Weleda: vôňa Jardin de Vie – Grenade


Dnes by som vám rada predstavila ďalšie novinky vo svete prírodných vôní. Týmito novinkami sú tri vône Jardin de Vie, ktoré sa inšpirovali najpredávanejšími radmi značky Weleda - granátové jablko, ruža a rakytník a ja som dostala možnosť jednu si vybrať. Tiež mi boli zaslané vzorky, takže neostaneme len pri jednej vôni, ale vám budem ospevovať aj tie ďalšie dve.

Dlho som uvažovala, ktorú z týchto troch noviniek si vybrať. Milujem vôňu ruží, no ružových vôní mám však doma dosť, takže nebolo mi treba ďalšiu. Aj rakytníkovej vôni som radšej odolala, pretože práve táto obsahuje aj santalové drevo a na mojej vždy teplej pokožke sa výrazne drevité vône nevynímajú dobre. V parfumoch mám veľmi rada vanilku, takže som volila mnou predtým nepoznanú vôňu Jardin de Vie Grenade inšpirovanú radom s granátovým jabĺčkom - vôňu s pomarančom, davanou a vanilkou. 
Moje skúsenosti s vôňou Jardin de Vie - Grenade

Už na prvý pohľad ma očaril krásny flakónik s farebným gradientom prechádzajúcim od priehľadného číreho skla až po krvavo červené. Na obrázku to vyzerá byť žlto-červený gradient, no žltá je len tekutina vo vnútri. Mohutný plastový hodnotím ako praktický. Pre mňa teda určite, keď beriem do úvahy, koľkokrát už vrchnáčiky mojich parfumov skončili spadnuté na zemi. Vrchnáčik zakrýva strieborný rozprašovač. Je to vskutku krásna fľaštička v rovnako krásnej škatuľke, do ktorej sa človek okamžite zamiluje. 

Aj cena vône je priateľská k peňaženkám. Na stránkach Weleda.sk kúpite všetky parfumy Jardin de Vie z edície Eaux Naturelles za 19,95 € za 50 ml balenie. To je fajn cena.

Weleda a flakónik vône Jardin de Vie – Grenade
Čo sa týka informácií, nie som z toho múdra. Stále som nezistila, či ide o parfumovanú, toaletnú alebo kolínsku vodu. Na obale sa píše "Eau naturelle parfumée", takže naozaj neviem povedať. Podľa prejavu a výdrže by som tipovala skôr kolínsku vodu.

Zloženie vône tvoria čisto prírodné látky. Nosičom vône je lieh a voda, v ktorých sa rozptýlili prírodné esencie v takejto voňavej pyramíde:
Hlava vône:
  • pomaranč
Srdce vône:
  • kvet neroli, ktorý vônia citrusovo i kvetinovo zároveň
  • davana, mimoriadne moderná zložka tvoriaca prevažne pánske parfumy, rastlina z odrody podobnej našej bylinke paline (palina pravá), vôňou pripomína rum a jemne sladkú, až drevitú šupku manga, je to proste taká ovocná a aromatická alkolová vôňa
Základ vône:
  • sladká, teplá a mierne drevitá vanika
Ako sa vôňa Grenade prejavuje na mojej pokožke

Granátové jablká ľúbim a vždy keď mám možnosť, jedno si kúpim. Ich semienka totiž obsahujú rad veľmi cenných látok a sympatická mi je i vôňa tohto ovocia. Keď som však vôňu prvýkrát nastriekala na zápästie, bola som rozčarovaná. Moje očakávania boli, že ucítim niečo sladké, svieže a ovocné, ale nič také sa nekonalo. 

Niektorí ľudia majú na dotyk chladnejšiu pleť, tá moja je vždy teplá. Dokonca i v zime. Aj preto potrebujem sladšie vône, pretože tie drevité a citrusové sa na mojej pokožke vždy zvrhnú na niečo nepekné. A to sa stalo práve teraz. Celková sladkosť zložiek sa prejavila minimálne. Namiesto sladkej vanilky a davany ma privítala cyprusová (chypre) vôňa podobajúca sa na viac pánsku než dámsku vôňu. Pomaranč nepripomínal dužinu, ale horkú kôru. K čomu by som ju prirovnala? K citrusovému fernetu. Radostná a letná je, no tak inak, než by som chcela. :-) Vyjsť takto vonku, skončím na záchytke. :-) Našťastie vyšumela do pár minút a už po nejakých 30 minútach nebolo po nej ani stopy. Ale...

... ale ja vždy napomínam ľudí, ktorí hovoria, že im nejaký parfum smrdí a že nevydrží. Ak niečo nevonia dobre a nevydrží na mojej pokožke, to neznamená, že to bude platiť u každého človeka a že sa s tým nedá nič urobiť. A presne to vám dokážem. Kombináciou vône s inou prírodnou kozmetikou zmením nevyhovujúce vlastnosti na dokonalosť.

zľava: Weleda a vôňa Grenade, Jannine olej na hydratáciu, odstrek parfumovaného oleja Frais Monde s vanilkou a pižmom a masážne oleje Weleda s arnikou a rakytníkom
V tomto prípade stačilo máličko - natrieť si pred nastriekaním pokožku iným prírodným olejom, ktorý niektoré zložky zafixoval a zmenil celkový prejav vône. Použila som oleje, ktoré vidíte na obrázku.

Kombinácie Jardin de Vie Grenade

Jannine - olej na hydratáciu a revitalizáciu

Je dokázané, že najlepšie sa vôňa uvoľňuje z dobre hydratovanej pokožky. Olej Jannine obsahuje olivový, borákový a v malej dávke citrónový éterický olej. Keď sa pomaranč a neroli spojili s citrónom, zvýraznila sa citrusová stránka vône. Vôňa sa výraznejšie nezmenila, lebo citrón rýchlo zanikol, no jej výdrž sa niekoľkonásobne predĺžila z 30 minút na 4,5 hodiny. Olej teda preukázal svoju schopnosť výživy a hydratácie. Ak by také účinky nemal, vôňa by sa rýchlo odparila.

Frais Monde - parfumovaný olej vanilka a pižmo (vzorka)

Vanilka v parfumovanom oleji je krémová a pižmo sladké. Vanilka vo vôni Grenade je drevitá. Spojením týchto vlastností vôňa zosladla a drevitý podtón paliny poľavil. Citrusy sa zafixovať nadlho nepodarilo, ostali len zhruba dve hodiny, no davanu i kvetinový podtext bolo cítiť ešte ďalšie dve hodiny a vanilka s pižmom zotrvali celých 8 hodín. Získala som tak zaujímavo odstupňovanú vôňu, ktorá sa menila a neustále prekvapovala.

Weleda  - masážny olej s arnikou

Keď som vôňu kombinovala s týmto bylinkovým masážnym olejom, do popredia vystúpila bylinková povaha paliny/davany. Ukázala sa zeleň a pomaranč sa javil ako plod nedozretý a čerstvo odtrhnutý zo stromu. Skoro ako bergamot. Dámska chypre vôňa sa tak zmenila na peknú pánsku fougere alebo unisex vôňu, ktorá na mojej pokožke zotrvala úctyhodných 6 hodín. Keď najbližšie príde priateľ, vyskúšam ju aj na ňom. :-)

Weleda  - masážny olej s rakytíkom

Masážny olej s rakytníkom vonia po pomarančoch a olej je (podobne ako arnikový) parfumovaný výrazne, takže jeho krásna ovocná vôňa podčiarkla ovocné tóny Grenade. Drevitosť bola cítiť stále, no pomaranč už nebol taký horký, ale nám krásne zosladol. Teraz už bolo jasné, že ide o citrusovo-ovocnú vôňu. Efekt vydržal 5 hodín.

Máte vždy teplú pokožku (ako ja) a svieži parfum, ktorý nevydrží? Skúste ho takto kombinovať.
 
Vzorky ďalšich dvoch vôní - Rose a Agrume


Weleda a vzorky vôní Jardin de Vie – Rose, Agrume a Grenade
Jardin de Vie - Rose

Doposiaľ som vyskúšala viacero radov Weleda. Z ružovej starostlivosti o pleť ma oslnil ružový vyhladzujúci olej v perličkách Wildrose a raz som skúšala tiež vzorku ružového telového mlieka. Vôňa Rose je úplne rovnaká. Damascénska ruža v plnej kráse. Akoby som stála na balkóne a sledovala krík popínavých ruží, ktoré kedysi pestovali moji starí rodičia a ťahal sa až k streche obloženej drevom. Na balkóne tiež mávali muškáty. Klasické stojaté pelargónie s aromatickou vôňou. Tak si predstavte, že sa pomieša vôňa čerstvo obrúseného a natretého dreva s muškátmi a čajovými ružami. Presne to je Rose - spomienka na leto a letné radosti.

Jardin de Vie - Agrume

Z rakytníkového radu mám zatiaľ len masážny olej s rakytníkom a jeho krásna citrusová vôňa sa mi ešte stále nezunovala. Agrume sa však na mojej pokožke výrazne podobá na neupravenú Grenade, len v nej viac cítim citrusy. Tí menej "horkokrvní" z nej asi budú mať niečo orientálne a korenisté. Priznám sa, že nechápem spojenie rakytníka s grapefruitom, santalovým drevom a letom. Rakytník nie je letné ovocie a ani nerastie na juhu. Ak by som ho mala s niečím spojiť citrusy, podporila by som ich marhuľou (aby pripomínali rakytník), pridala by som možno vôňu čaju a  kvety či drevo nejakého severského stromu/kríka (hloh, baza, kanadská borovica, sibírska jedľa). Ale vôňa Agrume ako taká je pekná i tak. Veľmi optimistická. Ozaj taká letná.


Záver 

Ponaučenie z tohto testovania a článku je jasné. Nikdy neodsuzujte vône a ak vôňa nepasuje k vašej pokožke a jej teplote, naberte odvahu experimentovať. Nie je jasné, či by na prírodné oleje takto dobre reagovali aj väčšinou syntetické zložky bežných parfumov, no vyskúšať to môžete. Mne sa podarilo zmeniť vôňu mimo môjho vkusu na 4 krásne a mne vyhovujúce prírodné vône. :-) Vôňu Jardin de Vie - Grenade určite využijem.

ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Od Weledy mam najradsej ich mandlovu radu na plet a na telo ich vyrobky z granatoveho jablka. Mozem len odporucit :))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes