Najlepšie bylinky na pečeň a všetko pre štart organizmu

Najlepšie bylinky na pečeň, detox a nový štart organizmu

Keď zmizne sneh, vyrážam do prírody nazbierať si bylinky na pečeň, kašeľ, choroby z prechladnutia a iné bežné ochorenia. Ale keďže nám tu stále vyčíňa jarná únava, máme najvyšší čas na celkový detox a reštart organizmu, kde sa najlepšie uplatnia práve bylinky na pečeň a telové sviečky.



Práve počas sviatkov som na blogu Biancaprincipessa zahliadla, že je údajne sezóna suchých rúk. Inde som veľa čítala o tom, ako ľudí trápi znečistená pleť a zmeny vo vylučovaní. Toto o všetko sú signály, že by telo potrebovalo niečo viac než len vitamíny. Ak chcete preto problém naozaj riešiť, vyskúšajte radšej bylinky na pečeň a neriešte len stravu a kozmetiku.

Prečo práve bylinky na pečeň?


Predpokladám, že väčšina z vás chodí do práce. Než by ste mali čo hodinu behať na WC po močopudných bylinkách a rastlinách s preháňavým účinkom, radšej nasaďte bylinky na pečeň, ktoré podporujú celkový metabolizmus tela. Sú tým najlepším, čo si môžeme dať po veľkonočnom prejedaní sa a po zime.

Moje bylinky na pečeň a detox priamo na parapete okna

Pečeň má veľa úloh a oprávnene ju môžeme považovať za orgán, ktorý nikdy nezaháľa a našťastie sa dokáže rekordne rýchlo regenerovať. Keď tú moju lekári poškodili pri vyberaní žlčníka, pomohla som jej správnou stravou a najmä bylinkami.

Medzi super bylinky na pečeň patrí koreň púpavy (česky pampeliška) a semienko pestreca mariánskeho (inak nazývaný ako silybum mariánske alebo bodliak, pre čitateľov z Čiech je to ostropestřec). Tie i mne zabrali rýchlo, pretože regenerujú a podporujú vylučovanie žlče. Výborný je i plod borievky (česky jalovec), šalviové, mätové, bazalkové a brezové lístočky (česky šalvěj, máta, bazalka a březa), nechtíkový kvet (česky měsíček) a repíková vňať (česky řepík).

Čerstvý kvet nechtíka pripravený na sušenie
Čerstvý kvet nechtíka pripravený na sušenie

Mnohé bylinky na pečeň, kašeľ a všetky možné choroby rastú všade okolo nás a pár z nich si isto pestujete doma. Než sa ale podujmete na výrobu čajovín, mali by ste vedieť zopár vecí.

Nie je jedno, kedy danú bylinku zbierate. Na brezové, šalviové lístočky i vňať repíka by ste mali čakať ešte mesiac. Zbierajú sa v máji. V niektorých končinách uvidíte repík ešte neskôr. Na korene púpavy je už neskoro. Tie sa zbierajú v marci, alebo potom až na jeseň. A nechtík, bazalku a mätu si počkáte až do júna - júla. Ak sa zbierajú v nesprávnych mesiacoch, nebudú mať ani zďaleka takú silu.

Bylinky na všetky možné ochorenia nakrájané nožničkami
Bylinky na všetky možné ochorenia nakrájané nožničkami

Veľmi dôležité je i to, ako rastlinku usušíte (bylinky sa nemajú sušiť na slnku) a na akú veľkosť jej časti nakrájate. Múdre knihy poradia. Ak je totiž rastlinka až príliš rozdrvená, do čaju sa vám síce z vrecúška vyluhujú účinné látky, ale taktiež veľa odpadových látok rastlinky. Pokiaľ máte naopak veľké kusy, účinných látok sa do šálky dostane menej. Musíte mať na to dobré nožnice a/alebo mažiarik, kde usušenú bylinku dokážete rozomlieť. Ja som svoje nožničky kúpila na Tchibo.sk, kde zvyknú mať aj sekáče, nože a iné veci, ktorými sa dajú bylinky nasekať. Ak sa ale na to necítite, naozaj si čajík radšej kúpte v hotovej sypanej podobe, kde sú rastlinky už upravené na optimálnu veľkosť častíc a obsah látok garantovaný. Nazbierať, usušiť a rozdrviť napríklad taký púpavový koreň naozaj nie je bezproblémová záležitosť.

Tu sa sušia voňavé bylinky na pečeň a všetky možné choroby a všetko od nich vonia
Tu sa sušia voňavé bylinky na pečeň a všetky možné choroby a všetko od nich vonia

Telové sviečky


Vedela som o ušných sviečkach, ktoré dokonalo prečistia zvukovod, uvoľnia tlak a zbavia ucho zápalu. Ja sama mám s nimi len tú najlepšiu skúsenosť. Vedeli ste, že existujú aj telové sviečky?

Telové sviečky, zdroj: e-shop Voňavý svet
Telové sviečky, zdroj
Telové sviečky úplne identickým komínovým efektom (ako ušné sviečky) prečistia telo od mazu, uvoľňujú energetické bloky v tele a taktiež tlmia zápaly. Aj telové sviečky TÁDÉ sú vyrobené len z prírodných materiálov a teda ich môžete bez rizika prikladať na telo. Kto chce vykonať naozaj kompletnú očistu a naštartovať telo naplno, možno by nebolo zlé pouvažovať aj nad takouto doplnkovou možnosťou k bylinkám a strave. Popravde, už po nich poškuľujem a uvažujem, že si nejaké telové sviečky kúpim aj pre seba. Zasa budem o skúsenosť bohatšia a môžem poradiť iným.

Telové sviečky som našla v e-shope Zdravý svet, kde okrem nich dostať aj metabolické čajové zmesi, sypané jednodruhové čajíky, rôzne liečivé pomôcky a tinktúry. Vyskúšajte i vy metódy očisty, ktorú používali už naši predkovia a ktoré sú úzko späté s prírodou. Nebude vám treba žiadne lieky.


ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes