Šteniatka na predaj - na čo dať pozor pri kúpe bez PP


Šteniatka na predaj sa objavujú na každom inzertnom portáli a internet sa hemží fotografiami krásnych hafanov. Veľa ľudí túži mať po svojom boku nemé stvorenie, ktoré ich bude bezvýhradne ľúbiť. So šteniatkom prichádza veľa zodpovednosti, ale keď sú na všetko pripravení, tak prečo nie? Napríek tomu vám v najbližších článkoch poskytnem názorný príklad, ako by výber ani výchova psíka prebiehať nemali. Pre výstrahu a ponaučenie.


Je úplne v poriadku, keď sa pre hafana rozhodujete srdcom. Psík bude váš a mal by sa vám páčiť povahou aj výzorom. Šteniatka na predaj ponúka veľa chovateľov, k dispozícii je nespočetne veľa plemien a niektorí inzerenti dávajú na internet prekrásne fotografie. Ale pozor, lebo sympatie a krása nie sú všetko. Pri výbere psíka má dostať prednosť v prvom rade rozum a až potom oči. Nech je preto tento príbeh pre vás akýmsi varovaním.

Keď šteniatko, tak zo zodpovedného chovu - s papiermi

Istá žena zatúžila po psovi a páčilo sa jej plemeno Jack Russell teriér. Ona ale zvykne jednať veľmi zbrklo. Nezisťovala si prirodzene žiadne informácie, ako presne by malo šteniatko JRT vyzerať, akú má toto plemeno povahu, čo za starostlivosť si bude psík vyžadovať. Nemala o ňom nič naštudované. Jednoducho sa jej taký pes páčil a tak si niekde na internete vygooglila inzerát, kde ponúkali psíkov tejto rasy na predaj. To bola prvá vážna chyba.

Keď chcete psíka ako čistokrvného a najmä zdravého spoločníka, mal by pochádzať z legálnej chovateľskej stanice a mať PP (preukaz pôvodu).

Ak nebol preukaz pôvodu v inzeráte spomínaný a šteňa ho nemá, mal by vás zaujímať dôvod, prečo nebol vystavený. Preukaz pôvodu je akýsi "psí rodný list", kde sa vždy uvádza matka, otec a ďalší príbuzní. Zodpovedný chovateľ ho zabezpečí pre všetky šteniatka na predaj. Veľa chovateľov však zodpovedných nie je a pre svojich kupcov majú nachystané výhovorky.

  1. Najčastejšou je taká, že niektoré šteniatka na predaj boli vo vrhu medzi poslednými a tak nedostali PP. Ubezpečujem vás, že je to lož. Aj keby sučka vrhla 20 šteniatok, čo sa zrejme nikdy nestane, PP dostanú všetky.

  2. Druhou častou výhovorkou je, že vystavenie dokladu vám zbytočne predraží psíka. Áno, "predraží" ho o 7 eur. Hlúpa výhovorka. Každý normálny kupec si tých pár eur priplatí. Aj keď svojho psíka nemieni vystavovať.

  3. Tretím klamstvom je nejaká chyba, s ktorou sa šteniatko narodilo. Ono však za svoje chyby nemôže a preto tejto lži neverte. Ak by jeho rodičia mali obaja preukaz pôvodu, neboli by v pokrvnom príbuzenstve (napr. matka a syn) a šteniatko by malo dva páry očí, aj tak by dostalo PP.

  4. Ak nezodpovední chovatelia a množitelia neargumentujú cenou, tak jednoducho povedia, že do vybavovania PP sa im nechcelo. Však načo, keď je psík čistokrvný? Vy im to však môžete a nemusíte uveriť. Gény sú gény. Aj zmiešanému ľudskému páru sa môže narodiť dieťa, ktoré má farbu iba po jednom z rodičov. Už sa napríklad stalo aj to, že sa bielemu páru narodil černoško, čo takmer spôsobilo rozpad manželstva. Prečo sa narodilo čierne? Lebo otec matky dieťaťa bol čierny a ona to svojmu partnerovi zamlčala. Tým nechcem povedať, že je psík zmiešanej rasy alebo čierne dieťa v čomkoľvek horšie. Ale čierne dieťa bielych rodičov dostane rodný list, tak prečo by ho nemal niekto vybavovať psíkovi, ak mali obaja rodičia papiere a chovatelia nemajú čo skrývať? Asi jednoducho preto, lebo niečo skrývajú a snažia sa vás oklamať. Jeden z rodičov má zrejme otázny pôvod a nebol uchovnený (čo to znamená, to sa dočítate nižšie). Teda údajne čistokvné šteniatka na predaj nemusia byť vôbec čistokrvné.
Nejdem vám kúpu takéhoto tvora bez PP v žiadnom prípade vyhovárať, veď riskujete vy. Iba prezradím, že chovateľ je povinný vám šteniatko bez preukazu pôvodu predať len za veterinárne poplatky. Presne ako keď si vezmete psíka z útulku. Aj v tomto prípade zaplatíte iba náklady, ktoré útulok vynaložil na očkovanie, odčervenie a prípadné ošetrenia... Nikomu nevyrábate zisk a tak by to malo byť.

Aj nechcený havko si zaslúži domov

Vziať si psíka z útulku alebo vyhodené / nechcené šteňa je šľachetné. Psík predsa nemôže za to, že bol majiteľ jeho mamy nezodpovedný, fenku si neustrážil a nejaký pes mu ju nakryl. Malo byť šteniatko radšej utopené než darované? V žiadnom prípade.

Psík nemôže ani za to, keď sa dostane tam, kde ho nechcú alebo kde sa stane časom nadbytočným. Nemám preto nič proti adopcii ani záchrane nechceného šteniatka či dospelého psíka. Sama som otcovi zadovážila staršieho psíka, ktorého mienili dať majitelia do útulku alebo darovať do dobrých rúk. Nemá papiere, ale o tie mi nešlo. Šlo o jeho záchranu. Aby sa 6-ročný psík nedostal do zlých rúk či nedajboh na ulicu. Má zlú srsť a nedobrý postoj. Ani zúbky nie sú nič moc. Ale náš westík Endy je aj tak ten najlepší havko, akého sme kedy mali. Je úžasný. Veselý, prítulný, skrátka milý.

Keď nemáte peniaze na psíka s papiermi a ste ochotní prijať všetky riziká, navštívte útulok a vybete si svojho spoločníka medzi nechcenými. Alebo si vyhľadajte inzerát, kde ponúkajú šteniatka. Môžete svoje šteňa kúpiť aj od chovateľa, ktorému sa papiere "nechce vybavovať". To je v poriadku. V poriadku nie je iba to, že dáte za šteňa z nejakého inzerátu 100 - 200 EUR a nemá papiere! Toto v žiadnom prípade nerobte!

PP psa teda "papier" nie je formalita

Dobre, taký teriér Jacka Russella s PP môže stáť aj 300 - 500 EUR. Presnú sumu žiaľ netuším. Psa tejto rasy by som nikdy nechcela ani omylom, pretože jeho temperamentná povaha je v úplnom kontraste k mojej. Aj 300 EUR je dosť, preto sa môže zdať niekomu lákavé zadovážiť si takéto milé šteniatko bez papierov a vopchať niekomu stovku do vrecka. Bez dokladu. A čo, že nemá papiere? Baba si povedala, že s ním predsa nebude chodiť na výstavy, bude ho mať doma... a vycalovala stovku.


Prínos legálnej chovnej stanice je však v inom než iba riadnom platení daní. Keď chce zodpovedný majiteľ chovať šteniatka, urobí všetko poriadne a zodpovedne. To znamená, že dá svojho psíka - fenku najskôr uchovniť. Uchovnený môže byť iba taký jedinec, ktorý už bol vystavovaný a uspel, má preukaz pôvodu, je zdravý a spĺňa všetky štandardy. To znamená, že mu nechýbajú zuby, má správny postoj, nemá agresívnu povahu, psychickú poruchu, ani nemá choré kĺby, labky, krátke / dlhé uši, ani iné vrodené chyby.

Až po uchovnení môže majiteľ založiť chovnú stanicu a smie dať svoju sučku nakryť uchovneným psom pre riadny chov. Zodpovedný chovateľ sa o svojich psíkov stará, veľa študuje, dopraje im výbeh i potrebné vitamíny. Dodržiava nepríbuznosť jedincov, ktorých vzájomne pári a záleží mu na tom, aby šteniatka na predaj mali čo najlepších predkov. Nespári len tak hocičo s hocičím, čo sa na daný druh podobá, ako špekulantský množiteľ či nezodpovedný chovateľ.

Keď sa šteniatka narodia, vie presne, ako sa má o ne starať. Dopraje im riadne krmivo, nechá im vystaviť preukaz pôvodu a záleží mu, čo s nimi bude.

Keď zisk a vidina šetrenia peňazí zaslepujú

Množiteľovi záleží iba na tom, aby mal čo najväčší zisk a čo najviac šteniatok. Neváha nechať svoje sučky vrhnúť i viackrát do roka a tie často prebývajú v otrasných podmienkach.

Ako sa taký množiteľ stará o psíkov? Ja to zhodou okolností viem, lebo som chodila so synom jednej takej ženy. Už nežije. Nech je jej zem ľahká, ale jej buldočkovia mali naozaj psí život. Že hľadanie vhodného psa na krytie? Nedajte sa vysmiať. Rodiny sa párili medzi sebou celé pokolenia a bývali v malom koterci. Kým boli šteňatá slepé a malé, hmýrili sa v debničke v kúpeľni. V chlade a vlastných výkaloch. Keď podrástli, šli do koterca. Boli chúdence vystresované, niektoré aj hladné. Dostávali ale najlacnejšie granule, hoci pani, toho času majiteľka chovateľských potrieb, mala o psoch a kŕmení vedieť toho najviac. Mohla im dopriať lepšie krmivo. A keď jej šteňatá na predaj ochoreli, žiadny veterinár nebol nutný. Stačili preexpirované humánne antibiotiká od kadejakých známych. Dávkovanie podľa ľubovôle. "Len aby neskapali." To bol prístup, čo? A verte, že takýchto chovateľov je na Slovensku aj Čechách veľa.

Mali by ste vedieť, že psy si takéto zaobchádzanie ponesú vo svojej hlave po celý život a mnohí hafani môžu utrpieť aj vážnu ujmu na zdraví, čo sa skôr či neskôr prejaví. Ale zaujíma to kupcov? Nie všetkých. Pre veľa ľudí je podstatné ušetriť peniaze. Dostanú krásne, hebké (hovienok zbavené, čerstvo okúpané) šteniatko niekde na neutrálnom mieste, aby sa množiteľ nedal vystopovať. A sú spokojní, ako "dobre" kúpili. Bez záruky.

Už ste si takéto šteniatko kúpili? Nechcem vás strašiť, ale môže i nemusí z neho vyrásť klbko nervov, s ktorým budete každú chvíľku chodiť k veterinárovi. Alebo môže mať v budúcnosti choré šteniatka. Ak mu teda v dospelosti dovolíte páriť sa a ďalej sa množiť, ste rovnako nezodpovedná osoba ako človek, ktorý vám ho predal na prvom mieste. Ani ja nášmu Endymu nedovolím potomstvo. Pre jeho vlastné dobro.

Šteniatka na predaj a následný (ne)zodpovedný chov

Jeden pán mi kedysi arogantne povedal: "A prečo by si môj pes nemohol vrznúť so sukou rovnakej rasy aj keď nemá papiere?"

Ja som mu na to odpovedala: "A Vy by ste sa šiel teraz spáriť s nejakou neznámou ženou, ktorej zdravotný stav je otázny a mohla by s Vami otehotnieť? Alebo keby ste boli ženou, šli by ste do postele s hocikým? Bez ochrany? S rizikom? Čo ak by ste boli príbuzní a nikto by o tom nevedel? Kto zaplatí liečbu, ak sa nakazíte nejakou chorobou? Kde skončia deti? Kto sa o ne bude chcieť starať, ak by sa narodili postihnuté?"

Pán to evidentne pochopil a chuť páriť svojho psa s mojou fenkou ho prešla. Rovnako je to predsa u ľudí. Keď nájdete svoju životnú lásku, poznáte si mená, poznáte svoje rodiny. Svoju vlastnú rodinu založíte po uvážení. Nie po "náhodnom vrznutí". Aj ako rodič chcete pre svoje deti tých najlepších partnerov z dobrých rodín a skvelé i zdravé vnúčatá. Prečo by normálny ľudský tvor nemal chcieť toto isté pre psíkov?

Jack Russell teriér spomínanej dámy žiaľ štandardy nespĺňa. Neunúvala sa, aby si niečo o plemene zistila a tak to aj dopadlo. Chcela čistokrvného psíka. So svojou rasou má však spoločné iba druhové meno v očkovacom preukaze. Kúpou psíka za nemalý peniaz riskovala a k tomu napchala niekomu vrecká. Buď na jej hlúposti a nevedomosti zarobil človek, ktorý buď nebol zodpovedný a zo svojej chyby spravil cnosť (na nechcených šteňatách nakoniec získal). Alebo finančne podporila množiteľa, jeho nelegálny chov a týranie zvierat. V oboch prípadoch celé zle. Ešte šťastie, že jej suka sa nechcela páriť so žiadnym psom a že už nie je majiteľkou tejto psej slečny. Novou paničkou tejto "Jack Russell teroristky" som ja. A aj keď ju mám veľmi rada aj napriek veľmi zlej povahe, nedovolím jej ďalej sa množiť. Z viacerých dôvodov, ktoré vám ale objasním nabudúce. Pre ďalšiu výstrahu.

Ponaučenie?

Nekupujte psa bez PP za cenu vyššiu než veterinárne poplatky a nepodporujte množenie ani nezodpovedný chov. Kde je dopyt, tam je aj ponuka a tam sa zvieratá týrajú. Ak na vás nejaký človek vyjde s výhovorkou, že jeho šteňa má rodičov s PP, ale ono papiere nedostalo, alebo ich nechceli, potom zrejme niektorý z rodičov (alebo obaja) nebol uchovnený.

Neuchovnenie má vždy dôvod. Buď má hafan nejakú vadu a jeho šteniatko nemusí byť 100 % v poriadku. Alebo je vada daného jedinca externá. Je ňou "medzikus" medzi vami a šteniatkom. Teda jeho majiteľ, ktorý ho uchovniť nedal. Teda konal trestuhodne a nezodpovedne, keď na ňom založil chov.

Druhou externou vadou je často i kupec, ktorý si nič nenaštuduje, ale koná. A neváhal by takéto šteniatko bez papierov v dospelosti množiť. Nebuďte ako táto dáma! Prosím!
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes