Dentálna hygiena ako veda

Poviem to úplne narovinu. V lekárni sme sa dentálnou hygienou nejako extra nezaoberali. Mávali sme kvalitné zubné pasty, medzizubné kartáčiky, dentálne nite, pár špeciálnych ústnych vôd a až na pár vecičiek k dentálnym protézam to bolo asi tak všetko. To ma však nezbavuje viny. Svoje zuby som si pokašľala sama a chcem vás všetkých varovať, aby ste neskúšali opakovať moje chyby.


Mojim pracoviskom takmer vždy bola lekáreň patriaca pod nejakú sieť s predajným miestom v nejakom väčšom obchode. Logicky, hypermarketové ceny bežného spotrebného tovaru sa od tých lekárenských značne líšia. Niektoré položky zo sortimentu preto nemalo vôbec zmysel držať. Úprimne, keď potreubjete zubnú kefku, napadne vás pýtať ju v lekárni? No mňa teda nie. Keď s nákupným vozíkom prechádzate okolo regálov, nejakú si tam nájdete. A veruže veľa ľudí presne toto urobí. Hodia do vozíka prvé, čo im padne pod ruku. Je len málo takých, čo to študujú, porovnávajú, alebo dokonca idú po niečom konkrétnom. Preto sme sa v lekárni zamerali na najviac žiadanú značku a koniec. Tou značkou bol a ešte stále je Curaprox.

Nemala som veľmi s čím porovnávať a nemala som dôvod to študovať. Moje zuby relatívne poslúchali a neboleli. Kým sa mi nezhoršili (už som o tom písala) a nezačali vo veľkom kaziť, mala som to na saláme. Kebyže mám na polici niekoľko druhov kartáčikov, určite ma to trkne a minimálne začnem špekulovať nad tým, v čom sa líšia. Ja som však bola kedysi človekom večne zaneprázdneným a ľahko ovplyvniteľným reklamou. Keď som videla tie špeciálne kartáčiky, ktoré sľubovali čistenie zubov pri minimálnej námahe, dala som sa nachytať a nemyslela na to, že klasické kartáčiky by mohli byť k niečomu dobré. Však tie špeciálne kefky mali údajne krásne všetko vyčistiť a tým istým pohybom ešte masírovať ďasná. Bolo mi jasné, že Curaprox bude dobrý, keď ho toľko odporúčajú, len sa mi nechcelo uvažovať, čím asi. Dnes mám sto chutí si za to streliť facku, ale už je neskoro plakať nad rozliatým mliekom.

Moja technika čistenia bola o ničom. Z časti to bol pozostatok inštrukcií mojej učiteľky z materskej školy: "Veronka, zúbky si čisti krúživým pohybom, akoby si na chcela maľovať kolieska." a z časti to boli pohyby prebraté z reklám. A najlepšie na tom bolo, že mi nikdy nikto nepovedal, že to celé stojí za deravú bačkoru. Nesprávna kefka, zlá veľkosť medzizubných kartáčikov, ústna voda silná ako čistič na toalety a ešte horšia technika čistenia. Mať tak čo najmenšie podozrenie, že robím také veľké chyby, objednám sa k dentálnej hygieničke. Namiesto toho som povyhadzovala všetky sladkosti zo svojho jedálnička a jedla viac zeleniny. Podotýkam, že nastrúhanej, lebo vcelku ju moje zuby neboli schopné pohrýzť. Malo to dobré aj zlé stránky. Jedla som zdravšie, no menej som prežúvala (bodaj by som to poriadne pohrýzla, keď mi to vyťahovalo všetky plomby).

Prišiel však deň, kedy som sa dozvedela úplnú pravdu. S dvoma problémovými zubami som chodila k zubárovi mesiac čo mesiac, aby mi ich len ošetril, zatvoril liečivou vložkou, ktorá mi obvykle vydržala tak 4 - 5 dní. Toto všetko trvalo viac ako dva roky. Keby som tie svoje starosti spísala, bol by to román na pokračovanie hodný sfilmovania ako scenár taliansko-argentínskej telenovely. Na moje otázky, čo robím nesprávne, sa mi nedostávalo odpovede, až ma raz okolnosti pritlačili k múru a dali mi ultimátum. Akoby mi začali hovoriť, že buď im dám riadnu starostlivosť, alebo si začnem sporiť na protézu a povedali mi to dosť drsným spôsobom. Skončila som na pohotovosti, pretože rok a pol liečený zub sa celý rozlámal doslova na cimpr-campr. Ale to nebol koniec. Môj zubár prestal ordinovať a ja tri mesiace nie a nie nájsť zubára, ktorý by ma pribral medzi svojich pacientov. Tak som vďaka šťastnej náhode skončila u súkromníka s vlastným RTG prístrojom a objednala sa odrazu aj na dentálnu hygienu. Zistil mi dosť vysoký počet kazov, ktorým sa radšej nejdem chváliť, i keď navonok sa zuby javili byť v poriadku. Ostala som ohromená a zahanbená.

Už viem, čím všetkým som sa previnila. Vyhodil mi to totiž pekne na oči a pokarhal ma ako malé decko. Starého zubára z toho vynechám. Nech tie zuby ošetroval ako (ne)vedel, mala som mať rozum a strániť sa aj vlastných chýb. Nevhcem byť až priveľmi zlá, no mám také tušenie, že keby sa viacero čitateliek objednalo na dentálnu hygienu, skončili by podobne. Takže tu to mám na jednom peknom zozname. Čitajte, možno robíte podobné chyby.

  • HAK. Znie to príšerne, ale antikoncepcia naozaj prispieva k zlému stavu zubov. Len tí najlepší odborníci vám vysvetlia, ako nepekne vplýva na stav ďasien. Áno, stav tých jemných a zdanlivo nepodstatných vecičiek, ktoré nám majú chrániť zuby. Že sú podstatné, to obvykle zistíme až vtedy, až sa začnú zväčšovať, krvácať alebo oddiaľovať od zúbkov a odhaľovať krčky. Môj názor už poznáte. Som proti užívaniu HAK.
  • Zlá technika čistenia. Maľovanie krúžkov je v poriadku, ak tie krúžky maľujete v správnom uhle, správne držíte kefku a ak nevynechávate niektoré zuby. Dôležitá je aj dôkladnosť, nie čas. Hovorilo sa, že zuby si máme čistiť aspoň dve minúty, potom to odrazu experti navýšili o jednu minútu. Ja tvrdím, že vám budú na dve veci také tie presýpacie hodiny, stopky a iné vychytávky ukazujúce, ako dlho už krúžite kartáčikom v ústach, ak ten kartáčik nepojme so sebou všetku tú špinu zo zubných i medzizubných priestorov. Nebudem sa náhliť a ani mykať rukou ako šijací stroj, len aby som to stihla poriadne spraviť za tie svoje vyhradené tri minúty. Vezmem si radšej kefku k televízoru a budem si tie zuby čistiť poriadne, pohodlne aj za cenu toho, že to bude trvať o minútu či dve viac.
  • Silný tlak na zubnú sklovinu a ďasná. Neviem, prečo som si brala príklad od ľudí, ktorí keď si čistili zuby, tak ich kefka robila len také "Kšššš, kšššš." Čistenie zubov nemusí byť počuť. Alebo čoby nemuselo... ono by ani nemalo. Nečistíme len zuby, ale aj priestor okolo nich a potrebujeme to všetko očistiť, nie zodrať.
  • Zlá zubná kefka. Mali by sme kupovať čo najmäkšie kartáčiky, nie tie tvrdé. A keď beriem do úvahy správnu techniku, ktorej som sa časom naučila, tak by mali mať aj rovnako dlhé štetinky. Žiadne s gumou uprostred či štetinkami rôznej dĺžky trčiacimi do rôznych strán. Takými sa dá zub čistiť len obmedzenými pohybmi. Nikdy tými štetinami neobsiahnete celú plochu. Jedine, že by ste pri tom zrkadle sedeli pol hodiny... Za starých čias sme mali úplne jednoduché kartáčiky a akí sme boli spokojní. Experti to vedia a vie to aj môj zubár, ktorý celý svoj život (a nie je práve najmladší) používal len takéto klasické kartáčiky. Dnes má také práve značka Curaprox. Kebyže to viem, ušetrím si cestu pomedzi regále v supermarkete. Celý čas som ich mala pod nosom.
  • Čistenie medzizubných priestorov nesprávnym kartáčikom. Mala som tie najmenšie, lebo som mala pocit, že tými väčšími neprejdem. Ale bolo treba buď zmerať tie vzdialenosti medzi zubami, alebo sa o tom presvedčiť a skúsiť aj väčšie. To by sa ale lenivá Veronika musela tým začať zaoberať...
  • Sladkosti a sladké nápoje. Týmto nechcem hádzať všetky sladké veci do jedného vreca, pretože ono nie je naozaj nutné okamžite zo stravy vyradiť všetky pochutiny. Dosť škodlivé je akurát popíjanie presladených nápojov, lebo tie okrem toho, že škodia zubom obsahom cukru (ktorý milujú baktérie) aj leptajú sklovinu. Však som videla tie fotky, keď jeden človek colou vyčistil toaletu. Čokoláda a to ostatné sú už menšie zlá. Nnemusia však ublížiť, ak si aspoň večer poriadne vyčistíte zuby. A podotýkam, že poriadne.
  • Nesprávne zubné pasty. Čudujem sa, že mám žlté zuby, keď je v mojej paste triclosan a niektoré iné dezinfekčné látky, po ktorých žltne aj oblečenie? Je mi divné, že sú tie zuby poškodené, keď ich drhnem abrazívnymi látkami? Čert nech berie tie mikrogranule a kadejaké somariny. Zubná pasta má len dopomôcť k lepšiemu dychu a odkraglovať dáke tie baktérie. Keď už chcem niečo lepšieho, tak dáka tá účinná látka navyše nie je na škodu, no spoliehať sa na to, že pasta zachráni zuby pred kazom je ako čakať na Sahare sneh. Zuby zachraňuje technika čistenia, nie pasta.
  • Drasticky pôsobiace dentálne vody. Výbuch v ústach, svieža vlna na jazyku, dych mraziaci sklá. V reklame to máme prezentované veľmi pekne. Čo všetko to robí alebo má robiť v ústach, to je ťažko povedať. No počula som, čo to robilo so sifónom, keď som to vypľula do umývadla a po rokoch som konečne prečítala zloženie. To ma presvedčilo o tom, že môj zubár mal pravdu. Keď máte čerstvo vytrhnutý zub alebo ste po nejakom zákroku, možno je fajn takto ústa vydenzifikovať, ale bežne si ich takto preplachovať nemá väčší zmysel.

Dnes by som viac takéto chyby nespravila. Jednak by ma to stálo ďalšie bankovky (lebo to ošetrenie zubov už nemám hradené poisťovňou) a jednak som šťastná, že sa po dvoch rokoch môžem konečne zahryznúť do mrkvy bez obavy, že si na nej vylámem zuby. To sa mi teraz hryzie, keď už mám čím...

Baby, ak sa v tomto príbehu aspoň čiastočne spoznávate, vyhľadajte aj vy nejakého odborníka vo svojom okolí a objednajte sa k nemu na dentálnu hygienu. Keď si všetci uvedomíme, že na tomto svete budeme ešte minimálne 30 - 60 rokov s týmito zubami, nepripadá vám ignorácia starostlivosti o zuby ako čistý hazard? My sa štátnych zubov v tomto našom slovenskom štáte na staré kolená nedočkáme. Čím potom budete hrýzť? Najmete si predžúvačov?
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes