Pupa Milano: sprchovacie mlieko Miss Milkie

Mlieko má blahodárne účinky na pokožku. Ľudskému organizmu ako aj všetkým cicavcom sveta je táto vzácna tekutina veľmi blízka. Pijeme ho predsa od narodenia, ak naň pravda nie sme alergickí. Existujú celé kozmetické rady s obsahom kravského, ovčieho i kozieho mlieka a na pár takých kúskov som už natrafila. Najnovšie vyskúšaným produktom je toto sprchové mlieko, ale ja mu budem hovoriť gél.

Na výber bolo niekoľko vôní, no spojenie mlieka a vanilky mi príde priam dokonalé a vanilku milujem, takže moja voľba bola úplne jasná.

Logo je veľmi sympatické. Červený nápis, červená kravička a po dizajnovej stránke vcelku zaujímavo riešený obal tvarom pripomínajúci staré nádoby na mlieko. Neviem, či ste to mali možnosť niekde vidieť, ale u nás na dedine som ako dieťa zopár takých videla. Dnes v nádo niektorí ľudia skladujú ovocie na kvas, z ktorého potom vyrábajú domácu pálenku. Ešte i staré sklenené fľaše na mliečko mávali podobný tvar. Toto balenie teda u mňa zabodovalo na celej čiare. Prečo mlieko nazývam gélom, to sa ešte dočítate.


Obsahuje mliečny proteín aj mliečny cukor - laktózu (LACTOSE), ktorú vo svete kozmetiky radíme do skupiny zvlhčujúcich a zvláčňujúcich látok. Je to skôr sladidlo bez vône a nemá extra výživné schopnosti, preto sa čudujem, čo viedlo výrobcu k pridaniu laktózy do sprchového gélu. Však načo by sme sprchovací gél sladili? To už skôr osladíme rúž či lesk na pery, než prípravok každodennej hygieny.

Keď sa mám zmieniť o mliečnom proteíne (LACTIS PROTEINUM - MILK PROTEIN), tak to je už iná reč. Proteín zmäkčuje a hydratuje pleť. Je bohatý na esenciálne mastné kyseliny a napomáha zdravému deleniu fibroblastov - buniek väzivového tkaniva, z ktorých sa v ľudskom tele produkuje rôzny materiál. Hoci tieto bunky nie sú tie najmúdrejšie, aj tak sa premenia na kadečo. Okrem iného aj na kolagén alebo extracelulárny matrix (hmotu mimo buniek), čo priamo súvisí so spomalením starnutia i naštartovaním hojivých procesov kože. Ale pozor, toto sa netýka len starších ľudí, ale aj teenagerov. Proteín je dobrý pre všetky vekové skupiny. Tak ako materské mlieko chráni bábätko pre infekčnými chorobami, mliečny proteín chráni pokožku pred narušiteľmi a pomáha budovať jej vlastný imunitný systém, čo by mohlo byť výhodné aj pri liečbe drobných poranení, na upokojenie pokožky po rôznych skrášľovacích zákrokoch i liečbu akné.

Keď prídem k zvlhčujúcim účinkom, pýtam sa v duchu, prečo sa experti rozhodli uprednostniť látky označované ako PEG pred klasickým glycerínom. Ja s tým problém nemám, sú to  - pravda - všetko zvlhčovadlá, ale glycerín telo (aspoň podľa mňa) toleruje lepšie. Prípravok by bol možno aj trošku hutnejší, výživnejší a tým skôr by ho niekto nenazval gélom, ale mliekom.


Nepotešilo ma ani to množstvo pomocných (peniče, antistatické a pH upravujúce látky) a konzervačných látok, ktoré som našla v zozname na etikete. Nemám nič proti týmto ingredienciám, ale tu ich máme na môj vkus nejako priveľa. Je predsa toľko bezproblémových látok, ktoré sa spolu zmiešajú, majú stále pH a nepotrebujú extra stabilizátory.

Tiež ma zarazil obsah silikónu (SILICONE). Pravda, aj dimetikón a aj tie "bla-bla-siloxany" (nejdem vás tu zaťažovať tými komplikovanámi názvami) patria do rovnakej skupiny, no tu mu nevidím opodstatnenie. Teraz vôbec nehovorím o tom, či silikón zhoršuje alebo nezhoršuje akné. Moc tomu neverím a vlastne sa nenašli žiadne relevantné dôkazy, že by mal silikón upchávať póry. Takéto látky sa dávajú do šampónov a sprchovacích gélov bežne, takže neukazujme prstom práve na tento výrobok. Funkciou silikónov je urobiť na koži bariéru a udržať látky, ktoré majú pôsobiť povrchovo, aktívnymi na povrchu. Nech si tie látky pekne ostanú tam, kde majú byť. Poprípade môžu pôsobiť na vyrovnanie a vyhladenie popraskaného povrchu (vlasu), či dokonca antistaticky. Sprchovací gél však neobsahuje žiadne abrazíva, ani super ochranné oleje, ktoré by nám boli viac osožné zvonku. Jedine, že by nás mal chrániť pred tými peničmi a konzervantami... Niekto to nemusí znášať dobre. Potom by pridanie silikónu dávalo logiku. Sorry, len sa snažím byť úprimná.

Vlastnosti sprchového gélu

Ak už niekde vidím niečo so zníženou cenou, väčšinou to vo mne vyvolá prirodzenú zvedavosť. Je tento výrobok dobrý? Je to výpredaj zásob, ktoré ide nahradiť niečo lepšie, alebo je to len jednorázová zľava? Pozriem si zloženie, zvážim všetky argumenty ZA i PROTI a pokiaľ nájdem dosť pozitívnych vlastností, niekedy sa nechám aj nalákať. Priznám sa, že som nemala veľa času študovať obsah. Matne si spomínam, že k tomu jahodovému som aj pričuchla a hodnotila ho ako príliš málo jahodové, no na ostatné si nepamätám. Zrejme mi stačil pohľad na obrázok mlieka a vanilky a tak automaticky vznikol predpoklad, že to bude dobrá vôňa. No dopadlo to inak.

Technické pomocné látky prehlušili vanilku i mlieko a to teda dosť. Keď odklopíte vrchnáčik a nosom nasajete vôňu, tak to nie je až taký kontrast, no na pokožke žiadna sláva. Buď to tak silne cítim silikón, alebo ten akrylový polymér... ťažko povedať, no viac ako príjemné vône z gélu razí chémia. A pritom vanilku považujem za dosť silnú vôňu, ktorá by mala prekryť všetko. Jej vôňu si však vychutnám až po zmytí gélu. Vtedy našťastie všetko ustúpi, vanilka ide do popredia a ja som konečne ako tak spokojná. Neviem, ako je to u tých ostatných vôní. Okrem tejto vanilkovej sú v predaji ešte mlieka s vôňou:
  • biela čokoláda
  • smotana a jahoda
  • cukrová vata
V zahraničí som videla aj mlieko mandľové, mätové a cappuccino.

Gél po zmiešaní s vodou pení, no tá čistiaca schopnosť nie je až taká "Wow", keď beriem do úvahy, koľko tých peničov tam je, no pri danom obsahu sa nečudujem, že gél nepôsobí hĺbkovo. Taký účinok môžeme čakať skôr od prípravkov určených špeciálne na mastnú pleť. Na mastnú pleť nie je výborný, je len dobrý. Človek s normálnou pleťou by však určite dal vyššiu známku.

Bezprostredne po umytí je pokožka jemná, ale želala by som si, aby jemnosť vydržala dlhšie. Ani výživná zložka na mne nezanechala viditeľné a trvácnejšie následky. Takže sa budem trošku opakovať. Človek s normálnou pleťou by dal vyššiu známku, no u mňa sa jemnosť stratila už po hodine. 
Gél má mliečnu farbu a mohol by sa nazývať mliekom, ale to podľa mňa nestačí. Možno sú moje sugescie kompletne nesprávne, ale keď mi niekto povie o mlieku do sprchy, predstavím si niečo husté a výživné. Či už to bude mať bielu mliečnu farbu, to nie je podstatné. Hlavne aby som sa už ničím nemusela natierať. Však presne takto fungujú aj odličovacie mlieka. Rešpektujeme potreby pokožky. Mlieka sú pre suchšiu pokožku a vody pre mastnejšiu, nech ju nemusíme zaťažovať zbytočnými procedúrami navyše. Toto kvázi mlieko mastné nie je a výživu som nepostrehla. Pre suchšiu pleť by som preto odporúčila radšej niečo iné a výživnejšie. Ak je vaša pleť len dehydrovaná, mohlo by vám stačiť.
Moje hodnotenie sprchového mlieka:
Textúra: stredne tekutý (je to taký hutnejší matný biely gél)
Hydratácia: 4
Výživa a premastenie pleti:3
Čistiaci účinok: dobrý
Celková spokojnosť: 5 (dosť zmiešané pocity)
Cena: tuším stál do 6 EUR, no kupovala som ho dávnejšie a so zľavou
 
celkové hodnotenie - slovom
DOBRÝ až VEĽMI DOBRÝ
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
účinnosť v dlhodobom horizonte
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
hydratácia vs. výživa
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
zmývateľnosť
vôňa
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg

Už viac nebudem vyberať produkty podľa akčnej ponuky, obalu a popisu vône. Jeden by si myslel, že vanilka s mliekom musí byť dobrá vždy. S odstupom času a opakovanými skúškami tvrdím, že táto vážne až taká dobrá nie je. Tá chémia mi tam skrátka vadí a preto ho míňam dosť pomaly. Stojí mi na poličke a z času na čas sa ním umyjem. Je to prvý a dúfam, že aj posledný výrobok tejto značky, ktorý mi nesadol a ktorý by som si viac nekúpila. Ani s 50% zľavou. To však neplatí pre ostatné mnou skúšané produkty, o ktorých si prečítate niekedy nabudúce.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Tak o tomto som naozaj ešte nepočula! A ja by som si tiež vybrala práve toto spojenie vanilka a mlieko? Neviem si predstaviť lepšiu kombináciu! Krásna recenzia a opeť som sa dozvedela niečo nové. Ale na druhej strane by som si ho asi nekúpila. Tá chémia ako si už spomýnala ma odrádza. A týmto článkom si ma presvedčila že nie všetko so zľavou je dobré.
    http://nalensworld.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes