Ziaja: Sensitive Skin spevňujúci nočný krém

Sensitive Skin spevňujúci nočný krém Ziaja a jeho ligotavý obal
Používajte nočné krémy. Ak existuje k Vašej dennej starostlivosti aj nočná, určite si ju zaobstarajte. Nie je to luxus ani zbytočne vyhodené peniaze. Ja som doteraz nemala to šťastie. Obvykle mojej pleti sadli len také produkty, ktoré nočnú verziu nemali a ak aj mali, bola na mňa mastná. Takže asi Vás prekvapím, ale toto je môj druhý nočný krém v živote, ktorý môžem používať.


Hneď na úvod musím poznamenať, že hoci v počte použiteľných produktov určených vyslovene na noc nemá prvenstvo, prvenstvo mu patrí v efekte na moju pleť. Bez najmenších problémov predbehol nočný krém od Weledy, lebo mi sedel o trošku lepšie. Ale zasa nemiešajme hrušky s jablkami. Krém od Weledy bol určený na problematickú pleť s náchylnosti k akné a tento má byť k službám citlivej pleti, takže dnes sa budeme venovať téme "citlivá pleť"

Zloženie krému

Sensitive Skin spevňujúci nočný krém Ziaja ligotavý papierový obal
Krém Sensitive Skin neobsahuje žiadne vône. A komu by vadili silikóny, vazelína a produkty údajne ropného priemyslu, ktoré si neviem prečo každý spája s nečistou ropou a priemyselnými mazivami, tak bude šťastný dvojnásobne. Ani tie nie sú v kréme. Začnime teda tým, čo tam je.

Už keď som v materiáloch o rade Sensitive Skin objavila vetu "Prípravky z línie Ziaja Sensitive Skin obsahujú Antileukín-6, extrakt z hnedej riasy Laminaria Ochroleuca, ktorá je známa ako zlatá chaluha", blikla mi v hlave zelená kontrolka. Tento extrakt využíva aj značka Bioderma a bol to prielom v liečbe citlivej pleti. Z môjho blogu už viete, že riasa učí pokožku brániť sa tak, ako sa vie brániť aj ona sama. Rastie v takých podmienkach, kde by vodu z tela stratil aj hroch, nie to malá rastlinka a ona sa fakt že chrániť vie. Aký je jej princíp ochrany v pokožke človeka? 

Už viete, že na povrchu tela sú miliardy citlivých nervových zakončení, vďaka ktorým človek cíti podnety. Ak sa normálna pokožka dostane do styku povedzme so slniečkom, všetko je v poriadku, ale ak sa toto stane citlivej pleti, aktivujú sa keratinocyty a vtedy to začne. Pleť začervená, je drsná, niekedy sa začne aj olupovať... správa sa, ako by ju napadol votrelec, vysiľuje sa a sama seba v podstate takto ničí. Niet divu, že človek s citlivou pokožku veľmi rýchlo starne. Jeho bunkám slovo "ochrana" nehovorí absolútne nič. Antileukín-6 však pôsobí proti aktivácii keratinocytov. Viaže sa na receptory, ktoré ich aktivujú a preto je z dlhodobého hľadiska veľmi účinným liekom.

Veľký podiel tvoria ceramidy (CERAMIDE 3, CERAMIDE 6 II, CERAMIDE 1,) a skvalán (SQUALANE). Tieto látky tvoria až 50% prirodzenej ochrany pokožky i vlasov, lebo pomáhajú držať v bunkách vodu a podieľajú sa na tvorbe kolagénu. Aj v kréme majú významný podiel. Všetky sú v zozname v prvej polovici ingrediencií, nie na jeho konci! To je vynikajúce, lebo takto určite vieme, že krém naozaj bude vypínať pleť a omladzovať. Nezabudlo sa ani na glycerín (GLYCERIN) a hyaluronát sodný (SODIUM HYALURONATE). Hyaluronát sodný nielen vplýva na tvorbu kolagénu, ale tiež udržuje vlákna elastínu v dobrom stave. S týmito látkami máme kompletné NMF - silnú obrannú bariéru pokožky, že z nej ťažko unikne čo len kvapka vody a pleť sa naozaj spevní. 

Takže s nervami sme si poradili, s hydratáciou tiež, na rade sú lipidy. Celý krém je formulovaný na základe prírodných olejov a najväčší podiel tvorí prekvapivo ten najkvalitnejší a najdrahší. Iné značky by ho dali na koniec zoznamu a použili by len malý zlomok (v preklade - pár kvapiek) a tu je na 7. mieste (z 29). Ak so zlatou riasou nehrozili šupinky suchej pleti, tak s makadamiovým olejom (MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL) ani najmenejMakadamiový olej je spolu s rakytníkovým a rybím olejom na samej špičke, lebo obsahuje všetky omega mastné kyseliny potrebné pre našu pleť. Omega 3, omega 6, omega 9 a aj veľmi vzácne omega 7 kyseliny. Zdrojom omega 6 kyselín je aj olej z bavlnníkových semien (GOSSYPIUM HERBACEUM (COTTON) SEED OIL), ktorého prítomnosť ma viac menej prekvapila. Nepovažovala som ho za zázrak, ale zasa dostatočne premastí pleť a hodí sa k ricinovému oleju (RICINUS COMMUNIS (CASTOR) SEED OIL), takže za mňa OK. Na pomoc olejom im prišli ešte triglyceridy z kukuričného oleja. Spolu s vyššie spomínanými hydratačnými látkami máme teraz kompletnú ochrannú bariéru pokožky.

Z tých látok, ktoré sa v materiáloch i na webe Ziaja spomínali, sa musím zmieniť o látke zvanej phytosphingosine (PHYTOSPHINGOSINE) patriaca do tej istej podskupiny ako ceramidy. V kozmetike sa používa len zriedkavo, je to totiž zdroj gluténu (s čím môžu mať niektorí ľudia problém), tak trošku konzervant, no na druhej strane tiež ingrediencia podporujúca komunikáciu buniek - rovnako ako hyaluronát sodný. Ak chcete vedieť, čo má takáto látka na práci, tak si predstavte tie miliardy buniek vzájomne prepojených a komunikujúcich cez receptory. Príde stav, keď sa niektoré ľudovo povedané pomýlia a šíria túto informáciu ďalej no a potom máme problém. Ak sa však napravia tieto väzby, podporí sa zdravá komunikácia buniek a telom sa začne šíriť správna informácia (čo s takouto výživnou zložkou nebude nič ťažké) a pridajú sa k nej antioxidanty, ktoré bunky chránia pred voľnými radikálmi (napríklad výťažok zo sladkého drievka - GLYCYRRHIZA GLABRA (LICORICE) ROOT EXTRACT), prispeje to k zdravej pleti. 

Musím však upozorniť, že krém by sa nemal používať na poškodenú pleť. Kyselina hyalurónová k tomu môže zvádzať, ale nebolo by to vôbec správne pre spôsob, akým bol krém konzervovaný a stabilizovaný. Stabilizátor zvaný CETEARETH-20 a konzervant DMDM HYDANTOIN sú síce povolené látky, ale ten prvý nie je dobrý v štádiu hojenia a ten druhý nepoteší ľudí alergických na formaldehyd. Ak teda máte na tvári otvorené ranky, potom radšej počkajte, až sa zacelia. No a samozrejme nejaké parabény, aby bol krém bezpečný, tam sú. To je asi jediný limit tohto krému.

Moje skúsenosti

Sensitive Skin spevňujúci nočný krém Ziaja a celofán s etiketou a popisomPáči sa mi jeho obal. Je veľmi vkusný. Krém sa distribuuje v tube zabalenej v papierovom obale s lesklým metalickým povrchom. Krásne odráža svetlo a bola to radosť ho fotografovať. Jedinú výčitku mám voči etikete s prekladom. Nie je nalepená na kartóne, ale na celofáne. Mne ako osobe s výbornou znalosťou angličtiny to nevadí, ale bežný človek po zahodení celofánu ostane bez informácií. Radšej by som tú nálepku videla priamo na kartóne. No na druhej strane to svedčí o tom, že výrobca evidentne neprispôsobuje zloženie "zvyklostiam konzumentov". Tým sa značky rady oháňajú, aby mohli meniť receptúry a dovážať na východný trh produkty vyrobené z lacnejších surovín (ako napríklad taký Avon). Ziaja to evidentne nerobí. Akú kvalitu majú Nemci a Angličania, takú istú máme i my. Takže za obal body dolu nepôjdu.

Textúra nočného krému Sensitive Skin od ZiajaUž od momentu, kedy mi prišla ponuka, či ho nechcem vyskúšať, som sa naň úprimne (ale naozaj úprimne) tešila. Hneď mi bolo jasné, že bude doslova šitý na mieru mojej pleti. Moja pleť je citlivá, trpí trvalým začervenaním a predtým, než som začala používať produkty na citlivú pleť, mala prakticky nulovú schopnosť obrany. Jej imunita sa síce zlepšila, ale aj tak vítam všetko, do čoho výrobcovia nenastrkali rôzne parfumy, éterické oleje a farbivá, lebo tie mi vadia. Mávam však aj prechodné obdobia, kedy sa mi zbláznia hormóny a urobí sa mi mastná pleť. Nesmiem teda používať nič ťažké, čo by podporovalo upchávanie pórov. A práve toto + vôňa bola achillová päta väčšiny krémov. Ale tento Sensitive Skin krém je vítaná zmena. Je to viac emulzia než nejaká masť alebo hutný krém a nie je vôbec parfumovaný a ani mastný. 

Testujem ho bez 3 dní takmer mesiac a vôbec neupcháva póry. Keď sa mi pred týždňom spravilo akné, nebola som si ním úplne istá, ale používala som ho ďalej a akné sa nezhoršovalo, takže s krémom môj problém súvis nemal. Boli to zasa tie moje hormóny a bláznivé PMS.

Hydratačné látky i lipidy krému mne zaúčinkovali na 100%. Pleť je po kréme jemná a veľmi dobre hydratovaná. Spočiatku bola vzhľadom mierne lesklá, ide predsa o výživnejší nočný krém, ale na kompletné vstrebanie bez zbytkov stačí hodinka (ako som dnes zistila), takže za tú noc sa vpiť určite stihne. 

Mojim indikátorom kvality akéhokoľvek krému je partia pod očami a na nose. Ak by nebol krém dobre pripravený a mal by zle vstrebávanie, ostanem aj ráno mastná. Naopak, ak krém nedáva dosť výživy, vidno šupinky a pleť je drsná. Po tomto kréme pleť ostala hladká, vláčna a zdravo lesklá, vôbec nie mastná. A nielen ráno, ale aj pooobede. To je naozaj super efekt na nočný krém.


Tvár po použití nočného krému Sensitive Skin od Ziaja

P.S. To, čo vidíte na fotke, nie je podráždenie. To sú fľaky a pehy, ktoré žiaľ mám. Už nie som najmladšia a nemám žiaľ farebne jednotnú pleť. Tie fľaky "spraví" už len mejkap alebo BB krém. :-( 

Či krém veľmi výrazne redukuje citlivosť pleti, to žiaľ na sebe posúdiť neviem. Už nemávam vyslovene také stavy, že ma pleť páli. Moje začervenanie je trvalé. Moja pleť však býva niekedy napätá a tieto pocity som posledný mesiac nezaznamenala a zdá  sa mi tiež farebne jednotnejšia. Môžem povedať, že cítim aj spevňujúci efekt. Líčka mám pevné a pružné. Sú úplne iné na dotyk. Akoby som mala o takých 5 rokov menej. Červeň, ktorú už mám, sa síce nelepší (toto nie je krém na rosaceu a červené žilky), ale sa ani nehorší. Koho červeň nie je trvalá, tomu tento krém rozhodne pomôže. Vrelo odporúčam.


Moje hodnotenie krému Sensitive Skin:

Textúra: krémová, mierne tekutá a chladivá, veľmi ľahká, neupcháva póry, nezhoršuje akné
Hydratácia: 5
Výživa a zvláčnenie pleti: 5
Vôňa: neutrálna, žiadne vonné látky, tak by to malo byť
Celková spokojnosť: 10
Cena: odporúčaná cena je 6,46 EUR za 50 ml


celkové hodnotenie - slovom

NAJLEPŠÍ Z NAJLEPŠÍCH

obal / prezentácia výrobku
zloženie
účinnosť v dlhodobom horizonte
rýchlosť nástupu účinku
výživa pleti vs hydratácia
vôňa (žiadna = výhoda)
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Ak si prečítate tento článok, kde som rozlíšila typy pleti, tak moja pleť zastáva typ 2. Krém neobsahuje nič, čo by pôsobilo na žilky, je to krém na citlivú pleť a preto si s červeňou neporadil. Súdiac podľa zloženia a skúsenosti blogerky Claire s denným krémom Sensitive Skin si však dovolím povedať, že tento krém bude výborne vyhovovať typu 1a), 1b) a čiastočne aj typu 2 a pri dlhšom používaní aj typu 3.

Kto je trvalo červený, tomu odporúčam na noc tento krém a na deň liečebný krém určený na rosaceu. Ja rozhodne mienim pokračovať v jeho používaní a pokukujem aj po enzymatickom pílingu Ziaja, ktorý by mi mohol pomôcť s tými fľakmi
ZDIEĽAJTE:

5 komentárov :

  1. sakraaaaa, dúfam, že ho dnes zoženiem!!! :D
    Ten enzymatický peeling práve testujem, recenzia je už tak napoly napísaná :)... tak by som si rada prečítala tú verziu od Teba :).
    saveonbeauty

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpovede
    1. Ak pôjdem do drogérie a uvidím ho, tak ti ho kúpim. Ja som si tak na 90% istá, že som ho videla. Ten lesk obalu sa nedá pomýliť.

      Odstrániť
    2. Veron si zlatá, díky! Daj potom vedieť :)

      Odstrániť
  3. Výborný krém,konečne ma ksicht neťahá, nesvrbí :) a je na svete aj novinka radu MED - na začervenanie a žilky- ďalšia pecka :)skúste, dievčence

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes