Ako ušetriť peniaze, nervy a spojiť dizajn s úžitkom

Prázdny priestor pri dome je miestom pre záhradný domček. Postaviť si domček na náradie je riešením, ako ušetriť peniaze, nervy a spojiť design s úžitkom.

Niet nad vlastnoručne dopestovanú zeleninu a ovocie. Záhradkárčenie je tým najlepším spôsobom, ako ušetriť peniaze, pretože z pár vrecúšok za pár centov pozbierate úrodu za desiatky eur a všetko máte BIO. Pre niekoho môže byť práca v záhrade aj relax. Ale len vtedy, ak máte všetko potrebné náradie po ruke, nenachodíte celé kilometre a neriskujete zdravie ako ja. Ale riešenie existuje a jeho technická realizácia je nenáročná.


Prečo potrebujem praktický záhradný domček na náradie


Poviem to na rovinu, u nás môžete na pokojnú robotu a relax rovno zabudnúť. Vidina dobrej úrody a šťastný úsmev Vám z tváre zmizne v momente, ako Vám dá motyka po papuľke. Ja už som si na to zvykla a už si radšej dávam pozor. Po ceste z jedného konca na druhý koniec miestnosti o veľkosti 2 x 1m s minimálnym osvetlením vždy musím rátať s tým, že dostanem minimálne raz motykou po papuli a hrabľami do čela. Do tohto malého priestoru sa vmestí leda tak obilie pre sliepočky. Aj keď je väčšina náradia zavesená na stene, všetko sa nevmestí a naozaj to nie je dobré miesto. Mať takýto domček v záhrade a som úplne spokojná.

takýto domček v záhrade by sa mi páčil a aj by ladil s okolím

Do domčeka by som si dala všetky motyky, rýle, lopaty, osivá, sitá a všetok potrebný arzenál. Bolo by v ňom čo uskladniť. Na našej záhrade je pre montovaný domček aj dobré miesto. Jedno mám hneď vedľa záhona. Aj keby som čosi zabudla doniesť, toľko si po tú vec zájdem, keď mám domček na dosah pár krokov.

Praktický záhradný domček na náradie s oknami nie je len odpoveďou na otázku, ako ušetriť peniaze, kroky a čas. Aj keď nie je drahý a raz dva sa poskladá, priniesol by do našej záhrady aj krásu, pretože jeho design by ladil s dizajnom domu i garáže. V takejto stavbe navyše nepotrebujete cez deň svietiť a míňať tak elektrinu. Cez okno dovnútra prenikne dostatok denného svetla.

Keby som chcela, môžem mať domček drevený. Niečo podobné ako to čudo, ktoré postavil krstný otec v záhrade pre svojho syna na hranie z paliet, len ten môj by bol samozrejme bez tej "stračej nôžky". Z drevených paliet sa dá predsa postaviť čokoľvek (dobré nápady som našla napríklad u blogerky Homemade by Majka alebo na webe Nápady Návody). Lenže je tu jeden dizajnérsky problém. Takýto domček v záhrade vyrobený z dreva by vôbec nezapadol do okolitého prostredia. Murovaný dom, murovaná garáž a drevená búdka? To sa nehodí. Práve takýto domček v záhrade môže byť určený naozaj len ako dočasné miesto na hranie pre malé dieťa. Potrebuje totiž nátery, poriadnu strešnú krytinu, pravidelnú údržbu a aj tak nebude mať dlhú životnosť. Ani priestor navyše by nebol na škodu. Na náradie je stále príliš malý.

takýto domček v záhrade môže byť dobrý naozaj len na hranie

Nemá význam stavať malé drevené domčeky, keď len o trošku väčší, montovaný a z funkčného hľadiska praktický záhradný domček na náradie nepotrebuje až toľko miesta, vydrží celé veky a pre jeho profilované kovové steny si nežiada ani stavebné povolenie. Všimli ste si, že on na prvý pohľad nevyzerá ako montovaný? Naozaj nevyzerá, lebo má už hotovú omietku, vďaka ktorej bude domček na nerozoznanie od murovaných. A rovnakou technológiou je možné vybudovať prístavbu k domu či garáži. A o tej bude druhá časť článku.

Ako ušetriť peniaze a nervy iným spôsobom


Keď sme už pri tých povoleniach, spomeniem druhý problém, ktorým je u nás parkovanie. Keď si brat kúpil väčšie auto kvôli výkonu jeho povolania, musel kvôli nemu zdvihnúť strop v garáži. Boli to hodiny práce, len aby ho mal kam odstaviť. Ibaže v rodine, ktorej domov je od mesta vzdialený viac ako 8km, vždy treba rátať aspoň s dvoma autami. U nás človek skôr chytí chrípku než priamy spoj do mesta. Budete predstupovať aj 2 - 3x. A aby toho nebolo málo, brat nedávno prišiel so správou, že potrebuje ešte väčšie auto a malá dodávka nebude stačiť. Čo urobíme? Vybudujeme novú garáž vedľa tej starej? Zasa si užijeme veľa "zábavy" pri vybavovaní stavebného povolenia?

Ešte stále mám v pamäti, ako chceli rodičia postaviť garáž a aké problémy boli. Mali sme na garáž vyhliadnuté pekné miesto, no úradníci nechceli povoliť stavbu. Naľavo od chodníka, čiže pred domom, podľa nich byť nemohla. Navrhovali postaviť garáž vedľa domu, čiže zhruba desať metrov od cesty, alebo ju postaviť napravo. Nerozumiem, v čom bola pravá strana odlišná od ľavej, no v tom predmetnom čase pozemok napravo od chodníka patril (resp. bol sľúbený) môjmu krstnému otcovi.

Napokon všetko vypálilo dobre. Rodičia sa s krstným otcom dohodli, vybavili stavebné povolenie a dnes stojí garáž napravo od chodníka. Len otázka znie, čo vybavíme teraz? Povolia nám úrady prerobiť strechu garáže a urobiť z garáže dvojgaráž? Ja si myslím, že nie. Mali s tým problém pred rokmi, budú mať aj teraz. Neostáva nič iné, než hľadať iné riešenie.

Zlé, zlé dizajnérske i funkčné riešenie

Ako prvé sme zvážili samozrejme to, čo navrhovali úradníci. Pristaviť tri steny k domu, dať navrch len strechu a spraviť novú garáž. Nepotrebovali by sme tým pádom žiadnu ďalšiu samostatne stojacu stavbu, pretože takto by sme mali miesto na všetko. Vpredu by mohlo parkovať auto a zadná časť by bola kvázi praktický záhradný domček na náradie. Lenže pozrime sa na návrh z estetického i praktického hľadiska. Dom rodičov je vysoký, má šikmú strechu a strecha garáže by tak v zime niesla celú hmotnosť snehu. Ak by sme z nej nechceli v jednom kuse odhadzovať sneh, potom by musela byť šikmá.

Na obrázku nižšie uvidíte dom mojich rodičov pred a po takejto zmene. Na výrobu návrhu som použila fotografiu domu, ktorú som v grafickom programe upravila tak, aby ste videli, ako čudne by dom vyzeral s garážou a šikmou strechou. Neviem ako Vám, ale mne to príde hrozné. Nemyslím moju prácu v grafickom programe. :-) Myslím ten "príchliapok", ktorý k domu vôbec dizajnovo neladí.

Takto riešená garáž nevyzerá dobre, aj je spád strechy rovnaký

Takže otec prišiel s druhým nápadom - predĺžiť krov. Vyskúšala som nakresliť i takéto riešenie a výsledok je rovnaký. Opravujem - rovnako strašný. Nemôžete len tak predlžiť krov, keď štít Vašej strechy smeruje do ulice a výška bočnej steny domu je dobrých 6 metrov. Takáto prístavba potrebuje úplne iný typ domu. Nie vysoký barák, ktorý má prízemie, poschodie, povalu a takúto strmú strechu.

predĺžená strecha nemusí byť dobrým ani pekným spôsobom, ako ušetriť peniaze

Ani pre bungalov by prístavba nebola dobrým riešením. Dom bude potom budiť dojem, ako keby bol pôvodne poschodový, no potom prišiel jeden veľký a zlý obor, udrel päsťou do strechy a zatlačil celý dom do zeme. Celé zle. Budovať takéto objekty sa oplatí pri domoch, kde predĺžená strecha výrazne nenaruší pekné línie domu.

Predĺžená strecha a pristavený priestor však napriek všetkému môže byť pri niektorých architektonických riešeniach stavieb a v niektorých klimatických podmienkach naozaj veľmi dobrý nápad, ako ušetriť peniaze. Ja Vám to aj ukážem na dome mojej kamarátky. Kamarátka vlastní nižší dom a keby potrebovala pristaviť garáž, sklad na náradie, alebo trebárs pracovisko pre svojho manžela, nie je žiadny problém. Jej predĺžený krov vyzerá úplne inak a ďaleko krajšie.


Podobne ako záhradný domček, aj montovaný sklad či garáž sa dá postaviť za jediný deň a za priaznivú cenu! A nepotrebujete žiadne stavebné povolenia. Ak teda na niečo také pomýšľate, skúste si to nakresliť, alebo si dajte nakresliť návrh odborníkom a získate konkrétne predstavy. Lepšie raz vidieť, než stokrát o tom premýšľať.

Montovaný sklad alebo praktický záhradný domček na náradie (stojaci samostatne či ako súčasť budovy) môže naozaj vyzerať esteticky. Kto vie, že nie je murovaný? Ja by som to z pohľadu nezistila. Ak by som mala poradiť rodičom a bratovi, určite by som im povedala, aby pristavili montovanú garáž. A na mieste, ktoré vidíte na titulnej fotke, by som nechala postaviť praktický záhradný domček na náradie.

Pár slov na záver

Existuje ešte jeden dôvod, prečo si myslím, že garáž hneď vedľa domu mojich rodičov nie je dobrý nápad. Ja tvrdím, že tam by pripadala do úvahy jedine dvoj-garáž, kde by sme okrem auta parkovali aj snežný pluh, ratrak alebo techniku na prerážanie tunelov. :-) Naše milované Kysuce nedávajú v zime veľa možností, ako ušetriť peniaze, nervy a ešte popri tom aj dobre zaparkovať. Jedine, že by ste chceli získať dobrú kondíciu a neplatiť za fitko. 10 metrov príjazdovej cesty o šírke 2 metre a meter snehu totiž znamená odhadzovať 20 kubických metrov snehu 1 - 2x denne. Navrhnem úradníkom, aby si spravili rozpis a chodili k našim na brigády. :-) No logicky, nebola by lepšia jedna montovaná garáž rovno pri ceste?
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes