Poznáte žlčové mydlo?


Dnes začínam tým, čo všetky ženy nenávidia. Tým, čo pokazí dobrý pocit z výborného outfitu, nosenia módnych doplnkov a všetkého, čo je okolo nás vyrobené z nejakej textílie. Dozviete sa, ako sa zbavujem niektorých odolných škvŕn žlčovým mydlom.

Spomínate si na tú starú reklamu, v ktorej spievali "Ó fľak, ó fľak, mňa trafí šľak!" a propagovali istú známu značku kečupu? Aj ja som si to zvykla doma spievať pri práčke. Od zlosti. Dnes si ale predstavíme žlčové mydlo, pre ktoré si to už iba spievam a šľak ma netriafa. Neraz som ho v spoločnosti spomínala pri rôznych debatách, ale veľa z gazdiniek ho nepozná. A mali by. Mimo rodín vegánov, pretože žlč je prirodzene živočíšneho pôvodu.

Žlčové mydlo - tá predstava znie strašne


Kto žlčové mydlo nikdy nevidel ani o ňom nepočul, bude mať už len pri prečítaní názvu článku husiu kožu. Zvieracia žlč? Toto naozaj čistí? Nuž novinka to nie je. Už dávno sa vie, že má žlč výborné čistiace účinky. Ako prvý dospel k tomuto objavu francúzsky chemik Antoine-Alexis Cadet de Vaux, ktorý v roku 1767 skúmal vlastnosti žlče.

Antoine zistil, že žlč ako taká výborne odmasťuje. Niet divu. Obsahuje minerálne soli a jej primárnou úlohou v organizme je trávenie tukov. Podieľa sa aj na vylučovaní niektorých látok z tela a okrem iného majú žlčové kyseliny účinok proti baktériám. Žiaľ, objav čistiacej schopnosti chemika nepreslávil. Ostalo iba pri konštatovaní. Žltkasto-zelenkavá kvapalina, ktorá sa tvorí i v ľudskej pečeni, totiž veľmi páchne a málokto by s ňou vydržal pracovať. Až v 19. storočí nastal zlom. Niekto pridal k žlči trošku éteru a zápach bol fuč.  Francúzi potom mohli vyrukovať s ich legendárnymi mydlami na pranie Le Savon Vert de L’AmiralSavon de Marseille (marseillské mydlo, ktoré tiež v pôvodnej receptúre obsahovalo žlč). 

Čo také žlčové mydlo (ne)vyčistí

Fľaky od ovocia a zeleniny

Je jeden typ škvŕn, na ktoré žlčové mydlo nie je až také dobré. Sú to škvrny od ovocia a zeleniny a z nich vyrobených omáčok, džemov a vína. Pomôcť pomôže, ale bez posypania čerstvého fľaku soľou, či poliatia citrónovou šťavou to nebude až také WOW. Ak takéto farebné a odolné fľaky stihli zaschnúť, radšej siahnite po inom prostriedku, o ktorom bude reč nabudúce. Na všetko ostatné však mydlo použijem rada.

Mastné škvrny

Úplne najčastejšie so žlčovým mydlom "periem svojho priateľa", teda jeho domastené oblečenie. My totiž máme takú dohodu. Keď sa u nás pečú placky alebo sa robí niečo obaľované, tak ja som chystač, miešač, obaľovač a priateľ je krájač a opekač. Deľba práca by bola v úplnom poriadku, keby priateľ pri sporáku nenosil svoje najnovšie mikiny a tričká, v ktorých príde z práce. Už sme na tom zapracovali a nesiem mu tepláky so starým tričkom hneď, ako sa po príchode z roboty vyvalí do kresla, ale raz za čas si aj pekné oblečenie niečím okydá. A to "niečo" býva tatárska omáčka, cesnakový dressing a maslo. Pri príprave jedál zasa naňho prská olej a bravčová masť. Ja však nemám dôvod ho za to hrešiť alebo nedajboh šticovať. Jednak ho ľúbim a jednak používam žlčové mydlo.

Navlhčím škvrnu teplou vodou, potriem ju žlčovým mydlom, nechám pôsobiť, po 10 - 15 minútach sa vrátim, pošúcham... A ak treba, tak škvrnu natriem ešte pred praním, hodím do práčky a vyperiem. Hotovo. Mastnota je preč, oblečenie čisté. Mastné škvrny môžu vzniknúť aj od čokolády, kozmetických prípravkov, motorového oleja, palív, ... tak tie odstránite tiež. Žiadny problém.

Krv

Čo ma veľmi potešilo, mydlo sa osvedčilo aj pri odstraňovaní fľakov od krvi, dokonca i starších, ktoré som si hneď nevšimla a zaschli. Ale pozor, takéto fľaky nie je dobré máčať vo veľmi teplej vode. Ja radšej dávam vlažnú alebo studenú, pretože krv by sa v teplej vode zrazila a farbivo by preniklo ešte hlbšie do tkaniny. Vždy najskôr namáčajte, potrite mydlom, opláchnite a proces zopakujte aj s drhnutím. Ak treba, tak aj 2x.

Odolné škvrny na už praných odevoch

Nebojte sa žlčové mydlo použiť i na škvrny, ktoré sú ešte staršieho data a veci s nimi sa prali opakovane. Mala som na strednej škole krásne biele šaty na leto, ale raz si ich odo mňa požičala spolužiačka a vrátila ich so žltými škvrnami od opaľovacieho krému. Už som bola zmierená, že ich viac neoblečiem. Roky sa povaľovali v krabici u rodičov na povale, lebo nešli ničím vyčistiť. Bola to látka z umelých ale veľmi jemných vláken, dala sa prať maximálne na tridsiatke, žiadne mydlá na pranie na to nefungovali a žlčové mydlo som vtedy nepoznala. Dvakrát hádajte, čím som ich po viac než 15 rokoch vyčistila. Samozrejme žlčovým mydlom. Ešte keby žlčové mydlo dokázalo rozpustiť moje tuky na bokoch a bruchu, že by mi tie šaty boli aj po toľkých rokoch dobré. 😂

Niečo pre módne a kozmetické maniačky

Zvyšky kozmetických prípravkov

Milé dámy, žlčové mydlo výborne z látok odstráni aj zbytky mejkapu, rúžu, riasenky i kozmetickej ceruzky, pretože tieto líčidlá sú mastné. Dokonca i taký kozmetický púder môže obsahovať nejaký podiel oleja, s čím si mydlo hravo poradí. Ja v ňom periem aj svoje kozmetické štetce a čistím ním hubky. Veď žlč dezinfikuje, čo je super, nie? Žiadny štetec mi zatiaľ nezničilo. Ani tie z prírodného materiálu.

Pre čisté košele

Ak máte doma elegána, ktorý nosí košele (čo môj našťastie nenosí, nechcelo by sa mi to žehliť), žlčové mydlo využijete aj pri čistení golierov a manžiet, ktoré potrebujú často okrem pracieho prášku aj ďalšiu pomoc. 


Väčšinou si pomáhame klasickým mydlom alebo šampónom a kefkou, ktorou vydrhneme najmä miesta okolo stehov, kde sa špina zanáša najviac. Ale už mám čosi lepšie. V DM drogérii som našla tekuté žlčové mydlo Denkmit. Má pod vrchnáčikom i kefku, takže mám všetko potrebné hneď po ruke.

Škvrny od trávy a iné

Tak isto si žlčové mydlo poradí s fľakom od atramentu, tušu, blata a dokonca i trávy. Vyzerajú vaše rifle po víkendovej párty hrozivo? Nebojte sa mydla. Ono odstráni chlorofyl (zelené farbivo z trávy) výborne. 

Aj na iné tkaniny

Výborné je taktiež na vlnu, hodváb a jemné materiály, ktoré by ste nemohli prať a čistiť s hocičím. Pri nanesení na navlhčenú handričku som ním vyčistila i kozmetickú taštičku, ktorej vonkajšok bol z hladkej koženky.

Čo som vôbec nečakala, že môže žlčové mydlo vyčistiť


Že je mydlo preborníkom v odstraňovaní chlorofylu, na to mám aj dôkaz. U rodičov máme pred vchodom do domu namontovanú markízu. Keď je v lete veľmi teplo, alebo vonku opekáme a potrebujeme ochranu pred slnkom / dažďom, tak ju rozprestrieme. Lenže má už svoj vek. Za tých viac ako 10 rokov vybledla a aj sa na ňu nachytalo kadečo. Peľ zo stromov, lístie, lupienky i semienka z kvetov pestovaných na balkóne nad ňou i pokosená tráva, ktorú odniesol vietor. No vyzerala hrozne. Zo zeleno-bielej bola zeleno-šedo-žltá. To by ale nebolo žlčové mydlo, keby si s tým neporadilo. Vlani som ju zhodila z konzol a 10-ročnú špinu s pomocou teplej vody, kefky a mydla vyčistila tak, že by ste markízu nespoznali. Vtedy som ešte netušila, či budem mydlo niekedy recenzovať, ale pár fotiek som pre istotu cvakla. Vľavo sú fotky pred čistením, vpravo po vyčistení.


A ešte vám prezradím jeho ďalší úspech. Raz som domov doniesla nákup a do mojej veľkej kabely z umelej brúsenej kože sa mi vylialo trošku oleja. Olej presiakol až vonku a celý roh ostal mastný. Kabela je už staršia, ale bolo mi to ľúto, lebo odnesie i 8-kilový nákup a ja si v nej rada nosím veci do fitka. Odstrihla som preto podšívku v mieste zošitia a naniesla tekuté žlčové mydlo na podšívku i vnútro s troškou teplej vody. Ja viem, je to risk, lebo koža môže vplyvom vlhkosti stvrdnúť, čo sa i stalo. Vtedy som si hovorila, že radšej tvrdá koža, než kabelku vyhodiť. Ale mastnotu sa mi s pomocou navlhčenej handričky a veľmi jemnej kefky napokon podarilo odstrániť úplne. Nastriekaním impregnačného spreja na suchú kabelu napokon materiál dostal nejaké to ošetrenie a trošku zmäkol. Podšívku som zašila späť a vyriešené.


Prepáčte, že dávam len fotku po vyčistení, ale asi chápete, že som z vážne poškodenej a naoko zničenej kabelky bola veľmi šokovaná. Hneď po objavení fľaku od oleja som svoj obľúbený kúsok letela zachraňovať a nenapadlo mi škvrnu predtým zvečniť na fotke. Vpravo ale podľa vyznačenia žltou farbou vidíte nejakú slabú stopu po katastrofe. Materiál je o trošku hladší a tvrdší. Možno aj o čosi svetlejší, lebo farbená brúsená koža prirodzene nebude pri umývaní držať farbu. Kabelka trošku farby predsa len pri čistení pustila a tomuto materiálu nesedí voda. Ale hlavne, že tam nie je vidieť tmavý olejový fľak a svoju milovanú kabelu môžem zasa nosiť.

Neviem, ako je to s použitím na klasické farbené tkaniny, ale mne po tomto mydle zatiaľ nepustila farba z ničoho. Iba z tej kože. Keby ste mali niečo, čo veľmi púšťa farbu, skúste mydlo na skrytom mieste. Avšak podľa mňa všetky tkaniny, ktoré znesú normálne mydlo (mydlo je tu zastúpené podielom 30%)  + trošku teplej vody (nemusí byť horúca) a takých je väčšina, vydržia i žlčové mydlo. Aj svetre. Pri vlne si však dajte dobrý pozor na krv. Opakujem, že tu sa naozaj nepomýľte a pusťte studenú vodu. Ak by sa krvné farbivo v teplej vode rozpustilo, vlna ho vsiakne rýchlejšie ako pijavý papier a budete mať naozaj čo robiť, aby ste fľak odstránili.

Čo ten zázrak stojí a kde ho kúpiť


Kto ho nepozná, teraz asi háda, že si ho musí objednať cez nejaký katalóg, zaplatí nehorázne peniaze a bude čakať týždeň... Nie. Žlčové mydlo kúpite v každej dobrej drogérii. Keď mi ho kolegynka poradila, kupovala som značku Dr. Beckmann, ktorú majú tuším i v Tescu. Stálo necelé tri eurá alebo okolo 2,50 EUR. Tak nejak. Určite ho vyrábajú aj iné značky, stačí sa popýtať predávajúcich. Isto budú nejaké mať.


Ja si už po novom žlčové mydlo kupujem v DM drogérii, keď mám cestu okolo, lebo tam majú aj ich vlastnú privátnu značku Denkmit. Za tuhé mydlo Denkmit (100g) zaplatím iba 69 centov, za štvrť litra tekutého mydla so žlčou dám 1,69 €. Tuhé mydlo mi vydrží i tri až štyri mesiace, tekuté zhruba dva alebo tri. To naozaj nie je vysoká vstupná investícia za ušetrené nervy a zachránené oblečenie i doplnky. Žlčové mydlo ako také rozhodne odporúčam.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Včera som si na nové rifle nechtiac kvapla make up...wow,dakujem za radu, vyskúšam. Už som sa s nimi lúčila.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Poznám a používam ho už asi 12 rokov,je to super vec :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes