Bradavice - ako sa ich zbaviť a prečo ich máte


Bradavice na rukách a bradavice na nohách sú záležitosťou, pre ktorú sa iní ľudia na vás môžu pozerať cez prsty. Niektorí s odporom, tí uvedomelejší aj s obavami. Máte bradavice? Alebo je bradavica, kožný výrastok, v skutočnosti kurie oko?


Titulná fotka tohto článku môže mýliť. Len pozorný čitateľ si všimne, že na nej čosi nehrá. To čosi je bradavica na ukazováku ruky, ktorá drží krásne rúže. Toto je ešte taká relatívne "pekná fotka". Táto ďalšia tiež.


Naozaj to navonok až tak zle nevyzerá. Kým nevidíte detail fotografie, ktorým je priesvitným lakom zalakovaná bradavica... To už príjemný pohľad nie je. Kto si však klikol na tento článok, zrejme tak urobil z nejakého dôvodu a mal by sa pripraviť na nie celkom pekné fotky. Mám byť úprimná? Dlho som na tieto snímky nemohla hľadieť ani ja. Za nevzhľadné výrastky na tele sa totiž človek hanbí a ja som nebola výnimkou. Beauty blogerka so zdravotníckym vzdelaním a bradavice? To čo je?

Nuž nie je to nič super, keď vám uprostred pestovanej nôžky doslova vyraší nejaký "vulkán" či dokonca skupinka vulkánov pilníček musíte na čas odložiť a byť ako "drsnokožec". Alebo keď sa pre bradavice na rukách pri podaní ruky všelijako vykrúcate, len by tie škraty hnusné, hoci i liečené alebo prekrývané, nebolo vidieť. Bradavice a kurie oká nepridajú nikomu z dotknutých na sebavedomí a nedajboh sa ich zbaviť. Ja viem, ako dlho som s nimi bojovala aj s pomocou lekárov i svojpomocne. Toto neprajem ani najväčšiemu nepriateľovi, keby som o nejakom vedela. S tým, čo nepoznáme, sa však bojuje najhoršie, preto hanba nehanba. Hoci veľmi nerada, musím vám ukázať, čo som porazila.


Výrastky niekedy iba špatia, inokedy i bolia


Najväčšie rozdiely, ktoré nám pomôžu identifikovať, o aký výrastok (alebo kožný útvar) ide, sú v pocite a vzhľade. Rozdiel medzi kurím okom a bradavicou je totiž zásadný. Kurie oko nemá vírusový pôvod a podobne ako mozoľ, býva spôsobené sústavným tlakom na určitý bod, pod ktorým sa nachádza kosť. Tým vznikne akési ložisko - jadro, okolo ktorého sa koža stiahne a stvrdne. Celý útvar zvykne mať pravidelný tvar a neraz sa dá vidieť nielen na päte či špičke nohy, ale aj na článkoch prstov alebo medzi prstami rúk i nôh. Stačí pracovať na výrobnej linke, byť stále na nohách alebo nemať pohodlnú obuv a môže sa vytvoriť. Kurie oko pri tlaku bolí. Pokiaľ sa objaví, neváhajte použiť dostupné prípravky z lekárne alebo ešte lepšie - rovno navštíviť kožného lekára. Pomôcť môže i pedikúra. Žiadne obavy, nikoho ním nenakazíte.


Ak nemá váš výrastok pravidelný tvar, nie je to väčšie ložisko, ale viacero malých, alebo je to dokonca mozaika viacerých výrastkov, v ktorých vidíte bodky, zvyšku článku venujte obzvlášť veľkú pozornosť.


Či už máte mozaiku, alebo len jeden takýto nedostatok, s veľkou pravdepodobnosťou je kožným útvarom bradavica. Zabudnite na pedikúru a hlavne si vyhoďte z hlavy možnosť, že vám pomôže pilníček. Ani to s ním neskúšajte! Viem presne, o čom píšem. Nechcite skončiť s rovnakou mozaikou. Bradavice síce (až na výnimky) nebolia, ale vedia pekne otráviť život. Zatočte s nimi hneď, ideálne s pomocou odborníka.

Bradavice a ich tri najčastejšie druhy


Verruca vulgaris je bradavica, akú majú rozprávkové ježibaby na nose, ale býva hocikde. Nielen na nose. Veľkosťou najväčšia bradavica vyzerá ako guľatý karfiol s nenápadnými bodkami / jadrami suchšieho vzhľadu a ak ju máte pri nechtoch, dokáže svojim zjavom nepekne deformovať prst. Kurie oko nikdy neprerastá do týchto rozmerov ani tvarov.


Verruca plana, miniatúrny karfiolik, vyzerá takmer ako znamienko, malý kožný výrastok vo farbe kože, prípadne je o čosi svetlejšia a maličká. Výrazne z pokožky nevystupuje, preto jej slovenský názov je plochá bradavica. Obvykle nebýva na mieste sama, pretože dokáže svrbieť alebo prekážať vzhľadom, tak si ju človek rozškriabe a o problém má postarané. Dokáže sa rozšíriť kamkoľvek. Na ruky, nohy, trup, tvár i krk... Už ste pochopili, prečo som kázala odložiť pilníček?


Verruca plantaris - názov pre bradavice na nohách - sa vyskytujú na ploskách nôh, preto ich nazývame plantárnymi. Obvykle tieto bradavice nájdete na pätách, špičkách a bruškách prstov, pre čo si ich ľudia mýlia s kurím okom. Najskôr býva plantárna bradavica maličká a hladká. Uprostred si môžete všimnúť čiernu bodku alebo viac bodiek. Tie spomínané bodky spôsobuje tlak, ktorý nedovolí útvaru narásť navrch, ale bradavicu tlačí do hĺbky. Krvné kapiláry, nachádzajúce sa v danom mieste potom krvácajú a to čierne navrchu je krvná zrazenina, ktorú si telo prirodzene vytvorí, aby rýchlo zabránilo strate krvi. Práve bodky sú tým, čo odlišuje plantárne bradavice na nohách či rukách od kurieho oka. Stačí, aby ste do nich rýpali, ony začnú krvácať a vírus sa uchytí v každej drobnej trhlinke, ktorá s krvou príde do styku.

Plantárne bradavice sú v dôsledku núteného prerastania do kože veľmi tvrdé a odolné. Časom však napriek svojej povahe predsa len dokážu mierne prerásť aj na povrch a vtedy už môžu byť i bolestivé pri tlaku. Tejto typ je bradavíc najťažšie likdidovateľný. Môžete s ním bojovať aj celé mesiace alebo roky.


Menej obvyklé bradavice


Predošlé tri druhy bradavíc má alebo aspoň raz v živote mal pomaly každý tretí človek a pri veľkej či menšej snahe si s nimi poradíme sami. Teraz si povieme niečo o tých, ktoré sa často prehliadajú alebo sa zamieňajú s inými kožnými útvarmi a mal by ich rozhodne vidieť kožný lekár. Ich fotografie však nemám, pretože som nimi (našťastie) nikdy netrpela.

Verruca filiformis bradavice pripomínajú karfiol, ktorý niekto trošku obúchal a poodieral. Ostali z neho len hlúbiky a drobné nitky. Väčšinou ich nájdete na tvári, krku, očných viečkach a na kraji pier. Najviac pripomínajú znamienka, ale nepigmentované, čiže svetlé. Ak si také útvary nájdete, nerežte do nich žiletkou, nestrhávajte ich a ani sa ich nesnažte viazať nitkou, ako radia premúdrení internetoví "odborníci" vytvárajúci širokú komunitu zvanú "doktor Google". Je tam stále maličká šanca, že ide o neškodné výrastky, ale s väčšou pravdepodobnosťou sú to bradavice. Ak áno, po takom nepremyslenom zákroku vám môžu narásť celé kolónie podobných útvarov.

Verruca seborrhoica senilis sa vyskytujú väčšinou v skupine a trpia nimi najmä starší ľudia. Niekedy vyzerajú ako popraskané znamienko, inokedy ako plochy šupinatej kože (z čoho je i ten prostredný názov). Môžu vydesiť, pretože nemajú vždy pravidelný tvar a niekedy sú tmavo pigmentované, čím sa môžu zamieňať i s pigmentovými škvrnami alebo horšie - s rakovinou kože.

Genitálne / análne bradavice (Condyloma accuminata) robia problémy v intímnych oblastiach. Niekedy pripomínajú klasické bradavice, inokedy dorastajú do tvaru akýchsi krídel. Aj tieto bradavice sú vírusové, vyskytujú sa v skupinách a sú pohlavne prenosné.

Samostatnou kapitolou sú kontagiózne bradavice (Molluscum contagiosum) - molusky (spôsobené iným typom vírusu). Ich výskyt je prevažne v oblasti genitálií, na zadku, ale môžu byť aj kdekoľvek inde na tele. Mávajú tvar ružovkastého až nepigmentovaného znamienka s preliačením v strede. Ako huba. Tým sú typické. Preliačina môže byť zaplnená bielou tekutinou. Najčastejšie nimi kedysi trpeli deti, ale keďže sa výborne šíria, najmä cez ranky na pokožke a medzi dospelými pohlavne, pri aktuálnom (podotýkam, že sprostom) módnom trende holenia intímnych partií sa už dobre uchytili aj u dospelých.


Ak trpíte na bradavice, mali by ste vedieť...

Bradavice sú nákazlivé a každý typ spôsobuje iný druh vírusu. Môžete ho mať v sebe celé roky a aj ho môžete roznášať ďalej bez toho, aby ste u seba nejaké kožné útvary spozorovali. A potom jedného dňa, až raz imunita zaštrajkuje, ako to bolo u mňa, bradavice sú znenazdajky tu. Pôvodca sa teda nikdy presne vystopovať nedá. V tomto prípade platí dvojnásobne to, že ukazovať prstom na niekoho sa nepatrí! Možno ich má aktuálne vypálené, koža je v štádiu hojenia a teda nemusí byť vinníkom.

Tieto nevzhľadné kožné útvary milujú pot a vlhko a najviac sa šíria po podráždení napadnutého miesta. Ak ich už raz máte, tak do nich nerýpte. Kým všetky bradavice nezlikvidujete, mali by ste ich zakrývať. Mne sa celkom osvedčilo preliepať ich náplasťou, alebo ich natierať nahrubo lakom na nechty. Lak na prekrytie funguje dobre, len treba myslieť na to, že ho treba stále obnovovať, pretože čo umytie rúk alebo nejaká práca s rukami, môže sa z pokožky odlúpiť.


Doma aj na verejných miestach používajte výhradne vlastné hygienické potreby. Buďte ohľaduplní a nesiahajte na tuhé mydlá a uteráky, ktoré majú slúžiť zdravým ľuďom. Ani nechodievajte bosí, ak viete, že máte nejaké na nohe. Ja som napríklad nosila neustále zatvorenú obuv, všade nosila prezuvky a nikdy nechodila spať bez ponožiek. Na to mám síce aj iné dôvody, ale opatrenia proti prenosu bradavíc sú tiež jedným z nich.

Máte bradavicu a kašlete na ňu úplne? Tak pozor. Ignorovanie bradavíc z dôvodu nebolestivosti nie je iba ľahostajnosťou. Pokiaľ je možnosť, že sa vírus dostane do kontaktu s pokožkou a narušenou imunitou iného človeka a nakazí ho, je to drzosť najhrubšieho zrna. Musia sa liečiť tak ako iné nákazlivé choroby a predchádzať šíreniu je vaša psia povinnosť. Ja som nikdy nepodala ruku, kým som si nebola istá, že mám bradavice bezpečné prekryté. Veď keď má rozumný dospelý človek nádchu a jeho kašeľ môže nakaziť iných, tiež sa snaží vyliečiť a neotvára ľahkovážne svoju chlebáreň na každého človeka naokolo.

Odstránenie bradavice z veľmi citlivej kože a slizníc (a zvlášť tých menej obvyklých útvarov) vždy patrí do rúk odborníka. Na tie ostatné si môžete trúfnuť i sami, prípadne s pomocou blízkej osoby. Ani tá by sa ich ale nemala priamo dotýkať.

Či si s bradavicami telo poradí a zmiznú samy (aj to sa stáva), to závisí od imunity jedinca. Imunita je však tak jedinečný systém, že uňho nemôžete nikdy predpokladať presné reakcie a isté výsledky. Čo jedného človeka vylieči, to inému nepomôže ani trošku. Mne sa okrem iných metód dosť osvedčili bylinky, pretože u mňa je večným problémom práve imunita a spomalený metabolizmus.

Ako na bradavice - fyzicky i psychicky

Hovorí sa, že každá choroba má aj svoju duševnú príčinu. Platí to i pre bradavice. Alebo by som mohla napísať, že to platí hlavne pre bradavice. Ste senzitívny človek, ktorý má tendenciu brať si všetko osobne? Nie nadarmo nešťastní ľudia bývajú i viac chorí. Imunita a duševná pohoda spolu súvisia. Keď nefunguje imunita, bradavice pôjdu horšie odstrániť. Naozaj. Videla som to u seba.

Čokoľvek zlého sa vám v minulosti stalo, vezmite si ponaučenie, spravte za tým hrubú čiaru a prestaňte sa trýzniť. Bradavice vraj postihujú najviac ľudí s nízkym sebavedomím a ľudí, ktorí nemajú radi sami seba. To bol aj môj problém. No tak máte bradavice... a čo? Nie je to dôvod, aby ste sa nenávideli ešte viac.

Ráčte spraviť opatrenia, aby ste ich nepreniesli na iných a podporte imunitu. Potom im treba poriadne vynadať, nasadiť liečbu a poslať ich do horúcich pekiel, lebo vás viac trápiť nebudú. Áno, myslím to vážne, pôjdu do kelu. Na svojom blogu Awards4beauty mám priestor pre konkrétne liečivé prípravky i dary prírody. Tam v jednotlivých dieloch skúsim spísať všetko, čo pomáha odstraňovať bradavice. Niečo pomohlo mne, niečo iným. Uvidíme, koľko tých dielov nakoniec bude, lebo liečív je veľa... Však ma sledujte na sociálnych sietiach a dozviete sa o všetkom.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes