Mužský problém (alebo prevencia rakoviny)

"Nemám žiadny problém, to prejde." Takéto slová som počúvala v lekárni veľmi často a viete, čo je najhoršie? Počula som ich od mužov. Mladých mužov, mužov starších, mužov rôzneho veku, ktorí namiesto lekára volili možnosť B a teda návštevu lekárne, kde si zakúpili pilulky alebo čaj, od ktorého očakávali riešenie svojho "mužského problému".


Liek som samozrejme predala. Pri každom som však automaticky upozornila, že pokiaľ by sa do X dní stav ani trochu nezlepšil (počet dní sa líšil podľa ochorenia), bude nutná návšteva lekára. Nikdy by som neriskovala niekoho zdravie. Boli však ľudia, ktorí si v 98% poradiť nenechali, svoje zdravie riskovali a riskujú a práve preto teraz píšem tento článok s príbehmi ľudí, ktorí si prežili svoje. Aj títo plánovali užívať doplnky stravy a keby tak boli urobili, dnes už nemuseli byť medzi nami.

Rakovina semenníka


"Veď to je len reakcia na ten úraz!" povedal mladý tridsaťpäťročný muž, ktorý si ku mne prišiel pýtať nejakú masť. Keď som sa opýtala, čo ide natierať, začervenal sa, náhle stíšil hlas, aby ho nikto iný v miestnosti nepočul a povedal, že tú masť bude používať tam dolu. Nechcelo sa mu veľmi vykladať, kde presne a či má aj iné zdravotné problémy, ale nenechala som sa odbiť a vyzvedala ďalej. V rodine sme mali jeden úraz, ktorý skončil rakovinou a tá rakovina smrťou, preto tie otázky. Aj tento muž mal úraz, ktorý sa teraz po mesiaci odrazu ozýva aj s ďalšími príznakmi.

Keď som mu povedala, že jeho zdravotné problémy môžu i nemusia spolu súvisieť, najskôr sa zľakol. Keď však počul, že ho s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú hneď vyšetrovať "hadičkou", ale mu najskôr urobia sonografické vyšetrenie, ktoré nebolí, upokojil sa. Muži sa veľmi boja sondy a bolestivosti, no faktom je, že k takýmto metódam nezvykne lekár pristúpiť hneď. Urobia sa krvné testy, urobí sa sono a ďalší postup už závisí od toho, čo sa zistí. Ale zistiť to treba.

Rakovina semenníka alebo semenníkov nemusí vždy bolieť. Môže sa vyskytnúť po nejakom úraze, vtedy môže aj bolieť, no často si zdureninu muž nahmatá náhodne a bez bolesti. Sexuálny život je ovplyvnený určite. Semenník je totiž stvrdnutý a môže byť aj opuchnutý. Už som počula i o tom, že bol opuch aj okolo neho. To pacienti zväčša považujú za zdurenú uzlinu, alebo niečo "kožné" a tiež sa nechcú nechať vyšetriť. Príznakom horšieho stavu sú aj bolesti chrbta, kĺbov a celková únava. Nemusí to spolu súvisieť, ale bolesti sa uvádzajú ako jeden z príznakov. Ja osobne som poznala takého muža, ktorého mesiace bolel chrbát a myslel, že to od roboty. Používal na tie bolesti ľadvinový pás a po troch mesiacoch sa objavila zdurenina. Bola to rakovina.

Ako som zistila, tento druh rakoviny bol kedysi veľmi vzácny, no čísla stúpajú. Len v našom regióne poznám osobne 4 mladých mužov s týmto typom rakoviny. O ďalších 4 som počula od známych. Všetci sú našťastie v poriadku, úplne vyliečení, ale prešli si peklom. Problémy objavili včas, no chemoterapii sa nikto z nich nevyhol. Tak aspoň vidíme, aké je dôležité zakročiť včas.

Veda ešte nezistila príčiny, vie sa len o tom, že najväčším rizikovým faktorom je chyba pri vývine, tzv. "kryptorchizmus" (semenníky nezostúpia z brušnej dutiny a ostanú chybne umiestnené), ale ja mám podozrenie aj na inú príčinu. Všetci postihnutí mladí muži, ktorých som mala tú česť poznať, boli buď technickí maniaci, alebo mali sedavý spôsob života. Niektorí už nešli bez auta ani za roh. V práci sedeli a po práci posedeli buť s kamarátmi na pivku alebo doma pri televízore. Jeden dokonca chodil aj na diskotéky. Ale netancoval, on tam chodil len posedieť. Tú druhú skupinu zasa charakterizovala technika pohotovostnom režime. Od ich priateľov a aj od nich samotných viem, že inak ako s notebookom na kolenách a smartfónom v ruke ich nikdy vidieť nebolo. Najviac ich totiž bavili hry. A ich mobil, ktorý nosili zásadne v nohaviciach, mal večne zapnuté wifi pripojenie a ak nie wifi, tak bol pripojený na 3G. Desiatky apiek v mobile, vždy najnovší model techniky a najnovší upgrade. Všetko sa im aktializovalo samé, takže tí chlapi fungovali v podstate ako anténa. Neustále prijímali data. Už viete, prečo tak neznášam smartfóny a hry? Toto je jeden z mnohých dôvodov. Nosiť techniku takto na tele je podľa mňa choré a nikto by to nemal robiť. Na to máme tašky! Či už ste žena alebo muž, noste mobilný telefón v taške.

Ani jeden z týchto mužov nebol obézny, no ich nie úplne zdravý spôsob života ich napokon dobehol. Na ich veľké šťastie, prognóza vyliečenia tohto druhu rakoviny je dobrá, keď sa nádor odhalí hneď, keď si človek vstúpi do svedomia a začne žiť normálne. Muž, o ktorom som písala na začiatku mal žiaľ len smolu. On si za to nemohol. Udrela ho lopta. Vysvetlila som mu, že je veľmi dôležité liečiť telo ako celok a začať tam, kde máme najväčšie podozrenie. Ak jeho problém bude len kožný problém, dostane mastičku a chrbát ešte poriešime, ale niekde začať musíme. Za pár mesiacov prišiel do lekárne pochudnutý, bledý, v šiltovke (bez vlasov) a bolo jasné, že som mu zrejme zachránila život. Bola to rakovina a zistili mu ju práve včas. Tie tabletky a mastičky, čo chcel pôvodne, by boli riešenie len oddialili.


Rakovina prostaty


Problémy s prostatou trápia veľa mužov. Predstojná žľaza (inak nazývaná prostatou) - teda konkrétne jej zväčšenie a jej zápaly sa nám kedysi spájali len so starnutím, no v súčasnosti tieto problémy trápia čoraz mladších mužov. Je to alarmujúci stav a úplne najhoršia za tým je tá nevedomosť a hanblivosť. Do svedomia by si mali vstúpiť najmä tí, čo ovplyvňujú mienku. Televízie. Ešte pred desiatimi rokmi si tabletky na nezhubné zväčšenie prostaty kupovali muži na 60 - 70 rokov a len na odporúčanie lekára. Nosili mi do lekárne lístočky a na nich mali napísané, aby si k liekom kúpili ešte doplnkovú výživu. Za tých pár rokov toto číslo pokleslo na polovicu! Tabletky si kupujú aj tridsiatnici a nie na doporučenie lekára, ale sami od seba. Prečo? No lebo to vidia v telke v reklame! Je tam reklama na tabletky, v ktorej sa spomína časté močenie a tabletky ako liek. Riešiť problémy teda aj vďaka tejto reklame nie je v móde. V móde je ich "poriešovať" a obchádzať poriadnu diagnostiku. Nevedia, aký problém majú, ale liečia to doplnkami stravy namiesto liekov.

Jednu dobu som sa stretávala s mužom zhruba v mojom veku. Občas sme zašli na pivko, inokedy na diskotéku... Boli sme dobrí priatelia a vyzeralo to, že by sa náš vzťah mohol aj niekam posunúť. Páčil sa mi a aj ja som sa páčila jemu. Mal však jeden problém. Nevážil si svoje zdravie a nebol ochotný si vypočuť žiadne argumenty. Močiť chodil každú hodinu! Je to jeden z príznakov zväčšenej prostaty. Ignorovanie akútneho stavu znamená prepracovať sa k chronickému, alebo aj k niečomu horšiemu. Ignorovanie zápalu v mladom veku môže znamenať časté infekcie močových ciest v pokročilom veku. Telo napadnuté infekciou sa nevie brániť ani voči iným chorobám. Jedno horšie ako druhé, no tento muž nechcel počuť ani slovo. Ani odo mňa, ani od rodiny, ktorá ho prehovárala, aby šiel k lekárovi. Niekto možno povie, že som náročná, no ostali sme len pri priateľstve. Vedela by som totiž milovať handicapovaného muža, ale nie hazardéra so zdravím a životom.

Diagnostika zväčšenej prostaty a zápalu prebieha podobne ako vyššie zmienená diagnostika. Bez bolesti. Poznám veľa mužov, ktorí žiaľ museli absolvovať aj tie nepríjemnejšie vyšetrenia, no všetci mi napokon povedali, že to nebolo až také hrozné, ako si to vsugerovali. Lekári nikoho nenechajú zbytočne v bolestiach. Kde hrozí väčšia bolestivosť, všetko sa vykonáva pri znecitlivení a človek ani poriadne nevie, že mu niečo robia. O jednom mužovi viem, že ho vyšetrovali dokonca v celkovej narkóze. Nie je preto dôvod, prečo by muž nemal navštíviť lekára, nechať si zobrať krv, spraviť sono a ak treba, tak aj ďalšie testy.

Zväčšenie prostaty môže byť len prechodná záležitosť. Tak isto i zápal. Všetkému sa dá pomôcť, ale treba poznať, čo je na príčine. Ak niekto začne pričasto močiť, močí hlavne v noci, alebo má pri tom nejaké ťažkosti, tlaky, bolesti, alebo má problém vôbec začať močiť (a nie je to evidentne problém psychického pôvodu), je to podozrivé. Isteže, zápalu pomôže čaj a možno aj tie slávne tabletky, no určite nie je vhodné brať takéto liečivá mesiac a nevidieť tomu efekt úplného vyliečenia. Už po týždni by ste sa mali cítiť aspoň o trošku lepšie. Ak nie, možno potrebujete antibiotiká a iné lieky.

Poznala som muža, ktorý mal rovnaké príznaky ako tento môj priateľ a ako popisujem vyššie. Údajne tiež chodil močiť veľmi často. Poradiť si dal a dnes za to ďakuje. Jeho zväčšenie prostaty bolo zhubné. Keby sa bol pre svoju hlúpu hanblivosť liečil podľa reklamy a bral tri mesiace nejaké mega balenie tabletiek, oddialenie návetevy lekára a správnej liečby ho mohlo stáť život. Aj rakovina prostaty sa lieči celkom dobre, ak sa podchytí včas.

Pár slov na záver

Muži, nebláznite a keď ide o takúto vec, zahoďte svoju hanblivosť a strach za hlavu. Nezveličujte banálne choroby, aby ste získali od ženy pozornosť a nebuďte ako v tom vtipe: "Smrteľná choroba muža na 6 písmen? Soplík", ale nebagatelizujte tie, ktoré by vás mohli stáť život alebo prinajmenšom plodnosť. Toto je naozaj vážne. Nemusí ísť o rakovinu, môže to byť len zápal, čo tiež nie je bohviečo.

A milé dámy, ak máte doma muža, ktorý má problémy a odmieta ísť k lekárovi, dajte mu prečítať tento článok. Možno ho presvedčíte. Strach nestrach. Ak je to skutočne niečo vážne, možno sa bude liečiť 6, 12, 18 alebo aj 50 týždňov, ale čo je tých 50 týždňov oproti celému životu? Nestojí život za záchranu?

Nikto by nemal nikdy podceňovať svoje telo. Keď vám je zle a máte viac problémov, problémy môžu mať súvislosti a väčšinou aj naozaj majú. "Liečiť" únavu kávou a nehľadať jej pravú príčinu je hlúposť. Tak isto je blbosť zamerať sa na kožný problém, keď evidentne niekde vo vašom vnútri zúri zápal. Ja keď som mala veľké problémy so zubami, mala som také akné, až hrôza. Riešiť jeden problém a neurobiť nič s tým druhým, to nie je dobré. Márne budete užívať doplnky stravy, márne si budete kupovať drahú kozmetiku. Telo je ako hodinový stroj. Ak nie je naolejované jedno koliesko, stroj nebude fungovať presne je len otázkou času, kedy sa zasekne.
- - - - - - - - - - - - -

Pokiaľ ste uvedomelý človek, ktorého viac zaujíma prevencia a nemáte žiadne problémy, potom sa veľmi teším. Určite už viete, že každý človek môže absolvovať preventívne vyšetrenia v rámci svojho zdravotného poistenia a nič za ne neplatiť. Na niektoré musíte dosiahnúť nejakú vekovú hranicu, na niektoré nie. Aby ste mali prehľad, našla som pre vás napríklad stránku www.preventivne.sk, ktorú prevádzkuje Všeobecná zdravotná poisťovňa. Na tejto stránke sa dozviete, na aké bezplatné vyšetrenia máte nárok, pokiaľ ste jej poistencom a aké sú podmienky. Predpokladám však, že podobné portály majú aj iné poisťovne. Poinformujte sa o svojich možnostiach a zájdide občas k nejakému odborníkovi. Prevencia je predsa lepšia než liečba.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes