Horčík - prečo by ste ho mali brať možno aj vy?

Horčík - prečo by ste ho mali brať možno aj vy
Ešte 18 dní a konečne si na Vianoce vydýchneme. Do tej doby musí väčšina ľudí držať tempo, jazyk za zubami a brať horčík.


Stres. to je novodobá slovenská i česká choroba, ktorá je akýmsi predvojom k oveľa horším ochoreniam.  Zasahuje širokospektrálne celého človeka. Útočí na jeho hormonálny, obehový, nervový i tráviaci systém. A možno robí oveľa viac, len o tom nevieme. Dlhodobé vystavovanie sa stresu vedie k vývoju chorôb, najmä civilizačných. Patrí medzi ne aj cukrovka, vysoký krvný tlak, obezita a čoskoro tam začne patriť i tetánia. Vy to to totiž neviete, no ak máte od 25 do 40 rokov a stres na dennom poriadku, tak si na ňu zarábate a zišlo by sa vám doplniť horčík. Ja odporúčam horčík Sportique, lebo:




  • naša strava je chudobná na horčík, dokonca aj tá zdravá,
  • nechcem žiť s chorobou zvanou tetánia
  • nemienim užívať formy horčíka, o ktorých výrobcovia radšej mlčia
  • poskytuje najviac výhod pre organizmus a skutočné doplnenie horčíka

  • Strava vs. potravinový doplnok


    Tento postoj asi u mňa vidíte prvý krát. Ja som všetkými desiatimi za zdravú výživu. V prípade nedostatku horčíka vás ale čaká tvrdý boj a 1 banán denne vás nespasí. Banány sú trošku preceňované, čo sa týka ich obsahu horčíka a využitia. V tomto období je oveľa hodnotnejšia taká mandarínka a avokádo. Obsahujú nielen dosť horčíka (čo v prípade mandarínky nie je až taká rozšírená informácia), ale aj vápnik a látky podporujúce imunitu.

    Strava vs. potravinový doplnok bohatý na horčík
    Strava vs. potravinový doplnok bohatý na horčík, čo je lepšie?
    Horčík sa nachádza aj v ostatných bežných potravinách, no denná dávka ani zďaleka nepokrýva telesnú potrebu tohto prvku človeka v strese. Vystresovanému už ani tá najzdravšia strava nestačí a to kvôli spôsobom, akým sa dnes všetko pestuje, chová aj spracováva. Dokazujú to i krvné testy. Horčíka nemáme dosť a z toho nevzíde nič dobré, iba tetánia.

    Čo je to tetánia? 


    Nejdem veľmi zachádzať do podrobností, ale keď v americkom filme vidíte niekoho, ako v panike dýcha do papierového vrecka a potom ten vydýchnutý vzduch nasáva späť, to je ono. Tetánia je akýsi panický stav, ktorý môže pripomínať úzkosť alebo aj infarkt (tlak v hrudníku, pocity zovretia hrdla). Telo je v akomsi kŕči, nedá sa ovládať a jedine ten vzduch v sáčku pomáha telu znornalizovať metabolizmus plynov a začať zasa normálme dýchať. Nie tak hlboko, ako keby chcel človek pobrať z atmosféry všetok kyslík, čo záchvat iba zhoršuje. A tiež pomáha užiť horčík. V osobitných prípadoch vyvoláva tetániu aj nedostatok vápnika a vitamínu D. Ak žijete ako upír, teda ako ja, vitamín D vám môže naozaj chýbať. Ale oveľa častejšie za problémom väzí horčík.

    Ja to hovorím už dlhé roky, že Amerika ide sem k nám. Začíname žiť presne ako Američania. Prišla éra polotovarov a fastfoodov, lebo na kvalitné jedlo nemáme čas. Po cestách chodia autá, v každom druhom sedí jeden človek a všetci sa náhlia. Osvojili sme si potláčanie skutočných citov, afektovanosť, nepravidelnú strava, prepracovanosť, materializmus, finančnú / sociálnu neistotu (napr. zdravotné poistenie, pri ktorom aj tak musíme všetko platiť), súťaženie so susedmi a kolegami o to, kto má väčší luxus... Za chvíľku začne byť povinnou výbavou každého človeka papierové vrecúško. A keď sa toto stane, bude to veľmi zlé. Život s tetániou je osobné peklo každého zainteresovaného. A pritom stačí tak málo...

    Príznaky tetánie, ktoré vám budú povedomé


    Tetánia, to nie je iba hlboké dýchanie a kŕč / tŕpnutie všetkých prstov. Má celý súbor príznakov a prejavov, ktoré by sme si s ňou nikdy nespojili. A aj lekár vás s nimi asi pošle do teplých krajín. Lebo preňho nadmerné potenie v strese (priam návalové teplá), tlaky v hrudi, stiahnuté hrdlo, nesústredenosť, poruchy spánku, tupé bolesti hlavy (až tlaky) s citlivosťou na hluk (ako migréna), kŕče v bruchu, hnačky, občasné tŕpnutia nôh a prstov nôh i rúk, nevyvolávajú podozrenie. Ja som o tlakoch v hrudi podobných infarktu a migrénach hovorila už v máji lekárovi v kúpeľoch, kam som šla liečiť chrbticu. Povedal, že to mám zo stresu a neriešil to. V podstate majú pravdu. Je to zo stresu. Ale tieto príznaky na dennej báze, či už jeden alebo dva z nich, či všetky naraz, podceňovať netreba. Ak sa nepodnikne náprava, zhoršia sa a môžu doviesť človeka až k psychickej chorobe. Pri tetánii je labilný celý nervový systém. Telo nevydrží prakticky žiadnu záťaž. Po bežnom dni v práci alebo pár pohárikoch alkoholu sa cítite, ako keby vás prešiel kamión. Toto je tetánia! To, čo my nazývame iba preťažením a stresom.

    Informácie, ktoré vám žiadny výrobca neposkytne


    Možno horčík intuitívne doplníte, ale pravdepodobne chýba efektivita. Netreba čakať, že nám v informovaní výrobcovia doplnkov stravy pomôžu. Ak je totiž horčík klasifikovaný ako doplnok (a nie liek), nemajú povinnosť uvádzať na obale zdroj horčíka, ako ho najlepšie užívať a ani to, koľko miligramov sa vám z jednej tabletky dostane do organizmu REÁLNE. Napríklad z bisglycinátu horečnatého sa vstrebe až 80 %, zatiaľ čo z chloridu menej a z takého oxidu získate úplne najmenej. Zatiaľ čo bisglycinát je lepšie brať po jedle a zapiť dostatkom vody, niektoré je lepšie užívať ráno nalačno (oxid) a niektoré medzi jedlami, teda s poloprázdnym žalúdkom (laktát).

    Práve držím v ruke balenie šumivého horčíka nemenovaného výrobcu a píše sa tam iba "horčík". Nikto netuší, čo v tom obale je. Čo nám chcú zatajiť? Prečo sa nepochvália obsahom? Lebo majú čo skrývať. Neplatí to pre všetkých, ale ako sa hovorí, výnimka potvrdzuje pravidlo.

    koktejl vysoko účinnej chelátovej formy horčíka od Sportique
    koktejl vysoko účinnej chelátovej formy horčíka od Sportique - výrobca to na obale uviedol

    Obľúbené trio: Ca + Mg + Zn 


    V lekárni som mala jedného super kolegu. Vedel toho o metabolizme minerálov veľa a rada som s ním debatovala. Keď si niekto pýtal odo mňa doplnok s vápnikom, horčíkom a zinkom, trval na tom a nedal si nič vysvetliť, iba sme sa s Julom na seba pozreli. Medzi podaním Ca a Mg by mali byť aspoň 2 hodiny. Užité spoločne nespravia telu žiadny osoh, iba ak zarobia na črevné problémy, napr. hnačku. Soli týchto minerálov priťahujú do čreva vodu a jednoducho sa z toho pokakáte.

    Šumivé magnézium


    Nedobrý názor sme tiež mali na šumivý horčík, ktorý síce v prípade záchvatu zaberie rýchlejšie (hlavne ak obsahuje citrát horečnatý, čo ale nebýva obvyklé), ale ako dlhodobé riešenie sa nehodí. Väčšinou sa používa horčík vo forme oxidu alebo dokonca chloridu, lebo chlorid je lacný. Horčíka sa ale z takýchto preparátov nevstrebe veľa. Možno keby ste si tú jednu tabletku rozdelili na 10 častí a dávali ich postupne, tak áno. Ale inak je chlorid, hydroxid, oxid horečnatý spojený so šumivou sódou bikarbónou vôbec najhoršia voľba pre človeka s tetániou, ktorý zároveň trpí žalúdočnými problémami. Používajte ho jedine v prípade, že sa vám netvorí dosť kyseliny a že vás z neho nepreháňa. V opačnom prípade nie. Sóda neutralizuje žalúdočné kyseliny, čo provokuje žalúdok k ich ďalšej tvorbe. Vzniká prekyslenie a môžete si spôsobiť žalúdočné vredy. Načo dávať do tela s minerálom aj sladidlá a balasty? Lebo to chutí? Lieky majú liečiť, nie chutiť!

    Lacný horečnatý laktát z lekárne


    Ja aj Jul tvrdíme že to nie je žiadna výhra. Je lacný, pravda. Sto tabliet za 4 eurá. Vstrebáva sa celkom dobre, ale čítali ste dávkovanie? Áno, naozaj si máte dať 2 - 3 tablety denne a možno aj viac. Veľké tablety treba zhltnúť v celku, nehrýzť ich a v prípade vyvolania hnačky je fajn brať ich s jedlom. Ak z neho máte mať aj niečo viac než len hnačku, plynatosť a nabudený žalúdok, tak tú stovku tabliet netreba rozkladať na 100 dní. Bez srandy. I keď... našinec je väčšinou múdrejší než leták, doktor, magister i laborantka. Stále to opakujem, Slovákom sa čítať nechce.

    Horčík v chelátovej forme


    Chelátová forma je spolu s citrátovou najlepšia forma, čo sa týka vstrebávania. S tým rozdielom, že z chelátov obvykle nepreháňa. Cheláty dokážu zvýšiť v tele hladinu horčíka veľmi rýchlo a potláčiť záchvaty tetánie, lebo majú skvelú vstrebateľnosť (Zdroj: Bioavailability of magnesium diglycinate vs magnesium oxide in patients with ileal resection) a zároveň aj účinok na preťažený nervový systém. Glycinát horečnatý (nazývaný aj ako MAGNESIUM BISGLYCINATE) je horečnatá soľ glycínu (glycín je biogénna aminokyselina), ktorá výborne napodobňuje horčík, ktorý prijímame v potrave. A má ešte jednu super výhodu - normalizuje funkciu psychiky. Upokojí nervy, zníži podráždenie, Glycín je látka prítomný v kolagéne. Zdá sa, že sme práve objavili dôvod, prečo nervózni ľudia milujú prežúvať želatínové cukríky. Kolagén naozaj upokojuje. A tak vnímam horčík viazaný na glycín ako jednu z najúčinnejších foriem, akú si môžeme dať v stresovej situácii, keď potrebujeme podať dobrý výkon. Keď potrebujeme lepšie spať, lepšie sa sústrediť a lepšie zvládať denné povinnosti.

    A práve horčík od Sportique je v chelátovej forme, preto som si ho zvolila, hoci je o čosi drahší. Nebudem na konci dňa strkať hlavu po vankúš, aby mi z hluku a svetla nepraskla. Nechcem sa spotiť vždy, keď sa ponáhľam a v obchode neviem v regáloch čosi nájsť. S týmto je koniec. Odkedy užívam horčík, lepšie spím, netrápia ma kŕče a ani tie časté bolesti hlavy.

    Ďalšie výhody horčíka od Sportique


    Horčíku pomáha vitamín B6, lenže naše rafinované potraviny neobsahujú dosť tohto vitamínu. A čo čert nechcel, len za jeho prítomnosti sa vstrebe z horčíka adekvátna dávka. Doplnok Sportique preto obsahuje pyridoxal-5-fosfát, aktívnu koenzýmovú formu vitamínu B6, ktorú mnohé štúdie označujú ako oveľa lepšiu formu než klasický pyridoxín. Aktívna koenzýmová forma vitamínu B6 hrá zásadnú rolu v metabolizme aminokyselín a pomáha v produkcii prenášačov vnemov v našej nervovej sústave. A údajne ju potrebuje aj ďalších 150 enzýmov nášho tela. To je dostatočný dôvod, prečo zaradiť vitamín B6 do svojej stravy.

    Ale ani s vitamínom B6 to nie je až také ružové. Asi ste to nevedeli, ale v črevách sa nám ho veľa nevstrebe z tabliet ani z potravín. Deje sa to kvôli tomu, že steny našich čriev sú v dôsledku prijímania bežnej stravy v priam katastrofálnom stave. Sú deravé ako rešeto, chýbajú klky, trpíme intoleranciami... Ale horčík od Sportique obsahuje tiež čierne korenie, ktoré interakciou s povrchmi gastrointestinálneho traktu zlepšuje aj príjem minerálov a vitamínov skupiny B. Ja som si k tomuto upravila stravu a obohohatila ju ešte o korenie zvané kurkuma. Kukurmín obsiahnutý v kurkume má pre piperín (zložku korenia) podporný účinok a tak zo stravy dostanem do tela celé spektrum potrebných živín. Vrátane horčíka a vitamínu B6 z tabletky.

    Medzi výhody horčíka od Sportique nepatrí iba veľkosť kapsulí
    Medzi výhody horčíka od Sportique nepatrí iba veľkosť kapsulí

    Takže je mi úplne jedno, koľko tento horčík stojí. Hlavne, že nemá obrovské kapsule ťažké zhltnúť, že ma z neho nepreháňa a viem presne, čo užívam. Ani ho nemusím užiť hneď, ako sa zobudím a potom čakať na jedlo. Položím si ho k tanieru s jedlom. Keď dojem, dám si kapsulku a zapijem. A verte, že nie je až taký šialene drahý na to, čo obsahuje a koľko horčíka sa dostane do organizmu z jednej malej kapsule. Vo vypätých časoch, ako je obdobie pred Vianocami, sa oplatí kúpiť účinnú formu a prežiť čakanie na sviatky v mieri a pohode. Nie šíriť hromy a blesky všade okolo seba.

    Ak máte pocit, že vás trápi nedostatok horčíka, trpíte nervozitou, nekoncentrujete sa, bolí vás hlava a nemáte energiu, zvážte jeho vyskúšanie. Objednajte si ho online na stránkach Sportique. Stačí v nákupnom košíku zadať unikátny kód "laborantka15" platný do konca tohto roka a máte ho so zľavou 15%.
    ZDIEĽAJTE:

    2 komentáre :

    1. Aky mas nazor na kozmeticke produkty s horcikom ako napr. momentalne dost popularne horcikove oleje, kde ma podla popisu horcik prenikat cez pokozku do tela?
      Mačka z blogu Kaviareň u mačky

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. Ja si myslím, že to nejaký význam má. Ak sa aplikuje podľa návodu na miesta na to určené (do podpazušia a do jamky pod kolenami), potom sa môže dostať do tesnej blízkosti ciest lymfatického systému, odkiaľ sa dostane aj do obehu. Až taká extra dávka to nebude, skôr pôjde o malé množstvá, ktoré určite nenahradia niekomu kompletnú dennú dávku horčíka. Aj preto sú výrobcovia takí opatrní vo vyjadreniach, keď sa ich niekto pýta, aká dávka sa vstrebe. Nebude to veľa. Ale vždy lepšie než nič. Ja by som to možno skúsila. Ak aj nebude veľký osoh z horčíka, čo sa týka vstrebania, tak minimálne ako dezodorant poslúži výborne. Len sa nesmie dostať mimo spomenutých oblastí, lebo tam sa už naozaj nevstrebe. A ak výrobca použije chlorid, to je soľ a tá by mohla podráždiť pokožku.

        Odstrániť

    Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

    Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes