Bolesť zubov a tie naše slávne tabletky

Takto pred mesiacom som sa bavila počas obeda s jednou farmaceutkou o tom, ako riešia ľudia problémy so zubami. Zaumímalo ma, či sa ešte stále stretáva s riešením AD HOC v štýle: "Idem do lekárne a vezmem si tie najsilnejšie tabletky proti bolesti." Ceny za zákroky stúpajú, kvalita používaných materiálov (alebo práce) klesá. Sú ľudia hazardéri?



Odpoveď: Áno, ešte stále ľudia hazardujú

V tých časoch, kedy som bola za lekárenskym pultom ja, súkromných zubných lekárov vyhľadávalo len malé percento obyvateľstva. Väčšina ľudí mala klasického "štátneho" zubára, u ktorého sa im nechcelo vysedávať a čakať na ošetrenie (česť výnimkám v rade lekárov i pacientov). U toho môjho "štátneho" to nebolo až také zlé. Objednal troch či styroch ľudí na nejakú hodinu a ak mala jeho sestrička dobrú náladu, nevzala ma ako poslednú zo štvorice. Za tie 4 hodiny, na ktoré má pracujúci nárok odísť z práce a dať sa ošetriť, sa to obvykle stihlo. Keď som mala dáky problém, vedeli mi poskytnúť rýchlu pomoc ako pacientovi s bolesťami a dať termín ďalšej návštevy aj do mesiaca. Najviac to tuším boli dva mesiace.

Čo som však počula, niektorí zubári nie sú ochotní / schopní takto zobrať všetkých ľudí, ktorí im v jeden deň prídu s bolesťou a vykonať aspoň prvotné úkony, aby vás zbavili bolesti. Vezmú možno dvoch a každý ďalší dostane termín. U istom nemenovanom centre v našom regióne vraj dávajú pacientom termíny na august a september roku 2014! Každý lekár z centra nabral na seba strašne veľa pacientov (ako baran na rohy), potom im odišiel kolega (či kolegyňa?) a teraz si to jej kvantum pacientov museli medzi seba porozdeľovať ostatní. Lepšie na tom nie sú ani iní odborníci. Termíny návštev už síce nie sú jesenné, ale naplánovať ošetrenie takej akútnej záležitosti (akou je zubný kaz) na apríl až máj... to mi príde taktiež bezpredmetné. V apríli môže rovno odložiť vŕtačku a prichystať si kliešte.

A čo urobí Slovák? Trpí? Figu. To je taká polovičná pravda. Trpí jedine nedostatkom lekárskej starostlivosti, v dôsledku ktorej sa prichádza o jeden zub za druhým. Ale bolesti? Nie, nie. Slovák lajdák si dá tabletku. Lenže bolesť je dobrá. Znamená, že zub žije. Možno je len pokazený a v horšom prípade začína odumierať aj jeho živá zložka, ale pýta si vašu pozornosť a chce prežiť, aby vám mohol slúžiť po zvyšok života. Netreba ho ignorovať. Ešte kým si takto človek tíši bolesť v dôsledku nejakého časového sklzu len jeden deň, je to relatívne OK, ale keď si dotyčný o dva dni príde pre ďalšiu škatuľku liekov, či dokonca niečo silnejšie a ani nebol u zubára, to už je choré. Ak nebolia zuby od prievanu alebo práve nie ste po nejakom bolestivom zákroku (trhanie, resekcia, a pod.), po ktorom sa bolesť očakáva, vôbec by ste sa nemali tešiť, keď bolesť náhle prestane.

Zub, ktorý bol dnes živý, pokazený a boľavý, bude na jar mŕtvy. Ak to nie je predný zub, ale nejaká šestka či sedmička, zrejme jeho osud skončí v kliešťoch. Väčšina zubov sa však ešte dá "zachrániť" tým spôsobom, že sa z nej odstráni kaz a zub sa spevní, aby vám vydržal 1 a možno viac rokov. Ale netešte sa z toho ani nečakajte zázrak. Sklovina mŕtveho zuba stmavne a stratí pevnosť. Zahryznete do orieškov či rezňa, kde gazdiná nechtiac ponechala kúsok kosti, ktorý ste nečakali a plomba je vonku. V horšom prípade aj s časťou zuba. Kým má zub úbožiak s vydlabaným vnútrom všetky steny, alebo aspoň 75% z nich, plomba má kde držať, no až z neho ostane len polovica a stenú nebude na protiľahlých stranách, môžete v zubárskom kresle sedieť aj každý mesiac a bude to na figu. Takéto už zubári vlastne ani nechcú veľmi opravovať, lebo tá plomba býva už pomaly pevnejšia ako sklovina. Viete, čo sa stane, ak diamantovým kameňom prejdeme po skle... sklo sa ním rozreže. Tak si teraz predstavte, že diamant je plomba, sklo je váš zub a vy na ten diamant poriadne zatlačíte potravou. Chudák zub sa rozletí na všetky strany a potom budú mať lekári s vami veľa roboty. Ak sa im podarí s časťami zuba zavŕtanými v ďasne vytiahnúť aj celý zub, bude len dobre. V opačnom prípade dostane slovo chirurg.

Čo máte robiť?

Riešenie je prosté. Ak vás bolí zub, choďte k zubárovi. Nejedzte tabletky. Pekne si privstaňte a príďte ráno ako prvá, aby vá mohol lekár ošetriť ako pacientku s bolesťou. A pokiaľ by ste náhodou nemohli hneď zajtra, už si teda dajte aj tú tabletku, ale príďte pozajtre.

Možno máte len odhalené kŕčky a treba vám pastu na citlivé zuby. Je veľa vecí, ktoré spôbujú bolesť. Len zubár vám však presne povie, prečo vás zub bolí.

Napriek všetkému strachu zo zubára neexistuje dôvod, prečo by ste sa mali sužovať bolesťou. Pokiaľ je zub evidentne pokazený, lekár zub zbaví kazu, otvorí ho a vás tak okamžite zbaví bolesti. Väčšinou dá doňho dočasnú výplň a ak bude zub pokojný, môžete prísť o mesiac či skôr na trvalú výplň.

Ak nejaví váš zub známky pokazenia, možno vás lekár pošle na RTG, aby zistil, či nejde o dobre maskovaný kaz niekde vo vnútri alebo v medzizubných priestoroch. Drvivá väčšina kazov vzniká práve medzi zubami, dobrý zubár vás preto aspoň raz za čas na ten RTG pošle a nebude vŕtať len tak od brucha. Lepší lekár má RTG priamo v ordinácii a aj ho používa! Bez neho totiž nemá šancu odhaliť skryté zubné kazy. Nemôže tiež tušiť, aké hlboké sú kanáliky jednotlivých zubov. Táto informácia je dôležitá, ak vám má správne a až do samého konca vyplniť zub a neriskovať cysty.

Že ste ešte nikdy neboli na RTG a stále sa vám kazia zuby? Možno by stálo za skúšku čosi vyskúšať.

  1. Skúste si odpovedať na otázku, či je povrch vašich zubov hladký, ako má byť. Nie je na nich náhodou usadený kameň a nie sú drsné? Už vám zubár niekedy leštil zuby a zbavoval ich kameňa? Ak nie, potom navštívte ambulanciu dentálnej hygieny a dajte si to spraviť, alebo poproste svojho lekára. Asi ťažko sa vám budú dať čistiť priestory medzi zubami, keď v nich budete mať pol milimetrovú vrstvu kameňa.

  2. Ak máte nejaké kazy, dajte si ich poriadne opraviť.
  3. Začnite používať medzizubné kartáčiky a správnu zubnú kefku.
  4. Odporúčam tiež návštevu ambulancie dentálnej hygieny, aby vás naučili správnej technike čistenia. To môžu urobiť už pri tom, ako vám budú odstraňovať ten kameň. Síce si za to zaplatíte (20 - 60 EUR a možno aj viac za výučbu vrátane brúsenia), ale za ten pokoj duše to stojí.
  5. Ak sa namiesto jedla neživíte čokoládou a ak nepríde žiadne zlepšenie ani po pol roku a zuby sa budú veselo kaziť ďalej, potom poproste vojho lekára, aby vás poslal na RTG.

Pokiaľ sa bude vyhovárať a nachádzať tisícky dôvodov, prečo NIE, tak si radšej priplaťte a navštívte súkromného lekára, aby vám tie zuby pozrel poriadne. Je dosť možné, že váš starý lekár neodvádza dobrú prácu. Po preventívnej prehliadke, ktorej záver je nula kazov a poriadnej starostlivosti nie je možné, aby ste mali kazy!

Pripravte sa, RTG možno odhalí tajomstvá, na ktoré budete potrebovať silný žalúdok. Moja snímka odhalila 6 vážnych kazov, ktoré vôbec nebolo vidieť a ktoré by môj starý lekár určite nechal neošetrené, keďže neboli vidieť. Siedmy obrovský kaz bol pod zubom, ktorý mal prasknutú plombu, ktorú som mimochodom hlásila už minimálne rok dozadu. Zistila som tiež, že výplň dvoch mojich zubov nebola dobrá a oba zuby majú teraz neistú budúcnosť, lebo sa okolo nich vytvorili veľké cysty. To už sa žiaľ napraviť nedá. Kým budú zuby slúžiť a nebudú bolieť, ostanú. Potom pôjdu von. Ostatné však môžem zachrániť.

U mňa bolo všetko jasné. Mám nového lekára. Aj keď mi poriadne nadávkami vyčistil žalúdok, že sa o zuby nesprávne starám (ako som spomínala, moja technika čistenia bola na figu a on ma vyhrešil), že nepoužívam medzizubné kefky, že som prišla až teraz, že som si dovolila povedať "Au", kým mi zub ošetroval... Nadal mi aj za to, že som kedysi brala HAK. Neviem ako to zistil, lebo ja som mu teda nehovorila nič, ale ak to len hádal, potom sa mu zadarilo. Hneď pri prvom ošetrení vzal leštičku a zbrúsil mi celý kameň, až som ostala ako upír s plnou hubou krvi. Že nemá cenu mi to tam nechávať, ak mi má ošetriť zub... a mal svätú pravdu. Iba čo by sa mi kazili aj ďalšie. Tento lekár mi nedovolí prepásť preventívnu prehliadku a aj keď veľa vecí platím, aspoň viem, za čo. Veď uznajte, načo je taká preventívna prehliadka, pri ktorej vám váš lekár nechá v ústach 7 kazov? To tam má ostať, aby sa od nich mohli kaziť aj tie ďalšie?

Moje ponaučenie a z toho plynúce výhody:

Poviem vám, keď sa náhodou v noci preberiem pri zapnutom televízore, idem do kúpeľne a pekne si vyčistím zuby aj keď sú dve hodiny ráno a dvakrát sa mi nechce. Ja chcem jesť ako normálny človek a chcem mať normálne zuby. A tiež nechcem míňať výplatu na zuby. Dobrý zubár aj niečo stojí, takže radšej zdravé zuby a kúpim dobrú kozmetiku, než platiť za plombovanie. :-) Urobila som a robím pre zdravie svojich zubov všetko, čo sa už začína prejavovať. Konečne si môžem kúpiť aj celozrnné pečivo a zjesť niečo so semienkami bez obavy, že mi z toho vyletia všetky plomby.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes