Mejkap môj každodenný daj mi dnes...

Líčenie je také staré ako ľudstvo samo. Človek je mysliaca bytosť, ktorá má svoje sny a túžby. Jednou z nich je túžba po dokonalosti a tú príroda nie každému nadelila do vienka. Svoje domy krášlime omietkou a inak to nie je ani tvárou, ktorá tiež ukazuje okoliu rôzne nedostatky a preto ju musíme nejako "vytuningovať".


Keď si pomyslím na niektoré krášliace techniky, miestami mi behá mráz po chrbte. Niektoré ingrediencie sa v prípravkoch na skráľovanie ešte stále používajú a iné sme (našťastie) už dávno zavrhli.

Neviem, či sa dajú popolom a krvou natreté partie tváre považovať za mejkap, ale napríklad v takom praveku bol takýto outfit naozaj IN. :-) Ako čas bežal, ľudia si začali hľadať lepšie zložky do svojich skrášľovadiel. Pokiaľ je pravda, že pre krásu treba trpieť, v baroku to platilo dvojnásobne. Tam sa pre krásu zomieralo. Púdre a mejkapy obsahovali ortuť a olovo a takej koncentrácii, že lepší spôsob na samovraždu azda ani neexistuje. Asi najlepšie v našom letopočte obstáli gejše. Po navodení rôznych zdravotných problémov spôsobeným mejkapmi s obsahom olova im to zrejme došlo a olovo nahradili "zdravým" ryžovým práškom upchávajúcim póry.

Netuším, čím to je, ale ľudia s vývojom nemúdreli, ale hlúpli. Až v istom okamihu v blízkej minulosti sa niečo v nás zlomilo a vrátili sme sa opäť k prírode. K tomu, čo ženy používali už v časoch pred našim letopočtom. Uhlík, arabská hlinka, minerálne pigmenty, rastlinné extrakty a podobné prírodné ingrediencie sú opäť v kurze a peknejú po nich ženy na celom svete. Dokonca aj ja. :-)

Čo sa týka účinkov, tie sú rôzne a vždy ich určuje zloženie.

  • Pre staršie ženy je vhodný vyhladzujúci a protivráskový. Takýto mejkap obsahuje AHA kyseliny, pigmenty, vitamíny, rastlinné extrakty a rôzne iné zložky.
  • Ďalej možno dostať výživný a hydratačný, pričom výživný premasťuje a hydratačný dodáva pleti vlhkosť.
  • Podľa toho, ako ukáže opticky, poznáme mejkap matujúci alebo mejkap s pigmentami, ktoré pleť prežiaria. Pigmenty rozjasnia unavenú pleť a minimalizujú nedokonalosti (zjednocujú farbu).
  • Z hľadiska trvanlivosti môže mejkap vydrať aj viac ako 8 hodín alebo byť dokonca plne odolným proti oteru.
  • Keď berieme do úvahy kryciu schopnosť, poznáme transparentný alebo intenzívne krycí mejkap.

Ako si vybrať ten správny? Určite podľa farby. Orientačne by sa odtiene mejkapov dali rozdeliť na oranžové a ružové. Bleduľkám pristanú ružové tóny, ženám s opálenou pleťou zasa oranžové.

Alfou a omegou je voliť mejkap podľa typu pleti.

  • Na mastnú pleť patrí mejkap jemnej gélovej štruktúry alebo nejaký matujúci mejkap.
  • Na suchú pleť je ideálny krémový a to buď hydratačný alebo výživný. Na trhu sú tiež prípravky s obsahom rôznych vitamínov a látok redukujúcich vrásky, ktorým sa potešia obzvlášť ženy v strednom a zrelom veku, kde je suchá pleť úplne bežná.
  • Ďalším typom je zmiešaná pleť. Pri tomto type neostáva nič iné, len kombinovať rôzne prípravky, alebo vždy myslieť dopredu a na suchšie partie nanášať podkladové krémy.
  • Najhoršie na tom sú ženy s akné. Akné je zvláštnou kapitolou, pretože ho máloktorý mejkap úplne prekryje. Dobrá správa je, že takmer každý výrobca má vo svojej ponuke aj korektor vo farbách mejkapov, ktorým sa v prípade potreby dajú niektoré nedostatky dokorigovať a niektoré korektory akné dokonca aj liečia.

Do úvahy berte aj ročné obdobie.

Môj názor je taký, že každá žena by mala mať aspoň dva rôzne mejkapy.
  • Na zimu je lepší hutnejší bledší.
  • Na leto si zadovážime ľahší krémový či gélový s tmavšou farbou, keďže sa zvykneme opáliť.
Minerálny mejkap

Nie je úplne typický mejkap. Je to skôr prášok na spôsob púdru bez obsahu olejov, farbív, parfémov a konzervantov. Dokonale prekryje a zmatní tvár, ktorá tak ostane bez nežiadúceho lesku. Hodí sa pre mastnú, zmiešanú i citlivú pleť, pretože pomleté minerály nevyvolávajú alergické reakcie a na mastiacej sa pleti dokonale priľnú.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes