Balea: jemný olejový balzam do sprchy

Vari som svoju 10-ročnú osušku konečne priviedla k rozumu? Prala som ju nespočetne veľa krát, no stále bola tvrdá a málo savá. Ale odrazu dokázala po sprche bez problémov pohltiť všetku vodu a vyutierať ma do sucha. Mám gratulovať praciemu prášku? Čerta starého. To bude tým novým balzamom.

Tak, a teraz by som si zaslúžila päťadvadsať na zadok za svoje predsudky. Tento balzam mám doma už vyše mesiaca, no nie a nie sa premôcť a vyskúšať ho. Prečo? Lebo je to v podstate telové mlieko a podľa názvu dokonca olejové. Ja v zásade do sprchy nevezmem nič, čo je mastné (s výnimkou soľného pílingu, kde ten olej treba), lebo neznášam vo vani mastné oká a kĺzanie. Už som skúsila iné telové mlieko do sprchy (vzorku) a tento spôsob aplikácie mi ako taký nevyhovoval. Nemám rada pocit mazľavej pokožky a predstava krému na mokrom tele je mi bytostne nepríjemná. Bŕŕŕ. Tak sa úspešne vyhýbam telovým mliekam do sprchy i sprchovacím olejom a krémom. Čiže i tomuto. Ale už sa budem opakovať a tvrdiť, že môj blog nemôže byť len o tom, čo mi vyhovuje. Pripravená na najhoršie a na najnegatívnejšiu recenziu som teda vliezla s balzamom do vane a uvedomila si, že sa zasa správam ako somár. :-)
Za prvé, olejový balzam do sprchy nie je až taký mastný, aby mi mohol vadiť. Je pravda, že najväčší podiel tvoria prírodné oleje (v zložení nenájdete žiadny silikón ani minerálny olej), ale tieto boli spracované tak, že sú perfektne zmývateľné. Takže za druhé, nie je ani mazľavý. To ma teda poriadne prekvapilo. Dnes ho už používam častejšie a občas aj bez vody, ako klasické telové mlieko, lebo aj takto sa dá používať. Tak si ho zasa rozoberme.



Obsah látok

Najväčší podiel zastáva voda, ktorá je pôsobením emulgátorov v hladký krém zmiešaná s olejom z hybridnej slnečnice (HELIANTHUS ANNUUS HYBRID OIL). O hybridoch sme sa bavili, dokonca i o tomto. Obsahuje viac kyseliny olejovej a teda viac zvláčni a zmäkčí pokožku. Po ňom je hneď tretí v zozname alkohol, ale nebojte, nejde o lieh. CETEARYL ALCOHOL nepatrí medzi prchavé a pokožku drasticky vysušujúce látky. Je to tekutina podobná oleju a emulgátor, ktorého pôvod hľadajte v prírode i ropnom priemysle. Ale ja som sa tu už viackrát zmienila, že značka Balea sa vyhýba priemyselne vyrábaným emolienciám a teda by sme za jeho výrobou skôr mohli vidieť nejaký prírodný olej, nie syntetiku. Medzi ingredienciami nájdeme ďalej olej z avokáda (PERSEA GRATISSIMA OIL), glycerín (GLYCERIN), bambucké maslo (BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER), olej zo sladkej mandle (PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL) a vonné látky vyrobené z éterických olejov. To všetko sa bude o pokožku tela príkladne starať. Zvláčni sa, zjemní, prevonia, vytvorí sa na nej ochranný film, ktorý ste pravdepodobne odstránili mydlom a sprchovacím gélom v predošlom kroku, keď ste sa sprchovali a zmyli so seba nielen nečistoty, ale aj prirodzenú mastnotu. Takže týmto balzamom pokožke všetko pekne vrátite. Aj vodu, aj potrebné lipidy. A dáte jej ešte viac.

S pomocou kyseliny citrónovej (CITRIC ACID) bude pekne jemná a vďaka pantenolu (PANTNEHOL) a vitamínu krásy - vitamínu E (TOCOPHEROL) sa bude tešiť dobrému zdraviu. Pantenol hojí drobné ranky, upokojuje, pomáha pokožku regenerovať, spevňovať a predchádza tvorbe vrások. Vitamín E supľuje živiny, ktorých väčšinou naša pokožka vďaka rafinovanej a chemicky upravovanej strave nemá dosť. Je to bojovník proti starnutiu a napráva to, čo my kazíme, lebo nás chráni aj proti znečisteniam zo životného prostredia.

Bez nejakej chémie sa to žiaľ nezaobišlo. To je asi jediná výhrada, ktorú mám voči balzamu. Vôňa nápadne pripomína prípravky značky Nivea a fakticky obsah vonných látok mi dáva za pravdu, že to nie je náhoda. Koniec zoznamu ingrediencií bol vyhradený "maskovačom prírodných vôní", ktoré (neviem prečo) používa i Nivea. Sú vôňou príjemné a alergii na ne nie je extra veľa, ale okolo prírody ani len neprešli. Mne osobne by pokojne stačili éterické oleje a nemala by som nič proti prirodzenej vôni olejov, ktorá by trošku prerážala. I keď nevoňajú ako rajská záhrada (olej je olej), výsledný dojem z účinkov vyššie uvedených hodnotných látok by nám nepokazili až natoľko, že by sme balzam nechceli používať.


Aplikácia a efekt

Obal je praktický. Stáť bude vrchnáčikom nadol i nahor. Má príjemné marhuľové sfarbenie, pekný dizajn a obsahu sa doňho vmestí až až. V balení je až 400ml balzamu

Balzam je snehobiely, tuhší ako mlieko, ale hustotou úplne nepripomína ani krém. Balzam bude spolu s prívlastkom "jemný" asi celkom vhodné pomenovanie. On je fakt jemný. Po pokožke sa kĺže a veľmi dobre sa natiera. Ako keby aj penil, ale to bude tou jemnosťou. Sťa mávnutím ruky ho rozotriete všade a nemusíte uvažovať, ktorú partiu ste vynechali. Vonia sladko a podotýkam, že príjemne. Je to vôňa, ktorá neurazí nikoho. Taká univerzálna.

Zmyjete ho rovnako ľahko, ako ste ho natierali. Obávala som sa, že tie oleje dostanem z tela len teplejšou vodou (a tú ja fakt nerada), ale nebolo treba. Ide to aj vodou mierne teplou, čiže s teplotou nižšom, ako je telesná. Nie je nutné žiadne trenie ani šúchanie pokožky, stačí priemerne silný prúd vody. Na obale sa píše upozornenie, aby ste si dávali pozor na klzkú vaňu / sprchovaciu vaničku / dlaždice, ale mne sa teda nejako extrémne nešmýkalo a ani vaňa po ňom nebola mastná. Zmyla som ju taktiež prúdom vody a bolo vybavené. Možno záleží, aké množstvo použijete. Ja som dala asi tak vrchovatú polievkovú lyžicu a všetko sa to pekne vpíjalo do pokožky.


Po zmytí balzamu neostáva na pokožke veľa vody. Všetka voda sa po povrchu pekne kĺže preč a tak nepotrebujete ani super savý uterák. To je vysvetlenie, prečo tá moja slávna osuška na toto stačila. :-) A vážne sa môžete hneď obliecť, ako uvádza výrobca na etikete. Brala som toto tvrdenie s rezervou, ale pokožka nebola ani trošku mastná na dotyk. Bola len mäkká, čo svedčí o tom, že oleje si urobili svoju prácu dobre a zrejme do kože vpravili aj dostatok vody, lebo tento pocit vám zopár hodín (tak 5 - 8) vydrží. Vôňa vydrží tak hodinku, maximálne dve.


Moje hodnotenie:

Textúra: stredne husté mlieko blížiace sa viac ku krému
Hydratácia a výživa: 5
Vôňa:
príjemná, vonia mierne sladko, trošku ako vanilka
Celková spokojnosť:
10
Cena: len 3,19 EUR za 400ml
celkové hodnotenie - slovom
NAJLEPŠÍ Z NAJLEPŠÍCH
obal / prezentácia výrobku
zmývateľnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
výživa pre suchšiu pleť
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Komu je balzam určený? Určite ho môže používať človek s normálnou i mastnejšou pleťou. Nie je ťažký a neobsahuje látky, ktoré by pokožka ani príroda nedokázali odbúrať, čiže nijako nezaťažuje póry a neobmedzuje dýchanie. Problém by mohla mať akurát pleť extrémne citlivá na parfémy alebo extrémne suchá. Na jemne suchú pleť by mal balzam stačiť za predpokladu, že sa ním nebude šetriť. Suchá pleť znesie pokojne aj viac ako polievkovú lyžicu a ak sa neponáhľate, môžete aj pomasírovať. 

Hoci ja na takéto veci do sprchy nie som a radšej mám klasické telové mlieka, ktorými sa natriem pred spaním tento balzam si ešte kúpim. Veľmi sa mi páči.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Takisto ho doma mám a nemôžem naň nič zlé povedať. Oproti konkurenčnej značke Nivea, z ktorej som skúšala vzorky je toto skrátka výborný produkt. Som veľmi rada, že som si nekupovala Niveu v plnom balení, lebo to bol ten najväčší sajrajt aký som kedy v rukách mala - proste celé zle.. Mala som problém spotrebovať 4 vzorky! Naproti tomu Balea je podľa mňa omnoho vydarenejší produkt, ktorý si zaslúži pozornosť :-)

    S pozdravom Zuzka
    www.sueandcolours.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež telové mlieka do sprchy až tak veľmi nemusím, ale na toto som si zálusk robila. "Bohužiaľ" som vyhrala v GA 2 od Nivey :D, takže toto zatiaľ počká...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes