počítačovo neznalých ľudí existujú aj "All in one" programy (také má ESET, AVG, Avast, Kaspersky). Či už sa rozhodnete pre takýto multifukčný, alebo si ich skúsite osobitne, každá seriózna spoločnosť vám umožní takýto program si vyskúšať zadarmo. Stiahnete si ho (podotýkam, že si ho musíte siahnuť výhradne z oficiálnych stránok spoločnosti) a potom vám nejaký čas chráni počítač. Po uplynutí tejto doby si ho môžete buď odinštalovať a vyskúšať niečo iné (ak nie ste spokojní), alebo si ho zakúpite a ochrana pokračuje. Výhodou každého dobrého ochrancu je to, že sa neustále cez internet aktualizuje a rozširuje si svoju databázu hrozieb a ochranu aj o tie, ktoré zlí hackari vymysleli len nedávno. Takto ostáva váš počítač stále chránený a vy môžete pokojne spať.

Ja osobne mám najradšej program od Esetu nazývaný Eset Smart Security. Ten obsahuje úplne všetko. Kontroluje SPAM, chráni vás pred Spyware, obsahuje Firewall, zabráni vám zadať citlivé údaje do stránok, ktoré sa tvária ako dôveryhodné, spraví vás neviditeľným pre hackerov, zabráni prístupu za zavírované stránky a dokonca vám ako rodičom umožní aj blokovať niektoré stránky pred prístupom vašich detí. Keby vám niekto počítač ukradol, pomôže polícii ho lokalizovať. Ročne zaň dáte päťdesiatku a za dvojročnú ochranu utratíte ani nie 75 EUR.

Keď sa tak zamyslíte nad tým, za čo všetko vyhadzujeme peniaze len tak, potom kompletná ochrana počítača vážne nestojí až tak veľa. Je to rozhodne menej než strata prostriedkov vybielením bankového účtu.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes