Bioderma: Photoderm After Sun mlieko a SOS sprej

Tí nešťastní chlapi. Celý deň pri miešačke, pracujú ako včielky, vozia fúriky s betónom a slnko na nich veselo svieti. Pýtam sa ich: "Natreli ste sa?" a odpoveď nikde, nuž sa spolieham na ich zodpovednosť. Ako to skončilo? Otec i brat prišli večer domov červení ako rajčiny. Niežeby som bola nadšená, že mám na kom vyskúšať nový SOS sprej od Biodermy. Ale teším sa, že ho doma mám.

Človek si myslí, že hádam sú dosť zodpovední, aby sa chránili, keď už sú obaja povyzliekaní do pol pása, ale s mužmi je to ťažko. Svoju kožu považujú za hrošiu a myslia si, že tá ich určite znesie všetko. No... evidentne nie, respektíve nie všetko. Keď sa v tieni pohybujete minimálne, určite je rozumné sa pred dlhším pobytom na slnku poriadne ponatierať opaľovacím prípravkom. Ale teraz už je neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Ja s mamou nič naprávať nemusíme. Vystačíme si s mliekom po opaľovaní, ale chlapi budú musieť dostať dávku SOS spreja.  

Obsahové látky

SOS sprej, tak ako aj mlieko After Sun,obsahuje štvorku, na ktorú sme si už zvykli aj u iných prípravkoch z Biodermy - MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES. Všetky štyri látky sú sladké a teda slúžia ako zdroje energie, no na rozdiel od klasického cukru, tieto množeniu mikróbov veľmi nepomáhajú, skôr naopak. Doprajú pokožke adekvátnu výživu a údajne i ochranu pred voľnými radikálmi, preto ich (hlavne frukto-oligosacharidy a ramnózu) vidíme v každom dobrom prípravku proti vráskam. No taký manitol a xylitol zasa dobre viažu vodu, čo v pokožke vďaka dobrej hydratácii udržiava správnu hladinu kyseliny hyalurónovej a tá, ako vieme, taktiež vplýva na tvorbu kolagénu. Takže priamo i nepriamo aj tieto dve látky bojujú proti starnutiu.

Ďalšia látka, ktorú majú oba prípravky spoločné, sa volá ektoín (ECTOIN). Tento som už na blogu spomínala pri opaľovacích prípravkoch od Biodermy. Aj on viaže na seba vlhkosť a udržiava pokožku vláčnu, no zároveň ju chráni pred poškodením UVA lúčmi. Sú to lúče, ktoré majú najväčšiu vlnovú dĺžku, teda prenikajú hlboko do podkožia. Pod ich vplyvom sa naruší bunková DNA, bunky sa (ľudovo povedané) zbláznia a začnú sa nekontrolovane deliť. Keď telo nemá prirodzenú obranyschopnosť a pokožka sa po spálení naozaj bráni nevie, neidentifikuje a nezlikviduje ich včas. Opakovaným nechráneným opekaním sa na slnku teda nevystavujete pokožku len rizikám nákazy kvasinkami a kadejakej hávedi, ale naozaj môžete dostať aj rakovinu. Takže ektoín sa javí ako veľmi sľubná prvá pomoc. Veľmi podobne pôsobí aj extrakt zo zlatej riasy (LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT), ale tú som už ospevovala naozaj veľakrát. Poviem len toľko, že i riasa učí pokožku chrániť sa pred slnkom a minimalizovať škody. Tak ako si rastliny udržia svoju vodu aj v nepriaznivých podmienkach, tak si ju vďaka týmto látkam udrží aj pokožka. Tak poďme teraz na tie rozdiely.

After Sun SOS sprej 

Sprej ďalej obsahuje skvalán (SQUALANE). Ten v mlieku nie je. Pri ňom sa pristavím tiež len na chvíľku. Ide o upravenú a stabilnejšiu verziu skvelénu (SQUALENE), ktorý sa v názve líši len písmenkom, no efekt je rovnaký a pomyselnú ruku si môže podať s ingredienciami, ktoré som spomenula v odstavci vyššie.  Má len jednu ďalšiu vlastnosť k dobru a to, že sa podobá na cholesterol a teda ho telo prijíma kozmickou rýchlosťou. Keby už bola pokožka neviem ako spálená a nechcela absorbovať nič z toho, čím ju chcete liečiť, tak skvalán si vezme vždy.

Za zmienku stojí ešte kyselina označená ako GLYCYRRHETINIC ACID. Získava sa z koreňa sladkého drievka o ktorom vieme, že disponuje širokým arzenálom zbraní proti tomu, čo by mohlo telo postihnúť. Či už sú to narušitelia zvonku, ako napríklad virusy, baktérie, plesne, alebo sú to jeho vlastné obranné procesy, ako napríklad prehnané reakcie imunitného systému - alergie, či zmutované rakovinové bunky. Kyselina - už som ju tu okrajovo kedysi spomínala - pomáha telu na poškodenie reagovať správnym spôsobom. Reagovať liečbou, nie tvorbou rakoviny. Okrem nej sú v spreji už len viac menej pomocné látky. Je tam ešte glycerín a vitamín E, no to ostatné sú silikóny a látky zlepšujúce prienik účinných látok do pokožky. Tie by sa vám asi nepáčili (je tam napr. propylén glykol), avšak ubezpečujem vás, že tu je to naozaj na mieste. My chceme účinné látky nielen dostať do podkožia, ale ich tam aj udržať a dvojnásobne chrániť pokožku, ktorá je v tomto stave napadnuteľná všetkým.

Mlieko After Sun

Mliečko sa môže pochváliť obsahom bambuckého masla - BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER - a alantoínu (ALLANTOIN), ktoré držia pokožku v pružnom, vláčnom stave a tiež minimalizujú škody, ktoré napáchalo slniečko i keď je pokožka poškodená len v menšom rozsahu. Gingko (GINGKO BILOBA LEAF EXTRACT) podporuje prekrvenie pokožky, dobrú látkovú výmenu, odplavovanie toxínov a zásobovanie oslabenej pokožky živinami. Všetky tieto látky pre vás nie sú nové. Pokožka je vďaka nim dobre hydratovaná, vyživená a po opaľovaní sa veľmi rýchlo spamätá.

Skúsenosti s prípravkami After Sun

Čudovali by ste sa, ale chlapi neboli nadšení, keď som spomenula ošetrenie. Tí, čo to už poznáte, viete, že muž vie z každej boľačky spraviť drámu. Nedajbože sa toho začervenania dotknúť. Vraj aj do vane liezli po milimetroch. Takže si neviem veľmi predstaviť, že by som mala zobrať Panthenol sprej z lekárne, nastriekať im takú veľkú plochu (to sú veľkí chlapi) a trošku tú penu rozotrieť. Najlepšie by bolo, keby sa všetky lieky na spáleniny dali naliať do tlakových postrekovačov a striekať chlapom chrbáty z bezpečnej vzdialenosti, aby vás pri tom vyskakovaní nemohli nedopatrením zraniť. :-) No a práve pre takýchto ľudí je dobrý tento sprej. Nič nemusíte natierať. Až sa osprchujú, postavíte sa bokom, natiahnete ruku a rozprašovač z 20cm parádne pokryje tenkou vrstvou celú postihnutú časť. Obal výrobca natlakoval dobre a primerane. Rozprašovač pri striekaní nevyvíja vysoký tlak na pokožku, ale zato obsah príjemne a rovnomerne rozptýli. Na tejto tmavšej fotke vľavo vidieť aj také malé bublinky, ako sa to vpíjalo do pokožky. Kliknutím fotku zväčšíte.

Nastriekaná vrstva nie je prehnane hrubá. ale keby ste ju chceli hrubšiu, samozrejme žiadny problém. Ako som vám predviedla na svojej ruke, keď dáte spreja viac, všimnete si, že obsah je mierne biely.


Všetko už len necháte vstrebať a je po probléme. Sprej je vlastne dobrý tým pádom pre každého. Aj pre deti, ktoré si taktiež nedajú na spáleniny siahať. A veľmi pekne vonia. Ale naozaj pekne. Vôňa sa páčila i bratovi. Takto vyzeral jeho chrbát pred ošetrením.

Pred aplikáciou
Počas vstrebávania
Úľava prišla hneď, pokožka sa upokojila dokonale až po druhom nastriekaní, to bolo na ďalší deň, ale aj to sa mi zdá celkom rýchlo. Bratov chrbát už vôbec nie je červený.

Na ďalší deň
Hodnotenie SOS spreja od brata:

Textúra: príjemne ľahká a chladivá, ale mierne lepkavá. Obsah má stredne rýchle vstrebávanie a tuhosť ako také tekutejšie pleťové mlieko
Hydratácia: 5 (maximum)
Okamžité upokojenie: maximum - 5 bodov
Rýchlosť nástupu účinku: 4,5 bodov - vcelku dobrá, zaberá o čosi rýchlejšie ako spreje s Panthenolom (Moja poznámka: brat má s tým už skúsenosti)
Vôňa: príjemná kvetinová, výrazná, ale nie priveľmi silná (Moja poznámka: trošku mám obavy, či vôňa nemôže trošku vadiť alergikom)
Celková spokojnosť brata: 10
Cena: 125 ml balenie má stáť 13,90 EUR

celkové hodnotenie - slovom
NAJLEPŠÍ Z NAJLEPŠÍCH
obal / prezentácia výrobku
okamžité upokojenie pleti
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
rýchlosť vstrebávania vs. 
rýchlosť nástupu liečivého efektu
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
vôňa
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Mlieko je tuhšie, krémovejšie a aj ono príjemne chladí. Koho slnko pripieklo len trošku, alebo vôbec, ten takéto osvieženie po horúcom dni určite uvíta. Celkom rýchlo sa vstrebáva. Už o chvíľku sa môžete obliecť. 

Vonia síce menej intenzívne, mama ho až tak necítila, to skôr ja, ale vonia podobne ako sprej, čiže pekne. A jemne, takže môj citlivý frňák nič nedráždi. :-) Balené je vo fľaštičke s pumpičkou, čo umožňuje ľahké dávkovanie.

Mlieko pripravené na použitie :-)

Mlieko zvláčňuje pokožku, ale zasa nemôžem povedať, že by to bolo na dlho. No svoj účel plní statočne. Pokožku upokojí a viac azda ani netreba.
 
Ja som teda lajdáčka na natieranie mliekami, ale po tréningu s mliekom do sprchy a mliekom proti suchej pokožke som si už nejako zvykla. Myslím, že aj toto veľké balenie nakoniec spotrebujem. A ak nie, mama mi s tým pomôže. S oboma prípravkami (SOS sprej je čerstvá novinka) som spokojná. Urobili presne to, čo sa od nich čakalo.


Moje hodnotenie mlieka po opaľovaní:

Textúra: stredne husté, nemastné, ľahké, výhodou je pumpička
Hydratácia: 5 (maximum)
Výživa a premastenie pleti: 3, na jemne suchú pokožku stačí, na veľmi suchú už nie
Upokojenie: maximum - 5 bodov 
Vôňa: príjemná sladká a trošku kvetinová, silná tak akurát
Celková spokojnosť: 9
Cena: odporúčaná cena za 500 ml balenie je 17,89 EUR, to teda nie je málo, no býva často v akciových baleniach, kde vás potom vyjde na menej peňazí.

celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCE
obal / prezentácia výrobku
okamžité upokojenie pleti
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
výživa pre suchšiu pleť
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
vôňa
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg




Čo myslíte. Ako sa poučili tí chlapi? Nijako. Opaľovacím krémom sa nenatreli ani na ďalší deň. 

To som im ja ale nedarovala. Tak ja ich jeden deň zachraňujem a oni zasa vylezú na slnko nenatretí? Chytila som ten svoj Photoderm vo veľkom balení s rozprašovačom s SPF 50 (tu je o ňom článok) a vletela medzi nich striekajúc ako zmyslov zbavená. Pišťali ako slečny, že ich to chladí, no večer mi boli vďační, že ich z predchádzajúceho dňa červená koža nie je spálená na uhoľ. A vlastne už ani nie je taká červená. Vďaka SOS spreju. :-)
ZDIEĽAJTE:

4 komentáre :

  1. Ach, tí chlapi :) Poznám to, toho môjhosom donútila, aby si aspoň kúpil sprej na opaľovanie od Baley, ale aj striekanie ním pekne fláka!
    Vecičky po opaľovaní vyzerajú super, najmä ten sprej... tá modrá láka, no ;). Ale sa divím, že sú parfumované - voňavé veci mám síce rada, ale v tomto prípade neviem, či to nie je trochu kontraproduktívne :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Našťastie o Bioderme viem, že nič do sveta nepustí bez toho, aby to testovala naozaj roky. Už teraz istotne pracujú na výrobkoch, ktoré my uvidíme tak za 6 - 10 rokov. Takže čo sa týka zloženia, malo by byť naozaj OK. Ale parfumu sa predsa aj ja obávam. Však som to aj napísala v článku. Ono sa síce na výrobkoch píše, že vonné látky boli testované a sú hypoalergénne, ale u vône, hlavne tej syntetickej, nikdy nevieš. Jednému sadne, druhému absolútne. Bratovi to nevadilo a evidentne ani jeho koži, :-) Zasa ale poviem, že mlieko naozaj nebolo navoňané príliš. Je mám veľmi citlivý ňufák a to, čo iným blogerkám nevadí, to mne vadí a riadne.

      Odstrániť
  2. No vídim, že sprej veľmi pomohol :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práveže sa čudujem aj ja, že pomohol a tak rýchlo. Pripisujem to tomu, že sprej stlmil prehnanú odpoveď imunitného systému a koža nereagovala ako pri alergii, čo sa pri spáleninách väčšinou deje. Doteraz by som nikdy na pokožku spálenú od slnka nedala nič navoňané a ani nič iné než pantenol či čistý gel z aloe, ale už teraz viem, že aj extrakt zo sladkého drievka môže byť super. Keď sa v nejakom produkte vyskytol, považovala som ho skôr za taký doplnok prípravkov, niečo ako pomocnú látku, nie za jednu z hlavných účinných látok. SOS sprej ma príjemne prekvapil.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes