Pre mňa nepochopiteľná móda

Moje názory na módu sa môžu zdať niekomu kontroverzné. A vlastne sa aj našlo pár známych, ktorí mi otvorene povedali, že nechápu, čo sa mi na niektorých moderných kúskoch nepáči. Vraj sú pekné, sexi a pohodlné... Nuž asi som z Marsu. Ja sa proste s niektorou módou nestotožňujem.



Aj keby som zhodrala posledný pár tenisiek, obnosila posledné nohavice, košeľu či tričko a toto by boli úplne posledné kúsky na predaj, šla by som von radšej nahá. Alebo bosá.

Gladiátorky a chlpaté čižmy


Kto a načo vymyslel Gladiátorky, to plne chápem. Pariť svoje nohy počas súboja na život a na smrť v nejakej nepriedušnej koži by asi nebolo veľmi pohodlné. No kto povedal, že by toto mali nosiť ženy do mesta a do práce? Nedám si na nohu nič, čo nemá podpätok a poriadne pevnú podrážku. Nepotrebujem cítiť pod pätami každý kamienok či mačaciu hlavu. A ani náhodou si neopásam celé nohy remienkami a neskrátim si opticky ich celkom normálnu dĺžku. Neviem si to na sebe predstaviť a v živote to nosiť nebudem. Už len bičík do ruky, putá, čierne latexové oblečenie a môžem ísť... však viete, čo...

Druhým extrémom sú chlpaté čižmy. Nejaká trúba začala s holením nôh, potom to prebral po nej celý svet (a nedobrovoľne aj ja, keďže nechcem vybočovať z radu) a teraz nejaký blbec nalepí chlpy na topánky... Super. A nie pár, ale rovno celú guču. Platforma, vysoký podpätok, či plošina, jedno horšie než druhé. Ani pekné a v niektorých prípadoch ani zdravé (15 centimetrové či žiadne podpätky). Ak sa zrovna nechystám páriť s nejakou gorilou, nejdem na polárnu expedíciu či neplánujem dlhodobý pobyt vo večne zamrznutej krajine, potom to má aký zmysel? Pokiaľ mi niekto chce povedať, že estetický, nech s tým počká, až dopijem svoju šálku čaju. Koberec a gauč som nedávno tepovala a stolík som pred chvíľkou natrela leštidlom.

Kaliopky a háremové nohavice, či dokonca tepláky


Keď som bola malá, mama mi neustále odkiaľsi nosila kaliopky. Pre deti asi úžasne užitočná vec, keď nechcete, aby sa im vyhŕňali nohavice, no súčasne ohromne otravné. Nenávidela som ich a pri pohľade na moje "trojuholníkové nohy" sa mi chcelo smiať. Dieťa moje zlaté, ešte nie si na svete a vlastne zatiaľ ani v pláne, lebo sa ešte nenašiel vhodný adept na stvorenie takého diela prírody, no ak ťa raz budem mať a dostaneš sa k tomuto článku, dobre si ho prečítaj. Ak by som aj ja dostala taký spásonosný nápad, aby som ti kaliopkami chránila zdravie, týmto ti dávam právo ma rovno zastreliť. :-)

Háremové nohavice. Éšišmárjá.... nenachádzam žiadne slová, ktoré by presnejšie vystihovali, čo všetko sa mi v hlave preháňa, keď niekoho v nich vidím. Zatúžila som po nich len raz v živote. Konkrétne tento víkend. Dačo som v piatok pojedla, potom ma celý víkend preháňalo a nebola som si istá, či po ceste do práce nebudem NIEČO strácať, alebo či TO neprisadnem v autobuse. Hovorte si čo chcete, ale toto vážne nie je príťažlivý kúsok odevu, nech je to akokoľvek pohodlné. Takto dobrovoľne deformovať postavu si môže len niekto, kto ju má až príliš dobrú a preto mu tá prevísajúca vec pripomínajúca plienkové gaťky s náplňou presahujúcou ich kapacitu nemôže uškodiť. A keď sú ešte nariasené na kotníkoch alebo dokonca z "teplákoviny"... to vám je vážne "paráda". Aj tie kaliopky sú azda lepšie.

Tepláky do mesta nepatria. To hovorím ja a myslím to smrteľne vážne. Nepremokavé a športové by mohli byť povinným kúskom v každej výbave človeka milujúceho šport (a len v čase športovania, nie ich nosiť všade ako bežnú súčasť imidžu). Obyčajné úpletové si dajte na hodinu jógy, oblečte si ich na ranný beh, do posilňovne, alebo sa v nich vyvaľte pred telku. A ak držia tvar a nie sú voľné ako plachťáky, tak ich bez riskovania rozchodu noste kľudne aj v prítomnosti priateľa, manžela či snúbenca. Ale vybrať sa v teplákoch na nákupy, na koncert obľúbenej skupiny, jarmok, diskotéku? To kam sme dospeli? To už za chvíľku budeme chodiť ako ženy v USA vonku aj v natáčkach a s pleťovou maskou na ksichte? To snáď nie. Aj ten môj psík pochopil, že v teplákoch sa chodí po byte, v pohodlných nohaviciach na prechádzky a venčenie a v ostatnom oblečení do spoločnosti. Vikinka presne vie, kedy má kňučať a kedy sa má tešiť.

Vrstvenie a priliehavé tehotenské oblečenie


Mojou nočnou morou je móda vrstvenia. Nikdy sa mi to nepáčilo. Táto moja nechuť k vytrčajúcim kúskom odevu zrejme pramení z obdobia môjho detstva. Mama mi hovorila "Zakaš si tú košeľu, nech nechodíš ako geľo!" a ja som bez odvrávania poslúchla. Ono to vážne nebolo pekné, keď mi tie cípy trčali spod saka alebo svetríkov. A dnes si ženy schválne obliekajú dlhé košele a na to krátke saká. Niektoré si pod tú bundičku do pása dokonca dajú bokové džínsy a tričko, ktoré sa do nich "zakasať" nedá. Trčia im spod toho kríže, no napriek tomu vyzerajú nababušené ako cibuľa. Je niečo iné dať si bolerko či skrátené sako na šaty. Možno mi býva zima na ramená alebo tie ruky a ramená len nechcem ukazovať, tak si oblečiem bolero. Občas pekne ukáže, ak niekomu tričko asi centimeter vyčnieva spod športovej mikiny. Odpútava to pozornosť od väčšieho bruška. Ale inak mi vrstvenie odevov bez potreby uchovania telesného tepla nedáva zmysel. Tak buď mi je zima a oblečiem sa, alebo mi je normálne a vtedy sú vrstvy zbytočné.

Za toto ma tehotné ženy možno ukrižujú, ale na priliehavé tehotenské oblečenie pozerám s nechuťou. Ako... toto je niečo strašné a vôbec nezáleží, či je budúca mamina pôvodnou postavou modelka alebo moletka. Vyzerá to, prepáčte mi za môj názor, nechutne a gýčovo. Niežeby som sa mala hanbiť, ak som tehotná. Na tom nie je nič zlého ani nečistého, že čakáte bábo. Materstvo je posolstvo a nejestvuje nič krajšie, ako darovanie života novej bytosti. Ale vypručiť brucho a vystavovať ho na obdiv? To majú dať každej žene Nobelovú cenu za to, že to nevinné stvorenie nosí v sebe? Keby sme žili v 80. či 90. rokoch, kedy sa horko ťažko dal kúpiť moderný odev, ak bol niekto v požehnanom stave, potom by som to pochopila. Ale dnes máme taký výber, o akom sa našim mamám a babičkám ani len nesnívalo. Žiadne fertuchy ani nočné košele, ale krásne, moderné a aj pohodlné kúsky. Rifle s pružným pásom, šaty a tuniky v línii A, šaty strihané a mierne riasené cez bruško, padavé svetríky a odevy so zavinovacím vzhľadom. To keby ste videli moju kolegynku, poviete si, aká krása. Tá sa vedela vyparádiť. Všetko krásne a pekne splývajúce s prirodzenými líniami tela. Tak prečo si tie ostatné baby na seba navliekajú veci, v ktorých vyzerajú ako sud Jacka Danielsa? Navlečú si na seba kus super priliehavej látky a ešte to previažu stužkou. Máte rady také veci? To si už rovno zaveste na brucho nejaký reklamný nápis alebo pútač s LED diódami a aspoň na tom budete zarábať. Že to robia celebrity, to chápem. Celebritné paničky si popri otŕčaní brucha za ručičku vedú svojho celebritného samčeka, aby každý videl, že to dieťatko vo vnútri nečaká nič iné, než závratná kariéra, bohatý život a aby tým odstrašili prípadné záujemkyne o rovnaký genetický materiál. Ak nie ste celebrita, oblečte si niečo normálne. Alebo to noste doma, kde vás my ostatní nevidíme. Prosím, prosím.

Košieľky nad alebo pod pupok a legíny s tričkom


Detvianskí mládenci v ženskom vydaní. To je jediné, čo mi napadne, ak vidím mladú devu, ktorej okolo pupku vlaje ľanová, alebo akákoľvek košeľa z pevného a nie priliehavého materiálu. Ešte tá dlhšia, ktorá sa dá v prípade záujmu zastrčiť do nohavíc, to beriem. Ale tie krátke a voľne visiace nechápem vôbec. Je to príjemné, keď vám vietor veje odspodu a neustále hrozí, že vám košeľu nadvihne? Alebo sa to zdá niekomu aj príťažlivé? Mne teda nie a vraj ani mužom sa to tak celkom nepáči. To si dajte k teplákom a mise pukancov k televízoru. Alebo keď pôjdete drahému umývať jeho fáro. Ak si pod to strčíte hadicu s tečúcou vodou, určite u toho svojho drahého zabodujete. Len taký plus mi k tomu napadá.

Kedysi som si myslela, že k legínam sa nosia dlhšie tuniky, predĺžené tričká, saká, dlhšie svetre, alebo v určitých módnych obdobiach sa k tomu dala zniesť sukňa či šortky. Skrátka niečo, čo zakrýva pás a boky. Kedysi k tomu nejaký chytrák naordinoval krátke tričko a naše "dedinské" dievčatá to nosia dodnes. A zrejme ešte dlho budú, lebo niektoré si z toho spravili nástroj lovu na samcov (ideálne zazobaných) a vláčia to takmer všade. Nemyslite si, že im závidím ich štíhlu postavu, alebo že patrím medzi puritánov. Čo pekné máš, to ukáž. Aj ja mám svoje prednosti (i zadnosti :-p), ale toto mi príde ako násilné provokovanie mužského spoločenstva. Keď sa dámy takto obliekajú, nech sa nečudujú, že je toľko násilných činov so sexuálnym podtónom.

A možno ešte vhodnejšie by bolo dodať k tomuto všetkému to, čo hovorí jedna aktérka romantického filmu s názvom Nepobozkaná. "Nečuduj sa, že ti nikto nekúpi mraziarenské auto, keď rozdávaš nanuky zadarmo." Presne tak. Niektoré z nás pochopili poslanie ženy odhaľovať sa len tomu, kto za to stojí, nesprávne. Odhaľujú sa, aby TO stálo a potom sa čudujú, keď muži všetky ženy hádžu do jedného vreca...

Očakávam silnú kritiku tohoto článku, ale toto sú skrátka moje názory. Iná už nebudem. A možno budete s niektorými mojimi názormi aj súhlasiť z časti, alebo úplne. To už nechám na vás. Každopádne, nič z mnou menovaného neprekoná jedno tričko, ktoré som videla asi rok dozadu. Hodím vám sem len popis, lebo nakresliť to už neviem:

- tričko zo silne priliehavého a elastického materiálu
- čistá umelina
- cyklámenová farba a leopardí vzor
- vpredu zdanlivo ku krku, no malo to padavý výstrih v tvare vlnovky, našťastie nie príliš hlboký
- okolo bokov vypasované, čiže absolútne nelichotiace komukoľvek s jediným kilom navyše
- z predného dielu smerom k zadnému zo švov smerovala akási stuha vzopnutá vzadu do mašle (preto vypasované)
- zadný diel mal hlboký výstrih pokrytý čiernou krajkou s ružičkovým vzorom

Čiže leopard, mašľa a ružičky. Netuším, aký človek toto navrhol, no dala by som mu kontakt na jednu dobrú lekárku. Je to moja sesternica a vraj veľmi účinne pomáha ľuďom, ktorí to nemajú v hlave úplne v poriadku. A ešte by som ho poprosila, aby priviezol so sebou aj svoje zákazníčky.

Amen tma.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes