Yves Rocher: Sérum Végétal rozjasňujúca kúra a krém proti vráskam


Ste relatívne blízko tridsiatke? Alebo ste už túto hranicu prekročili a vaša pleť nevyzerá ideálne? Ak je dehydratovaná, miestami dokonca suchšia, nečakajte. Zašednutosť, suchosť a dehydratácia sú akousi predzvesťou, že pleť môže ochabovať. V boji proti vráskam je najlepšie zakročiť včas. Možno i s Yves Rocher a radom Sérum Végétal.

Bolo leto a v obchode Yves Rocher boli akcie. Po aprílovom a neslávne známom liftingu od značky Balea (recenzia na kúru) som chcela nájsť niečo účinnejšie a rozjasňujúca kúra proti vráskam bola v akcii. Nuž jasná voľba. Rozjasňujúci krém Sérum Végétal, ten mal úplne iný príbeh. O niekoľko mesiacov neskôr som cestovala a ja až na vlakovej stanici o desiatej večer s hrôzou zistila, že nemám so sebou zbalený absolútne žiadny pleťový krém.  Svoju pleť som akurát doliečovala z úporného ekzému, mala povrch drsný ako rašpľa, takže poďho do novinového stánku a hovorím predávajúcej: "Poprosím Vás o akýkoľvek časopis, kde je pribalená vzorka pleťového krému." Vytiahla asi tri, v každom iný krém Yves Rocher v 30 ml balení. Výber padol na krém s prívlastkom "Smoothing Care" (vyhladzujúca starostlivosť v preklade). Vyhladenie bolo totiž presne to, o čo mi šlo. Tak poďme hodnotiť.

Obsahové ingrediencie radu Sérum Végétal


Kľúčovou zložkou celého radu Sérum Végétal na rozjasnenie a vrásky je výťažok z kosmatca kryštálového (MESEMBRYANTHEUM CRYSTALLINUM EXTRACT), ktorý údajne v pleti stimuluje proteín mTOR v regulácii bunkového metabolizmu - raste a delení buniek, ktorými sa pokožka regeneruje. Mal by mať tiež dobré hydratačné účinky (zdroj: Effects of a Dermatological Formulation Containing Mesembryanthemum Crystallinum Extracts on Skin Hydration Levels, 5/2014; Journal of Alternative and Complementary Medicine, Mary Ann Lebert.) Nie je to veľmi prebádaný extrakt. Iba momentálne zažíva v kozmetickom priemysle veľký "boom". Špekuluje sa však o jeho stabilite, ktorá je v kozmetických prípravkoch veľmi otázna. Neviem teda posúdiť, či zapracovaný do krému alebo séra vydrží fungovať pri plnej sile. 

Druhou údajne kľúčovou zložkou je extrakt z ryže. Nenašla som ho v zložení, takže sa domnievam, že by ním mohol byť inozitol / inositol (INOSITOL) známy aj ako vitamín B8 - vitamín potrebný pre zásobovanie buniek výživou a udržiavanie hydratácie. Pokožka ostáva po ňom rozjasnená a ryža je práve jedným z jeho zdrojov. Alebo je skrytý v niečom inom, alebo ho zabudli uviesť? Netuším.


Medzi obsahové ingrediencie, ktoré sa na obale z nepochopiteľných dôvodov nespomínajú, patrí napríklad voda z nevädze (CENTAUREA CYANUS FLOWER WATER). Nie je to zrovna lacná zložka, ale Yves Rocher ju veľmi rád pridáva i do odličovačov očného mejkapu. Pôsobí protizápalovo a tlmí podráždenie. Čo je dôležité pre pleťovú starostlivosť - nevädza má modrú farbu, teda obsahuje farbivá antokyány (skryté i čučoriedke, hrozne, ríbezliach), ktoré fungujú v tele ako významné antioxidanty. Úprimne, ak by som už mala niečomu veriť, tak verím viac nevädzi než tomu kosmatcu. Nevädza sa v ľudovom liečiteľstve používa celé veky.


Denný rozjasňujúci krém Sérum Végétal 



Ako základ tohto krému slúži sójový olej /GLYCINE SOJA (SOYBEAN) OIL/, sezamový olej /SESAMUM INDICUM (SESAME) SEED OIL a repkový olej /BRASSICA CAMPESTRIS (RAPESEED) SEED OIL/. Trošku sklamanie pre mňa. Čakala som lepší mandľový či olivový olej, olej z makadamiových orieškov, hroznových semienok, alebo nejaké iné a hodnotnejšie oleje, keď už sa odporúča po tridsiatke a proti vráskam. Krém síce nestojí 30 EUR, ale ani 16,90 EUR nie je práve málo za 50 ml.

Denný krém na rozjasnenie Sérum Végétal ďalej obsahuje palmitát vitamínu A (RETINYL PALMITATE), vitamín E v oboch formách (TOCOPHEROL aj TOCOPHERYL ACETATE) kvôli ďalšej výžive a ochrane, nejaký ten hydratačný glycerín i triglyceridy a extrakt z listov kríka aphloia (APHLOIA THEIFORMIS LEAF EXTRACT)
rastúceho na Madagaskare. Žiaľ, ani o ňom sa vo vedeckých kruhoch veľa nevie. Je to látka účinná proti malárií, skúma sa aj v súvislosti s cukrovkou a vieme o nej, že za istých podmienok dokáže vyprodukovať xantóny - antioxidanty (zdroj: Biological factors influencing production of xanthones in Aphloia theiformis, 7.1.2010; PubMed.gov). Domnievam sa, že do krému bola pridaná len preto, aby stabilizovala výťažok z kosmatca. Spoločne vyzerajú na obale veľmi sľubne a exoticky. Ale aký je ich skutočný význam v boji s vráskami, to je stále otázne. Bude to predmetom ďalších skúmaní.

Z rastlinstva by to bolo všetko, čo som chcela pochváliť alebo označiť otáznikom. Výkričníkom označujem dimetikón (DIMETHICONE). Odkaz pre výrobcu: Keď už idem pripraviť z 89 % prírodný krém, nenarvem doňho silikón! Je to také švindľovanie, ktoré produkt zbytočne pokazilo. Silikón je kondicionér. Pleť vďaka silikónu v tomto kréme dočasne ostane hladká, možno na ňu naniesť mejkap, čo je plus, ale tým zázrak končí. Kým krém reálne zaúčinkuje na vyhladenie pleti (ak vôbec zaúčinkuje), spolu s mejkapom a dennými nečistotami budete dávať vatovým tampónikom dolu i vysnívanú hladkosť. 




Musím povedať, že krém je sám o sebe veľmi príjemný. Na pleti pôsobí chladivo, dobre sa rozotiera, bleskovo sa vstrebáva a ešte i krásne vonia. Aj pleť natretá krémom vyzerala lepšie. Bola neskutočne hladučká, príjemná na dotyk, poddajná a aj nejaké to rozjasnenie bolo vidieť. Vyhladenie sa ale konalo iba po dobu, kým bol silikón na svojom mieste. Kým sa počas dňa z pleti dotykmi a pohybmi tváre "nezgumoval" preč a kým bol mejkap súdržný, lebo za normálnych okolností mejkap priľne k podkladu a vytrácajú sa spolu.

Ak sa líčite a potrebujete krém hlavne ako dobrý podklad, krém Sérum Végétal bude dobrým pomocníkom i ochrancom pleti. Pri dlhšom používaní sa možno prejavia i protivráskové účinky a budete mať i reálne hladšiu pleť (aj keď silikón zíde). Ja osobne však poznám krémy, ktoré vyhladia hneď a nepotrebujú na to silikón. Preto nemám dôvod kupovať si väčšie balenie krému, ktorý je lepším podkladom než bojovníkom s vráskami a unavenou pleťou. Pre mňa je to priemerný krém.


Rozjasňujúca kúra proti vráskam Sérum Végétal


Ak ponecháte kľúčové zložky (kosmatec + inozitol), dáte preč vitamíny, glycerín, silikón, oleje, výťažok z kríčka aphloia, základ spravíte z glykolov a karbomerového gélu a pridáte  doňho hojivý alantoín (ALLANTOIN), vznikne z toho sérum - kúra proti vráskam.




Čo má rozjasňujúca kúra proti vráskam Sérum Végétal presne robiť? Má hydratovať, zjemňovať a rozjasňovať pleť a aktivovať obranné mechanizmy v boji proti vráskam. Na tie bol u mňa dobrý nábeh. Moja pleť vôbec nevyzerala po lete dokonalo. Od séra boli očakávania, že mi tú pokožku aspoň trošku zjemní a zhydratuje. 

Ampulky v jednom balíčku sú 4, obal majú z plastu a neporežete sa pri ich otváraní. Úzke hrdielko stačí odlomiť, obsah vylejete do dlane alebo na mištičku a môžete ísť na to. Odporúčanie výrobcu je používať kúru podľa potreby. Môže sa dávať ráno, večer a tiež ako základ líčenia. 


Ja som si kúpila balenia dve. To prvé padlo za vlasť v lete a kúru som nanášala denne - vždy večer na dôkladne očistenú pleť. Dávať ju ráno sa mi neosvedčilo. Druhé balenie kúry som kúpila na pomoc krému neskôr na jeseň, lebo vždy je lepšie mať aspoň 2 produkty z radu. Obsah týchto ampuliek som natierala na tvár každý tretí večer a ráno používala vyššie spomínaný krém.



Sérum z ampuliek má príjemnú vôňu, rýchlo sa vstrebe a pocit lepkavosti ostáva na povrchu len malý moment. Podobná vlastnosť ako u krému. Rýchlo mizne v póroch a nemusíte sa tým viac zaoberať. Ja som sa však musela zaoberať dotykmi. Zdalo sa mi, že tá pokožka ostáva na dotyk stále rovnaká

Moja pleť nebola po využívaní všetkých ampuliek ani hladšia (preto som kúru nedávala ráno a už vôbec nie pod mejkap) a ani viditeľne zdravšia. Iba trošku mäkšia, čo svedčilo o lepšej hydratácii, takže aspoň čosi. Aby však ostala aj hladká, bolo treba ju natrieť ešte ďalším krémom a na to ja ráno naozaj nemám čas. Avšak keď kúra nedokázala obnoviť reliéf pokožky, čo má potom spraviť s vráskami? Bez pílingu ani s pílingom, bez krému či s krémom, ten efekt bol rovnaký. Žiadny zázrak proti vráskamKúra za pôvodnú cenu 8,90 EUR z mňa prepadla na celej čiare, považujem ju za podpriemernú a nové balenie si nekúpim.

Tento kozmetický rad na mňa nespravil dvakrát pozitívny dojem. Je mi to aj dosť ľúto, lebo s
o značkou Yves Rocher ako takou mám dobré skúsenosti. Čo vy? Pomohol vám niektorý z produktov Sérum Végétal? Alebo máte od tejto značky vyskúšanú inú a lepšiu pleťovú starostlivosť?
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Tiež som si ten krém kúpila s časopisom a je skutočne výborný. Som s ním veľmi spokojná.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes