Ako odstrániť bradavice (diel tretí)


V predošlej časti som spísala svoje skúsenosti s jablčným octom, ktorý mi pomohol odstrániť bradavice. Čo ďalšie na túto pliagu zaberá?

V diskusii k môjmu predošlému článku o odstraňovaní bradavíc jablčným octom som schytala kritiku za to, že s bradavicami neposielam ľudí k lekárovi, ale radím s nimi zatočiť podomácky. Písala som totiž o postupe, ktorý mne osobne pomohol po tom, ako medicína zlyhala. 

Aby bolo jasné, ja svojich čitateľov v žiadnom prípade neodrádzam od návštevy lekára. Dať si akýkoľvek meniaci sa a ťažko identifikovateľný kožný výrastok skontrolovať odborne, to je nutnosť. Chcete predsa likvidovať bradavice. Nikomu neradím púšťať sa do iných útvarov, akým môže byť napríklad kondylóm, asymetrické znamienko alebo nedajboh nádor. Lekár by to rozhodne mal vidieť. Pri boji s bradavicami sa dá veľa pokaziť, pretože ako som písala v inom článku, na ktorý ten minulý nadväzoval - existujú viaceré druhy bradavíc. Účinnosť prostriedkov na jednotlivé druhy je individuálna a boj vie byť poriadne zdĺhavý. Ten odborný tiež. 

Moju prvú bradavicu likvidoval dusíkom lekár - na viacerých sedeniach. Pri jej znovuobjavení na inom mieste pristúpil k radikálnejšej metóde - vyrezaniu pri lokálnom znecitlivení. Zákrok nejako extra nebolel, iba som pár dní nemohla stúpiť na nohu. Dalo sa to vydržať. Avšak bradavica sa za pár mesiacov vrátila. Aj so "súrodencami". Skúšala som na ne toľko prípravkov z lekárne, že som dospela až do bodu, keď sa mi bradavice rozmnožili až tak, že som sa hanbila s nimi hocikde chodiť. A tiež som sa bála opakovane zas a znova žiadať pomoc odborníkov. Čo by nasledovalo? Hodiny v ordinácii, možno antivírusové lieky a možno opäť vyrezanie. Ale pri toľkom množstve? Čo ak by ma pre tie paragrafy vyhodili z práce?

Vyskúšala som teda rad za radom všetky rady priateľov, dobrých bylinkárov i podivné tipy od šarlatánov. Nepomohlo nič. Bradavice sa množili. Tu sa mi objavila bradavica pri nechte, tam zasa na brušku iného prsta... A tak som sa nad tým celým zamyslela. 

Ako bolo spomenuté v článkoch, imunita je jedinečný systém. Tento systém dodnes lekárska veda na 100 % nepochopila. Tak ako stále nerozumieme ľudskej psychike, ktorá je s telom a jeho imunitou prepojená. Bradavice súvisia so zlým prijatím samého seba, nedôverou voči iným ľuďom, slabým sebavedomím, pocitmi menejcennosti, nespracovaným hnevom na niekoho iného. Začnite preto vo svojej hlave, upracte si vo svojom živote, vyčistite vzťahy, odpúšťajte sebe aj iným a až potom pokračujte s fyzickým likvidovaním bradavíc na svojom tele. Zmierte sa aj s tým, že čo pomôže jednému človeku, to inému pomôcť nemusí. O jablčnom octe už viete. A rada by som pomohla viacerým ľuďom. Tak spíšem ešte iné (nešartlatánske) metódy, ktoré pomohli mojim priateľom a známym. A ktoré po odbornej stránke dávajú logiku. 

Domáci pomocníci z kuchyne


Jablčný ocot sa u mňa ukázal ako efektívny, niekomu však môže pomôcť aj ocot vínny. Zvlášť ak doňho naložíte cibuľu, ktorá je veľmi účinná zbraň proti vírusom. Alebo cesnak či kúsky citrónovej kôry. Mám na mysli kúsok kôry aj s bielou časťou. Ako keď olúpete pomaranč. Ja som to jeden čas skúšala. Cibuľu stačí naložiť na pol dňa, citrónovú kôru v octe pomáčajte dlhšie. Aspoň 24 hodín. Potom priložte, previažte alebo prelepte a nechajte pôsobiť. Čím dlhšie, tým lepšie. Aj mne niektoré bradavice zmizli. Iné čakali, kedy vymením obyčajný ocot za ocot jablčný. Škoda, že mi nenapadlo vyskúšať ho hneď.


Stretla som sa i s prípadmi, keď si ľudia sypali do ponožiek jedlú sódu. Bikarbonát sodný má určite význam a tipujem, že funguje najmä u ľudí, ktorým sa viac potia nohy (napríklad u mladých chlapcov), pretože pot vytvára prostredie, v ktorom sa pliage darí najlepšie. Mne to nepomohlo, ale kamarátovi áno. Zbavil sa kolónie malých bradavičiek v oblasti prstov na nohe.

Niekto odporúča banán, konkrétne prikladá banánovú šupku. Nechápem veľmi mechanizmus tohto účinku. Mäkká šupa miesto zmäkčuje a nie som si istá, či si banán dokáže poradiť s vírusom. I keď... možno je tá vrstva až taká nepriedušná, že bradavici nedá vzduch. Nezavrhujem. Počula som o prípadoch, keď to pomohlo. Vyskúšať banánovú šupku určite môžete.

Prostriedky na bradavice z lekárne a prírody


Z iných prípravkov sa celkom sľubne javí koloidné striebro, ktoré väčšina vírusov neráči.  Iná moja sesternica nedá dopustiť na šťavu z agresívneho lastovičníka. Túto bylinku si dovliekla z prechádzky v lese, potierala šťavou zo stonky bradavičku na špičke prsta a svoj problém vyriešila. Kolegyňa sa spoľahla na lapisovú tyčinku s dusičnanom strieborným a iná úspešne používala 100 % čajovníkový a tujový olej

Svoje opodstatnenie majú i rôzne iné oleje z rastlinných silíc a bylinkové tinktúry. Dobrým príkladom je tinktúra Malavit z darov ruského pohoria Altaj, alebo sérum Verrusol, ktoré nebolo úplne márne na moje zrohovatené päty. Aj okolo bradavíc sa predsa tvoria stvrdnuté miesta. U mňa to žiaľ nezafungovalo. Minula som celú fľaštičku. Sérum s vysokým obsahom extraktov (vŕba, breza, spomínaný lastovičník, krvavček, balmín) však malo na internete dobré recenzie a rozhodne už zopár ľuďom pomohlo. Podobne ako tinktúra obsahujúca mumio, živice, striebro, meď a iné bohatstvo.


Niektoré fľaštičky kúpených roztokov na bradavice majú zabudovaný i vlastný aplikátor. Napríklad sérum Verrusol má kvapkadlo. Na iné roztoky (i jablčný ocot) sa mi osvedčil takýto akvarelový štetec. Obsah fľaštičky doňho nalejete a roztok potom jemným zatlačením vychádza zo štetca. Je to pohodlné riešenie. Štetec sa dá nosiť i v kabelke, lebo má vrchnáčik.

Veľmi časté je pri liečbe bradavíc použitie kyseliny salicylovej. Zohnať ju možno v lekárni buď vo forme náplastí na kurie oka a bradavice alebo ako masť. Masť je ale málo koncentrovaná a viac koncentrovanú vám môže jedine predpísať kožný lekár. Kamarátka s pomocou náplastí odstránila malú bradavičku na ukazováku ľavej ruky. Nebola ale veľká. Mala možno tak 3mm. Nestrácajte časť s náplasťami, ak máte veľké bradavice.

Nápomocné sú tiež produkty s kolódiomformaldehydomkyselinou mliečnou alebo jej kombináciou s kyselinou trichlóroctovou. V lekárni sa dajú kúpiť v prípravkoch na potieranie. Niektoré ale nezoženiete bez receptu. Prípravok zvaný Verrumal - viazaný na predpis - pomohol sesternici aj jej dcérke s bradavicami na prstoch. Duofilm sa zasa osvedčil v rodine mojej bývalej kolegyne. Vnúčik si totiž doniesol bradavicu na nohe z plaveckého výcviku a tak ju ním potierali. Zmizla.

Aj toto sú prostriedky, ktoré môžu byť účinné. Ak pravda nejdete odstraňovať bradavicu staršieho dáta, väčšiu bradavicu, celú kolóniu bradavíc. Alebo ak nemáte problém s imunitou a dôverou v seba, ako som evidentne mala ja. Bradavice nad 5 mm sa už všeobecne odstraňujú pomerne ťažko.

Tekutý dusík - prostriedok na bradavice používaný profesionálmi


Kryoterapiu, teda mrazenie / vypaľovanie bradavíc tekutým dusíkom, využívajú profesionálne kliniky, kožní lekári. Sprej naplnený dusíkom k domácemu použitiu možno  kúpiť i v lekárni. Spoločnosť Omega Pharma takýto sprej vyrába pod registrovanou známkou Wartner® a niečo podobné je na trhu aj od značky Urgo. Ak pôjdete do lekárne, stačí sa popýtať a oni vám už nejaký ten sprej poradia. 


Použitie takéhoto spreja je rýchle, jednoduché a nemusíte sa báť. Nemá sa čo zlého stať, maximálne budete jednu bradavicu odstraňovať na viackrát. Záleží od veľkosti. 

Buď dostanete sprej, na ktorý sa nasadzujú špeciálne penové násadky (viď obrázok vyššie), alebo sprej s aplikátorom, ktorý iba k bradavici priložíte (na fotke nižšie). Niekedy ucítite mierne štipkanie, ale väčšinou je to iba výrazne chladivý pocit. Keď sa bradavica začne sťahovať, môžete naopak cítiť teplo. Preto niekto tvrdí, že bradavice mrazí a iný hovorí o vypaľovaní.


Ja som mala rôzne druhy a násadky sa mi vidia lepšie než aplikátor s dierkou, lebo tekutinou nasiaknu a k bradavici sa dostane dusíka viac. Ale to je iba môj osobný názor a pocit. Mne kryoterapia bohužiaľ nepomohla. Priateľovi áno. Zničil sprejom bradavicu na prste a jednu menšiu na malíčku nohy. Tú na nohe musel mraziť na trikrát.


Lepiaca páska na bradavice? Nie je to vtip!


Verte tomu, alebo nie, no aj obyčajná lepiaca páska dokáže zlikvidovať bradavice. Teória má i vedecký základ. Tento spôsob otestovali americkí pediatri a ukázal sa účinnejší než kryoterapia. Štúdia z roku 2002 opisuje, že sa na podobnom experimente zúčastnilo až 51 ľudí v pomerne veľkom vekovom rozmedzí a výsledky boli dobré.

Samozrejme neodporúčam pásku, akou si zlepíte knihu. Tá sotva drží na knihe, takže na nohe asi o moc lepšie držať nebude. Nemyslím ani náplasť z lekárne, pretože je priedušná a tu vtip spočíva v tom, že aeróbnym vírusom zodpovedným za bradavice doslova odstrihneme prívod vzduchu. 

Potrebujete pásku bez dierok, netkanú. Teda nič také, ako vidíte na ďalšom obrázku. 


Takéto pásky (alebo i laky na nechty) môžete používať maximálne na prekrývanie bradavíc, keď idete do spoločnosti. Je totiž veľmi nezodpovedné ísť medzi ľudí a nezabrániť priamemu dotyku svojej postihnutej kože s plochami, s ktorými sa stýka i pokožka iných ľudí. Napríklad sa dotýkať prstom s bradavicou fľaše, ktorú môže vziať do ruky i niekto iný. Riskuje sa tým prenos.

Ale to som už trošku odbočila. Keď teda chcete skúsiť trik s lepiacou páskou, skôr než pásku z papierníctva alebo lekárne použite pásku, aká sa používa v priemysle. Pevnú, nepriedušnú.

Z pásky odstrihnete takú veľkosť, aká prekryje bradavicu. Kus by ale mal byť dostatočne veľký, aby sa vám na to miesto prilepil a držal. Ideálne týždeň. Počas tohto týždňa kontrolujte, či páska drží pevne a keby sa odliepala, ihneď nahraďte kus novým. Po týždni vždy miesto dôkladne omyte teplou vodou a opatrne obrúste drsné zaschnuté miesta bradavice (odumreté bunky) nejakým pilníčkom. Alebo aj brúsnym papierom. Potom nechajte cez noc miesto zaschnúť. Môžete bradavicu natrieť i nejakou salicylovou masťou alebo niečím s vyššie spomínaných pomocníkov, aby ste zvýšili pravdepodobnosť, že metóda zaberie. A ráno nalepte pásku zasa na ďalší týždeň.

Metóda je pomerne zdĺhavá a funguje aj na väčšie bradavice. Pripravte sa však na to, že pásku budete nosiť po dobu 8 týždňov a možno aj dlhšie. Tento spôsob pomohol mojej kamarátke s veľkou bradavicou na päte a mne odstránil pár menších bradavíc na ukazováku pravej ruky. 

Sporná homeopatia a bylinkové čaje užívané zvnútra


Niekedy je problém ukrytý hlboko vo vašom organizme a spája sa s radom ďalších príznakov. Medzi nimi ale bohužiaľ neraz nevidíme žiadny súvis. Imunita sa tak trápi, rieši všetko možné, ale bradavice potlačiť nedokáže. Tu niekedy pomáha dôsledná očista organizmu bylinkami alebo homeopatia. Ja som si čaj namiešala viac menej experimentatívne, no čajov na imunitu určite nájdete v lekárni dosť. Aj homeopatických liekov. Stačí sa poradiť s odborníkom. Sama by som si netrúfla vám ich naordinovať. Existuje veľa homeopatík vo viacerých koncentráciach.

Je mi jasné, že medzi mojimi čitateľmi bude určite veľké percento tých, ktorí neradi počujú slovo homeopatia. Dokonca i mnohí lekári sú toho názoru, že homeopatiká sú iba draho plateným placebom. Ja však tejto alternatívnej medicíne verím, pretože mi neraz zachránila zdravie. Len vďaka nej už nemávam angíny. A tvrdím, že nie všetko na svete dokáže dnešný človek svojim rozumom pochopiť. Aj existencii Boha predsa veríme a nikdy sme ho pritom nevideli a ani jeho prítomnosť nevieme dokázať. Tak prečo by sme mali zavrhovať homeopatiká?

Ešte som nepočula o prípade, kedy by homeopatia niekomu uškodila, ak ju bral rozumne. Ak aj nepomôže, rozhodne nespraví nič zlé. Ja som ale podľa všetkého mala toho v tele v disharmónii viac, preto mi zvolené kombinácie nepomohli. Alebo aj pomohli, iba som o tom nevedela a jablkový ocot so správnym duševným nastavením celé dielo iba správne dokončil. To sa už asi nedozviem.

Čo človek, to iné bradavice


Ľudské telo je unikátny systém, ktorý ani ja, s mojimi vedomosťami, možno nikdy nepochopím. Nemôžem vám teraz povedať: Vykašlite sa na lekára, skúste toto a na 100 % zlikvidujete všetky bradavice. Až taká nezodpovedná nie som.

Ale chodím s otvorenými očami a počúvam ľudí, ktorí mi niečo rozprávajú. Čítam štúdie, pozerám videá, zaujímam sa o bylinky a o rôzne témy. Takže ak sú bradavice i tou vašou témou, určite s nimi zájdite k lekárovi a môžete skúsiť i niektoré domáce metódy, ktoré pomohli mne alebo mojim známym. Ale v prvom rade zapracujte na svojom myslení. Lebo ak nebudete veriť v úspech, nemôže sa ani dostaviť.

Tak hlavu hore a do boja!
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes