Kozmetický súboj: Ziaja a krémy na nohy


Čokoľvek sa mi s pokožkou alebo vlasmi stane, obvykle najskôr pohľadám riešenie v sortimente značky Ziaja. Preto nie je prekvapením, že úplne najviac krémov na nohy má u mňa logo Ziaja. Vyskúšala som ich viacero. Ako obstáli, to vám prezradím v dnešnom kozmetickom súboji.

Na chodidlá som až extrémne háklivá. To až tak, že keby som mala posledné tri či štyri eurá na kozmetiku a mala sa rozhodnúť, či si za ne kúpim šampón alebo krém na nohy, vyhral by to krém. Smrteľne vážne. Vlasy by si eventuálne vystačili aj s čistou vodou. Ale koža na chodidlách po tridsiatke výrazne stráca schopnosť obnovy a je naozaj nutné ju každý deň natierať. Na nohy sa mi doposiaľ najviac osvedčili dve značky: Ziaja a Balea. V počtoch zakúpených kusov ale zatiaľ jednoznačne vyhráva Ziaja.

Značka Ziaja má vo svojom portfóliu dohromady 7 produktov na chodidlá, z toho krémy na nohy sú 4. Jeden zaceľuje praskliny, druhý zmäkčuje, ďalší je ultra-hydratačný a ten jediný, ktorý som nemala, vyživuje. Obsahuje najmä oleje a ja už poznám svoje nohy. To by im nestačilo. Tie zvyšné 3 mi už dlho môžu hovoriť "pani domáca". 

Všetky tri krémy na nohy Ziaja obsahujú ureu (močovinu), glycerín a sú určené k liečbe suchosti chodidiel. Hydratujú, zmäkčujú, účinne zabraňujú stvrdnutiu a praskaniu kože na najviac namáhaných plochách, ako sú palce, päty a špičky. Produkty môžem s pokojným svedomím odporúčať aj pre diabetikov, ktorí práve týmito problémami často trpia. U bežného zdravého človeka treba predovšetkým hľadať príčinu tohto stavu a až potom si zvoliť riešenie Ziaja alebo Ziaja MED. Aby som pomohla, spravila som tento kozmetický súboj, kde azda nájdete odpovede na svoje otázky.

Kto netrpí extrémnou suchosťou, volí riešenie Ziaja


Obidva krémy neobsahujú príliš veľa mastných ani ťažkých olejovTakéto zloženie uvíta človek, ktorý je  celý deň na nohách, veľa športuje, chodí na túry, alebo musí pracovať v uzavretej pracovnej obuvi.


V krémoch nájdete palmový olej a keď pôjdete očami na koniec zoznamu zložiek, narazíte na CYMBOPOGON SCHOENANTHUS OIL. Tento olej z citrónovej trávy s vysokým podielom vonnej látky (geraniol - až okolo 60 %) dáva produktom dôverne známu vôňu, akú možno podaktorí poznáte z lekárenskej masti zvanej Unguentum leniens. Kvôli vôni bol do krémov pridaný ešte geraniol a citral, ale olej z citrónovej trávy je tu aj z iného dôvodu. Znižuje bolestivosť a súčasne podporuje prekrvenie pokožky. 

Inak zloženie krémov tvoria prevažne stearáty, glycerín, silikón dimetikón a polyméry. Nesnažia sa teda za každú cenu nahrádzať lipidy, skôr sa zameriavajú na zacelenie a zvláčnenie pokožky, aby nepraskala a aby sa nerohovatela. To robia s pomocou oligopeptidov a do najvrchnejších vrstiev  pokožky dopravujú vlhkosť naviazanú na močovinu a na oligosacharidy. Spomeňme ešte obsiahnutý proteín z vlčieho bôbu (HYDROLYZED LUPIN PROTEINE), vitamín E, pantenol a toto všetko strážia parabény a diazolidinyl urea. Tú poslednú zložku príliš v láske nemám, lebo uvoľňuje formaldehyd a má potenciál vyvolávať alergiu. Ale ja alergiou našťastie zatiaľ netrpím a zložku tolerujem. 

Extrémne vysušená pleť bez bariéry volí Ziaja MED


Ultra-hydratačný krém na chodidlá s 15% ureou je aj ultra výživný, hydratačný a ochranný. Koho pokožka trpí veľkou suchosťou až ekzémami, ten môže mať rovnaký problém aj na chodidlách. Avšak s malými rozdielmi. Oproti koži zničenej tlakom, prenosmi mechanickej energie či nevhodnou obuvou (čo riešia klasické krémy Ziaja) je táto koža ešte labilnejšia

Môže byť citlivá na dotyknapnutá, začervenaná a niekedy môže aj svrbieť alebo páliť. Bez toho, aby ste boli dlho na nohách. Človek skrátka cíti diskomfort aj bez toho, aby sa tej pokožky nejako dotýkal. A beda, keď ju má ešte brúsiť čo i len pemzou... Hlavnými látkami krému je spomínaná urea. 15 % je vysoká koncentrácia. Zatiaľ asi najvyššia, akú som v kréme videla. Ďalej obsahuje bavlníkový olej, makadamiový olej, ceramidy a skvalán (nie skvalén, ako sa mylne uvádza na webe).

A teraz ich poďme porovnať v kozmetickom súboji.

Ziaja - krém na popraskané chodidlá


Hoci jeho skromný popis na webe nie je príliš blahorečiaci a nemenuje veľa výhod, krém na popraskané chodidlá Ziaja u mňa zabodoval najviac. Jeho základ obsahuje viac glycerínu a pomer všetkých mastných i emulgujúcich zložiek (glykolov, stearátov, silikónu...) je dokoncalo vyvážený. Ak máte veľmi drsnú pokožku alebo bolestivé prasklinky, o ktoré sa vám zadrhávajú ponožky i plachta v posteli, kúpte si práve tento krém. Jeho bonusom je neesenciálna aminokyselina hydroxyprolín (METHYLSILANOL HYDROXYPROLINE) kľúčová pri vytváraní stabilného kolagénu a elastínu v tele. Zdravý organizmus si ho za pomoci potrebnej dávky vitamínu C dokáže vyprodukovať sám a dokonca ho vie presunúť do tých častí kože, ktoré najviac vystavujeme námahe i tlaku (prsty, dlane, päty, špičky...). Starnutím však začína pokles a preto nie je na škodu koži trošku pomôcť.

Iným krémom musíte nohy dobrú chvíľku masírovať a opakovane natierať, kým začnú byť aspoň trošku hladké a pocit suchosti ustúpi. Krém na popraskané chodidlá Ziaja nielenže poskytne okamžitú úľavu, ale tá úľava aj trváKeď som nohy natrela večer, ešte ráno som ich mala hladké. Pri pravidelnom používaní krému uvidíte výrazné rozdiely. Pokožka prestane praskať a bude pružnejšia

Ďalšou super vlastnosťou je vstrebávanieVsiakne doslova na počkanie a chodidlá nie sú po ňom pocitovo mastné. Už za pár okamihov pokojne môžete stúpiť bosou nohou na podlahu alebo sa obuť. 

Ziaja - zmäkčujúci krém na chodidlá s AHA komplexom


V porovnaní s krémom spomínaným vyššie je zmäkčujúci krém na chodidlá s AHA komplexom Ziaja menej vyhladzujúci. Ak sa použije na relatívne čerstvo obrúsené päty, ktoré ešte nestihli zrohovatieť, pocítite výrazné zmäkčenie. Kyselina jablčná (MALIC ACID) a kyselina citrónová (CITRIC ACID) prenikajú medzi keratinizované bunky pokožky - korneocyty, čiastočne ich rozpúšťajú, zmäkčujú, čím podporujú prirodzenú exfoliáciu (pokožka sa zbaví odumretých buniek sama). Pravidelným používaním krému nevzniká na namáhaných plochách chodidiel až taká hrubá koža

Ako prvá pomoc pri veľmi hrubej koži sa krém neosvedčil. Kyselina dokáže na čas chodidlá zjemniť, čím ustúpi pocit kože drsnej ako pilník. Základ však nepremasťuje až tak účinne a preto tento pocit netrvá dlho. Ak by som mala nájsť cieľovú skupinu zákazníkov pre tento krém, tak odporúčam osloviť mužov, ktorí vyzujú pracovné topánky a umyjú spotené nohy.  Alebo tých, čo akurát vyliezli z tenisiek, v ktorých dlho behali či chodili. Koža dlhodobo vystavená tlaku alebo nadmernej vlhkosti má tendenciu rohovatieť a práve tomu tento krém zabráni. Čo pánov poteší, je vlastnosť, ktorú mal aj ten prvý krém. Rýchlu vstrebateľnosť bez nadmernej mastnoty. Nemusia tak v robote či fitku sedieť na lavičke a čakať, kým im krém dovolí natiahnuť ponožky.

Ziaja MED - ultra-hydratačný krém na chodidlá s 15% ureou


Do ultra-hydratačného krému Ziaja MED som vkladala najväčšie nádeje, no spomedzi všetkých sa mi osvedčil najmenej. Je to však spôsobené iba tým, že som neuhádla, aký problém majú moje nohy v skutočnosti. Problémy dysfunkcie suchej kože sa mňa netýkajú. V mojom prípade ide skôr o nedostatok kolagénu a nadmerný tlak na chodidlá. Mám totiž vysokú klenbu, ktorá neposkytuje telu na dostup až takú oporu, akú by mala. Navyše tým, že som kus baby a snažím sa športovať, tých pár plôch v styku so zemou namáham viac než hocikto s normálne klenutými chodidlami. Ja by som si teda mala vystačiť s predošlými dvoma produktmi a tento som skúšať nemusela.

Krém dnes používa najmä môj priateľ. V obuvi s oceľovou špicou sa mu nadmerne potia nohy (stále s tým bojujeme) a keď príde domov, päty má od tej vlhkosti a solí vylúčených z tela úplne "vyžraté". Má šťastie, že jedlá toľko nesolí a je štíhly. Jeho telo tak netrpí, hoci sa v práci veľa nachodí a spotí dosť. Aj krém s AHA kyselinami mu čiastočne pomáha, aby päty až tak nerohovateli. Ale pre tú extrémnu vlhkosť prichádza aj o prirodzenú lipidovú ochranu kože, tak sme na striedačku nasadili krém Ziaja MED. 


Plusom krému je jemná kozmetická vôňa, ktorá nebude prekážať ani mužom ani ženám. Výrazným mínusom tohto krému je nie príliš šťastne zvolený základ. Parafín, mikrokryštalický vosk, silikón aj väčšina zložiek je v poriadku. Nepozdáva sa mi tekutý parafín, ktorého asi dali priveľa k pomeru olejov a cetyl ricínoleát (CETYL RICINOLEATE). Hoci je ricínoleát maslový a najľahší spomedzi všetkých výrobkov z ricínového oleja, máte túžbu si po ňom okamžite umyť ruky a to po natretí krémom nepôjde ani náhodou. Jedine, že by ste sa natreli v blízkosti umývadla. Pokožka z krému nepojme všetky zložky. Niektoré majú ostať a tvoriť bariéru, iné budú ešte chvíľku robiť dojem lepkavosti / mastnoty, kým si budete môcť natiahnuť ponožky. Aj priateľ používa krém iba po kúpeli a obrúsení nôh pemzou. Posedká si na gauči, pozrie seriál... vtedy mu ten pocit nevadí. Inak prevažne siaha po kréme s AHA kyselinami a ja si tento ultra-hydratačný liečebný krém občas ukradnem na ruky. Hlavne po upratovaní, keď ich dlho máčam vo vode a niečo drhnem. Ako sa ukázalo, na zahojenie zrobených rúk je ešte lepší než hociktorý iný krém určený priamo na ruky.

Je však dosť otázne, aký pocit by mal na chodidlách z krému človek s výrazným diskomfortom zo suchej kože. S extrémne vysušenou pokožkou a chýbajúcou bariérou. Tipujem, že jeho závery by boli iné než moje. Tento krém poskytuje riešenie chorobného stavu, nie je určený pre zdravého jedinca, ktorý iba namáha pokožku ako ja.

Finálny verdikt


U mňa jednoznačne vyhráva krém na popraskané chodidlá a tesne za ním skončil krém s AHA kyselinami


Môj problém však poznáte a vy si určite zvoľte taký krém, ktorý vyrieši ten váš. Ak vám pokožka iba nadmerne rohovatie, ale nepraská, voľte AHA kyseliny. Pri praskajúcej pokožke a koži drsnej ako rašpľa si kúpte krém na popraskené chodidlá. Pri extrémne suchom pocite siahnite po kréme Ziaja MED.

Táto recenzia nebola nijako sponzorovaná. Všetky tri produkty som si kúpila a stále kupujem za vlastné peniaze. Nájdete ich v kamenných obchodoch Ziaja pre teba, ďalej v e-shope E-ziaja.sk alebo na www.fortis-slovakia.com, kde máte pri nákupe nad 25 EUR poštovné zadarmo. 

Už ste vyskúšali niektorý z produktov Ziaja na nohy, či na telo, pleť alebo vlasy? Aké sú vaše skúsenosti?
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes