Jednoduchý tvarohový koláč ako z kaviarne

Včera som mala na návšteve svoju dobrú kamarátku a patrí sa uctiť si hosťa nejakou dobrotkou. Tie ja však nekupujem, ale pečiem si ich sama. Domáci zákusok sa predsa nemôže rovnať kupovanému, ktorý pečú s rôznymi potravinárskymi arómami. Výber receptu zo svojej zbierky mi uľahčila ranná sprcha so sprchovým gélom z limitky Alverde, ktorý vonia navlas rovnako ako tento koláč. Upečte ho svojim hosťom alebo k nedeľnej šálke čaju, úspech máte zaručený.


Koláč pozostáva z dvoch druhov cesta. Jedno je klasické cesto s olejom (ako na bublaninu) a druhé je tvarohovo-pudingové. I keď tých ingrediencií je v rozpise veľa, samotná príprava je strašne jednoduchá.

Na tvarohové cesto porebujete tieto suroviny:

2 tvarohy (2x250g) - akékoľvek, tučné, polotučné, hrudkové, krémové... to je jedno
1 hrnček cukru
1 hrnček mlieka
1 vanilkový puding
1 vanilínový cukor
2 vajíčka
kôra z jedného (chemicky neošetreného) citrónu

Na toto svetlé tvarohové cesto nepotrebujete žiadnu alchýmiu. Jednoducho to všetko zmiešate dokopy a hotovo.

Na klasické tmavé cesto budete potrebovať tieto ingrediencie:

1 hrnček hladkej múky
1 hrnček hrubej múky
1 hrnček cukru (kryštálového)
1 hrnček mlieka
3/4 hrnčeka oleja
1 prášok do pečiva
1 vanilínový cukor
2 vajíčka
2 lyžice kakaa

Cesto sa dá pripraviť dvojako. Buď miešate s cukrom celé vajíčka, alebo robíte sneh. Toto je ten jednoduchší:

  1. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom (aj vanilkovým) do peny, pridáme po troške olej a potom mlieko.
  2. Do vajíčkovej peny pridávajte pomaly olej a miešajte. Potom primiešajte mlieko.
  3. Nachystajte si práškové suroviny. Ja vždy chytím misu, nasypem do nej múku, kakao, prášok do pečiva a zmiešam ich. Kakao sa tak lepšie rozptýli v ceste a nemám hrudky.
  4. Práškovú zmes potom po častiach pridávajte do tej tekutej a cesto premiešajte vareškou.
Ak chcete robiť sneh, tak robte všetko takmer rovnako, akurát v prvom kroku použijete len žĺtka. Sneh si nechajte na posledný 4. krok, kedy ho budete pridávať do zmesi na striedačku s múkou.

Dokončenie koláča:

  • Teraz by ste mali vymastiť a hrubou múkou vysypať plech na pečenie.
  • Takmer celé tmavé cesto vylejte na plech a nechajte si z neho trošku na dne misy. To bude ozdoba.
  • Naberačkou na polievku nalievajte tvarohové cesto na to tmavé. Umiestňujte ho nepravidelne, akoby ste robili kôpky, aby sa spravil nejaký vzor. Môžete ho naberačkou niekde aj trošku viac zatlačiť do toho tmavého cesta.
  • Až celé svetlé cesto miniete, tak tie svetlé miesta pofŕkajte ešte tým tmavým cestom, čo vám ostalo. Takto vznikne mramorový alebo taký fľakatý vzor. Podľa toho, aký ste mali tvaroh.
  • Koláč pečte 30 - 40 minút pri teplote 170 stupňov.

Pozor, tekuté ingrediencie s práškovými miešajte len toľko, aby sa spojili. Nie, aby vám napadlo používať ručný mixér a takto si to uľahčiť. To máte ako s muffinmi. Čím viac budete miešať, tým menej vám koláč v trúbe narastie.

Pri pečení pozorujte tmavé cesto. Tvarohové obsahuje puding a musí po vybratí z trúby najskôr stuhnúť, ale tmavé by sa vám mohlo spiecť. Ak máte plnotučný hrudkový tvaroh, môže sa stať, že vám klesne nižšie, alebo na samý spodok koláča. Chuť to však nijako neovplyvní.

Zopár tipov na záver:

Namiesto 2 hrnčekov múky 2 druhov môžete dať aj 2 hrnčeky polohrubej múky. Bude to taký kompromis.

Ak nemáte citrón bez chémie, môžete si kúpiť sušenú kôru z pomaranča alebo citrónu. V obchode ju nájdete medzi koreninami. Alebo zájdite do predajne, kúpte si stromček a vypestujete si malé citróniky. Tie môžete strúhať bez obáv.

Keby vám náhodou chýbalo trošku tvarohu, alebo aj jeden celý, môžete ho nahradiť. Tvaroh sa dá bez problémov doplniť smotanovým jogurtom (hoci i ovocným, však džem necháte a použijete len ten jogurt), kyslou smotanou, marscapone, neochuteným nátierkovým maslom, syrom typu Cottage. Len potom dajte radšej trošku menej mlieka a radila by som pridať aj o pol balenia pudingu viac. Ale nič by sa nestalo, keby ste dali len ten jeden balíček, akurát vám ten tvaroh viac klesne na spodok koláča.


Dobrá správa je, že tmavé cesto môžete použiť prakticky na čokoľvek. Ak ho spravíte tým zložitejším spôsobom, bude ľahké a narastie viac. Stačí pridať nejaké ovocie a máte super bublaninu. Dá sa z neho spraviť aj akýkoľvek plnený zákusok alebo torta, alebo z neho urobiť obrátený jablčník (plech vysteliete papierom na pečenie, potriete nastrúhanými jablkami, polejete cestom a pečiete), je to vynikajúce univerzálne cesto výbornej chuti.

Dobrú chuť.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes