Bio Fresh: Yoghurt of Bulgaria probiotický denný krém s kolagénom



Doma vždy musím mať nejaký jogurt. Kupujem hlavne slovenské bezlaktózové výrobky a ďalej jogurty grécke a islandské s nižším podielom tuku. Miesto pre ďalšieho zahraničného hosťa sa však nájde vždy. Ale nie v chladničke. Produkt Yoghurt of Bulgaria si ho našiel v mojej kúpeľni, lebo to nie je jogurt v pravom slova zmysle. ;-)


Jogurty, kefíry, acidofilné mlieka a rôzne iné produkty so živou bakteriálnou flórou sú veľmi zdravou a chutnou vzpruhou tela. Vďačia za to obsahu probiotík, ktoré priaznivo pôsobia na trávenie aj imunitu. Účinky probiotík však možno pozorovať i na pokožke a preto som chcela vyskúšať i kozmetiku s jogurtom z radu Yoghurt of Bulgaria - probiotický denný krém pleťový s kolagénom od Bio Fresh.



Nie nadarmo sa na spáleniny od slniečka odporúča natrieť jogurt alebo iný podobný kyslo mliečny produkt. Jogurt dokáže udržať pokožku v dobrom stave a má aj liečebné schopnosti. Živé kultúry pomáhajú slnečným žiarením poškodenej či inak oslabenej pleti:
  • k prinavráteniu vlhkosti, o ktorú opaľovaním (ako takým) prišla
  • v boji proti napadnutiu inými mikroorganizmami
  • k zníženiu tepla, teda k ochladeniu a potlačeniu zápalu
  • k podpore prirodzenej obranyschopnosti
  • v boji proti voľným radikálom (protirakovinové účinky)
  • v obnove pružnosti i celistvosti podporou tvorby kolagénu
Je v poriadku, že sa krém neuchováva v chladničke? Určite je. Moderné technológie a pomocné látky dokážu udržať prospešné organizmy pri živote aj pri bežnej izbovej teplote. Netvrdím, že ho môžete nechávať v aute pod čelným sklom, ale probiotické organizmy už prežívajú v rôznych formách a produkty sú prenosné aj bez chladiacich tašiek.

Na čo je probiotický produkt dobrý závisí od toho, aká kultúra v ňom je. Kozmetika Yoghurt of Bulgaria využíva unikátny kmeň Lactobacillus Bulgaricus, ktorý podľa výskumov motivuje pokožku k tvorbe kolagénu a zlepšuje bunkové dýchanie až o 115 %. Patent dostal názov podľa účinku „YOGHURT DERMAL RESPIRATORY FACTOR“. Ďalšou zložkou je hydrolyzovaný proteín „YOGHURT HYDROLYZATE“. Procesom úpravy sa zlepšila jeho vstrebateľnosť a využiteľnosť v pokožke. Už za 30 dní vraj dokáže zlepšiť úroveň hydratácie o 12 %, čo je na kozmetický krém celkom dosť. Už si to len overiť na vlastnej koži.

Probiotický denný krém pleťový s kolagénom a jeho obsahové ingrediencie


Keďže v zime trpím suchosťou a moja citlivá pleť neznáša teplotné zmeny z mínusových teplôt na tie izbové, denný krém od Bio Fresh som začala skúšať v januári. Vtedy slniečko toľko nepečie, moja T-zóna znesie aj o čosi hutnejší krém a mám najvyššie šance zabojovať s hyperpigmentáciou.

Ako už názov hovorí, krém s kolagénom by mal obsahovať kolagén, ktorý v jeho zložení nevidím. Zato vidím okrem vyššie spomínaného dua kreatín (CREATINE
), o ktorom v kozmetike bežne nechýrovať. Ako "body-builder" býva skôr súčasťou výživy pre kulturistov, pretože dáva energiu bunkám a podporuje rast svalov. Rovnaké využitie v distribúcii energie a podpore tvorbe kolagénu sa mu pripisuje v kozmetike, čo by malo byť výborné na vrásky, toto tvrdenie však zatiaľ podporilo iba zopár štúdií. Ale už aspoň vieme, odkiaľ vietor fúka a že kolagén dodajú dva spúšťače jeho tvorby - probiotiká a kreatín.


Ja som od krému očakávala hlavne o pomoc v boji proti strate elasticity, pevnosti a pigmentovým škvrnám. Na kréme ma zaujali probiotiká, už v minulom článku vychvaľovaný olej z kvetov ruže, makadamiový olej (MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL) a bambucké maslo (BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER). 

Aby bol denný krém bezpečným a dobrým pomocníkom aj v lete s škvrny ostali vyblednuté, slnečné clony ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE a BENZOPHENONE-3 poskytujú široké spektrum ochrany proti UVA a UVB lúčom. Nie sú to zrovna šetrné clony, ale bez SPF by krém nemohol byť popužívaný v lete. Nepoznám však hodnotu ochranného faktora, výrobca  žiadne čísla neuvádza. Ja to podľa povahy clon tipujem na SPF 15, max 20.


Čo ma v kréme neteší, je prítomnosť konzervačnej látky BHT. Ďalej je to obsah mastnej kyseliny steárovej (STEARIC ACID) a cetearyl alkoholu (CETEARYL ALCOHOL). Sú to tuhé tuky, ktoré mi vyhovujú v krémoch na ruky a nohy. Možno ešte v balzame na pery. Na denný krém sú až primastné a príliš ťažké, aby sa pod ich nánosom dokázali moje póry čistiť. Druhá, mňa ešte viac odrádzajúca vec, je vysoká koncentrácia silikónu (CYCLOPENTASILOXANE). Silikón je po vode a glyceríne hneď tretia ingrediencia, čiže nosič. Rozumiem, že mal zrejme ochrániť vzácne živé kultúry a azda aj pokožku, ktorá chránená pred vonkajšími vplyvmi dokáže lepšie využiť regeneračný potenciál krému. Lenže silikóny z dlhodobého hľadiska nepôsobia na pleť dobre. Fungujú ako rafinovaný vodoodolný plášť. Nepustia vlhkosť von, nebránia pleti dýchať, ale vlhkosť nepustia ani dnu, akumulujú sa v prírode a ani neobsahujú žiadne živiny prospešné pre telo. Pleť si navyše na túto ochranu zvykne a už nevyvíja také úsilie sa sama brániť pred vysýchaním. Ako cielená a každodenná starostlivosť preto u mňa krém nepochodil.



Efekt krému Bio Fresh s probiotikami



Probiotický denný krém s kolagénom Bio Fresh je vhodný pre normálnu, citlivú, suchú, dehydratovanú a zrelú pokožku. Jeho príjemná a jemná vôňa nikoho neurazí. Vonia po kvetinkách a veľmi vzdialene pripomína niektoré krémy Nivea. Krém podporí regeneráciu, krátkodobo (na prestriedanie s inými) ho odporúčam ako ochranný krém. Hlavne keď vás začne trápiť nadmerná suchosť, šupinky, alebo sa pripečiete na slniečku a chcete pleť dostať do pôvodného stavu.  Na tieto druhy pleti a neduhy je OK.

Moja zmiešaná pleť ale patrí do inej kategórie. Ona takto hutný krém nikdy poriadne nevstrebe. Iba na čele, kde je suchá. Čelo si s ním poradí ako nič, zvyšok tváre, najmä T-zóna, kde mám najviac pigmentových škvŕn, nie. Aj malé množstvo krému pleť zaťaží tak, že aj za dve hodiny ho stále vnímam. Na dotyk koža neostáva jemná, ale taká lesklá, premastená, akoby som ju bývala natrela len pred pár minútami. Nemám z nej pocit, že by dýchala. Ak dám krém na noc, ráno si nájdem upchaté póry, v horšom prípade aj vyrážky.

A tu narážam na svoj starý známy problém, ktorým je kombinácia rôznych typov pleti. Moja pleť si nevytvorila pigmentové škvrny starecké či škvrny od slnka. Ja som veľmi silná odporkyňa cieleného opaľovania sa. Moje fľaky vznikli ako dôsledok liečby akné a potláčania nadmernej tvorby mazu z minulosti. Pleť ostala citlivá, niektoré miesta sú trvalo začervenané, hyperpigmentované a pri jedinej chybe v starostlivosti silno náchylné na tvorbu akné. A toto bola presne taká chyba. Regenerácia sa konala, ale na úkor zhoršenia tvorby mazu. Krém môžem aplikovať jedine na čelo a v malých množstvách.

Aby som produktu nekrivdila a vypichla aspoň niektoré jeho klady, hojivý efekt tohto produktu odskúšal okrem mňa aj môj priateľ. Ako zámočník pracuje so zváračkou, rezačkou kovov a iným náčiním, alebo kontroluje ostatných zváračov, preto večne chodí so začervenanými a niekedy aj popálenými lícami. Vždy, keď sa mu tvár začala šúpať, alebo ho niektoré partie pálili, skúsili sme lokálne krém. S regeneráciou pomohol. 



Ani môj drahý však nebol schopný krém používať pravidelnejšie, čo vidíte na množstve spotrebovaného krému. Priateľ má rovnakú pleť ako ja - mastnú v T-zóne a aj jemu sa robí akné (to sme sa našli, čo?)

Z toho vyplýva jediné. Produkt je zaujímavý pre svoj hojivý efekt pri suchej a dehydratovanej pleti, ktorá potrebuje ochranu pred vysušovaním. Pokiaľ máte tento typ pleti, určite ho vyskúšajte. Stojí iba čosi vyše 5 EUR a kúpite ho v e-shope Bioruža.sk. Ak ale máte pleť zmiešanú a náchylnú na tvorbu akné, nie ste cieľovou skupinou a používajte ho maximálne lokálne, kde je pleť iba suchá. A nie pravidelne.


Môj záver

Pre mňa zatiaľ od výrobcov kozmetiky adekvátna pomoc neprišla. Asi zatiaľ neexistuje produkt, ktorý by hydratoval, zosvetľoval a súčasne neprovokoval moju citlivú pleť k tvorbe mazu. Všetky mnou doteraz odskúšané depigmentačné produkty boli hutné a ťažké. Síce zosvetľovali pleť a chránili, ale boli navrhnuté pre pleť suchú či zrelú bez vážnejších nedokonalostí. Nerešpektovali potreby citlivej a súčasne zmiešanej pleti mastnej v T-zóne. V boji proti škvrnám zlyhala značka Bioderma, Fytofontana, Karin Herzog, Elizabeth Arden a dokonca aj Lancôme. Chýbajúca recenzie budú doplnené. 

Nerada to priznávam, radšej by som konečne nejaký produkt pochválila. Isto by sa medzi vami našli takí, čo majú podobný problém a potrebujú poradiť. Ale všetky produkty buď nezosvetľovali, alebo vyvolávali ďalšie problémy s upchávaním pórov, čím ma vždy vrátili na začiatok - k tvorbe nových škvŕn. Ja teda hľadám ďalej. Až nájdem riešenie, budete o ňom vedieť ako prví.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes