Avon: dvojfázový hydratačný odstraňovač make-upu

Odlíčte si oči a nikdy nelíhajte do postele nalíčená. Každý večer a naozaj poctivo, nech je váš mejkap akokoľvek odolný a nech ste akokoľvek unavená. A podľa možností sa snažte zbaviť vaše kukadlá nánosov líčidiel s minimálnym podráždením, lebo čo im vyvediete v mladosti, to vám ony na staré kolená viacnásobne vrátia. Ja som si tento týždeň jeden taký dráždivý skúsila.

Poštou mi dorazila škatuľka a v nej okrem iného aj dvojfázový prípravok na odstraňovanie očného mejkapu. Je to môj druhý výrobok tohto typu a už tretí produkt účinný na vodeodolný mejkap, takže ho mám s čím porovnávať a rovno spravím článok v štýle kozmetického súboja. Ešte pred ním, tak dva či tri rôčky dozadu, som totiž používala dvojfázový odličovač Pur Bleuet od Yves Rocher. Prečo píšem v minulom čase? Nie, on nebol zlý, len som zlenivela. Priznám sa vám celkom úprimne, že odkedy som si zvykla na micelárne vody, žiadne špeciality na odličovanie u mňa na poličke nenájdete. Vyhovuje mi taký koncept, kde oblejem tampón vodičkou z jedinej fľašky a stiahnem zo svojho ksichtu všetko, vrátane vodeodolného mejkapu. :-) Na toto mi najlepšie vyhovuje Sensibio H2O od Biodermy. Mimochodom, ešte stále platí, že Avon nekupujem. Tento nový výrobok mám len preto, lebo to bola výhra v súťaži. Alebo by bolo lepšie povedať "Mala som." Už ho má kamarátka, o ktorej viem, že ho používa a že jej (na rozdiel odo mňa) oči nedráždi. 

Čo je tento roztok zač? Na internete sa píše, že je to dvojfázový hydratačný odstraňovač make-upu Freshes Pure a je z rady Solutions. Nesúhlasím akurát so slovom "hydratačný", lebo neviem, čím by mal tento odstraňovač hydratovať pokožku. Keď už, mohli by sme hovoriť skôr o ochrane (kvôli obsahu olejov), no taký účinok má od hydratácie ďaleko. 


Zloženie roztoku

Ako sme zvyknuté u všetkých odličovačov s dvoma fázami, aj tento treba pred použitím poriadne pretrepať, aby sa roztok zjednotil a aby dobre premiešané fázy mohli na očný mejkap pôsobiť súčasne. Olej naruší vodeodolný ochranný film na povrchu rias a voda s rozpustenými čistiacimi látkami zmáča a odstráni pigment.

Vo vodnej fáze máme prirodzene vodu, ktorú zahusťuje a stabilizuje upravená celulóza (HYDROXYETHYLCELLULOSE). Máme v nej rozpustený aj sorbitol (SORBITOL), ktorý poznáme z väčšiny kozmetických prípravkov ako pomocnú látku a ďalej rastlinné extrakty. Konkrétne je to výťažok z cudzokrajného ovocia zvaného papája (CARICA PAPYA (PAPAYA) FRUIT EXTRACT), ktoré vie - vďaka obsahu enzýmov - narušiť tuky i bielkoviny a má okrem antioxidačného účinku aj skvelý čistiaci efekt. Nenadarmo sa maska z papáje odporúča na mastnú a veľmi znečistenú pleť. Antoixidantom je aj extrakt zo zákonom chráneného plesnivca alpínskeho (LEONTOPODIUM ALPINUM FLOWER/LEAF EXTRACT). Jeho výsadou je jemnosť a ochrana citlivej pokožky očí pred tmavými škvrnami, starnutím, známkami podráždenia a stresu, ktorý jej spôsobuje znečistené životné prostredie. Netuším, aký je jeho význam v tejto vodičke, ale určite nie som urazená, že ho tam vidím. Škoda, že o jemnosti sa nedá hovoriť v súvislosti s ďalšími látkami, ktoré sú taktiež súčasťou roztoku.

Roztok obsahuje aj olejovú fázu, kde hlavné slovo dostala zlúčenina na báze silikónu cyklopentasiloxán (CYCLOPENTASILOXANE). Tá je po vode hneď druhá v zozname, takže jej bude asi najviac. Mám trošku námietky voči použitiu takýchto látok v odličovačoch, no faktom je, že rovnajú látku obsahujú takmer všetky dvojfázové odstraňovače mejkapu. Bez oleja by ste vodeodolné linky, riasenky a tiene z očí nedostali.

Celé nám to spájajú a "vylepšujú" látky získavané pri spracovaní ropy. Medzi ne patrí izohexadekán (ISOHEXADECANE), ďalej náš slávny propylén glykol (PROPYLENE GLYCOL) a iné glykoly. Spomeniem hneď ďalšie tri: hexylén glykol (HEXYLENE GLYCOL), propándiol (PROPANEDIOL) a riadne komplikovaný polyoxyeylén polyoxypropylén glykol, známy ako POLOXAMER 184. Všetky tieto látky, vrátane silikónu, sú síce z hľadiska reaktivity pleti relatívne bezproblémové, no dosť ťažko odbúrateľné. Naša príroda ich nemá rada a ani pokožka nie. Kým sú v mejkape, ktorý večer zmyjete gélom alebo micelárnou vodou, v sprchovacích géloch zmývaných vodou, alebo v liečebných krémoch, kde pokožka potrebuje vytvoriť ochranný film, aby sa nevysušovala, nemám proti nim väčšie výhrady, no v odličovačoch ich nerada vidím. Aj preto ja momentálne radšej volím gély a vody na čistenie.
Zdroj: www.yves-rocher.sk
Prípravok nie je stabilizovaný parabénmi, ale prirodzene musí obsahovať aj nejaké konzervačné látky. Žiaľ, musím poznamenať, že kombinácia týchto nebola práve najšťastnejšia. Na jednej strane je tam fenoxyetanol (PHENOXYETHANOL), s ktorým má problémy len menšia skupina ľudí a i to len pri dlhodobejšom pôsobení, no výrobca to priklincoval upravenou močovinou (DIAZOLIDINYL UREA), o ktorej sa to povedať nedá. Môžete buď reagovať alergiou na formaldehyd, ktorý sa uvoľňuje počas jej pôsobenia, alebo vám bude vadiť rovno táto ingrediencia. Dráždivo (aspoň na mňa určite) pôsobí aj hexylén glykol a propándiol.

Dvojfázový odličovač od Yves Rocher (viď obrázok vpravo)
 
Yves Rocher zvolil na stabilizáciu vodnej fázy síce menej účinný, ale tiež menej dráždivý metylpropándiol a parabény, ktoré mne osobne vadia menej než vyššie zmienené inrediencie. Aby som spomenula aj jeho muchy a nebola nespravodlivo kritická len voči jednej strane, v tomto taktiež nájdeme silikóny a glykoly, ale tie glykoly sú dva (z toho jeden z nich je propylén glykol) a nie štyri. Namiesto nich výrobca siahol po iných stabilizátoroch - soliach, konkrétne po chloride sodnom a chloride horečnatom, ktoré pokožka lepšie toleruje. Obsahoval ešte kvet z nevädze na upokojenie pokožky. Nevädza mi je ako kvietok veľmi blízka. Ako malému dievčaťu mi veľmi pomohla na moje večne slziace a zahnisané oči. V podstate nepoznám nič lepšie na podráždené, či dokonca zapálené oči a preto bola táto voda dlho mojou srdcovou záležitosťou. Žiaľ, už vám tieto dva zázraky neporovnám naživo, lebo som ju minula ani neviem, či sa ešte predáva. Nebol to zlý odličovač, nevyvolával žiadne dráždenie a dobre odličoval. Nespomínam si, že by som bola mala po ňom  červené oči. Ak ho raz budem potrebovať, určite si ho kúpim.

Micelárna voda Sensibio H2O od Biodermy

Nebyť tejto micelárnej vody, ktorá tak dobre pomáha na môj červený frňák a nebyť toho, že som zanevrela na odolné riasenky, nikdy by ma nenapadlo porovnávať zloženie dvojfázových odličovačov a ich vplyv na pokožku s micelárnou vodou. A predsa práve tu platí to známe: "Kde sa dvaja bijú, tam tretí zvíťazí". Prečo?



Aj micelárna voda žiaľ obsahuje propylén glykol. Nie je to síce super výhra, no už som sa s ním dávno zmierila. Alergiu naň (zatiaľ) nemám, obsahuje ho takmer všetka kozmetika, používali sme ho dokonca aj v lekárni. Takže ani nemám čo frfľať. Ruku na srdce, ani tá druhá najviac zastúpená látka nie je prírodný zázrak. Je to odvodenina z polyetylén glykolu - PEG-6 CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES, z ktorej tiež nevyskakujem do nebies, ale... táto látka taktiež výborne rozmočí + strhne odolný mejkap a nepotrebuje k tomu toľké posily. V micelárnej vode je okrem nej už len propylén glykol a soľ (cetrimonium bromide) + EDTA, ktoré slúžia ako stabilizátory. EDTA som ešte nespomínala, takže aspoň v rýchlosti... Látky tohto typu bránia zhlukovaniu častíc, ktoré by v zoskupeniach mohli dráždiť pokožku a zastúpené sú v obidvoch dvojfázových odličovačoch (len neviem, prečo to v tom odličovači z Avonu nefunguje...) Ak to všetko zrátame, to sú len tri posily navyše a spolu s PEG sú to 4 tzv. "chemikálie" v jednej vode. Všetko ostatné sú látky, ktoré pokožka výborne akceptuje a ktoré nezaťažujú ani prírodu. Viac informácií nájdete v tomto článku.

V odličovači Avon máme 13 chemických látok, Yves Rocher má 10 takých pomocníkov. Oba dvojfázové odličovače sa nemôžu pochváliť zložením, ktoré by organizmus i príroda bez problémov na 100% odbúrali. V každom sú látky, ktoré sa dokážu kumulovať a nie sú veľmi ekologicky prijateľné. Avon má dokonca až 3 látky, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou niekomu môžu spôsobiť mierne začervenanie. Aký je teda efekt v porovnaní so zložením? 

 
Odskúšajme to na riasenke, s ktorou si neporadila žiadna iná micelárna voda a teda líčenie s ňou je zrelé na takýto odličovač. Tu ju máme. Je to riasenka Scandal Eyes od Rimmelu, ktorá síce pekne maľuje, no ja ju mám aj na iné veci - testovanie odličovačov. Drží ako čert. :-)

 
Moje dojmy z odličovača Avon

Keďže má byť tento článok viac o odličovači Avon, než pristúpim k hodnoteniu účinkov a porovnaniu, v skratke zhodnotím dizajn a prezentáciu výrobku v katalógoch a na internete. Obal odličovača je tvarom praktický, vrchnáčik dobre tesní a produkt sa dobre dávkuje. Bez problémov ho nalejete na tampónik a nehrozí vyliatie veľkého množstva. Aj pretrepanie bolo rýchle. Stačilo pár pohybov a tekutina bola jednoliata a pripravená na použitie. Nepáči sa mi nevýrazná farba písma a text na etikete. Sú ho tam celé mraky, no k tomu podstatnému sa doslova musíte prehrýzť a zle sa to s toľkými prekladmi i slabou viditeľnosťou číta. Písmo mohlo byť tmavšie. Produkt sa mi nedal bez dobrého denného svetla a blesku ani poriadne odfotiť. K tomu údajne hydratujúcemu účinku som sa už vyjadrila. Príde mi to trošku nepresná informácia.


K zloženiu som sa dostala až po odlepení etikety a potom už nálepka nedržala na svojom mieste. Vôbec sa nedala prilepiť späť. Stále sa odškerovala.

Spokojná nie som ani s účinkami tekutiny. Moja oči boli z odličovača Avon červené. Čistila som ich tak, ako bolo treba, čiže navlhčila som tampónik, priložila, podržala a jemným pohybom otierala mejkap. Oči ma z neho neštípali, no pokožka bezprostredne po odlíčení ostala červená. Všimnete si to na viečku, kde vystúpila žilka i na pokožke pod okom. Je o niečo červenejšia a to som čakala, kým sa mi zapne "pán fotoaparát" a červeň trošku ustúpila medzitým. Pri čistení micelárnou vodou som nezaznamenala žiadne dráždenie a ani červenanie. NA fotke vidíte, že očné viečko je v poriadku.


Mastný fľak, ktorý ostal na pokožke ako taký film, je ďalším mínusom. Pokožku som musela nakoniec ešte dočistiť micelárnou vodou, aby sa neleskla. Druhé oko odlíčené rovnakými pohybmi (len inou vodou) červené a ani mastné nie je.

Pozitívne hodnotím množstvo použitého odličovača. Micelárnej vody som musela použiť viac a ako si všimnete, pigment vsiakol do tampónu, čo je toho dôkazom. Vidieť, že je viac premočený.


Odličovanie šlo s dvojfázovým odličovačom o niečo ľahšie. Tampónik s micelárnou vodou bolo treba priložiť a zotrieť ním oko viac krát. Avšak aj to malo háčik. Tampóny boli rovnakej značky z rovnakého materiálu, no pri otieraní odličovačom Avon som cítila, že ma tampón na pokožke škriabe, zatiaľ čo ten s micelárnou vodou príjemne chladil a neškriabal vôbec. Škriabanie mi nebolo príjemné a to je zrejme aj ten dôvod začervenania. S produktom som na jednej strane spokojná, keď hodnotím okamžitý efekt, no nespokojná pre to podráždenie a mastné fľaky.
Moje hodnotenie odličovača:
Hustota: gélovo-olejový roztok hustejšej konzistencie, podobnej pleťovému mlieku
Okamžitý čistiaci účinok: dobre odličuje, necháva však mastný film
Účinok z dlhodobého hľadiska: nedobrý, lebo vyvoláva podráždenie
Vôňa: neutrálna, ani silná, ani slabá, vonia čistotou
Celková spokojnosť: 4 (slabší priemer)
Cena: neviem presne, no videla som ho na internete od 3 do 6 EUR za 200ml
Cena konkurenčných prípravkov na porovnanie: Yves Rocher cca 7 EUR za 125ml, Biodermu kúpite za cenu cca 14 EUR za 250ml, alebo 20EUR za 500ml, no ja väčšinou vystihnem akciu 500ml + 500ml zdarma, takže za 250ml zaplatím 5 EUR.

celkové hodnotenie - slovom

PRIEMERNÝ

obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
zloženie
http://nd06.jxs.cz/415/575/5bb02d9230_92820930_o2.jpg
pocity pri čistení
http://nd06.jxs.cz/415/575/5bb02d9230_92820930_o2.jpg
hydratácia vs. výživa
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
čistiaci vs výsledný efekt
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
vôňa (žiadna = výhoda)
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg

Dosť pochybujem, že sa nájde človek, ktorý by po odlíčení vodeodolného mejkapu išiel pokožku pigľovať ešte čistou vodou alebo ďalším roztokom.  Mne sa to určite robiť nechce, ale nechcem mať ani mastné oči. Môj sedliacky rozum hovorí, že ideálnejšie je použiť jeden odličovač, ktorý už nemusím zmývať a ktorý nemusím kombinovať s ďalším prípravkom. Za toto riešenie hovorí aj zloženie micelárnej vody, ktoré je k mojej pokožke šetrnejšie a z hľadiska zloženia aj univerzálnejšie (voda tlmí podráždenie i červeň ako takú). Rozhodne mienim ostať pri micelárnych vodách a keby som aj zmenila názor a potrebovala nejaký dvojfázový, práve tento odličovač z Avonu to určite nebude. To sa už skôr vrátim k značke Yves Rocher.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Micelárky - a najmä tú Sensibio - používam už zopár rokov a nemenila by som... Občas ma síce chytí chuť experimentovať s nejakou penou alebo niečím podobným, zvyčajne výsledkom bývajú červené fľaky po tvári, no, takže Bioderma to vždy spoľahlivo zachraňuje ;)
    A teda tiež nie je nad tú pohodlnosť, jedným prípravkom "vyčistiť" všetko...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes