Ako vyrobiť formičku na vykrajovanie medovníčkov


Výroba vykrajovacej formičky nie je taká veda, ako by sa mohlo zdať. Dnes som pre vás pripravila trošku netradičný recept. Budeme robiť formičku. A nie žiadny stromček ani srdiečko. Ja som si vytvorila formičku mojej psej slečny. Aj vy nôžete mať taký tvar, aký si len zmyslíte. Tak čo? Idete do toho?


Tento postup bola čistá improvizácia. Chcela som si pôvodne formičku kúpiť. Ibaže to poštovné by ma stálo viac než medovníčky pre tri 4-členné rodiny... Pozerala som po byte, z čoho by som formičku vyrobila, keď mi padol zrak na svietnik s vyhorenými čajovými sviečkami a bolo jasno. :-) Formičky sa isto dajú vyrobiť aj z iných materiálov. Raz som už skúšala vystrihovať pásiky z plechovky od oleja (a dorezala prsty poriadne), ale tento materiál sa pochopiteľne v domácnostiach nachádza najčastejšie a je ďaleko bezpečnejší i ohybnejší. A lacný. :-)

Formička na vykrajovanie - návod s obrázkami


Na výrobu formičky si nachystajte vypálené čajové sviečky v kovovej fólii. Myslím tým tie malé kahance. Môžu byť aj nevyhorené, no ten vosk z nich budete musieť celý vybrať. Ďalej budete potrebovať lepiacu pásku, nožnice a pár šikovných rúk.

Ja som vyrobila formičku s obrysom psíka westíka (West Highland White Terier), pretože som chcela, aby moje medovníčky vyzerali ako Vikinka. Na podobnú formičku s rozmermi 7 x 10cm budete potrebovať fóliu zo 4 čajových sviečok kahancov.

Krok 1

Prekrojíme okraj sviečky a odstrihneme nožničkami celé dno.

Z obvodovej strany nám tak vznikne jeden dlhý pásik. Toto urobíme s každou sviečkou.


Krok 2

Ak je teraz pásik z jednej strany krivoľaký, alebo nemáme rovnako široké pásiky, tak si ich trošku nožničkami zarovnáme. Môžeme aj trošku očistiť od vosku.

Nemusíte sa unúvať s príliš dôkladným čistením od vosku ani dôsledným strihaním. Vykrajovať budeme aj tak tým druhým okrajom a pásiky ešte oblepíme. Pozor pri čistení, fólia je ostrá!


Krok 3

Teraz pásik oblepíme z oboch strán lepiacou páskou.

Dajte pozor, aby ohyb pásky ostal na ten rovnejšej strane, s ktorou budete vykrajovať. Pásiky fólie sa tak trošku spevnia a pokiaľ máte širokú pásku, bude to aj pre vašu bezpečnosť, lebo ten zarovnávaný okraj okraj nebude až taký ostrý a neporežete sa.


Krok 4

Prišiel čas pásiky pospájať. Dva pásiky vždy priložíme k sebe, na konci kúsok zohneme, zhyb poriadne stlačíme a ešte raz takto preložíme.

Na obrázku vidíte, že to mám dvakrát zložené. Aj ten druhý zhyb sa potom poriadne pritlačí k pásiku.


Krok 5

Každý spoj ešte zafixujeme páskou. Skrátka ho oblepíme z oboch strán.


Krok 6

Rovnakým spôsobom cez ohyby pospájame všetky pásiky, až z toho vznikne uzatvorený obvod. Z tohto obvodu potom vytvarujeme ohýbaním presne taký obrys, ako potrebujeme a formička je hotová. Môžeme piecť.

Mne už na nafotenie návodu ostala len jedna čajová sviečka. Že môžem spraviť návod, mi zišlo na um až keď bola hotová. Ak nebude formička na vykrajovanie úplne dokonalá, nevadí. Však cesto na medovníčky narastie a tie nerovnosti na ňom sa stratia. :-)


Recept na výrobu medovníčkov som už na tomto blogu zverejnila. Nájdete ho v článku Keď sviatky voňajú škoricou a iným korením. :-)

Ak ich budete piecť, pečte maximálne 6 - 7 minút, aby ste ich nespiekli. Síce by neskôr zmäkli, no dlhšie by ste na ne museli čakať. A keby sa vám predsa len podarilo trošku prešvihnúť dobu pečenia, vložte ich do nejakej dózy s prekrojeným jabĺčkom. To vážne pomáha.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes