Schwarzkopf: šampón BC Bonacure Scalp Genesis Purifying a iné


Presne takto pred rokom som riešila extrémne sa mastiace vlasy. Prišlo teplejšie počasie a je to tu zas. V noci je mi permanentne teplo, ráno sa preto budím spotená a s mastnými vlasmi. Umyjem si ich, nechám ich prirodzene uschnúť a už večer vyzerajú rovnako ako ráno. Sú doslova prilepené k pokožke hlavy, mastné až hrôza a nemajú objem. Aj mi dosť vypadávajú. Vyskúšala som preto v poradí už tretí šampón na mastné vlasy. Boj mi pomohol vyhrať šampón od značky Schwarzkopf. Ale v článku sa určite okrajovo zmienim aj o tých ďalších dvoch, ktoré môžu pomôcť práve vám.

Môže byť ešte niečo horšie než umývať mastné vlasy každý deň? Môže. Horšie je umývať ich studenou vodou. V našej časti mesta akurát prerábajú parné rozvody a v najteplejšom období roka nás na celý mesiac odstavujú od teplej vody. Hovorila som si, že to prežijem. Veď jednou z mojich predností je otužilosť. 18-stupňová  voda ma v lete určite nezabije. Ale po týždni na odstávku začínam nadávať aj ja. Mastné vlasy v takto ľadovej vode neumyjete na jedenkrát, ale minimálne na dva či trikrát, pretože maz lepšie rozpustí voda teplá. Nechcem míňať hektolitre vody, litre šampónu ani si hriať vodu. Lepšie je nad mastnotou po dvoch mesiacoch boja konečne vyhrať. A podarilo sa to. K víťazstvu pomohla značka Schwarzkopf a uvedomenie, čo tento môj problém spôsobilo. Predstavím ale všetky mnou vyskúšané riešenia.

Revlon Professional Flex Purificante


Ako úplne prvý šampón som si kúpila šampón z Revlonu, konkrétne šampón Revlon Professional Flex Purificante. Ku kúpe ma presvedčili dobré recenzie na zahraničných blogoch, skvelá cena obchodu Elnino.sk a zloženie s keratínom a šalviou. Šalvia potláča nadmerné potenie, dezinfikuje, keratín zasa ocenia stylingom či teplom poškodené a suché vlasy. Mojim problémom však evidentne nebol chýbajúci keratín ani spomínané potenie. Stylingu tiež veľa nedám. V lete sa mi nechce vlasy fúkať a sušič na vlasy vytiahnem len sviatočne. Keď sa niekde ponáhľam a nestihnú sa mi vysušiť vlasy. Inak nie. Komu sa však vlasy mastia v dôsledku nadmerného vystavenia teplu, používania stylingových produktov, alebo nosenia šiltovky, pod ktorou sa vlasy prepotia a premastia statočne, tomu by sa tento očistný šampón mohol hodiť. 



Ja som šampón posunula bratovi môjho drahého, ktorý pracuje v sklade s potravinami a musí stále nosiť pokrývku hlavy. Keď ide z roboty, ani si čiapku nedával dolu, pretože sa hanbil za svoje mastné vlasy. Používa ho krátko a vlasy má už o dosť lepšie. Jemu teda šampón Revlon pomohol. U mňa žiaľ ale toto riešenie nepochodilo. Iba čiastočne, lebo vinník ostal neodhalený. Vlasy som stále musela umývať každý druhý deň a na ten druhý už vyzerali vlasy naozaj katastrofálne.



Stapiz Vital Anti-Grease Shampoo


Druhé riešenie má pôvod v Poľsku a značka Stapiz za svoj rad Vital získala mnohé uznania. Zaslúži si ho právom, pretože i tento jej šampón má výborné zloženie a pritom nízku cenu. Šampón na mastné vlasy Stapiz Vital Anti-Grease Shampoo sľuboval upokojiť pokožku vďaka zlúčeninám zinku a sójových proteínov. Neobsahuje SLS, ale namiesto neho sú tam šetrnejšie peniče, pantenol a mnohé bylinné extrakty. Gaštan, podbeľ, kamilka, medovka, žihľava, rozmarín, praslička, šalvia. Aj vďaka ním má šampón právo pýšiť sa názvom Vital. Gaštan s rozmarínom sa postarajú o cievky a dobré zásobovanie pokožky živinami. Podbeľ, kamilka, medovka a šalvia bránia zápalom a pomôžu podráždenú pokožku upokojiť. Žihľava a praslička obsahujú úžasné množstvo vitamínov i stopových prvkov. S takýmto koktailom vlasy musia získať späť svoju vitalitu. Moja vlasová pokožka je pomerne citlivá a má sklony robiť lupiny. A neraz ma veru svrbela. Preto som myslela, že šetrné čistenie bez nadmerného množstva peny bude dobrá cesta. Že si nadmerný maz tvorí iba preto, lebo na nej prežívajú nejaké mikroorganizmy, nemá kvalitný maz a že jej chýba výživa. Nebolo to tak.



Šampón si nakoniec obľúbil môj priateľ. Nemá Až tak extrémne mastné vlasy, ale pretože pracuje v dielni, kde je veľa prachu plného kovových častíc, večne ho svrbí pokožka hlavy. Ak aj vás hlava neraz svrbí, no lupiny nemáte a vlasy sa vám ešte k tomu mastia, skúste riešenie od StapizMne pomohlo zbaviť sa svrbenia a aj mastenie sa zmiernilo, ale podľa očakávaní. Vlasy som stále musela umývať každý druhý deň alebo hneď tretí deň ráno. Ale to už vlasy vyzerali hrozne.

Schwarzkopf BC Bonacure Scalp Genesis Purifying


Hovorí sa, že do tretice všetko dobré a ja tentokrát siahla po drahšom šampóne z radu BC Bonacure. Šampón Schwarzkopf BC Bonacure Scalp Genesis Purifying stojí v bežných obchodoch celkom veľa. Dáte zaň minimálne 8 EUR a v kaderníctvach aj viac. Ako inak, môj obľúbený obchod a chlebodarca Elnino.sk ho mal za 5 EUR, takže nebolo čo váhať. Na internete sa uvádza mnoho zložení a šampón som videla v rôznych obaloch, je teda možné, že tento produkt menil zloženia. Žiaľ netuším, ktoré zloženie je najnovšie, pretože oficiálny web výrobcu ho neuvádza. Pokiaľ vás ale trápi rovnaký problém ako mňa, hľadajte verziu, kde je extrakt z chmeľu (HUMULUS LUPULUS EXTRACT). Podľa neho viete, že máte ten istý čo ja. Chmeľ hrá u mňa zásadnú rolu. Obsahuje fytosteroly a rieši nielen kožné defekty ako svrbenie či lupiny, ale aj mastenie a vypadávanie vlasov podmienené hormonálne. A to je presne to, čo som potrebovala, pretože po mojom nebohom otcovi som zdedila problémy s pleťou. On sa tiež veľa potil, mal rozšírené póry a mastnejšiu pleť.



Ale ani ďalšie zložky šampónu nie sú zbytočné. Opäť je tam spomínaná kamilka (CHAMOMILLA RECUTITA), šalvia (SALVIA OFFICINALIS), medovka (MELISSA OFFICINALIS), žihľava (URTICA DIOICA), praslička (EQUISETUM ARVENSE), rozmarín (ROSMARINUS OFFICINALIS), keratín (HYDROLYZED KERATIN) a extrakt zo sóje (HYDROLYZED SOYBEAN EXTRACT). Vidíte teda, že som týmto zložkám verila oprávnene. Celé mi to pripadá, ako keby mi niekto zmiešal obidva predtým spomínané šampóny a niečo ešte pridal, čím môj problém vyriešil. 

Čo je teda ešte navyše, čo v predošlých riešeniach chýbalo? K bonusom šampónu Scalp Genesis Purifying patrí jojobový olej a hydrolyzovaný extrakt z ryže (HYDROLYZED RICE EXTRACT). Ingrediencie sú dôležité na úpravu kvality kožného mazu, ktorá bola v prípade mojich vlasov rovnako nutná ako dôsledné vyčistenie vlasov a upokojenie pokožky hlavy. Pridať ryžový extrakt bol výborný nápad. Má skvelé hydratačné účinky. Možno sa to nebude zdať logické, ale mastná koža je v podstate slabo hydratovaná a slabo chránená koža. Mastí sa práve preto, lebo sa bráni pred vysušovaním. 


Značka Schwarzkopf sa ale nesnaží liečiť iba povrch, ale aj hĺbku, čo vyplynulo už zo zloženia plného vitamínov a podpory vonkajšej ochrany. Jedine čistá, zacelená a nepodráždená koža môže plniť svoju funkciu. Musí v prvom rade chrániť vlasové folikuly, z ktorých neuchádza vlhkosť a z ktorých vyrastajú zdravé, pevné vlasy. Lenže to sa vždy nepodarí, keď sa problém rieši iba na povrchu. Ďalší zásadný rozdiel, ktorý vypichnem, je teda vitamín pôsobiaci v podkoží. Niacínamid (NIACINAMIDE)



- - - - - -
Vegetariáni by mali zbystriť pozornosť, lebo sa to môže týkať aj ich a nielen mňa. Táto spomínaná forma vitamínu B3 je veľmi dôležitá pre vlasové korienky aj pokožku. Prirodzeným zdrojom je mäso, ryby, pečeň, výrobky z celozrnnej múky, avokádo a hnedá ryža. Mňa to ale posledné obdobie k mäsu neťahalo. Skôr som dávala prednosť ovociu a zelenine, lebo moje letom prehriate telo sa potrebovalo chladiť. Ale úplne najväčší nedostatok v mojej strave, a to si veľmi vyčítam, zaznamenali ryby (preto mi teraz chodia stále po rozume a mám na ne chuť). Aj táto moja diétna chyba určite "dopomohla" k tomuto stavu. 
- - - - - -



Obsah vitamínu B3 a ďalších zložiek v šampóne zreguloval všetko, o čo som sa mesiace snažila. Niacínamid zredukoval podráždenie a podporil tvorbu proteínov v ochrannej lipidovej bariére. Tým pádom pozitívne ovplyvnil kvalitu mazu (nie je to samá mastnota) a uzamkol vlhkosť. V pokožky vitamín B3 zvyšuje syntézu keratínu. Spolu s dodávkou keratínu zvonku tak tvoria dobré duo - jedna zložka pracuje zvnútra, druhá zvonku. Vlasy mi teraz rastú pevnejšie ani toľko nevypadávajú. A to najdôležitejšie? Reguluje spolu s chmeľom (tiež obsahujúcim vitamíny skupiny B) činnosť mazových žliaz. Pokožka má svoju ochranu pred znečistením, svoj kožný maz, ale zároveň ostáva schopná sa primerane čistiť aj sama. 

Tretie riešenie od značky Schwarzkopf bolo postačujúce a najmä rýchle. Mohlo to byť z časti spôsobené tým, že som niektoré extrakty používala už v predošlých šampónoch, ale skôr si myslím, že za to mohlo vyvážené zloženie, kde bolo všetko potrebné k odstráneniu prvotnej príčiny mastenia vlasov. Šampón Schwarzkopf  BC Bonacure Scalp Genesis Purifying síce obsahuje SLES, ktorý vytvára bohatú penu, ale mne sa teraz zíde, lebo vlasy čistí dobre. Aj so studenou vodou ich mastnoty a nečistôt zbavím na 1 - 2x. Teraz si už vlasy umývam každý druhý alebo každý tretí deň. A nie preto, že by už v tom čase boli odstrašujúco mastné. Iba chcem zbaviť pokožku nánosu škodlivín a dať vlasom objem. Zámer vyšiel, vlasy sa mastia tak ako u bežných ľudí a konečne mi stačí čistiť ich dvakrát do týždňa. 

Zrhnutie - na akú mastnotu akú zbraň nasadiť




Šampón Revlon Professional Flex Purificante mi príde ako šampón očistný. Zbaví vlasy zbytkov stylingových prípravkov, potu, kožného mazu a škodlivín. Vlasom aj vlasovej pokožke uľaví od utrpenia spôsobeného tepelnou úpravou a nosením čiapky / šiltovky / klobúka. Práve pod pokrývkou hlavy sa totiž pokožka najviac potí a mastí.




Pokožka mastná, no zároveň veľmi citlivá a náchylná na svrbenie a lupiny ocení šampón Stapiz Vital Anti-Grease. Šampón ju umýva veľmi citlivo, upokojuje, minimálne vysušuje, dáva korienkom výživu a korienkom vitalitu. Bylinky bránia množeniu mikroorganizmov, ktoré sa na umastenej pokožke množia najlepšie a tým šampón predchádza taktiež tvorbe lupín.




Kto má môjmu stavu podobný problém s nadmerným mastením pokožky podmieneným hormonálnou nerovnováhou, nadmernou činnosťou mazových žliaz i širokými pórmi, svrbením, citlivosťou, sklonom k tvorbe lupín, tomu jednoznačne odporúčam ešte o čosi lepšie riešenie než Stapiz a to šampón BC Bonacure Scalp Genesis Purifying od Schwarzkopf. Síce veľa pení, ale tiež obsahuje zložky, ktoré pokožku upokoja.




Máte aj vy v lete problém s mastnými vlasmi? Čo najlepšie pomáha vám?
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes