Aký bol rok 2019, čo mi priniesol a čo vzal


Minulý rok mi priniesol veľa zmien, s ktorými som sa musela popasovať, ale tiež kopec zaujímavých skúseností. Čo som robila posledné dni a mesiace, to sa pokúsim zhrnúť v dnešnom článku.


Človek sa neraz vracia k svojej minulosti. Je to logické. Kto sa chce hýbať vpred, musí vedieť rekapitulovať a poučiť sa z minulých chýb. Zlé to začína byť iba v momente, keď už priveľa žijete dobou minulou a zaslepení nevidíte možnosti, ktoré máte pred sebou. Ak ste si zo starého roka doniesli starosti a vaše problémy majú riešenie, tak ich riešte. Pokiaľ problémy riešenie nemajú, tak vám neostáva nič, iba sa s nimi zmieriť. Ale väčšina problémov sa riešiť dá.

Január až apríl 2019


Hneď začiatkom minulého roka som mala veľké plány. Chcela som ísť navštíviť kolegov do Čiech, zahájiť veľké upratovanie bytu a kadečo iné. Ale chrbtica mi nedovoľovala takmer nič. Každé ráno som sa budila so stuhnutým a boľavým telom. Občas ma tak seklo, že sa mi nedalo ani len otočiť hlavou alebo niečo udržať v ruke. Už obuť si ráno topánky, ísť na nákup potravín a čosi z nich ukuchtiť ma stálo nadľudské úsilie. Tak si viete predstaviť, koľko energie bolo treba vynaložiť len na odfotenie a používanie nejakého kozmetického produktu. Ani blog teda príliš neprekypoval aktivitou. Alebo aspoň nie takou, ku ktorej bolo treba veľa fotografií. Tieto mesiace som zasvätila návštevám ľudí, ktorí ma vedeli ako tak rozhýbať (masáže, rady) a doma mi veľa pomáhal priateľ.

Okrem toho minima recenzií som však písala články venované modernému trendu "blogovaniu" na Instagrame (viď rubrika Zo života). Mimochodom, tento trend stále neuznávam. Instagram nie je blog! Je to sociálna sieť, kde sa chodia ľudia inšpirovať baviť. Zriadiť si "blog na Instagrame" na publikovanie recenzií produktov / služieb iných je ako organizovať v krčmách prednášky zamerané na iné než je chľast, cigarety a pochutiny k pivu. Prídu na ne iba vaši fanúšikovia a ľudia, ktorým o nich poviete. Nikto nový. A ťažko môžete čakať, že nimi podporíte predaj. Pretože čo? Väčšina bežne zmýšľajúcich ľudí by sa na takúto akciu nevybrala do krčmy. Tak ako na Instagram nechodíme hľadať recenzie. Z každej takejto akcie má benefit iba majiteľ zariadenia (sociálna sieť) a prípadní hostia, ktorí si občas odnesú aj nejaký ten darček. A možno ten organizátor, ak ľudí tými darčekmi podplatí. Nie však sponzor!

Máj 2019


Oveľa zaujímavejší bol 5. mesiac v roku. Chrbtica ma bolela už takmer 4 mesiace, ale poznáte čakacie doby u odborných lekárov a ako to u nás chodí. Prvý možný termín nehrozil skôr než v lete. A aj to bol termín prvej prehliadky, takže liečiť by ma začali možno tak v júli. Klasika.

Keď problémy iba poľavovali, no nemizli a do júla bolo stále ďaleko, fyzioterapeut mi spomenul ako jedno z východísk kúpele. Samozrejme ako samoplatca, lebo na hradený pobyt máte nárok iba pri určitých diagnózach a pri určitej dĺžke liečby. Do nej sa neráta čakacia doba na vyšetrenie ani vaša snaha liečiť sa alternatívne.

K činu ma dokopali "Dankove rekreačné poukazy". Priateľovi zamestnávateľ preplatil týždeň v kúpeľoch Bojnice. Ja síce na takýto benefit žiaľ od svojho zamestnávateľa nárok nemám. To mi ale nezabránilo ísť do kúpeľov s drahým, uhradiť si svoj pobyt v plnej výške,  nachystať nám spoločný program mimo liečby a riadne si to užiť.


V Bojniciach bolo super a procedúry mojej chrbtici spravili veľký osoh. Pokiaľ budete mať záujem, rada vám o pobyte niečo napíšem. Mohol by sa vám páčiť nejaký článok s prehľadom, čo si máte zabaliť, čo vás čaká a podobne. Nechajte komentár, ak si želáte takýto článok.

Ale späť k téme. Peňaženka síce zaplakala a ešte necelé tri týždne po návrate sa mi nedalo doslova ani pohnúť, taká bolestivá bola spätná reakcia môjho tela na liečbu. Bežná vec. Ale v júni zavládol božský pokoj. Sú dni, kedy ma i dnes veľmi bolia kríže alebo krčná chrbtica. Vtedy ráno vstávam z postele stuhnutá. No už viem, ako si dokážem pomôcť sama. Nepotrebujem žiadne tabletky proti bolesti ani iné lieky.

Jún 2019


Leto bolo veľmi pekné. S priateľom sme dohnali všetko zameškané, čo mi predtým bolesť nedovoľovala. Pár krát sme boli na chate v rodisku môjho otca. Odkedy zomrel, neprejde deň, aby som si naňho aspoň raz nespomenula. Ale to potrebuje iba viac času.


Na fotke je výhľad na Terchovú z vyhliadkovej veže, kde sme sa v rámci jedného z výjazdov tiež vybrali.

Na chatu vždy chodia s nami priatelia a sme dobrá partia. Vždy sa tam nasmejeme do popuku a robíme kanadské žartíky, že mám z toho dobrú náladu aj mesiac. Prikladám ukážku.


Náš program je vskutku zaujímavý. Autá si "zdobíme" lopúchmi, toaletným papierom i nalepenými mihalnicami. Všetkým, čo nájdeme. Robíme grimasy a na tej predposlednej fotke vidíte, ako môže dopadnúť chladenie piva v lete. keď plechovku zabudnete v mraziaku. No jednoducho psina. Pri nich vždy dokážem odreagovať a pookrieť.

Júl - august 2019


Tiež sme chodili stanovať. Asi trikrát naša partia rozložila stany pri jazere a strávili sme tam celý víkend. Že či sa mi v stane dalo spať? Budete sa čudovať, ale na karimatke, nafukovačke a čerstvom vzduchu sa spí lepšie než v byte v posteli. Schválne som si nechala aj na noc svoje inteligentné hodinky na ruke, nech odmerajú kvalitu spánku a bola omnoho vyššia. Aj menej hodín mi stačilo na dokonalé zregenerovanie tela. Po zobudení som sa cítila perfektne odpočinutá a chrbát ma nebolel.

Vrelo vám to odporúčam. Stanovačka mimo kempov pri jazerách sa zdá nepohodlná, veľa vecí si musíte zabaliť, nemáte sa kde osprchovať, dosť improvizujete. Ale pri vode zažijete veľa srandy a vidíte prírodnú krásu...



Aj dobrodružstvo. Raz nás chytila pri jazere taká búrka, že nám vyvalilo stolík, stoličky, slnečník i dózy s jedlom vysypalo do kaluže. Ako keby sa okolo nás prehnal hurikán Katrina. Kamarát musel skočiť do obchodu a kúpiť altánok, nech sa máme kde schovať, keby zasa začalo pršať.

Ale aj s komplikáciami akcia vždy stála za to. Veď tri dni v prírode ešte nikoho nezabili. Stan dnes kúpite aj za 20 eur. Ani karimatka, spací vak a bandaska na vodu veľa nestoja. Vyskúšajte. Večer pri táboráku pod nebom plným hviezd má oveľa väčšie čaro než nejaký zaplatený all-inclusive pobyt.

September 2019


Koncom leta som konečne navštívila svojho zamestnávateľa a kolegov. Návšteva bola spojená s večierkom. Veľmi sa mi nechcelo tancovať a spievať, od pohrebu môjho otca ubehlo sotva 9 mesiacov, ale zábava bola fajn. Veď ste vlastne videli aj moje líčenie, v ktorom som sa premenila na Meghan Trainor.

Neskôr sme s partiou oslávili na chate narodeniny môjho priateľa. Samozrejme sme si z neho aj tak trošku vystrelili. Najskôr sme mu doniesli bábovku so sviečkami, ktoré sa nedajú sfúknuť. Keď sa s nimi dostatočne vytrápil, dostal skutočnú tortu. Tú som mu upiekla ja. Šachovú, pretože je to jeho obľúbená hra. Od umeleckého diela má trošku ďaleko, ale snaha bola a aj radosť.


Tento rok sa už konečne dokončila i hrubá stavba domu, do ktorého sa snáď čoskoro s priateľom nasťahujeme. Teším sa, aký je z domu krásny výhľad. Lietavský hrad ako na dlani (viď zelený rámik). Zo zadných okien zasa výhľad na les a skaly. To bude super bývanie.


Október a november 2019


Leto sa vám mohlo zdať ako hluché obdobie, pretože ani na blogu sa nič extra nedialo. Ja som už ale usilovne kula plány, ako zmeniť blog a spraviť ho zaujímavejším miestom. Už bolo dosť špekulovania nad tým, či sa to oplatí, či bude mať nový blog dobré ohlasy. Neskúsiš, nevieš...

Takže som sa do toho pustila, oprobovala rôzne dizajny, rôzne typy fotografií, experimentovala s písmom, plánovala budúci vzhľad profilov na sociálnych sietiach i to, ako sa o ne budem starať. Potom už len prišiel na rad nákup domény www.laborantka.sk, napísanie pár článkov o sebe a zmena sa mohla začať. Vlastne ešte stále prebieha, lebo niektoré veci potrebujú svoj čas.

December 2019


Čo som robila posledné týždne v decembri a januári, keď som nepísala tak často články? Nuž mala som od priateľa "obrazovkové zaracha". Myslel to dobre. Pred Vianocami sme mali v práci hotové terno. Bolo enormne veľa roboty, čo sa prejavilo tým, že sa mi po pár hodinách pri monitore začali rozmazávať písmenká pred očami.  V textoch som po sebe nachádzala more preklepov a to nie je u mňa typické. Ani som z gauča nedokázala prečítať písmená na televíznej obrazovke.

Nebol to problém, ktorý by vyriešili okuliare. Šlo o únavu očí. Preto môj drahý povedal, že ma až do 6.1. nechce vidieť, ako hľadím do počítača alebo mobilu. Že si naozaj musím dať pauzu, lebo prídem o zrak. Svoj vianočný pozdravom som vám písala z tabletu, keď sa nedíval. 😉 Ale inak som si jeho radu vzala k srdcu (a pred pár dňami sme si kúpili od známeho televízor s o čosi väčšou obrazovkou).

Počas pauzy od monitorov nadišiel čas uskutočniť všetko, čo som chcela spraviť už dlho dlho predtým. Kreatívne vyžitie dostalo priestor. Vyrobila som pre seba nejaké šperky, napiekla vianočné dobroty, vyzdobila vianočný stromček i byt. Vyrábala som vence, girlandy i vianočné stromčeky na hroby svojich blízkych i pre zosnulých môjho drahého. Prišiel o otca v tom istom roku ako ja. Bohužiaľ som nemala to šťastie sa s ním zoznámiť. To mi ale nebráni uctiť si jeho pamiatku niečím vlastnoručne vyrobeným. Nemám rada už hotové výrobky. Príde mi zbytočné kupovať 3 umelé vianočné stromčeky, keď si ich viem vyskladať z umelých vetvičiek, čo ostali zo smútočných vencov. Spravím omnoho krajšie mini-stromčeky než tie kupované "metly". Aranžovanie ma teší. Presne ako ma pred sviatkami bavila výroba adventného kalendára s priateľom. Ten vždy na mne pozná, keď dostanem nejaký tvorivý nápad. Či už vezmem nožnice, ihlu a nite, korálky, ceruzky, fixky alebo štetec a farby, vždy sa spýta, či sa môže pridať a v niečom pomôcť. Vždy sa pýtam, kde bol celé tie roky... už dávno sme spolu mali byť.

Január 2020


Kreslenie a maľovanie ma poslednú dobu obzvlášť napĺňa. Tento druh tvorivej energie býva u mňa často využívaný na darčeky. Svojej mame som pred troma týždňami podľa jednej staršej fotografie namaľovala rodinný portrét s jej mamou, otcom a sestričkou. Nemala žiadnu fotku, na ktorej by boli všetci, iba túto jednu jedinú. Ale i tá je tmavá a postavám nie je veľmi vidieť črty tváre. Takže si doma v rámčeku vystavovala iba akúsi koláž poskladanú z viacerých fotiek. Podaktoré tiež dosť tmavé.


Tak reku, čosi vyskúšam... Rodinnú fotku som oskenovala do počítača, pridala jas, ubrala kontrast a nový obrázok mi potom poslúžil ako predloha. Nehovorím, že sa mi podľa neho maľovalo dobre, tiež to bola výzva, ale vo finále aspoň bolo postavám vidieť do očí a mali presnejšie kontúry tváre. Mamu darček potešil. Až mala slzy v očiach, keď obraz rozbalila z papiera a prvýkrát naň pozrela.


Posledné dni som zasa vyrábala narodeninový darček pre kamaráta. Jeho vášňou sú autá a srdcovkou je značka Alfa Romeo. So svojou Alfou chodí pravidelne na automobilové stretnutia a rád si na ne oblieka tričko s logom obľúbenej značky.

Už som uňho videla aj zopár iných menších vecí s týmto logom, iba dáždnik nie. Tušila som, že by sa mu potešil, no pri objednávke online nehrozilo, že by darček stihol prísť do oslavy.


Do výroby dáždnika som sa nakoniec pustila sama (aj s menšou pomocou priateľa pri špekulovaní nad postupom príprav). Kúpila som klasický pánsky čierny dáždnik a namaľovala naň farbou na textil a kožu skicu jeho auta. Na opačnú stranu zasa logo. Strávila som nad tým nejaký ten čas, raz či dvakrát mi aj trošku ušla ruka, ale tá radosť z darčeka aj tak stála za to. Bol to určite osobnejší darček než vec kúpená na internete.

A takto si ja kreatívne žijem...


Rok 2019 odišiel a vzal si so sebou moje starosti. S rodinou sme na jeho konci viedli rôzne rozhovory a nastal čas si riadne vyčistiť stôl. Hovoriť o všetkom, čo koho štvalo a navrhnúť riešenia uplatniteľné v prítomnosti.

Už sa viac nebudem zbytočne zameriavať na minulosť. Maximálne z nej vezmem zopár super produktov a spravím vám z nich rebríčky. Aby ste získali prehľad, čo je podľa mojich skúseností dobré na také a také problémy. Alebo spomeniem nejaké ponaučenie, pretože je škoda, aby niekto robil rovnaké chyby ako ja. Dni sa predlžujú, svetelné podmienky na fotografovanie sú čoraz lepšie, chrbát ma bolí čoraz menej. Môžem opäť recenzovať naplno. Viac sa zameriam aj na rozvoj osobnosti, pretože si myslím, že mám k tomu čo povedať.

Samozrejme uvítam i vaše námety. Pokiaľ si želáte nejaké DIY návody, náučné články na konkrétnu tému, viac úsmevných príbehov alebo trebárs tipy, ako si môžete vystreliť zo svojich priateľov, zasypte ma požiadavkami. 😉

Aký bol váš rok 2019? Čo nového ste sa v ňom naučili?
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes