Pre lepší svet a lepšie Slovensko - iniciatíva DM spoločne


Kto chce hýbať svetom, musí najskôr pohnúť sám sebou. Povedal Sokrates a nemýlil sa. Zmena, ktorú chcem vidieť vo svete, je závislá v prvom rade na mne ako na jednotlivcovi, až potom na skupinách, organizáciách a spoločnostiach, o ktorých bude dnes reč, a v nekonečnom rade i na štáte. Keď náhodou nespí, lebo nielen podľa textu našej hymny to vyzerá tak, že má k tvrdému spánku sklony. Začnime preto od seba.



V tomto článku sa ja nejdem radšej montovať do politiky ani hodnotiť efektivitu práce štátnych orgánov. Skôr chcem písať o iniciatíve, ktorá je tu pre Slovensko i Slovákov a ku ktorej sa môžete pridať aj vy ako zákazníci DM drogérie. Tá totiž poskytuje podporu dobrým projektom, ktoré uskutočňujú zmeny priamo pred vašimi dverami. Stačí otvoriť a pridať sa k aktivitám z rôznych oblastí.

O iniciatíve DM spoločne


Spoločnosť dm-drogerie markt, s.r.o. sa snaží zlepšovať životné podmienky na Slovensku aj v Európe a vždy bola za podporu každej dobrej veci. Spomeniem napríklad podporu lokálnych slovenských výrobcov, ktorých výrobky hrdo predáva a propaguje. Alebo jej snahu o zníženie množstva produkovaného odpadu a minimalizáciu znečistenia životného prostredia. Ak vám niečo hovoria pojmy ako "no-waste" alebo "bio" a chcete tieto užitočné trendy podporovať, stránka www.mojadm.sk je tou správnou adresou, na ktorej môžete začať. Ale tým sa aktivita spoločnosti nekončí.

V DM nečakajú, kým ich niekto osloví s prosbou o pomoc. Naopak. Aktívne hľadá výnimočné projekty a vyzýva svojich zákazníkov i fanúšikov k podpore dobrovoľníctva na Slovensku aj v Európe.

Takto vznikla iniciatíva DM spoločne. Má svoj vlastný web www.dm-spolocne.sk a na ňom pestrú hŕstku rozličných aktivít zo všetkých slovenských regiónov. Každá jedna predstavuje budúci projekt, ktorý má priniesť niečo dobré. Nájdete tam všetko od kultúrnych a športových udalostí dobrých pre budovanie zdravia komunít, cez vzdelávacie aktivity až po manuálnu prácu akou je napríklad záchrana objektov, zber odpadkov, zakladanie záhrad, parkov, útočísk pre zvieratká. Všetko sú to skvelé projekty, do ktorých sa budete môcť čoskoro zapojiť.


Momentálne prebieha fáza, v ktorej spoločnosť hodnotí všetky prihlásené projekty. Najskôr sa na ich dokumentáciu pozrú všetci DM spolupracovníci a potom príde na rad odborná porota, ktorá spomedzi nich vyberie najmenej 35 projektov, ktorým venuje finančný príspevok a širšiu podporu. Už 15. marca budeme vedieť, pre ktoré aktivity sa rozhodli a nakoniec príde realizačná fáza. Samotní organizátori, pracovníci spoločnosti dm-drogerie markt, s.r.o. a angažovaní zákazníci / fanúšikovia začnú spoločne pracovať, aby sa zmeny k lepšiemu uskutočnili. A vtedy príde náš čas. Čas niečo dobré urobiť pre dobrý pocit a pre Slovensko.

K vyššiemu dobru sme svojou čiastkou prispeli už minulý rok v novembri, keď obchody spustili nákupné šialenstvo Black Friday. V DM-ke si povedali, že dajú tomuto dňu novú a menej komerčnú tvár. Pod hashtagom #givingisthenewblack zrealizovali zbierku. Písala som o tom aj na svojom blogu Awards4beauty. Až 5 % z celého obratu poputovalo práve do fondu DM Spoločne, z ktorého sa podporia dobrovoľnícke projekty na Slovensku.

Ktorý projekt sa páči mne a prečo?


Mojou srdcovkou medzi aktivitami z nášho regiónu je jednoznačne projekt "Škola v prírode na hrade Lietava", lebo spadá pod čosi oveľa väčšie a veľkolepejšie. Pod projekt na záchranu, konzerváciu a obnovu národnej kultúrnej pamiatky Lietavský hrad.

Slovenské hrady a zámky ma odjakživa fascinujú. Je to vôbec to najkrajšie, čo doma máme, kus našej histórie a nesmieme ich nechať chátrať. Odstrašujúce prípady, ako štát pamiatky ignoruje, som videla vo svojom okolí rovno dva. Staré Strečno, alebo takzvaný Starhrad a Považský hrad. Človeku ide až do plaču, keď sa pozerá na rozpadnuté múry, medzi ktorými sa kedysi odohrávali rytierské súboje, svadby šľachticov, podpisy rôznych dôležitých dokumentov a iné významné udalosti. Roky odrážali všetky útoky a teraz z nich ostali iba torzá. Ubehnú celé roky, kým sa skupinám, ktoré už usilovne pracujú na ich záchrane, podarí dostať pamiatky do akého takého stavu.




To ale našťastie nie je prípad Lietavského hradu. Pozrite na jeho webové stránky https://hradlietava.sk a posúďte sami. Pred začiatkom nového milénia sa zdal byť ruinou, ale jeho stav sa neustále zlepšuje, lebo sa tam stále niečo deje. Hrad je vďaka činnosti tamojšieho neziskového občianskeho združenia každoročným dejiskom pre benefičný rockový festival Rock Lietava a Lietavské hradné slávnosti. Aj práce na hrade postupujú úspešne. Nevlastním žiaľ úplne aktuálne fotografie. Vždy mám tú smolu, že sa na hrad dostanem v daždi, alebo je tam veľa ľudí a fotiť sa mi nechce.... Ale ešte pred troma rokmi bola predná brána v takomto stave.


Dnes na mieste, kde vidíte dvoch ľudí, stojí kompletne obnovená miestnosť slúžiaca ako bufet. A je toho ďaleko viac, čo sa podarilo zachrániť. Niektoré múry sa zdali na prvý pohľad neobnoviteľné a dnes? Dnes by ste nepovedali, že sú to tie isté múry.

Ak by vás zaujímalo, čo všetko je združenie schopné za každý rok s podporou miestnej komunity spraviť, odporúčam navštíviť podstránku hradu, kde je Archív stavebnej a výskumnej činnosti na hrade Lietava s podrobnou fotodokumentáciou. Nebudete veriť vlastným očiam. Čo rok, to obrovský kus práce. Vlani hrad dokonca úspešne napojili na elektrinu, čo je úžasné.

Hrad Lietava je svojou architektúrou jedinečný. Nič podobného už na Slovensku nemáme. Ja preto určite ocením, ak bude tento projekt jeden z vybraných a budem mu držať palce. Nehovorím, že zber odpadkov, vylepšenie dvorov a iných budov nie je pre náš Žilinský región dôležitou aktivitou. Sú to pekné projekty. Ale výsledok tejto konkrétnej aktivity môže mať trvácnejší efekt.

Z vylepšenej hradnej mini ZOO i osadených recyklačných košov bude mať osoh každý návštevník hradu i krásne prostredie, v ktorom sa hrad nachádza. Ak projekt vyhrá, pritiahne pozornosť ľudí k cennej pamiatke. Zapojí deti i dospelých nielen do tejto jedinej aktivity, ale bude motivovať, aby hradu pomáhali aj ďalej. Minimálne účasťou na oslavách a rôznych akciách, ktoré sa v priestoroch hradu pravidelne uskutočňujú. A v neposlednom rade vychová z malých detí budúcich ochranárov so srdcom na správnom mieste. Generáciu, ktorej na našej prírode i pamiatkach záleží. Lebo kto tu po nás ostane, sú ony. My spoločne robíme lepší svet a lepšie Slovensko.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes