Cactus Bleo - moja prvá kefa na vlasy Cactus

Do mojej vlasovej výbavy už nejaký ten piatok patrí nová kefa na vlasy od relatívne neznámej značky Cactus. V čom je lepšia než jej preslávený kolega Tangle Teezer?

Cactus a Tangle Teezer - podobnosť nemožno zaprieť

Milujem škrabkanie po hlave alebo po chrbte. Je to krásny prejav lásky, keď si večer s priateľom sadneme k dobrému filmu a škrabkame jeden druhého. Má to ale jeden háčik. 12 milimetrové vlasy môjho priateľa nemajú s pohybmi prstov po pokožke žiadny problém. Horšie je to s dlhými vlasmi, ktoré sa môžu priam neskutočne zamotať a nedajboh ich potom rozčesať. Neraz som si myslela, že už ma zachránia iba nožnice.

Moja obľúbená no značne opotrebovaná kefa Tangle Teezer už evidentne nezvládala takéto vlasové "kreácie" od môjho priateľa. Mala som v pláne kúpiť novú, ale teraz pred Vianocami a v tejto dobe sa každý peniaz zíde a v akciových cenách bola iná značka. Pri nákupoch mi padla do oka kefa na vlasy Cactus, ktorá stála polovicu a ešte i krajšie vyzerala. Preto som svoj zámer prehodnotila a dospela k záveru, že ju vyskúšam.

Bude kefa na vlasy Cactus Bleo s flexibilnými štetinami rôznej dĺžky rovnako dobrá a nebudem svoj nákup ľutovať?

Štetiny rôznych dĺžok nie sú v rozčesávaní chuchvalcov žiadnou novinkou. Pre svoju psiu slečnu Vikinku, som už pred 14 rokmi kúpila v obchode kovový hrebeň. Aj ten mal zuby usporiadané na striedačku - kratšie s dlhšími a verím, že to nebol prvý produkt tohto druhu. Takéto usporiadanie malo pomôcť v ľahšom a menej bolestivom česaní psíkov. Uznávam, že výhody hrebeň mal. Ale nemôžem povedať, že by Vikinka česanie s ním milovala. Predsa som ju chudinu pár krát poriadne vyťahala za tie škuty. O pár rokov prišiel výrobca Tangle Teezer s kefami pre ľudí a priniesol upgrade. Štetiny nakrájal na dve dĺžky a usporiadal rovnako. Akurát ich spravil plastové a ohybné. Kefa Tangle Teezer teda rozčeše všetko. Ale vďaka flexibilite nikdy vlasy neťahá, neškutuje ľudí a česanie nebolí. V čom je teda kefa na vlasy Cactus lepšia alebo horšia? V porovnaní posúdim tieto vlastnosti:

1. Dĺžka štetín

Prvý rozdiel som zbadala vo väčšej dĺžke štetín kefy Cactus. Najdlhšie štetiny kefy Cactus Bleo sú raz tak dlhé v porovnaní s kefami Tangle Teezer Salon Elite, The Original. Dlhšie štetiny môžu predstavovať výhodu pri rozčesávaní veľmi objemných alebo zvlášť zamotaných vlasov, keďže prejdú cez celý chumáč (alebo ak chcete, tak prameň) skrz naskrz. Pri krátkych vlasoch si česanie takouto kefou predstaviť neviem. Tam by bola dĺžka naopak nevýhodou, pretože by s vlasmi prichádzali do kontaktu iba tie najdlhšie štetiny od seba osadené ďaleko. 

Kratšie vlasy ocenia niektorý z modelov kompaktnej kefy na vlasy Cactus Barbora, ktorý až také dlhé štetiny nemá. Ich dĺžka je porovnateľná s kompaktným modelomTangle Teezer. 



2. Usporiadanie a odstupňovanie štetín

Tri spomínané modely detanglerov od Tangle Teezer mali jedno spoločné. Jeden rad štetín mal vždy väčšiu dĺžku a striedal sa s radom kratších štetín polovičnej dĺžky. Kefa na vlasy Cactus má štetiny až troch dĺžok a sú odstupňované po tretinách. Dĺžka najkrajších je tretinou a dĺžka stredných dvoma tretinami najdlhších. 


Dĺžku, usporiadanie aj odstupňovanie vidieť na tejto fotke. Po krajoch začína kefa strednými štetinami, pokračujú dlhé, krátke, dlhé a ďalej to ide rovnakou logikou. Teda stredné, dlhé, krátke, dlhé, stredné, dlhé... Neviem ale posúdiť, či aj toto odlišné odstupňovanie predstavuje nejakú výhodu. Vlasy sa češú dobre, tak snáď to nejaký význam má.

3. Tvrdosť a hrúbka štetín

Ak by som porovnala kompaktné modely, sú si navzájom podobné - možno aj rovnaké. Pokiaľ porovnám mnou odskúšané modely Salon Elite, The Original a model Cactus, štetiny kefy Cactus Bleo sú nielen dlhšie, ale tiež hrubšie a tým pádom i tvrdšie

Tvrdosť môže byť zámerom na dosiahnutie lepšej účinnosti pri rozčesávaní. Keď sú štetiny pevnejšie, logicky môžete vyvinúť i silnejší ťah na zamotaný pramienok vlasov. Kým majú dostatočnú ohybnosť, nikdy ten ťah nebude predstavovať riziko vytrhania vlasov - rozčesávanie nebude náročné, ale ani bolestivé. Ak zážitok porovnám, česanie vnímam ako pocitovo rovnaké. Ani moja nová kefa na vlasy Cactus neťahá vlasy. Iba má tvrdšie štetiny.

4. Životnosť a kvalita materiálu štetín kefy

Zatiaľ nedokážem posúdiť celkovú životnosť tohto flexibilného materiálu. Model Bleo mám doma iba 3 mesiace. Netuším, aká bude po roku. A kompaktný model som zakúpila iba minulý týždeň. Už teraz ale vidím, že mnou kúpený model Cactus Bleo s rukoväťou znesie aj drsnejšie zákroky na vlasoch, keď sú moje vlasy po škrabkaní ako jedno neusporiadané a nerozčesateľné vrabčie hniezdo. 

Kefy na vlasy Tangle Teezer Salon Elite a The Original mali pri mne životnosť zhruba rok. Vždy som ich milovala a nič iné okrem tejto značky som až donedávna nekúpila. Lenže ak mám byť úprimná, sú stavané viac na to bezproblémové česanie - vyhladenie vlasov, rozčesanie po kúpeli. Keď s nimi stále češete zauzlené vlasy, už po troch mesiacoch používania ide ich kvalita rapídne dolu. Dlhšie štetiny na krajoch sa stávajú priveľmi flexibilné. Niektoré sú trvalo ohnuté a smerujú do všetkých možných strán. Ako vidíte, ročná kefa The Original je už takmer na odpis. 

Keď potrebujem iba prečesať, na to tých pár rovných štetín stačí. Na rozčesanie už nie, pretože nie sú dosť pevné. Vždy mi niekde ostane nejaký zámotok, ktorým štetiny neprejdú a nie som schopná vyvinúť rukou ani najmenší ťah. 

Tak neviem. Možno nie som normálna, že mi je prednejšie škrabkanie než vlasy bez uzlov. 😏 Ale na môj vkus sú tri mesiace aj tak pomerne rýchlou degradáciou materiálu. Zvlášť preto, lebo mám produktov Tangle Teezer doma viac - celkom tri - a nikdy som sa nečesala iba jediným. Teda nemuseli ani zďaleka znášať takú pracovnú záťaž akej je vystavená nová kefa na vlasy Cactus. Odkedy ju doma mám, ostatné šli bokom. Robím to hlavne kvôli nezaujatému výsledku testovania. Fakt chcem vedieť, čo reálne znesie. Ale aj sa mi viac páči, ak mám povedať pravdu. Tak som zvedavá, aká bude po roku používania. Javí sa ako kvalitnejšia. Štetiny aj po troch mesiacoch intenzívneho používania zatiaľ držia svoj tvar.

Pre porovnanie, kefa Tangle Teezer Compact Styler, tá nezniesla ani o tretinu kratšie používanie za oveľa mierovejších podmienok (menej často zamotané vlasy). Štetiny boli poohýbané už po nejakých dvoch mesiacoch. A to som sa ňou česala tak trikrát za týždeň. Túto kefu už preto na bežnú údržbu vlasov radšej ani nepoužívam. Šetrím si ju na cesty a keď idem na chatu, kde nechcem vliecť veľkú kefu. Mám síce už druhý kompakt, (prvý ovečkový už je zničený), ale tretí si nekúpim. Namiesto neho už mám doma kompaktnú kefu Cactus Barbora, ktorú dostať až v 7 farebných prevedeniach. Rovnako ako model kefy Cactus Bleo. Jej štetiny sú už hrúbkou dosť podobné. Asi bude mať približne rovnakú životnosť, ale stojí o tretinu až polovicu menej. 


Malá odbočka: Čo sa stane, keď sú štetiny až príliš flexibilné?

V ideálnom stave sú štetiny pevné a čiastočne flexibilné. Hoci sa ohýbajú, rýchlo sa vedia narovnať a vlasy rozčešú rýchlo. Ak ale stratia svoju pevnosť, pri ťahu na pramienky sa viaceré ohnú a neprejdú celým pramienkom vlasov. Namiesto česania tak vlasy iba hladkáte a viac menej masírujete pokožku hlavy, čo by mohlo byť pre niekoho užitočné. Nie však pre osoby s hyperaktívnou pokožkou, ktorá po takejto masáži produkuje akurát tak viac mazu. Čo je aj môj prípad. 

5. Antistatický účinok

Ďalším problémom je elektrizovanie a drsnosť vlasov. Moje kefy Tangle Teezer už podaktoré zažili so mnou zimu. Ak zabudnem alebo sa mi nechce použiť kondicionér, vlasy mi lietajú a vyzerám ako Majster N. S česaním kefami Tangle Teezer sa tento "bezkondicionérový stav" nijako nezlepšoval. Boli síce hebké, avšak lietali ešte viac. Vždy. 

Kefa Cactus zatiaľ zimu so mnou neprečkala. Avšak zažila pár chladných jesenných dní, keď sme doma prikúrili trošku viac, ja som si (nebohá pilná) obliekla oblečenie z polyesteru, sledovala telku pod polyesterovou prikrývkou a potom chodila po byte ako prskavka. Tak ma tá kombinácia umeliny so suchým vzduchom nabíjala, že mi dala statický kopanec s iskričkami každá kľučka, každá zárubňa i každý vodovodný kohútik. Vlasy mi však nelietali ani sa nechytali na oblečenie, za čo môže zrejme antistatická povrchová úprava kefy Cactus obohatená o turmalín. Ono sa to zdá nepodstatné, ale spraví to veľa. Lietajúce vlasy sa rýchlejšie ničia než tie, ktoré ostávajú na mieste.

6. Ďalšie povrchové úpravy

Kefy na vlasy Cactus majú údajne upravený aj zvyšný povrch, ktorý s vlasmi do styku neprichádza. Ide skôr o estetickú záležitosť. Materiál je odolnejší voči poškriabaniu a jeho farba by nemala ani v dôsledku pôsobenia UV žiarenia blednúť. Toto nie je ale pre mňa až taká podstatná vlastnosť. Veď ani kefy Tangle Teezer nebledli. Aspoň sa mi nezdalo. A ak je kefa kvalitná a plní svoje poslanie, je mi celkom jedno, akej sýtej je farby a či na rukoväti má alebo nemá škrabance. Keby som z nej just odhryzla zubami koniec, bude mi to jedno.

Mňa viac potešila informácia, že materiál modelov Cactus vraj prešiel hĺbkovou antimikrobiálnou úpravou. Dlhšie udržanie jej pracovnej časti v hygienickej čistote pre mňa predstavuje väčšiu výhodu a cítim sa pri používaní bezpečnejšie.  Kefy na vlasy ako také totiž poskytujú zásobáreň najlepšej živnej pôdy pre mikróby, ktoré sa potom česaním prenášajú na pokožku.  A môžu zhoršovať aj lupiny, ak ich máte. 

Hlavne kefy so štetinami osadenými do dierok nikdy úplne dobre nevyčistíte, na to pozor. Treba ich stále vymieňať, bez milosti vyhadzovať a nedržať dlhšie než rok. Nanajvýš dva. Lepší na údržbu je umývateľný celistvý a do základne zastavený materiál. Aj Tangle Teezer kefy sú také a predsa som ich pravidelne umývala šampónom na mastné vlasy a priestory medzi štetinkami čistila štetcom na očnú linku. To sa proste musí robiť. Ale s úpravou proti mikróbom to u mňa výrobca Cactus aj tak vyhral.

Pozor, zvláštnu pozornosť venujte hlavne cestovným modelom. Čistite ich pravidelne. Aj keď majú kryt, na štetinky sa dostáva viac nečistôt než v domácom prostredí - o zvyškoch stylingových prípravkov nehovoriac. Inak čo sa týka toho krytu, Cactus Barbora má trošku iné zatváranie. Viečko drží magnet. Inak sú na tom viac menej rovnako. Aj toto viečko ostáva na štetinkách bezpečne priklopené a môžete sa spoľahnúť, že sa vám kefa v kabelke neotvorí.

7. Tvar kefy - konečne rukoväť

A posledná dobrá vlastnosť, pre ktorú som kefu Cactus kúpila, je ergonomický tvar s rukoväťou. Už v nedeľu ráno nebudím priateľa rámusom v kúpeľni spôsobený naháňaním kefy po zemi. A potom naháňaním psej slečny Candy, ktorej sa kefa padnutá na zem páči a hneď mi s ňou utečie pod vaňu.

Aj oválny Tangle Teezer bez rukoväte má tvar vhodný do dlane, zas aby som kefe nekrivdila. No úprimne, je to aj tak dosť nešikovný patent na držanie v dlani, pretože telo je mohutné a až tak pevne ju prstami neuchopíte. Vypadne z ruky aj vtedy, keď chcete vlasy len normálne učesať, bez potreby ťahu. Preto neskôr i výrobca Tangle Teezer prišiel s modelmi s rukoväťou - napr. Wet Detangler. Takú kefu ale zatiaľ nemám. Utratím za kefu 10 - 12 €, keď kefa na vlasy Cactus Bleo stojí na Elnino.sk polovicu? Za tú cenu môžem mať dve kefy Cactus a už ich aj mám... Jednu si vezmem k mame a kompakt si nechám na cesty.


8. Skladovateľnosť - jedno menšie mínus

Aj keď som kefu Cactus Bleo pochválila za viaceré vlastnosti, jedno negatívum tu predsa je. Uznávam, že výrobcovia šetria umelou hmotou, šetria prostredie a tiež nechcú produkovať ťažké kefy. Zrejme preto ich robia duté. Ak by dutú rukoväť na konci prevŕtali, oslabili by tým materiál. Mne by sa ale diera v rúčke hodila. Prevliekla by som ňou špagát a kefu zavesila. Nedá sa zavesiť ani kefa Cactus a ani Tangle Teezer.

Prečo je to pre mňa dôležité? Neviem ako to máte doma vy, ale u priateľa v byte je extrémne malá kúpeľňa. Je to taký tmavý krtinec, kde musím okrem kozmetiky napchať aj čistiace prostriedky, pracie prostriedky a iné veci. Keby som mala na kefu voľnú poličku, tak ju položím. Ale nemám a do pohárika so zubnou kefkou ju prirodzene nedám. Asi poprosím priateľa, aby vyvŕtal dieru a niečím otvor vystužil. Keď si kefu budem môcť zavesiť, môžem ju mať po ruke aj v sprche a využiť ju trebárs pri aplikovaní vlasovej masky

Inak ale musím povedať, že ma česanie kefou Cactus Bleo baví viac už len preto, že sa štetinky ani po troch mesiacoch intenzívneho používania nezdeformovali, neoslabili a stále slúžia svojmu účelu. Zatiaľ mám stále dlhé vlasy. 😉 Tie by snáď rozčesali aj kučeravú parochňu, ktorú som raz priateľovi zo žartu kúpila a možno aj baranov od našich susedov na dedine. Aj preto som pred týždňom uskutočnila nový nákup a kúpila ešte jednu. A spolu s ňou ešte kompaktný model Cactus Barbora. Palec hore, tieto kefy v niekoľkých ohľadoch prekonali môjho doterajšieho favorita a zatiaľ ma nesklamali.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes