Lavera: starostlivosť o mastnú a citlivú pokožku hlavy


Umývanie vlasov v lete je príjemné, lebo každý kontakt s vodou poskytuje pokožke žiadané osvieženie. Ak však máte veľmi mastné vlasy a umývať ich musíte denne, radosť z vodnej spŕšky sa kamsi vytráca. Poradí si s týmto mojim problémom prírodná kozmetika nemeckej značky Lavera?

V prírode nájdete riešenie na všetky neduhy a hoci prírodná vlasová kozmetika nezvykne mať príliš nápadité vône, niektoré značky nás vedia rozmaznať po všetkých stránkach. Presne takým prípadom je aj voňavá kozmetika Lavera, s ktorou mám zatiaľ len tie najlepšie skúsenosti. Keď mi prišla z obchodu Naureus.sk ponuka vybrať si produkty na testovanie, moja voľba bola jasná. Skúsim niečo na svoje henou farbené vlasy. Zabijem tak tri muchy jednou ranou. Vlasy si uchovajú svoju farbu, budú voňavé a ak bylinky sadnú, možno sa aj pokožka spamätá. Vybrala som preto tieto dva produkty.

Šampón Lavera Freshness & Balance Shampoo


V e-shope nájdete vskutku široký sortiment prírodných produktov, kde si i ja vždy vyberiem niečo na telo, na varenie alebo starostlivosť o domácnosť. Každú chvíľku tam majú nejakú super akciu, ktorú sa mi oplatí využiť. Ale moju pozornosť tentokrát na celej čiare vyhral šampón Lavera Balance (5,31 EUR za 250 ml), pretože mám naozaj extrémne rýchlo sa mastiace vlasy. Doobeda ich umyjem a už večer vyzerajú ako tri dni neumyté. Dôvod? Horúčava. Už pri 23 stupňoch sa začínam potiť ako kôň a podráždená pokožka hlavy mi to potom dáva vyžrať. Tvorí priveľa mazu a ak na ofinu večer nenastriekam suchý šampón, hanbím sa vyliezť von medzi ľudí. Šampón Lavera Balance sa podľa popisu javil ako ten najlepší záchranca.

Šampón Lavera Freshness & Balance Shampoo
Neviem, odkiaľ nabral obchod informácie k tvorbe popisu, podľa ktorého som vyberala produkt, ale nesedí to. Za prvé, môj produkt neobsahuje žiadnu arniku, pšenicu ani citrón. Veľmi otázne sú aj spomínané cukrové tenzidy, hoci LAURYL GLUCOSIDE by sa teoreticky dal vyrobiť z cukrovej trstiny. No i tak neviem, neviem. Príde mi to ako neaktualizovaná informácia. Možno sa zloženie zmenilo a obchod na to ešte nestihol reagovať (pošlem email a upozorním na tento fakt).

Šampón obsahuje úplne iné ingrediencie. Medzi nimi detergent (penič) z kokosového oleja, morskú soľ (MARIS SAL) a aloe vera gél, čo vôbec nie je zlé na pokožku, ktorá sa tak ľahko uchýli k tvorbe lupín (ako tá moja). Aloe upokojuje, dopomáha k hydratácii, soľ zasa pomáha zmäkčovať, čím sa zrýchli odlupovanie odumretých kožných buniek a zlepší prienik ostatných látok do pokožky. Základ bol teda navrhnutý dômyselne. Svoj účel splní, vyčistiť vyčistí, ale nevysušuje. V tomto ohľade ma teda nedorozumenie nijako nerozladilo a neodradilo od vyskúšania šampónu Lavera Balance. Veď sa nezhoršil, iba sa zlepšil.

Na webe zmienený "organic lemon balm" nie je žiadny citrón. Možno z citróna pochádza parfumácia, lebo celý šampón príjemne vonia citrusmi. Ale konkrétne táto ingrediencia je medovka lekárska (MELISSA OFFICINALIS LEAF EXTRACT), ktorá spolu s vodou z mätových listov (MENTHA PIPERITA LEAF WATER) vlasy osvieži a zároveň reguluje tvorbu mazu.

Čo ma ešte zaujalo, no v popise nefiguruje, je extrakt z ryže (ORYZA SATIVA EXTRACT) a extrakty zo strukovín. Konkrétne extrakt z cíceru (CICER ARIETINUM SEED EXTRACT), šošovice (LENS ESCULENTA FRUIT EXTRACT), hrachu (PISUM SATIVUM SEED EXTRACT) a sójových klíčkov (GLYCINE SOJA GERM EXTRACT). Sú to ochranné prostriedky pokožky a v podstate kondicionéry. Bránia vysušovaniu pleti, pomáhajú pokožke zbavovať sa škodlivín a prirodzene sa čistiť a spevňujú vlákna. Vlasové i kožné. Tým taktiež predchádzajú podráždeniu a následnej tvorbe lupín. Že na čo hydratovať pokožku, ktorá je mastná a stále prepotená? To by ste sa divili, ale práve mastná pleť najviac trpí suchom, čo je vlastne dôvod, prečo som si vybrala i hydratačný kondicionér. Ale poďme ešte k účinku.

Recenziu produktov som prisľúbila spracovať do mesiaca. Za túto dobu žiaľ šampón ešte nestihol kompletne ukázať, čo všetko dokáže. Vlasy už ale neumývam každý deň. Občas je to i každý druhý deň. To už síce vyzerajú hororovo, ale stále lepšie než si ich musieť drhnúť denne. Šampón sa míňa pomerne pomaly, pretože ho k účinku veľa netreba. Niektoré šampóny potrebujete naniesť, napeniť, zmyť a postup opakovať raz či dvakrát. Šampón Lavera Balance tvorí jemnú penu a vlasy čistí účinne aj pri jednom zmytí. Navyše krásne vonia. Cítim zeleň a citrusovú vôňu listov medovky. Príjemné.

Kondicionér Lavera Moisture & Care Conditioner


Pôvodne som mala v pláne vyskúšať kondicionér s jabĺčkom, ale po jeho vypredaní som zistila, že dostupný kondicionér Moisture & Care z radu Basis Sensitiv (5 EUR za 200 ml) sa mi (podľa popisu) páčil ešte viac. Keď totiž pokožku neustále vystavujete nadbytočnej vlhkosti a často umývate vlasy, vysuší sa paradoxne viac. Môže byť podráždená, precitlivelá, môže tvoriť maz, ale takto správa práve preto, lebo si nevie spraviť svoju prirodzenú ochranu. Výber kondicionéra bol preto u mňa logický krok.

Kondicionér Lavera Moisture & Care Conditioner
V tomto prípade už popis produktu na webe viac zodpovedá skutočnosti. Až na gél z aloe vera, ktorý som v zložení nenašla a ktorý som tam práve chcela mať, lebo moja vlasová pokožka aloe zbožňuje. Súhlasím ale s tvrdením, že mandľové mlieko - PRUNUS AMYGDALUS DULCIS SEED EXTRACT - a avokádový olej - PERSEA GRATISSIMA (AVOCADO) OIL - prinášajú koži vyváženú hydratáciu i výživu. Avokádový olej je veľmi hodnotná ingrediencia vhodná ako pre normálnu tak i pre suchú pokožku či vlasy.

Čo by som ešte vypichla ako ingrediencie sú extrakty zo stebiel ovsa (AVENA SATIVA STRAW EXTRACT), klíčkov pšenice (TRITICUM VULGARE GERM EXTRACT) a proteíny. Z kukurice (HYDROLYZED CORN PROTEIN), pšenice (HYDROLYZED WHEAT PROTEIN) a sóje (HYDROLYZED SOY PROTEIN). Zaujímavosťou je i pivo (BEER). Vlasy ani pokožka tak každým umytím šampónom neutrpia žiadnu ujmu. Takéto zloženie ich krásne ošetrí a ochráni aj pred vplyvmi prostredia. Najmä teraz v lete im slnko dáva poriadne zabrať. Preto by malo byť používanie ochranných prostriedkov úplnou samozrejmosťou.

Môj názor na kondicionér Lavera Moisture & Care z radu Basis Sensitiv je kladný. Produkt má neutrálnu vôňu, akú som doteraz cítila prevažne len v detskej prírodnej kozmetike. Nie je to nič rušivé. Po umytí sú vlásky jemné a dobre hydratované bez toho, aby strácali objem alebo sa rýchlejšie mastili pri korienkoch. Ide tiež dobre zmyť z vlasov. Realita teda presne zodpovedá predstavám o tom, aké kvality by mal mať kondicionér určený pre vážne problémovú pokožku hlavy. Či už je extrémne suchá a tvoria sa na nej lupiny, alebo citlivá a háklivá na takmer každý podnet (kozmetika, teplo, slnko, vlhko), či iba málo hydratovaná, kondicionér jej nijako nebude vadiť. Naopak, povedala by som, že ju dokonca upokojuje, za čo môžu obilniny veľmi prospešné aj v liečbe zápalových ochorení kože. 

Pár slov na záver

Šampón Lavera Balance a kondicionér Lavera Moisture & Care z radu Basis Sensitiv používam v mojej vlasovej čistiacej rutine spoločne. Po mesiaci používania som nezaznamenala žiadne negatívne reakcie pokožky, zrýchlené vymývanie heny ani zrýchlené vypadávanie vlasov. Ba povedala by som, že sa moje vlasy teraz javia ešte hustejšie. Keď ich idem po dvoch dňoch umyť, vôbec nie sú uľahnuté a pokožka ani pri nadbytku kožného mazu nesvrbí, čo sa predtým nestávalo.  To je myslím ten najlepší dôkaz, že som zvolila správnu kozmetiku. V používaní produktov preto budem určite pokračovať a ak by sa situácia po ich spotrebovaní výrazne zlepšila, prinesiem v tomto článku update.


Update 7.9.2018


Prírodná starostlivosť o vlasy priniesla svoje výsledky. Vlasy sa mi síce neprestali mastiť úplne, veď za tento stav sú zodpovedné z veľkej časti i hormóny a genetické predispozície (u mňa zdedené po otcovi), ale už ich umývam len dvakrát za týždeň. Ani nemusím používať tony suchého šampónu.

Týmto ďakujem obchodu Naureus.sk za poskytnutie produktov na testovanie.

Máte aj vy nejaký osvedčený šampón alebo iných produkt od tejto značky? Sem s tipmi. ;-)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes