Bio Fresh: Rose of Bulgaria prírodná ružová voda


Keď sa nám čo i len jeden kvietok ruže ujde ako darček, našou automatickou reakciou je strčiť do jej kalichu noštek. Aj keď je vôňa a krása ruží významná, z ich lupienkov bola vyrobená i exkluzívna prírodná ružová voda z línie Rose of Bulgaria od značky Bio Fresh. A tá má oveľa všestrannejšie využitie. Na čo všetko je dobrá?


Prírodná ružová voda z obchodu Bioruža.sk sa u mňa okamžite zabývala, pretože ponúka pleti viaceré benefity a ako sa dočítate, práve tomuto konkrétnemu produktu ochotne uverím všetko. Poskytnutý mi bol (po dohode a radách, ktoré si cením) zadarmo na účel odskúšania a napísania tejto recenzie. 

Voda z kvetov ruže je oveľa slávnejšia, než by sme čakali. Tvrdí sa, že ju do svojej dennej starostlivosti zaradila i samotná kráľovná Kleopatra a toto tvrdenie sa veru môže zakladať na pravde. Kleopatra VII. žila iba pár desiatok rokov pred Kristom a už niekde v období 3000 rokov p.n.l. starí Egypťania zostavili prvý primitívny prístroj na destiláciu. Ružová voda sa teda mohla v tých časoch naozaj vyrábať vo veľkom. 

Dnes sa táto voda produkuje aj 3000 kilometrov severnejšie neďaleko bulharského mesta Plovdiv, kam by ste mohli spraviť výlet 3. júna, keď sa bude konať veľkolepý ružový festival (2018 Rose Festival in Bulgaria, zdroj). 

Ručný zber ruží, ktorý uvidíte i na festivale, zdroj Visitplovdiv.com
Jeden zo symbolov Bulharska, damascénska ruža, sa práve tu na Starej Planine (v oblasti známej ako The Rose Valley), 60 km severne od mesta, pestuje už tri storočia. Z ruží vyrábajú ružový olej (až 70% svetovej produkcie) i samozrejme nechýba ani ružová voda. Na liter vody potrebujú až kilogram lupienkov. 

Prírodná ružová voda Rose of Bulgaria


Keď som videla, že výrobca Bio Fresh Ltd sídli v Plovdive, bolo mi jasné, že prírodná ružová voda Rose of Bulgaria  bude produkt od jednotky na svetovom trhu

Balenie ružovej vody možno pôsobí tak obyčajne, ale je praktické. Výrobca myslel na komfort pri používaní a vybavil produkt pumpičkou. Na jej vrchu je ešte i šípka, aby ste aj chvatom ruky natočili otvor rozprašovača správnym smerom. Pár strekov navlhčí celý tampónik alebo vodu môžete striekať aj priamo na telo. Vyvarujte sa však kontaktu s očami a osoby s precitlivelou pokožkou by mali produkt najskôr vyskúšať na predlaktí, aby sa vyhli prípadnej alergii. 


Na samotnú ružovú vodu by ste alergiu nemali, ona sama je antialergická. Do tohto produktu bol však kvôli ešte lepšej vôni a zachovaniu cenných látok pridaný ešte geraniol a citronelol, čo sú súčasti prírodných vonných olejov. S čím moc stotožnená nie som, je konzervant 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL. Už skôr by som uvítala parabén, než zrovna bronopol, ktorý podľa mojich vedomostí (a aj podľa databázy EWG môže) u niektorých citlivých jedincov spôsobovať podráždenie. Mne ale našťastie nevyvoláva žiadnu negatívnu reakciu, preto môžem vodu používať. Ale tiež si ňou nevytieram oči. Štípať ma neštípali, ale mám výhrady voči bronopolu.

Najväčší podiel v produkte (vzhľadom na povolené koncentrácie pomocných látok to bude minimálne 99,7%) prirodzene zastáva prírodná ružová voda TOP kvality z pravej damascénskej ruže, ktorá sa pestovala i vyrábala pod odborným dohľadom a za optimálnych podmienok. Nie na poli za chalupou nejakého Jožka Mrkvičku, ktorý ruže sekal krovinorezom a sudy na traktore zvážal do miestnej destilérky. ;-) Obsah hodnotných látok preto bude maximálny a pleť z nich môže vyťažiť veľa. Od cenných antioxidantov proti starnutiu a organických protizápalových látok, cez prchavé látky účinné proti mikróbom, až po organické kyseliny  proti nerovnomernému farebnému tónu pleti. A jej cena je, to sa podržte, iba 3 EURá za 230ml

Využitie ružovej vody


Ako vyplynulo z obsahu, ružová voda je už sama o sebe voňavá a ľudia ju môžu používať namiesto parfumov. Keby ste ale chceli, línia Rose of Bulgaria ponúka naozaj široké portfólio produktov, medzi ktoré patria i parfumy z ružovej vody, mydlá, šampóny a kadečo voňavé.

Konkrétne tento produkt zvyknem aplikovať na telo kvôli prevoňaniu. Vedeli ste ale, že ružová voda pomáha pri bolestiach hlavy? Mne áno. Buď sa ňou nastriekam, čo väčšinou stačí, alebo ňou navlhčím gázový kompres a priložím si ho na čelo. Vdychujem príjemnú vôňu a aj bolesť prejde.


Dávam si ju i na vlasy. Keď si aplikujem vlasovú masku a nechávam ju pôsobiť, vlasy občas prestriekam ružovou vodou. Voda pomáha brániť štiepeniu končekov

Prírodná ružová voda Rose of Bulgaria sa uplatní i v starostlivosti i pleť. Pôsobí protizápalovo, osviežuje a keďže ide o vodu, ktorá má pre pokožku lepšie pH než mydlá a iné čistiace roztoky, pomáha pleti s akné. Baktérie nemajú šancu prežívať v prostredí s optimálnym pH, ktoré je navyše dezinfikované.

Účinne odstráni z pleti zvyšky líčidiel (zvyšky, nie samotný mejkap!) i nadbytočný kožný maz. Na noc mám iné prípravky a nechcem pleť zaťažovať obsiahnutou konzervačnou látkou, ale keď sa ráno umyjem, ružovou vodou navlhčeným tampónikom ešte prejdem pleť. Ako vidíte na navlhčenom tampóniku, nemá žiadnu farbu. Ak ju použijete na telo, nemusíte sa báť zašpinenia oblečenia.


Ružová voda pôsobí dezinfekčne, ako tonikum, prežiari pleť, tlmí začervenanie pleti a divili by ste sa, čo aj po umytí tampónik ešte z pokožky vydoluje. Je to univerzálny produkt typu "All in one", ktorý stojí za vyskúšanie.

Ružovú vodu zakúpite v e-shope Bioruža, kde ponúkajú aj inú kozmetiku z Bulharska. Niektoré názvy vám možno nebudú známe, ale napríklad taká kozmetika Milva (ktorú tiež testujem) alebo Alteya Organics, o tých ste už určite počuli. 

Kto býva blízko Žiliny, nájde obchod na Rosinskej ceste, kde je možný i osobný odber. Ako som nedávno zistila, ja ho mám tak ďaleko, čo by som kameňom dohodila. Prebehnem cez kopec, doplním zásoby. :-) 

Týmto ďakujem obchodu za možnosť otestovať produkt. S ďalšími recenziami sa prihlásim čoskoro.
ZDIEĽAJTE:

4 komentáre :

  1. Mne táto voda moc nasadila, konkrétne ta vôňa, tak som ju podarovala mamine :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vôňa je taká zvláštna. Príde mi taká čajová. Ako keď človek zaleje šípky, kvety ruže a osladí medom. Treba si na ňu zvyknúť. :-)

      Odstrániť
  2. Já mám celkově růžové vody moc ráda, ale kupuji ji v DMku. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z DM som ešte ružovú vodu nemala. Ako vonia? Je dobrá?

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes