Balenciaga: Balenciaga Paris vôňa do mesta


Milujem, keď sa veci zdajú jednoduché a pritom sa za nimi skrýva niečo čarovné. To je i prípad vône Balenciaga Paris, ktorú by ste na prvý dojem zaradili k fialkovým púdrovým parfumom a možno i z nudy odložili. Ale nie je všetko iba čierne a biele a nie je fialka ako fialka...

Už odjakživa zbožňujem fialky, preto krásna vôňa Balenciaga Paris s elegantným dizajnom nemohla v mojej zbierke chýbať. Nejde však o vôňu kultivovanej kvetiny, akú ucítite u Lolity Lempickej ani fialôčku v známej vôni Insolence od značky Guerlain, kde jej púdrový efekt umocňuje kosatec. Nebudem klamať, vôňa kozmetického púdru je mi veľmi blízka a táto jej podoba sa mi páči tiež. Inak by som si predsa nekúpila vôňu makróniek a fialiek - parfumovanú vodu Issey Miyake Pleats Please. Ale moje srdce si viac získala jednoduchá lúčna fialka s listom. Svieža kráska, ktorú používa i značka Balenciaga. 


Moja láska k jednoduchej fialke


Keď už fialky v prírode nájdem, nedá mi neodtrhnúť zopár i do vázičky a potom chodím ako závisláčka strkajúc do nich nos. :-) Zbieram ich aj na čaj a než ich dám vysušiť, zvyknem si z nich spraviť pozadie pre fotky kozmetiky. Tento rok som ale zaváhala a než som sa dala fotiť veľdielo značky Balenciaga, ostali mi iba v skalke (pár fialiek vidíte na titulnej fotke vpravo).

Pýtate sa, či lúčna fialka vonia? Vonia a ešte ako. Jej kvietky trhám vo veľkom (čo ste mohli vidieť i na fotkách produktov na upokojenie pleti od Weledy), preto o nich niečo viem. Fialka voňavá  (latinsky VIOLA ODORATA) má sviežu až ozónickú vôňu, ktorú si s ničím nezameníte, lebo je jedinečná a predsa mi pripomína všetko, čo som ako mladá dievčina mala rada. Prepáčte, ak vám moje prirovnanie podaktorým príde nevhodné, ale mne pripomína vlhký les, studničku a pasienky, kde sa pásli kravičky. 

Trošku vône fialka určite pobrala aj od jej ušľachtilého príbuzenstva, ale lúčny kvietok skrýva v sebe väčší potenciál. Je to dané prostredím, v ktorom rastie. Fialka má najradšej vlhké tône. Čím viac je chránená pred slnkom, tým menej vybledne a tým bohatšie spektrum vonných tónov z nej získate. Pamätajte na to, keď ju budete trhať na okrasu. Vyhľadávajte zatienené stanoviská.


Aj kravky pravda majú svoju typickú pikantnú arómu, ale zvláštne na pasienkoch je, že na nich svojimi kopýtkami skypria zem. Okrem tónov kvetín a zelene, ktorú poobhrýzali a skrátili na čo najkratšiu dĺžku, tak ucítite i vôňu hliny, vlhkého machu, kamienkov a drevité nuansy narušených korienkov rastlín. Je to vôňa podobná tomu, čo ste cítili včera, keď sa Slovenskom prehnali búrkové mračná, poriadne spŕchlo a odrazu sa dalo krásne dýchať. Ozón. A to je presne to, čím vonia kvet i listy fialky voňavej a Balenciaga Paris. Púdrová vôňa kvetín fialky sa mieša s ostrou a sviežou zeleňou jej listov, ktoré sa taktiež využívajú v parfumérstve. 

Balenciaga Balenciaga Paris a tri tváre fialky


Parfumovaná voda Balenciaga Balenciaga Paris je balená v klasickej škatuľke svetlej farby s béžovým prúžkom a čiernym okrajom. Nič prevratného, čo by stálo za zvečnenie. Viac ma zaujalo látkové vrecúško, ktoré chráni flakónik a všetko vo vašej kabelke v prípade, že by ste chceli vôňu nosiť so sebou. To ale nebude zrejme dobrý nápad, pretože flakón z masívneho skla s hrubými stenami má prirodzene svoju hmotnosť. Skôr odporúčam použiť atomizér (plniteľný flakón) a ten si nosiť v kabelke. Parfum má cca 6 - 8 hodinovú výdrž na mne, lebo ja zvyknem zahrievať vône. Na niekom môže vydržať i dlhšie.

Parfumér Olivier Polge (tvorca ikonických parfumov Spicebomb, Flowerbomb, Dior Homme, a pod.) parfum nevystaval ako klasickú vonnú pyramídu s hlavou, srdcom a základom, ale lineárne. Napriek tomu sa mení.

Fialka tu má viac podôb i zdrojov. Použitý bol údajne kvet. Kvet fialky, typický púdrový tón známy z kolínskych vôd, by ste spoznali i na kilometer. Začína ním celý parfum a hlavne v prvých momentoch ho väčšina ľudí považuje za staromódny. Javí sa ako kvetina, ktorú ste vytiahli vylisovanú zo sto rokov starého herbára alebo z dievčenského románu uloženého na povale. Je to síce romantická záležitosť, ale hlavne mladé devy by mohli vôňu v momente označiť ako babičkovskú. Len tak mimochodom, mladé dievčatá by som bez zaváhania odkázala na Daisy od Marca Jacobsa. Tá im bude vekovo bližšia.


Olivier však pridal aj cédrové drevo, pačuli a lístky fialky, ktoré pre dámske parfumy nie sú príliš typické. Nájdete ich vo viacerých kompozíciach, no hlavná rola sa im väčšinou dostáva práve v parfumoch značky Balenciaga (hlavne rad B. Balenciaga), kde ich vnímame ako ozónické. Dávajú každej vôni sviežosť a ľahkosť. Vôňa vďaka nim zjemnie a stane sa decentnejšou. Teraz už chápete aj tú súvislosť s búrkou i vlhkými pasienkami.

Balenciaga Paris je veľmi svojský parfum, na ktorý musí dievča vyzrieť. Nepatrí medzi vrcholne elegantné parfumy, aké má napríklad Prada alebo Chanel, ale zasa k športovému oblečeniu by som ju určite nenosila. To by bola škoda.

Pôsobí kultivovane, žensky a súčasne veľmi čisto, ako keď sa vykúpete a použijete jemné kozmetické mydlo. Je mi jasné, že niekto by si i pri pojme "mydlová vôňa" predstavil starú dámu, ale ja tu ten súvis nevidím. Príde mi, že táto vôňa ako most spája minulosť s prítomnosťou. Je to nadčasový a veľmi seriózny kúsok ako kostým z kvalitnej látky. Niečo, čo jednoducho zariadi, aby váš deň začal dobre. 
ZDIEĽAJTE:

4 komentáre :

  1. Ja síce vôňu fialiek v parfumoch nemám moc rada, no veľmi sa mi páči flakón tohto parfumu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je naozaj pekný. A aj to vrecúško k nemu je milé. Len ho mohli spraviť dlhšie, aby doňho vošla aj čiapočka. Lepšie by sa nosilo v kabelke. I keď... zasa je to ťažký flakónik. Možno menšie balenie by bolo prenosnejšie. :-)

      Odstrániť
  2. Lesné fialky voňajú famózne
    😍

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To áno. Ja im tiež nikdy neodolám. :-) Škoda len, že som ešte nenašla parfum, kde by fakt boli iba tie lesné fialky. Zatiaľ som v každom cítila aj tie ušľachtilé záhradné a to nie je ono. Jedine jeden Cartier (Eau de Cartier Concentree) to ako tak dokázal. V ňom sú však skôr listy ako kvety. A posledne sa mi celkom páčila fialka vo vôni Penhaligon’s Artemisia. Tá ma fakt zaujala. 😍

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes