Moja (nanič) farebná typológia

Sile farieb pripisujem celý život veľký význam. O farbách som prečítala rôzne články, knihy, vždy ma to veľmi bavilo, lebo rada maľujem. No aj v mojom prípade platí, že kováčova kobyla chodí bosá. Som dobrým príkladom toho, že farebná typológia 4 ročných období má svoje limity.



Kto by sa pokúšal argumentovať, že farebná typológia je rovnaká hlúposť ako horoskopy či numerológia, tomu budem oponovať. Vplyv hviezd a čísel na človeka sa dokazuje ťažko. Vždy sa nájde človek, na ktorého to nepasuje. Typológia je však založená na viditeľnom súlade a nesúlade. Nemusíte klásť otázky ani skúmať človeka. Voľným okom vidíte, či vyzerá prirodzene a páči sa vám, alebo sa vám nepáči vôbec.

Predstavte si napríklad panenskú prírodu. Príroda je geniálna, pretože vytvára kompozície, kde sú všetky farby v rovnováhe. Všimnite si, že nikdy nestavia vedľa seba farby, ktoré by spolu neladili a keď sa ocitnú pri sebe teplé a studené tóny, vždy medzi ne postaví nejaký neutrálny tón. Preto pohľad na sneh, zeleň, nebo, oblaky i kvety tak lahodí ľudskému oku.

Človeku však nie vždy záleží na harmónii. Keď niekde uprostred parku postaví betónové monštrum, stavba v niektorých ročných obdobiach pôsobí ako päsť na oko. Vyznieva bezútešne a priam kričí, pretože sa odrazu dramaticky zvýšilo množstvo jednej farby, ktorú príroda meniť nemôže a tá neharmonizuje s tými ostatnými. Vidíte na vlastné oči, že malý pás sviežeho zeleného trávnika vyznieva pri obrovskej šedej machuli ako zlý vtip. A presne tak bude vyzerať i styling, keď pokožku s krásnym teplým tónom zahalíte do tkaniny v studenej farbe. Bude to kričať a pleť bude pôsobiť nezdravo.

Kedysi v 80-tych rokoch prišiel nejaký človek s revolučnou myšlienkou. Podelil ľudí na farebné typy. Metódou sledovania farieb v prírode sa mu podarilo vytvoriť akési farebné paletky, kde jednotlivé farby spolu ladili a ladili aj s rôznymi farbami pokožky a vlasov. Táto typológia tak vyriešila problematiku teplých a studených farieb, avšak stále nevyriešila jednu vec - kontrast.

Na Slovensku žijú blondínky a je ich veľmi veľa. Môžeme však o nich povedať, že majú všetky rovnakú pokožku i rovnako žiarivé oči? Niektoré sa ani nemusia nalíčiť a vyzerajú pekne. Iné bez očnej linky a riasenky pôsobia ako šedé myšky. Všetko má na svedomí kontrast medzi očami, pokožkou a vlasmi. Tón pokožky v tom zohráva nemalú úlohu. Ani zďaleka nemôžeme povedať, že všetky blondínky patria k letnému typu a budú dobre vyzerať v tlmených farbách.

Nie je ľahké priznať, že som urobila veľkú chybu. Kedysi dávno mi pár ľudí povedalo, že som letný typ a ja som im uverila. Dávalo to logiku. Mám svetlú pleť, ktorá ľahko začervená a rozhodne nie teplý tón pokožky. Naozaj mi pasovala modrá farba a teplé odtiene ako oranžová, bordová či jesenná kaki, tie teda na mne vyzerali príšerne. Keď si vybavujem obraz seba v mojom oranžovom kostýme, maskáčoch a iných nevyhovujúcich odevoch, je mi z toho divne.

Lenže podobne divne mi je pri pohľade na pár fotografií, kde som oblečená v odevoch v síce chladných, no tlmených pastelových farbách. Vôbec som sa v nich necítila dobre, ale logicky mali ku mne pasovať. Však letný typ mal podľa teórie nosiť farby akoby vyblednuté od slnka.

Moje pokusy o "zlepšenie"


Skúšala som to "napraviť" so zmenami farby vlasov, či náhodou nebudem výraznejšia a či sa môj farebný typ nejako "nevyčistí", čím by som lepšie zapadala do farebnej paletky. Najdlhšie som nosila blond vlasy alebo melír, v ktorom boli farby zlatej blond i platinovej. Moja farba vlasov je totiž svetlá hnedá a v lete mi slniečko zvyklo vytiahnúť farbu takmer do blond. Moje štylizovanie sa na blondínku by si pamätali najmä dámy, ktoré spolu so mnou patrili do projektu Rimmel agentky. Tie ma veru mali možnosť sledovať dobrých 8 rokov a vedia, koľkými zmenami som prešla. Tie zmeny si môžete pozrieť v článku na blogu Awards4beauty.

Prefarbenie vlasov na farbu blond bolo však tragický omyl. Keď sa tak spätne pozerám do svojej minulosti, moje líčenia v tom čase boli nie veľmi pekné. Pridávala som sama od seba na intenzite, pretože ak som nebola nalíčená výrazne, úplne som na fotografiách zanikala. Však to aj vidieť na tej prvej fotke. Jemné líčenie = žiadne líčenie. Na tej strednej fotografii je to ešte ako tak, lebo časť vlasov mi ostala v pôvodnej farbe a tričko je OK, no ani tak to nie je ono.


Potom som nosila jeden čas vo svojom melíre teplú fialovú, ryšavú alebo aj studenšiu fialovú farbu, no bolo to kombinované s blond pramienkami. Raz som si dokonca nechala ryšavé všetky vlasy. Však som vyzerala. Z tej doby mám len jednu fotku a je to des. Ani ju tu radšej nedám, stačí aj tá s melírom, čo vidíte vyššie úplne vpravo. K tomuto mi nešlo zladiť žiadne líčenie. Všetko na mne vyzeralo provokatívne a neprirodzene. A lesk mojej pokožky? Aj s príkladnou starostlivosťou a normálnym leskom pleti som vyzerala ako adolescent, alebo ako diskoguľa. To ste zasa mohli vidieť v recenziach na mojom druhom blogu Awards4beauty. Tam som síce nerobila vyslovene líčenia, ale testovala som mnohú kozmetiku, kde som nemala možnosť výberu farieb. Ale uvidíte, že niektoré odtiene vyzerali na mne naozaj katastrofálne.

Po tomto pokuse s blond a dráčikovskými vlasmi som chcela tmavé hnedé vlasy. Boli predsa len najbližšie k mojej prirodzene hnedej farbe. Tak nejako som cítila, že havranie čierne by mi nešli. Sorry, ak sa niekoho dotknem, ale mne mnohé dámy s takýmito vlasmi pripadajú ako ľahké devy. Niektorým to absolútne nepasuje a príde mi to, ako keby nevedeli inak zaujať a museli sa na niečo hrať. Čo však čert nechcel, farba mi chytila takmer na čierno a bola som presne tam, kde som nechcela byť. :-) Nebolo to až také zlé ako blond alebo ryšavá, no cítila som sa dosť nesvoja. Na tej poslednej fotke z tejto druhej trojice vyzerám prísne a možno o 10 rokov staršie. Aj keď sa usmievam.


Nakoniec som si nechala hnedú. Spočiatku síce chytala nejaké teplé odlesky, to sa však po pár umytiach našťastie vždy nejako zmenilo na chladnejšiu farbu. A to mi sedelo najviac. Toto mi potvrdilo viac ľudí. Všetci hovorili, že teraz som už konečne výrazná aj bez výstredného líčenia.

No potom nastal opäť ten známy problém. Ako sa namaľovať k takýmto vlasom? Moje dovtedy výrazné bolo niekedy už moc výrazné a tlmené farby vyzerali ešte horšie. Moja technika líčenia rozhodne nebola úplne chybná. Mám tiež doma veľa kozmetiky v ideálnych odtieňoch. Však sko blogerka som už čosi o tom vedela. Problém bol, že moja pleť, hoci i so zdravým leskom, vypadala popri niektorých "odporúčaných" farbách pre letný typ vyslovene nezdravo. Toto som si všimla najmä pri niektorých pastelových odtieňoch, odtieňoch sivej a striebornej, ktoré mi podľa typológie letného typu určite mali pasovať. V počítači mám veľa fotiek líčenia, no ani jedny som nezavesila na svoj blog. Proste som videla, že to nie je ono. Hneď na tej prvej fotke som nalíčená aj striebornou a vidíte, vyzerá to zle. Oči mám smutné, akoby uplakané. Na tej poslednej mám síce dobré farby, ale príliš tmavú farbu vlasov.

Všetko sa zmenilo po našom bratislavskom evente DM drogérie, kde mi Lukáš Kimlička, ktorý už o líčení NAOZAJ ČOSI vie, povedal, že sivá a strieborná u mňa v žiadnom prípade nemôže byť. Potrebujem hnedý podklad. A žiadna čierna linka. Tmavšia môže byť, no nie čierna. Mal pravdu. Stylistka Barborka Yurkovic mi zasa vytĺka z hlavy tie nezmysly, že mi chladná fuchsiová farba a ani čierna nepasujú. Úplne naopak, zažiarila som v nich. A vtedy som začala mať podozrenie, že na tom mojom štylizovaní sa k letnému typu bude niečo chybné.

Pozrela som niekoľko blogov a webov, kde som čítala články o farebnej typológii. Neviem, možno existuje viac blogov a webov, ktoré sa tomuto venujú, no mne asi najviac otvorili oči tieto dva, pretože sú písané "rečou môjho kmeňa", ktorej rozumiem a je to tam všetko popísané i znázornené príkladmi. :-) Určite sa pozrite na:


Čo som tam zistila?


Uvedomila som si, že som si väčšinu svojho života prefarbovaním vlasov nevedomky uberala kontrast, čo ma potom nútilo vždy sa namaľovať výraznejšie, než mi bolo treba. Ako... určite sa môžem na večer nalíčiť aj výraznejšie. Fialová farba, studená smaragdová, niektoré ružové, tmavá modrá, v tom sa cítim výborne a hodí sa to ku mne.

Moje oči nemajú až takú mdlú farbu, naopak, vedia aj s takýmito farbami pekne žiariť, lebo môj kontrast je stredný, no nesprávnymi farbami som ich jas akurát tak tlmila.

Teplé farby mi nepasujú, v tom ma články utvrdili. Ale rovnako mi nepasujú mnohé tlmené pastelové odtiene. Môžem ich nosiť, ale musím ich kombinovať so správnymi doplnkami, ktoré umiestním v blízkosti tváre, aby mi neškodili.

Farby som dobre miešala na plátne aj iných som vedela nalíčiť dobre, to moje oko videlo. Aj seba som občas nalíčila dobre. No nákup môjho oblečenia riadený prevažne rozumom - tú paletku letných farieb som poznala naspamäť (a nie intuíciou, ktorá ma často ťahala práve k tým správnym farbám) - nebol múdry. Typológia 4 ročných období veľa ľuďom sadne, no určite im nesadnú všetky ňou odporúčané farby. Existujú dokonca aj mnohé hraničné typy, ktorým by pasovali aj studené aj teplé tóny. A sú podtypy, ktoré by tie farby mali miešať inak.

Ja som svoje farby na sebe nekombinovala dobre a nenosila som dostatočne žiarivé farby, aké by som bola potrebovala. A preto som bola šedá myš a navyše niekedy aj poriadne zmachlená šedá myš. :-D

Stredná fotka z tej druhej trojice je najlepšia. Optimálna farba vlasov, správna farba odevu (hoci ho tam nevidieť) a optimálne líčenie. A to je práve od Lukáša a Barborky. Práve takto sa teraz snažím líčiť i obliekať. Úplne inak kombinujem svoje kúsky v outfitoch. Už nebudem experimentovať ani s farbami vlasov. Ani kvôli chlapovi (môjmu ex-snúbencovi sa páčili blondínky).Teraz už viem, že najlepšia farba pre každú dámu je tá jej.

Príroda vie, prečo nám také vlasy dala. Môžeme vlasy možno trošku "vylepšiť" a farebne ich zjednotiť, no nie každá radikálna zmena bude dobrá zmena. Je vo vašom záujme, aby ste nosili správne farby, v ktorých budete vyzerať dobre, v ktorých Vaše oči žiaria a pleť pôsobí zdravo. A určite zistite svoj farebný typ i kontrast, nech nejdete zbytočne do príliš tlmených alebo do príliš žiarivých odtieňov. Nepotláčajte svoju krásu. Všetky ste krásne! Všetky do jednej. Ale každá inak.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes