Curaprox: zubná pasta Enzycal

Mám rada zubnú pastu Enzycal a vôbec sa tým netajím. Odporúčal mi ju môj zubár a ja sa jeho rád budem držať ako kliešť. Jednak preto, že som kedysi mala so zubami hrozné problémy a jednak preto, že sa mi páči, aj keď som si na ňu musela spočiatku trošku zvykať. Je totiž iná, ako tie ostatné pasty.

Hovorí sa však, že zvyk je železná košeľa. Asi preto som si kúpila rovno 4 a poctivo míňam jedno balenie za druhým. V čase, keď som sa o nej dopočula, boli na trhu dve verzie pasty. Okrem modro-bielej je dostupná i takáto farebná.

Zdroj: www.ashforddental.co.uk
Jej zloženie prešlo menšou zmenou, ale ak mám povedať úprimne, vôbec neviem, či mám novšiu alebo staršiu. Mne sa viac pozdávala tá modro-biela. 

Obsahové ingrediencie

Zubná pasta Enzycal obsahuje vodu s rozpusteným sorbitolom (SORBITOL), sacharínom sodným (SODIUM SACCHARIN) a glycerínom (GLYCERIN). Sú to sladké látky, ktoré dodávajú paste sladkú chuť, ale majú tiež zvlhčujúce účinky. Kyselina citrónová (CITRIC ACID) pomáha zmáčať nečistoty na povrchu ďasien a skloviny, čím robí čistenie ešte účinnejším.  Kvôli chuti pridal výrobca olej z mäty piepornej (MENTHA PIPERITA OIL) a arómu. Žiaľ, mäta obsahuje mentol a preto pastu nepoužívajte s homeopatickými liekmi, ak chcete, aby vám účinkovali.

Čistenie samotné prebieha vďaka prítomnosti hydratovaného oxidu kremičitého (HYDRATED SILICA), oxidu titaničitého (TITANIUM DIOXIDE). Sú to jemné prášky, ktoré sa správajú ako mikro-pilník. Priľnú na povrch kefky vďaka pastovitej konzistencii a krúživé pohyby štetín dopomôžu obrúsiť hrubšie nečistoty. Nejde však o mikro-kapsuly ani podobné nezmysly, ktoré niekedy zuby a ďasná vedia doslova zodrať. 

Výrobca vynechal detergenty, respektíve sa vyhol laurylsulfátu sodnému. V mojej paste je detergent a slabý penič vo verzii STEARETH-20, v tej druhej STEARETH-30, ktorý by mal byť o čosi lepší. V každom prípade ani jeden nevytvára extra penu a oproti SLS ďaleko menej dráždi sliznice. 

Jednou z hlavných zložiek je karagénan (CHONDRUS CRISPUS (CARRAGEENAN) EXTRACT). Je to už viackrát spomínaná riasa, ktorá pomáha pastu zahusťovať a vytvára tiež lepšie prostredie v ústach. Tak ako v kozmetike učí pokožku obranyschopnosti, aj v zubných pastách pomáha sliznici sa lepšie brániť útokom mikróbov, predchádzať aftám a rýchlejšie hojiť drobné ranky. Fluorid sodný (SODIUM FLUORIDE) bol pre zmenu pridaný ako stopový prvok fluór, aby posilňoval sklovinu.

Úplne najdôležitejšie sú enzýmyglukóza oxidáza, amyloglukosidáza, laktoperoxidáza (GLUCOSE OXIDASE, AMYLOGLUCOSIDASE, LACTOPEROXIDASE). Enzýmy sú bielkoviny, ktoré pôsobia v ústach ako druh katalyzátorov. Posilňujú antibakteriálny systém slín, ktoré majú zubnú sklovinu chrániť pred činnosťou mikroorganizmov. Zdravo sa stravujúci človek so zdravým životným štýlom by nemal mať problém so slinami. Obsahujú všetko, čo treba. Problém môže byť akurát v noci, keď nepapáme, nepijeme a nie vždy sa nám sníva o hostinách, aby sa tvorilo dosť slín. Baktérie tak majú raj. Nie je nič, čo by proti nim bojovalo. Aj preto veľa zubárov prízvukuje, aby ste si zuby čistili hlavne večer, pretože pasta mikróby zabíja. Ráno to nepovažujú za až také dôležité. Dôležité by to mohlo byť vtedy, ak dávate prednosť kadejakým hlúpostiam pred normálnym jedlom. Mnohé polotovary a hotové jedlá obsahujú vysoké dávky cukru. Cukor baktérie milujú, takže sa premnožia tak, že sú na ne enzýmy prirodzene obsiahnuté v slinách už prikrátke. Pridajte k tomu chabý pitný režim a máte skvelú rovnicu, ktorej výsledkom bude zubný kaz. A preto pasta obsahuje enzýmy. Je to posila. Posila, ktorá je prirodzeným nepriateľom baktérii, ktoré vyčíňajú v našich ústach a spôsobujú šarapatu.

V tej druhej verzii okrem mätového oleja chýba chlorid sodný (SODIUM CHLORIDE). Ide o klasickú soľ. Nebola síce kľúčová, ale ja jej prítomnosť vítam. Soľ podporuje tvorbu slín a spoločne pomáhajú neutralizovať kyseliny poškodzujúce sklovinu. Po nie bezprostrednej konzumácii ovocia by sa teda pasta vo verzii Enzycal 950 - tak sa údajne volá tá moja - uplatnila o trošku lepšie. Soľ dáva paste zvláštnu chuť, na ktorú ma lekár upozorňoval. Trošku tú slanosť cítim aj cez tie sladidlá. Tá druhá vezia to bude mať už trošku inak. Väčšie rozdiely medzi pastami nie sú. Možno tak v pomere ingrediencií.


Moje skúsenosti

Zubná pasta Enzycal pení len veľmi jemne, čo možno bude pre vás na prvý krát nezvyk. Ľudia sú zvyknutí už po minúte vypľúvať kopu peny. Pena však nie je v zubnej paste vôbec potrebná. Ak je detergent účinný, nemusí vytvárať penu a falošný pocit čistoty, ktorý zbytočne skracuje čistenie zubov pre penou naplnené ústa. Niektorí ľudia si myslia, že čím viac pastu napenili, tým lepšie vyčistili, ale čerta starého. To je práve zle. Nie pena čistí zuby, zuby čistí kefka a jej správne pohyby. Teoreticky by sme zubnú pastu ani nepotrebovali, keby sme sa stravovali a žili úplne zdravo.

Zvláštna je aj tá jemnučko slaná príchuť. Ja som si na ňu zvykla a nemám s ňou žiadny problém. Vy ak budete mať tú druhú verziu, tam by už slaná chuť nemala byť cítiť vôbec, no pokiaľ nie, nebojte sa. Naozaj to nie je taká hrôza.

Musím povedať, že pasta čistí zuby dosť dobre. Nie sú belšie, ale vyzerajú podstatne zdravšie. Môžem piť studené, teplé, ďasná a zubné kŕčky všetko tolerujú. Afty nepoznám, odkedy ju používam. Predtým sa mi na jednom či dvoch zuboch stále robili nejaké vačky, teraz už nič také nemávam. Pasta robí svoju robotu naozaj dobre už viac ako 6 mesiacov.

Moje hodnotenie zubnej pasty Complete Care:

Textúra: stredná (na vyčistenie stačí množstvo veľkosti hrášku) 
Spevnenie ďasien: neviem posúdiť, ale krvácať nekrvácajú, takže zrejme OK
Dezinfekcia: 5 (v súčasnosti netrpím žiadnymi vačkami)
Čistiaci efekt:
 5
Vôňa a chuť:
 typická pastová sladkastá chuť s jemnou a prirodzenou chuťou mäty
Celková spokojnosť:
 10 (maximálna spokojnosť) 

Cena: pohybuje sa od 3 - 4 EUR za 75ml, kúpite takmer všade, v lekárni i v drogérii 
  
celkové hodnotenie - slovomNAJLEPŠIA Z NAJLEPŠÍCH
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
čistiaci efekt
dezinfekcia ústnej dutiny
vôňa vs. chuť
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Či sa mi podarilo vyhnúť sa aj kazom, to zatiaľ neviem, ale na pravidelnej preventívnej prehliadke sa uvidí. ;-) Zatiaľ zuby nebolia a ani nijako nehnevajú. Plomby mi nevypadávajú, všetko drží a po niekoľkých rokoch trápenia môžem pokojne chrúmať aj surovú mrkvu. To predtým nehrozilo. Veľkú časť zásluh má určite aj nový pán zubár, ale pasta k dobrému stavu určite prispieva nezanedbateľnou mierou spolu s mojim poctivým čistením. 

Momentálne síce testujem vzorky prírodných pást Dr. Hauschka, ale k tejto sa určite ešte vrátim. 
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes