Čistenie pleti ako má byť

Čistenie pleti podľa nesprávnych návykov je ten najhorší hriech, akého sa môžete dopustiť voči svojej pokožke. A jedno viem určite. Ľudia na Slovensku i v Čechách nesprávne návyky majú. Chodím s otvorenými očami, počúvam ľudí, čo mi hovoria, dlhší čas som kozmetiku aj predávala v lekárni a teda mám prehľad, čo používajú. Občas som teda ostávala stáť s otvorenými ústami po tom, čo som si od ľudí vypočula. Celé zle.



Ja viem, že dnes sa kladie veľký dôraz na hygienu a veľa ľudí sa naozaj snaží prepracovať ku krásnej pokožke. Napriek všetkej snahe však výsledok niekedy nestojí ani za deravú bačkoru. Pleť má svoj vlastný život a keď si raz povie, že na nej bude pupienok, alebo má byť hrozná a suchá, tak taká aj bude a môžeme sa hoci i rozkrájať. Ale teraz už stop výhovorkám. Suchú pleť môže mať na svedomí alergia, mastnú pleť a akné spúšťa hornomálna nerovnováha + prebytok mužských hormónov. Pokiaľ však nejde o vec genetiky, imunity a choroby, potom hľadajte chybu u seba. Čomu my najčastejšie veríme? Tomuto:

1. Dôkladne čistiť pleť treba minimálne 2x denne

Je to veľká hlúposť, lebo naozaj nie každý musí pleť dôkladne čistiť dvakrát denne. Nejde o to, ako často, ale ako kvalitne pleť zbavujeme nečistôt, akej povahy je znečistenie a ako dlho nechávame pleť zaťaženú nečistotami. Večne zaneprázdnená žena v domácnosti posadnutá upratovaním môže mať pleť čistejšiu, než dáma zdržiavajúca sa v relatívne čistej kancelárii. V čom je rozdiel? Zatiaľ čo pleť domácej gazdinej sa čistí prirodzene a sadne na ňu maximálne prach, mejkap zamestnanej dámy s posilou v podobe mikróbov zo zapnutej klimatizácie a pracovný stres pleť zaťažuje a znečisťuje desaťnásobne. Keby si gazdinka vyčistila pleť len večer (a často sa nič nestane, ani keby zabudla), bude to úplne stačiť. Netrápte pleť, keď netreba.

2. Pod mejkap stačí denný krém, nič viac netreba

Áno aj nie. Ak ste si večer pleť kvalitne vyčistili, vaša pleť nemá sklony k lesku a v noci ste sa nespotili, potom by vám teoreticky mohlo stačiť umyť tvár vodou a dať ľahký denný krém. Ale také šťastie má len málo ľudí. Takže viac platí to druhé - NIE, nestačí. Mejkap sa nanáša na pleť, ktorá je čistá. Nemusí byť nutne zbavená všetkých zvyškov mazu, teda celej svojej ochrany a svojho zdravého lesku, ale rozhodne nesmie byť znečistená, lebo mejkapom všetky nečistoty uzatvárate. To je to isté, ako keby ste natreli farbou zhrdzavený plot. Pod náterom tak či tak bude "kvitnúť".

Ale chyba je aj druhý scenár, keď pleť doslova vydrhnete a odmastíte. Ak na takúto pleť dáte krém, ktorý jej tú ochranu ako tak vráti, tak to ešte nebude také zlé. Ale dajte na ňu mejkap bez výživných látok (dobre konzervovaný a parfumovaný) a uvidíte ten bumerangový efekt. Všetko sa to otočí proti vám.

3. Na čistenie pleti mi stačí čistiaca voda

Dámy si kúpia jednu čistiacu vodu, ktorá je údajne univerzálna a sú celé spokojné. Čítate však etikety? Na väčšine micelárnych i podobných vôd na čistenie sa píše odporúčanie, aby sme vodu používali s čistiacim gélom / penou / maskou..., alebo samostatne. Tak čo spravia dámy? Potešia sa slovíčku "samostatne", každý deň si vatovými tampónikmi krúžia po tvári, robia to poctivo a potom nadávajú, že majú škaredú pleť. Kde je chyba? V prístupe.

Niekomu naozaj stačí jedna pleťová voda a jedno čistenie pleti denne. Sú to majitelia citlivej pokožky. Tí by sa vážne mali vyhýbať opakovanému hĺbkovému čisteniu. Lenže ženy s citlivou pokožkou sa tiež málo líčia (alebo vôbec). Nie je teda veľa toho, čo by z pokožky mali odstraňovať. Nosíte mejkap? Zabudnite na 1 produkt a prikúpte ešte 1 čistiaci produkt, ktorý sa oplachuje. Vysvetlenie o chvíľu.

3. Na čistenie pleti mi stačí detský vlhčený obrúsok

Ešte tragickejší omyl. Dámy ich kupujú, lebo si myslia, že si nimi vyčistia pleť. Sú 4 dôvody, prečo ich kupujú:

a) Sú lenivé. Radšej vyberú obrúsok a jedným ťahom zotrú mejkap, lebo je to jednoduchšie.
b) Príde im to hygienickejšie, zdravšie a čakajú, že detský produkt bude čistiť a urobí to jemne.
c) Krásne im voňajú a navyše vlhčia pokožku, takže už nemusia používať krémy.
d) Sú lacnejšie než odličovacie obrúsky a iné produkty (?) + sú praktické na cesty.

Proti odličovaniu obrúskom nemám nič a všetko vyššie uvedené je pravda. Až na tú lenivosť, lebo to musíte posúdiť vy. :-)

Pokojne si obrúsky majte, pokiaľ pravda nejde o kúsky pochybnej značky z obchodu, kde je všetko za 1 EUR a bohato navoňané a konzervované parabénmi. I takých obrúskov je na trhu celá kopa aj medzi známymi značkami. Ide skôr o to, že obrúsok nenahradí čistenie. Krém by obrúsok možno nahradil, ale museli by ste ho použiť PO čistení, nie NA čistenie.

Žiadny neodstráni všetok mejkap. Na to detské vlhčené obrúsky neboli navrhované. Majú zbaviť detskú pokožku zvyškov látok biologického pôvodu - pot, moč a výkaly. Určite sa nerátalo, že s nimi budete chcieť dočista zošúchať stabilné silikóny, akryláty, látky minerálneho pôvodu (pigmenty, íly, vazelínu, parafín) a rôzne syntetické prísady. Tie nimi akurát tak porozotierate. Druhá vec je, že keď sa vám malé bábo pociká, nenecháte ho v tej plienke 8 hodín, zato mejkap ostáva na pokožke 8 - 16 hodín a stihne sa nielen pekne dostať do pórov, ale sa naň nabalí i prach z prostredia a mikróby.

Myslieť si, že obrúskom alebo len micelárnou vodou a tampónikom odlíčite všetok mejkap a nič viac čistiť netreba, je nerozumné. To je ako keby ste sa pokúšali čistou studenovou vodou sterilne vyčistiť mastnú panvicu, ku ktorej sa navyše nejakým činom dostal domáci miláčik a poriadne ju pooblizoval. Odstránite tým povrchové nečistoty, trošku ich zmáčate, ale zotretím nepôjdu všetky preč. Mejkap sa totiž nedá z pleti zotrieť, dokoknca ani super technológiou micelárnej vody nepôjde preč celý, ako sa veľa žien domnieva. Keby šiel, potom by na škatuľkách neboli tie chvály o tom, ako vydrží 8, 12 či 24 hodín. :-) Alebo mi chcete nahovoriť, že tú pleť prebehnete takými 3 - 4 tampónikmi?

Nezatracujem obrúsky ani micelárne vody. Oboje je geniálne a dá sa použiť samostatne, ak nenosíte mejkap. V opačnom prípade radšej investujte ešte do prostriedku navyše, ktorý sa oplachuje. To je naozaj dôkladné odlíčenie i čistenie. Jemne pleť zbavte mejkapu, potom ju vymasírujte gélom, penou či krémom na umývanie a pekne všetko zmyte vodou. A nezabudnite pleť ešte pretrieť tampónom navlhčeným stolovou (hlavne ak vám tečie z kohútika poriadne chlórovaná voda), alebo ešte lepšie micelárnou vodou a dobre ju natrieť krémom rešpektujúcim typ vašej pleti. Takto pleť nebude nič zaťažovať a bude naozaj čistá. Ak ani pri tomto nechcete robiť chyby, potom si prečítajte článok Odličovanie: ako to nespackať.

4. Z jednej značky musím mať všetko

Sú ľudia, ktorí si kúpia jednu vec a sú celí spokojní, že majú niečo "univerzálne". Najmä mladí ľudia si často myslia, že jediným tonikom vyriešia celý problém s akné (čo sa nestane, lebo toniká väčšinou nečistia, skôr sťahujú póry PO VYČISTENÍ pleti, ak sa vôbec nejaké konalo). Len sa odličujú, ich pleť ostáva nečistá a ani sa nenakrémujú. Keď "zázrak" po týždni nezaberie, kúpia nový. A keď sa už dlhšie trápia, potom idú do lekárne / obchodu a kúpia z jednej značky a jedného radu všetko. Celé zle. Nie je pravidlom, že ak vám bude sedieť čistiaca pena, rovnako dobrá bude i voda. Pena môže byť vynikajúca a voda s vysokým % alkoholu vám akurát tak poriadne vysuší pleť. Gél vám bude vyhovovať, ale krém naopak premastí pleť a vôbec ju nebude hydratovať.

Človek by sa mal rozhodovať sedliackym rozumom, brať do úvahy, v akom prostredí sa celý deň zdržiava, ako žije a mal by poznať potreby svojej pleti. Ja osobne nepoznám človeka s pleťou, ktorá by nikdy neprejavovala známky zmiešanej pleti. Vaše líca môžu byť suché, nos mastný a brada normálna. Ak na suché líca použijete čistiaci gél s alkoholom, tak amen tma. Preto sledujte, ako sa pleť správa, čo potrebuje a podľa toho ju ošetrujte. Každé čistenie pleti musí byť procesom, do ktorého okrem pohybov rúk zapájate aj mozog. Nie jeden naučený postup, ktorý budete každý deň bezmyšlienkovito opakovať.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes