Pilaten: veselá kórejská kozmetika


Neraz som sa zamýšľala, čím to je, že mi Aziati pripadajú ako veselí ľudia. Možno je to tvarom ich očí, alebo tým, ako sú od malička vedení k slušnosti, pre čo ich málokedy vidieť zamračených. Z Ázie k nám chodí i množstvo tovaru, ktorého obaly sú pestré a tiež pôsobia veselo. Inak to nie je ani v prípade kórejskej kozmetiky Pilaten, ktorej dva veselé produkty dnes veselo predstavím.

Kozmetika Pilaten bude pre väčšinu Slovákov minimálne taká zaujímavá aké zaujímavé sú jej obaly a použitie často omieľané na internete. Body k dobru u mňa získala už prvým kontaktom cez e-shop Elnino.sk. Práve tam som prvýkrát videla jej uletenú masku na pery a čiernu pleťovú masku na čistenie pórov. K nákupu ma lákala predstava, ako ich použijem a rozosmejem chlapov (priateľa i jeho brata, ktorý je teraz u nás), ale tiež ma potešila cena tohto "fóru". Niekde inde kúpite Pilaten aj 2 - 4x drahšie a tu malé balenie masky stálo iba 80 centov. Maska na pery ma vyšla na 1,70 EUR. Obidve mali dobré recenzie. No nekúp to!

Keď prišiel kuriér s balíkom, smiala som sa aj ja. Hneď som masky odfotila a ukázala fotku kolegyni Soni.


Kolegynka sa zasmiala a trefne zahlásila: "Hm, to je dobrý. To si člověk počte." No veru. Buď sa začnem učiť kórejsky, alebo si pôjdem googliť niekde preložené zloženie. Ja som volila priateľa Google.

Pilaten Black Head


O tejto maske ste už isto počuli, čítali, alebo ste ju videli v nejakom videu na Youtube. Pleťová maska Pilaten Black Head je filmotvorná zlupovacia maska určená k hĺbkovému čisteniu pleti. Má redukovať výskyt akné, prejasňovať a upokojovať pokožku. Prívlastok "prírodná" spomínaný vo videách a na weboch však ani náhodou dostať nemôže.

Vďaka pôsobeniu prírodných výťažkov z hamamelisu (HAMAMELIS VISGINIANA EXTRACT) a portulaky zeleninovej (PORTULACA OLERACEA EXTRACT) môže maska redukovať tvorbu mazu a upokojovať začervenanie spôsobené zápalovými stavmi, ktoré zvyknú prebiehať v aknóznej pleti. Portulaka je kvázi burina, ktorú niektoré národy i konzumujú. Viac ocenenia sa jej ale dostalo v čínskej medicíne, kde ju poznajú ako výborný ránhojič. Pre jej vysoký obsah omega-3, vitamínov a koenzýmu Q10 ju používajú ako na hemoroidy, tak i na vredy, bodnutia hmyzom a iné boľačky. Jej spojenie s kolagénom (COLLAGEN) v maske sa javí ako výborné. Aj to, že zloženie rátalo s aktívnym bambusovým uhlím (BAMBOO CHARCOAL), ktoré na seba viaže všetky nečistoty, vyzerá fajn. Uhlie odstraňuje prebytočný maz a toxíny. Neteší má akurát (môj neobľúbený) DMDM hydantoín, ktorý je tu spolu s metylparabénom. 

Ako problémové vidím taktiež zapracovanie zložiek do syntetického filmotvorného nosiča, ktorým je polyvinyl alkohol (POLYVINYL ALCOHOL). Nosič síce vytvára pevný film, pri strhávaní ktorého sa pokožka dobre prekrví, čím sa oživí, ale vlhkosť filmu neprospieva. A extrakty k pôsobeniu potrebujú práve vlhkosť. Aj preto výrobca ako jeden z nosičov používa vodu. Aj prídavok zvlhčujúceho glycerínu a propylénglykolu (PROPYLENE GLYCOL) zlepšil pôsobenie a súčasne minimalizoval dráždivosť, ktorou je polyvinyl alkohol známy. Film však jednako rýchlo zasychá, skracuje prenik živín a celkovo si nie som istá, či je to šťastné spojenie. Vysvetlím to v popise používania, ktoré je tak trošku raketovou vedou. Veď to uvidíte aj vo videu jednej známej dámy.


Podľa môjho skromného názoru nám Týnuš vo svojom videu názorne predviedla, ako sa maska Pilaten Black Head nemá používať. Nezvolila na prvý pokus práve najlepší štetec. Vlákna takéhoto štetca sú vhodnejšie na masky s ílom, u filmotvorných akurát  nám rozbíjajú film. Zlú službu vám spravia i krátke, krúživé pohyby či dotyky koncami vláken. Keď už chcete za každú cenu štetec, tak použite radšej plochý a natierajte dlhými rovnými ťahmi. Akoby šlo o farbu.

V druhom rade by som masku v žiadnom prípade nenanášala len tak - na pokožku pokrytú vrstvou prirodzeného kožného mazu. Vo videu o tom nebola zmienka a pevne verím, že to Týnka ovláda, ale pripomeniem to. Pleť treba samozrejme odlíčiť, poriadne vyčistiť (niekomu to možno nenapadne, veď ide o čistiacu masku) a  nechať vyschnúť. Vyschnutiu dajte naozaj dostatok času. Povrch pokožky nemôže ostať mokrý a dokonca ani trošku vlhký. 


Milovníčky hygienického aplikovania ma teraz možno za toto vyjadrenie zožerú, ale masku by som radila nanášať prstami. Suchými! Tak lepšie prídete na to, či máte vrstvu potrebnej hrúbky a či ste niekde nedali priveľa. Nedobre zaschnuté kusy (najmä v záhyboch kože) totiž nepôjdu stiahnuť vcelku, budete ich musieť zmyť, čím sa pripravíte o čistiaci efekt. Ja som sa tiež pri prvom použití poučila na vlastnej chybe a odfotila vám to. Ako sa hovorí: "Práca kvapná, málo platná".

Varujem, maska dosť dobre chytí nielen šupinky a nečistoty, ale aj drobné chĺpky. Ak nechcete pri sťahovaní masky z tváre trpieť viac než je únosné, vyhnite sa obočiu (Týnka správne radí) a nanášajte masku v smere rastu chĺpkov. Dáva to väčšiu logiku, lebo masáž týmito smermi (od nosa do strán) podporuje mikrocirkuláciu a tým aj prienik živín. 

Neviem, aký zmysel malo vo videu sťahovanie masky zdola nahor, masky sa tak možno o čosi lepšie zlupujú, ale mne to v tomto konkrétnom prípade pripomína sado-maso. Väčšina chĺpkov rastie smerom nadol, preto strhávanie masky v protismere ich rastu bude zákonite bolieť viac. Aj keď nič nevytrhnete, maska nenahradí depilačný vosk ani pastu, nie je to príjemné. Vlastne ani robenie grimás nebolo príjemné, ale chcela som to skúsiť, že aký pevný je ten film. ;-) Konštatujem, že je naozaj dosť pevný.



Pokiaľ chcete pred čistením chĺpky odstrániť, urobte tak aspoň 24 - 48 hodín dopredu. Syntetický polyvinyl alkohol a konzervanty nie sú látkami, ktoré by ste mali nechať 15 - 25 minút pôsobiť na čerstvo depilovanej / oholenej pokožke.

O Pilaten Black Head som čítala rozporuplné recenzie. Ja žiadne čierne bodky na tvári nemám, ale dovolím si tipovať, že s hlboko zanesenými pórmi s čiernou bodkou na konci by si maska tak či tak neporadila. Skôr sa osvedčí na dôkladnejšie povrchové čistenie od bielych bodiek. Rovnako ako Týnke, aj mne pleť vyčistila veľmi dobre. O farebnom zjednotení nemôže byť reč, nič som nezaznamenala, ale po strhnutí sa na rube čierneho filmu aj u mňa objavili drobné biele bodky. Odfotiť sa mi to nepodarilo, ale u Týnky uvidíte, čo mám na mysli. Tie biele bodky boli mazom, ktorý maska vytiahla z pórov. Na to je maska naozaj dobrá. Svojim zjavom som tiež pobavila chlapov doma. A áno, aj mne ostali na spánkoch zbytky, ktoré som zmyla vodou, lebo tam je vrstva rozotrená dostratena a teda najtenšia.

Masku Pilaten Black Head zoženiete buď vo vrecúškach po 6 g (vystačia na jedno použitie a ako ste videli, nie na celú tvár), alebo väčšie balenie 60 g.

Moje hodnotenie:

Polovica ľudí masku Pilaten Black Head miluje, druhá nenávidí zlé zasýchanie a silnú priľnavosť k chĺpkom. Problémové môže byť i pôsobenie vlastnej vlhkosti pod filmom, kto má veľmi dobre hydratovanú pleť. Vrchná časť filmu síce dobre zaschne a prichytí aj chĺpky a šupinky, ale v spodných vrstvách film živený vlhkosťou póry zanechá nevyčistené. Nepopieram, že za nedostatočný efekt môže u časti ľudí určite i nesprávna aplikácia, ktorú niekde odpozorovali alebo proste nedomysleli. Ak však máte problémovú pleť, ktorá sa zanáša nečistotami a má tendenciu tvoriť čierne bodky, určite masku vyskúšajte ako prevenciu.

Pilaten Collagen Nourish Lips Membrane


Dať si na pery niečo také ako je výživná kolagénová maska Pilaten Collagen Nourish Lips Membrane a ešte sa aj odfotiť? To vyžaduje človeka, ktorý si vie zo seba spraviť psinu a to ja viem. Mala som v úmysle kombinovať tieto masky, objaviť sa čierna s ružovým plátkom na perách, že vás pobavím... ale maska na pery by na čiernej maske aj tak nedržala. Takže ich vidíte pekne osve.



A takto maska vyzerá po otvorení.... Samotná membrána má z logických dôvodov veľkosť väčšiu než pery, keďže má pokryť i pokožku okolo. Nachádza sa v plastovom obale s priehlbinou tvarovanom podľa jej obrysov a je to akási pevná navlhčená gélová maska s chuťou a vôňou ako zriedená mydlová voda. Nič extra rušivé ale zasa ani prudko jedlé. Masku samozrejme použijete iba jeden krát, pretože potom membrána vyschne. 

Položiť túto masku na pery bola celkom výzva. Zvlášť pre mňa, keďže som nevedela potlačiť rehot. Plastový obal je pevný a membrána v ňom drží sťa prikovaná. Neskĺzne a ani nemá dobrú priľnavosť, že by ste ju priložili na ústa aj s tým obalom a len vyklopili. Musíte ju opatrne prstami vybrať a tak postupovať. Opatrne, inak ju tiež natrhnete ako ja. Lepšie bude pri tom ležať, alebo aspoň otočiť tvár dohora.



Ak máte docieliť skutočnú hydratáciu piar, nezabudnite masku zhrnúť zo strán a zatlačiť aj dovnútra pier, nech pokryje čo najviac ich povrchu. Nie ju nechať iba priloženú ako na prvom obrázku. 

Asi ste si všimli, že uprostred obrysu je taký zárez, aby ste aj s maskou na ústach mohli povedať aspoň slovo. Nečakajte však, že pri jej pôsobení naložíte  bielizeň do práčky, umyjete riad, podlahu, rozpoviete príbeh... držať na tvári ani na perách nebude. Ale aspoň si trošku oddýchnete. Aj môj jazyk si oddýchol. :-) A chlapi, tí sa inak smiali, keď ma videli. Hlavne môj priateľ poznamenal, že mi pre ticho v domácnosti ešte pár masiek dokúpi. Vtipkár jeden. ;-)


Ako hovorí názov, membrána Pilaten Collagen Nourish Lips Membrane v tvare pier obsahuje kolagén, ktorý má pery vyhladiť. V zložení tiež nachádzam zvlhčovadlo sorbitol (SORBITOL) a glycerín (GLYCERIN), v ktorých je rozpustený / rozptýlený glukán (GLUCANE), sodná soľ kyseliny hyalurónovej (SODIUM HYALURONATE), aloe vera (ALOE EXTRACT), výťažok z jahody (FRAGARIA CHILOENSIS ANANASSA), karagénan (CHONDRUS CRISPUS) a med (HONEY). Toto všetko pery aj ich okolie regeneruje a hydratuje.

Moje hodnotenie:

Pokiaľ máte veľmi suché pery, zázraky po jednom použití nečakajte. Bude sa vám isto žiadať aj nejaký balzam na pery a ak ste neposedná, možno aj vám polezie na nervy to, ako sa membrána šmýka z tváre. Úprimne, neregistrovala som ani výrazne hladšie pery po sňatí masky. Zdali sa byť rovnaké, ale... hydratácia sa konala. Výraznejší rozdiel som si všimla hneď ďalší deň vo fitku. 

Bežne ku skrinke prichádzam s nepríjemnými pocitmi a šupinkami na perách a akútnou potrebou balzamu. Hoci pijem veľa vody, už počas cvičenia som vyprahnutá ako Sahara. Je to normálne, veď tam nechodím oddychovať, ale sa riadne zapotiť. A mávam suché pery. Po maske som zámerne vynechala balzam na skúšku a veru, ani ďalšie dva dni nebola potreba pery niečím mazať. Maska teda mala dlhodobejší účinok.

Pokiaľ si teda chcete zaradiť do starostlivosti aspoň raz za čas niečo extra, alebo dať pery do poriadku po chladnom zimnom období, môžete oprobovať. Masku Pilaten Collagen Nourish Lips Membrane odporúčam aj milovníčkam matných rúžov. Taký rúž dokáže pery nielen značne vysušiť, ale aj zvýrazniť každý šrám, šupinku či prasklinu.

Páčili sa vám moje kúsky? Tieto a aj iné produkty značky Pilaten si v prípade záujmu zakúpite na Elnino.sk.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Výrobky vypadají opravdu skvěle. Tu černou masku jsem měla jen ve vzorečku a to sundávání bylo opravdu strašné, ale aspoň jsem ze zbavila drobných chloupků. Zda maska něco vytáhla si už ani nepamatuju, možná by stála za vyzkoušení plného balení. Maska na rty se mi taky docela líbí, hlavně ten dlouhodobější účinek. Akorát by mohla lépe držet. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tá maska na pery vyzerá super! :) Akurát Pilaten nie je značka kórejskej kozmetiky.

    Blog de la Licorne

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes