Dentálna hygiena psíka ako odmena


Aby bola moja štvornohá kamarátka Vikinka zdravá a spokojná, príkladne sa o ňu starám. Starostlivosť však nezahŕňa len pravidelné kŕmenie, odčervovanie, očkovanie, česanie a trimovanie (keďže je to westík a strihať sa nesmie), ale tiež dentálnu hygienu. Vikinke často kupujem maškrtky, ktorými si zúbky vyčistí. Ako dopadol náš test 4 známych značiek maškŕt a čistenie zúbkov?


Považujete pochúťkové tyčinky určené na čistenie zubov za maškrtu plnú chémie a bojíte sa ich dávať svojim havkáčom? Pokiaľ psíkovi nečistíte zúbky inak, robíte veľkú chybu. Možno si hovoríte, že ani zvieratá žijúce v prírode takúto starostlivosť nemajú, že príroda si to vie zariadiť, lenže ich skladba stravy vyzerá úplne inak. Taký vlk však nie je nútený žrať len granule a príroda mu poskytuje dosť prostriedkov, aby si zuby vyčistil. Domáci miláčik si nemôže otvoriť chladničku či bráničku a nájsť si sám, čo potrebuje. Žerie, čo sa mu dá, zúbky sa mu zanášajú a neskôr sa môžu aj pokaziť. Pod zubným kameňom sa navyše hromadia baktérie, ktoré sa množia a podstatne skracuje havkáčovi život. V niektorých prípadoch môžu spôsobiť i celkovú infekciu organizmu, vinou ktorej príde nielen o zuby, ale sa mu poškodia orgány ako srdiečko, obličky či pečeň!

Nie je dôvod obávať sa maškŕt. Niektoré tyčinky možno voňajú roztodivne, no obsahujú poväčšinou obilniny, mäso a výrobky živočíšneho pôvodu, vedľajšie výrobky rastlinného pôvodu, výťažky z rastlinných bielkovín. Akurát výrobca tyčiniek Friskies zuvádza na obale ešte sorbitol a glycerol, čo som moc nepochopila, pretože tieto zložky sú sladké. Ide však o látky, ktoré by sme pokojne mohli zjesť aj my a psíkom chutia.

Dentálne tyčinky čistia zuby mechanicky ako kefka. Ich tvar a konzistencia je navrhnutá tak, aby pri ohrýzaní a žúvaní odstránil psíkovi z povrchu zubov zubný povlak. Výrobcovia sa však nemôžu spoliehať len na tvar tieto vlastnosti, preto pridávajú aj ďalšie látky. Bývajú minerálneho pôvodu a brúsia zúbky rovnako ako kremík, ktorý sa pridáva do zubných pást nám ľuďom. Friskies navyše obsahujú aj petržlenovú vňať, ktorou psík bojuje proti zápalom ďasien. Prehltnutie takýchto pridamých látok však neškodí. To malé množstvo psík v pohode vylúči. Ani my sa predsa neostrávime zo zubnej pasty.

Aby som 4 často predávané pochúťky vzájomne porovnala, zostavila som pre vás tabuľku hodnôt. Je v nej zaznamenaná nutričná hodnota všetkých dôležitých stavebných látok kostí i svalov psíka. Neskôr tyčinky popíšem aj slovne.

ZnačkaTescoDein Bestes (DM)PedigreeFriskies
Čo čistí zuby
psíkovi
mechanicky
Pemza 1%Minerálne látky
Tripolyfos-
forečnan
sodný 2,4%
Bentonit,
petržlenová
vňať 0,2%
Proteíny18 %17 %9,5 %8,3 %
Oleje a tuky3 %2,5 %2,3 %2,9 %
Popol6 %7 %6,1 %11,5 %
Vláknina2 %2 %2,4 %2,1 %
Vlhkosť18 %18 %? %16 %
Iné hodnotné
látky (vitamíny
a stopové prvky)
Vitamín A,
vitamín D3,
vitamín E,
pentahydrát
síranu meďnatého
Vitamín C
síran
zinočnatý heptahydrát
antioxidanty,
minerálne
látky

Všetky 4 produkty sme kúpili a poctivo skúšali. Všímala som si, aké má Vikinka po nich zúbky, či jej chutia a aké majú zloženie i cenu. Ešte sa však vyjadrím k tej tabuľke, aby ste chápali význam jednotlivých podielov zložiek.

Proteíny tvoria svalovú hmotu a kostí. Čím vyšší obsah proteínov, tým lepšie pre psíka.

Oleje a tuky potrebuje havkáč kvôli krásnej srsti a pre lepšie vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch. Ide o vitamíny A, D, E a K, ktoré by telo bez tukov nedokázalo spracovať.

Vláknina je dôležitá pre dobré trávenie a vylučovanie. Tyčinka by ju obsahovať mala, aby bez problémov prešla tráviacim traktom a aby sa z nej stihlo vstrebať všetko potrebné.

Vlhkosť počítaná v % ukazuje, či je produkt suchý, vlhký alebo polosuchý. Čísla v rozmedziach 15 - 20% hovoria, že tyčinky sú polosuché produkty. Mali by sa preto skladovať v uzavretej nádobe, aby produkt nevysýchal a nestrácal kvalitu. Tvrdé tyčinky by síce musel psík žúvať dlhšie, ale pasta vzniknutá žúvaním by nemala takú priľnavosť a nečistila by zuby tak dobre.

Popol je zdrojom minerálnych látok. Niekto keď vidí popol, tak hneď panikári a podozrieva výrobcov z obohacovania sa. Nejde však o popol, aký si každý predstaví. Tento popol je odpadom po spaľovaní jedla. Proteíny, vláknina a vitamíny sa z jedla horením stratia, no minerálny podiel ostáva. Granule ani maškrty by bez popola neboli také bohaté na stopové látky.

Látky ako bonus sú pridané minerály a vitamíny. Ich dennú dávku (podobne ako dávku tukov, vlákniny a proteínov) však psík bežne prijíma v potrave, ktorou ho kŕmite. Ak ho teda kŕmite správne.

K tomu kŕmeniu by som tiež niečo povedala. Niektorí ľudia kŕmia psíkov nie granulami, ale im dávajú zvyšky svojej potravy a vyhovárajú sa, že im hafan granule nechce. To ja nepovažujem za príliš múdre riešenie. Samozrejme naša strava chutí psom viac a oni si radi zvykajú na chutnejšie. Aj nám chutia sladkosti viac než normálne jedlo. Pes má však úplne iné stravovacie požiadavky na výživu ako človek a ako som už spomínala, on si nemôže otvoriť chladničku a pridať do misky napríklad mrkvu. Tiež sa nemôže v prípade prekŕmenia sám vybrať na prechádzku a spáliť nadbytočné kalórie. Ak sa človek nevyzná v zdravej výžive, nedokáže psíkovi nachystať vyvážený jedálniček, v ktorom bude mať úplne všetko potrebné. Však to často nedokážeme nachystať ani sebe... Ja preto dávam Vikine granule a z času na čas pridám aj niečo na prilepšenie a samozrejme maškrty.

Aby sme neodbiehali, zhodnotím teraz jednotlivé produkty a ich vlastnosti.

Dentálne tyčinky Tesco Healthy Treats


Tvar týchto tyčiniek je podľa mňa dokonalý, čo sa týka čistenia. Tyčinka má viac drážok, sú skrútené a tak sa psíkovi pri hryzení dostanú jej časti na väčšiu plochu zubov a aj 1% pemzy je podľa mňa tak akurát. Je to taký jemný ale účinný peeling na zúbky. Za veľké plus považujem pridané vitamíny. Potešilo ma, že výživy je v tyčinkách dosť. Dokonca viac než v iných testovaných značkách, čo by sa mohlo odraziť i na cene, no neodrazillo sa. Tyčinky dostanete za výbornú cenu a majú skvelú mäsovú vôňu, ktorú im dáva olej s vôňou údeného. Vikinka ich ľúbi.

Len opatrne s dávkovaním. Havko malej rasy rozhodne nepotrebuje celú jednu tyčinku, stačila by aj polovica.

Krajina pôvodu: Nemecko
Dostupné balenia pre menšie riasy: NIE, treba dávkovať
Cena: len 0,99 EUR / 7ks (v akcii aj 0,79 EUR), v ponuke tiež 28ks balenie za 4,99 EUR

Dentálne tyčinky DM Dein Bestes Dental


Podobajú sa na tyčinky Tesco, no nie sú stočené. Tvar týchto tyčiniek je rovný. Nutričný obsah by mali podobný, ale vitamínov tam máme o čosi menej. Nevieme ale, koľko minerálnych látok výrobca pridal, pretože nie sú rozpísané ani uvedené v číslach. Možno tyčinka obsahuje väčší podiel stopových prvkov. Ťažko povedať. Vôňa je neskutočne príjemná a keby som nevedela, že je to psia pochúťka, zjem ich. Voňajú ako údené klobásky a vôňa sa podobá na vôňu tyčiniek Tesco, len je intenzívnejšia. Na obale sa píše, že neobsahujú cukor ani farbivá, tak snáď to nebude len chémia, pretože spomedzi testovaných pochúťok miluje Vikinka tieto najviac zo všetkých. Podobne ako tyčinky Tesco, aj tieto dávkujrte rozumne.

Krajina pôvodu: Nemecko
Dostupné balenia pre menšie riasy: NIE, treba dávkovať
Cena: 1,39 EUR / 7ks

Dentálne tyčinky Pedigree Dentastix


Tieto tyčinky majú jednoduchší tvar, vlhkosť sa na obale neuvádza, no na dotyk sa mi zdajú tvrdšie, takže asi bude nižšia. Hlavným čistiacim agentom je tripolyfosforečnan sodný v koncentrácii 2,4%. Táto látka rozpúšťa zubný povlak a umožní dobré vyčistenie aj bez toho, aby musel výrobca vytvárať na produktoch komplikované drážky a kadejako tyčinky stáčať. Podľa mňa je čistiaca schopnosť týchto tyčiniek najlepšia. Nutričný obsah a vôňa však nie je bohviečo. Čistiaci agent dáva tyčinkám zvláštny pach, ktorý asi nebude väčšine ľudí príjemný. Psíkom ale tyčinky napodiv veľmi voňajú i chutia (ja som neskúšala :-p). No keď som dala Vikinke vybrať medzi Pedigree a Tesco, do zubov okamžite chmatla tyčinky Tesco.

Krajina pôvodu: Veľká Británia
Dostupné balenia pre menšie riasy: ÁNO, značka ponúka tiež tyčinky pre malé i veľké rasy
Cena: 1,99 EUR / 7ks (kupujem tyčinky pre stredne veľké psy a dávam 1/2 tyčinky), v ponuke tiež 28ks balenie za 7,60 EUR

Dentálne tyčinky Friskies Dental Fresh


Zapletaný vrkočový tvar tyčiniek Friskies je vskutku zaujímavý a podľa mňa aj účinný pre čistenie. Tieto tyčinky sú napodiv mäkké a psík ich musí veľa žuť. Zloženie tyčiniek ma prekvapilo spomínanými sladkými ingredienciami. Na obale sa tiež píše o zelenine, ktorú iní výrobcovia nazývajú výrobkami rastlinného pôvodu, ďalej o petržlene a mätovom oleji, pre ktorý pôsobia tieto tyčinky ako najzdravšia varianta čistenia zúbkov. Keďže výrobcovia nemajú povinnosť presne uvádzať, čo použili, neviem posúdiť, či je to tak a či sú tyčinky naozaj nazjdravšie zo všetkých 4 značiek. Rozhodne však voňali najprírodnejšie. Tak bylinkovo. Majiteľov psíkov poteší dych psíka voňajúci ako mentolka. Či to ale poteší aj všetkých psíkov, to netuším. Vikinku táto vôňa rozhodne netešila a nechcela ich žrať. Zo skúseností iných majiteľov psíkov viem, že psíci všeobecne nemajú veľmi radi ani mentolové zubné pasty. Nejedna pani po meste zháňala zubnú pastu s nejakou mäsovou vôňou. Mentol asi nebol dobrou voľbou. Aby sme sa ich zbavili, musela som ich natrhať a pomiešať so žrádlom. Čistiaci efekt to samozrejme oslabilo, keďže Viki nemusela veľa hrýzť. :-(

Krajina pôvodu: Nemecko
Dostupné balenia pre menšie riasy: ÁNO, značka ponúka tiež tyčinky pre väčšie rasy
Cena: 1,99 EUR / 7ks, v akcii sa dá kúpiť aj za 1 - 1,20 EUR

Záver


Spomedzi všetkých značiek Vikinke najviac chutili pochúťky od značky DM a Tesco. Za chuť a mäsovú vôňu by dostali prvé miesto tyčinky od značky Dein Bestes z DM drogérie a na peknom druhom mieste by tesne za nimi skončili tie z Tesca. Tretiu priečku obsadzuje značka Pedigree a posledné miesto patrí Friskies, ktoré Viki nechcela vôbec. Pochúťku od Friskies viac nekúpime (iné pochúťky Friskies áno, túto nie).

Čistiacim účinkom boli najlepšie tyčinky Pedigree a hneď po nich by som dala tyčinky Tesco, ktoré získavajú aj body za dobrú cenu. Dein Bestes z DM drogérie čistia tiež dobre (zhruba ako Tesco) a Friskies žiaľ posúdiť neviem. Tie by podľa mňa mohli čistiť i lepšie (azda ako Pedigree).

Ak zháňate tyčinky výhradne na čistenie, kúpte aspoň raz za čas tyčinky Pedigree. Pokiaľ to má byť viac ako odmena, potom Tesco a Dein Bestes budú skvelou voľbou. Môj havkáč ich miluje ich cena tiež nie je zlá.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes