Lifehacks: ako opraviť púder, riasenku a iné zlepšováky


Určite sa vám to neraz stalo. Otvoríte kozmetickú taštičku, s istotou siahnete po svoj obľúbený kúsok, a hneď vám zamrzne úsmev. Púder alebo očný tieň, ktorý práve potrebujete, je celý rozsypaný / riasenka má najlepšie časy dávno za sebou / zabudli ste si doma zrkadielko a žiadny zo zbalených produktov ho nemá. Ale ja mám na to svoje triky. Niektorými katastrofám dokážem predísť, niektorými ich riešim a iné zlepšováky prikladám len tak... veď dobre vedieť.

Rozsypaný púder / riasenka / očný tieň / bronzer / lícenka


Než vyhodíte produkt do koša, mali by ste vedieť, že väčšina kozmetických produktov disponuje zložením, ktoré vám umožní dať produkt dohromady. Veď všetky lisované produkty boli pôvodne iba sypkým práškom. Až kým ich výrobca neobohatil nejakým vlhčidlom a nestlačil do určitej podoby. 

Na opravu práškového produktu potrebujete iba nejakú nádobu, do ktorej rozdrvený obsah na čas zosypete. Môže byť pokojne väčší kus papiera. Ak nemáte, vezmite tanierik. Zíde sa aj lyžička. Ďalej si nachystajte nožničky, kúsok papiera a akýkoľvek produkt v pevnom obale, ktorý máte po ruke. Ja som nemala so sebou v hoteli nič také, čo by malo plochu aspoň podobne veľkú ako miska s púdrom, tak som použila očné sérum Frais Monde v sklenenej fľaštičke. 

V prvom kroku skončil obsah púdrenky na tanieriku. Pri zosypávaní pracujte jemne. Nepotrebujete veľké kusy ešte viac potĺcť. Hneď potom som očistila pôvodný obal, do ktorého som sa pokúsila svoj rozsypaný púder poskladať ako mozaiku z väčších kúskov. Medzi veľké kúsky som dosypala zvyšok prášku a priložila kúsok papiera vystrihnutý tak, aby presahoval misku s púdrom. Prstami som včetko jemne zatlačila.


Teraz prichádza k slovu hrubšia sila. Konkrétne kompaktný púder na tvár L´Oréal Paris True Match patrí k tým na dotyk mastnejším púdrom. Tento bude držať pokope bude aj bez toho, aby bolo treba prášok nejako upraviť. Stačí položiť nejaký predmet s plochou stranou a pritláčať. Ideálny by bol nejaký väčší predmet, ale nič vhodnejšie som si do batožiny nezbalila. A hotovo. 

Ak by prášok nedržal, pomôžte si pár kvapkami liehu, s ktorými obsah rozmiešate a potom lisujte. Lieh sa po čase odparí a vám ostane iba zachránený produkt. Ale pozor, obsah nesmie ostať mokrý a už vôbec nie na kašičku. Naozaj stačí jedna či dve kvapky. 

Vyschnutá riasenka / riasenka s nevhodnou kefkou



Táto nepríjemnosť aspoň raz za život postretne každého, kto sa správa ako syseľ, teda ako ja. Zvyknete hromadiť kozmetiku a mať rozpoužívané aj dva tri produkty naraz a ďalší v zásobe? Vitajte v klube. Hromadenie sa však nevypláca u riaseniek. Tie by sa naozaj nemali zbytočne otvárať a pumpovať vzduchom, pretože vysýchajú. Ak sa vám to niekedy stane, riasenku môžete vzkriesiť obyčajnou destilovanou vodou alebo minerálkou. Kvapnem jednu kvapku na kefku, zasuniem, dobre potrasiem a hotovo. Náplň zvlhne. Takmer každá riasenka obsahuje aj nejakú stopu vody, preto tento počin väčšinou ostáva nepotrestaný. Ale pozor. Takúto riasenku už nešanujte. Najlepšie je minúť ju do týždňa či dvoch. Voda nie je sterilné prostredie a v takto zachránenej riasenke by sa mohli rozmnožiť baktérie a kvasinky.

Ďalším problémom sú kefky s tvarom, s ktorým sa vám ťažko líči. Neraz si kúpim riasenku online. Podľa fotky sa ale ťažko odhaduje veľkosť či typ kefky a ja tie príliš objemné špirály naozaj nemám v láske. Mám krátke a rovné riasy, na ktoré lepšie fungujú tie menšie. Nemusím ani niektoré plastové hrebienky, kde ale zasa býva výborná náplň. Možno aj preto mám tendenciu hromadiť riasenky. Aj tie, čo už sú dávno minuté. Zvlášť ak mali kefku, ktorá mi extrémne vyhovovala. Keď mi potom príde domov riasenka, ktorej používanie mi nesedí, dobre si všimnem detaily. Závit zatvárania, jeho hrúbku, tvar prstencov, dĺžku tyčinky, na ktorej je nasadená kefka... Ak nájdem zhodu, tak starú kefku očistím a šup. Prehodím. Najlepšie sa prehodenie vyplatí pri kúskoch z rovnakej značky i radu, ale ide to aj pri rôznych značkách. Čo tam po vzhľade produktu? Hlavná vec, že dobre slúži, nie?

Ach, tie chýbajúce zrkadlá


Nemám to rada. Aj tá najmenšia paletka na svete má miesto pre zrkadlo a nech mi žiadny výrobca netvrdí opak. Veď nemusí byť obrovské. Stačí i maličké. Len aby v ňom bolo vidieť aspoň jedno oko alebo pery. Ešte u očných tieňov mi tento nedostatok až tak nevadí, ale pri paletkách rúžov a multifunkčných paletkách ma chýbajúce zrkadlo doslova vytáča. Rúž predsa počas dňa nanášate opätovne a oprava naslepo nepôjde. Alebo multifunkčná paletka. Keď si ju už kúpite, tak väčšinou chcete ušetriť miesto v kozmetickej taštičke. Nepotrebujete vláčiť ešte kozmetické zrkadielko osobitne.

Ja som tento problém vyriešila kúpou zrkadlových dekoratívnych nálepiek z plastu v Jysku. Bol to dopredaj, teda tieto mini zrkadielka už zrejme v tomto obchode nekúpite. Som si však istá, že obchody s nábytkovými dekoráciami a aj e-shopy ako Aliexpress či Wish budú mať skladom niečo podobné. Nálepku potom jednoducho prilepím dovnútra obalu a hurá. Odrazu je z paletky naozaj užitočný kúsok aj na cestovanie.


Magnetická paletka - dobrá na všetko


Najradšej zo všetkého mám magnetickú paletku - systém dopĺňania líčidiel navrhnutý značkou Artdeco. Vlastním niekoľko magnetických boxov Artdeco Beauty Box Quadrat so zrkadielkom. Posledný tretí som kúpila vo výpredaji Elnino, dva som dostala ako darček k nákupu kozmetiky tejto značky. Priestor boxov vo veľkosti 6,3 x 7,2 cm a hĺbkou 0,5 cm som už využila na kadečo. 

1) Do boxu schovám väčšinu paletiek, na ktorých nedrží viečko. Bez priehľadného krytu do nej aj s rezervou vojdu napríklad tiene Eye Artist od Astoru alebo Glam'Eyes od Rimmelu. Ich "zaklápacie" kryty sú dosť chabé a zvyknú sa ulomiť. Vďaka boxu tak poškodené paletky netrčia v zásuvke, ale v prípade potreby s nimi môžem aj naďalej cestovať.

2) V boxíku si tiež nosím náplne kompaktných mejkapov Guerlain (viď recenzia). Box nahradil púdrenku so zrkadlom.

3) Do magnetického boxu som si vyrobila aj vlastné magnetky a k tomu napíšem čosi viac.


Máte doma paletku, ktorej väčšinu produktov ste už minuli do posledného zrnka, len dva či kúsky ostali takmer nedotknuté? Ak to boli produkty kvalitné a len ste v danom čase nefandili daným farbám, škoda celú paletku vyhadzovať. Ale ani skladovať hebedo o veľkosti 14 x 14 cm nebudete pre dve malé políčka s nevyužitými tieňmi, lícenkami, leskmi.... Ja ich vždy skúsim opatrne vybrať ostrým nožíkom. Väčšinou to ide. Odspodu potom prilepím malé / väčšie magnetky (aké doma mám / kúpim), ktoré potom vložím do boxu. Keď na niektoré farby nemám náladu, vytiahnem a zabalím ich do vrecúška so zatváraním a odložím. V príhodnú chvíľku po nich siahnem a takto si kedykoľvek svoju paletku mixujem podľa svojho gusta i potreby.

S parfumom na cestách


O vychytávke zvanej plniteľný flakón Travalo ste už u mňa na blogu čítali, ale opakovanie je matkou múdrosti. Všetci vieme, že flakóny parfumov nie sú vždy dvakrát praktické do kabelky či príručnej batožiny. Sklo zaberie priestor a tiež čosi váži. Ja si preto na cesty zvynem brať miniatúry. Hodia sa nielen na odskúšanie vône. Keď mám však nejaký parfum vo veľkosti 100 ml, milujem ho, pravidelne používam, nebudem míňať peniaze na nákup malého balenia. Niektoré parfumy síce nemajú snímateľný rozprašovač. No tie, ktoré ho majú, je možné prečerpať do miniatúrneho flakónika veľmi jednoducho. Dáte dolu čiapočku, nasadíte mini flakón a pumpovaním ho naplníte svojou obľúbenou vôňou. 


Mne sa najviac osvedčila značka Travalo. Každý jeden plniteľný flakón fungoval, tesnil a šiel pohodlne naplniť. Podobné flakóniky zakúpite aj na zahraničných serveroch. Z Číny vám ich dovezú za zlomkovú cenu. Avšak s tými som až také dobré skúsenosti nemala. Ak to chcete risknúť, môžete. Avšak na prvý raz naberte len malé množstvo parfumu. Pre istotu. Ak by flakón nestriekal, alebo by dobre netesnil, že by z neho vôňa do pár hodín či dní vyprchala, lepšie znehodnotiť malé množstvo, než vyplytvať 5 ml drahého parfumu. Ale pomocníci sú to skvelí. Pokiaľ fungujú, vaša chrbtica i kabelka ich bude milovať.

Vo svojom živote som už opravovala nejednu vec. Neraz som miešala svetlý mejkap s tmavým, lebo ani jeden odtieň nesedel. Existujú tiež pigmenty s názvom Make-up Mix your Make-up, ktoré vyrába značka Alverde. Nájdete ich v DM drogérii a s ich pomocou mejkap či BB krém zosvetlíte alebo stmavíte. Tiež som nad rozpálenou panvicou nahrievala rúž, ktorý sa odlomil. Vosk v mieste zlomu povolil a len som ho prilepila k zbytku. Niekto používa aj zapaľovač, ale to už mne príde príliš riskantné. Je to príliš vysoká teplota. V lekárni sme zvykli rúže aj taviť a farebný vosk potom odlievať do foriem na čapíky. Takú opravu ale v domácich podmienkach nespravíte, tak ostávam aspoň pri tých, ktoré zvládnete určite sami. 

Pevne verím, že vám tieto niektoré rady a tipy budú užitočné a zachránia nejeden skvelý kozmetický produkt.
ZDIEĽAJTE:

6 komentárov :

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes