Aká (ne)má byť riasenka

Nesmie chýbať v kozmetickej výbave žiadnej ženy, je finálnou bodkou každého líčenia a za svoj život vyskúšame niekoľko exemplárov. Kým nájdeme ten správny výrobok. poriadne sa potrápime a aj tak mu často bývame neverné, len aby sme sa k nemu mohli opäť vrátiť. Reč je o riasenke.



Čo sa týka mňa, ja si radšej zájdem do obchodu a vyskúšam pár testerov, alebo si nechám poradiť od kamarátky, no určite nedám na reklamu. Na cenu až tak nepozerám, lebo uprednostňujem kvalitu a v tomto ohľade mám najradšej riasenky Pupa (na obrázku), Loreal a Rimmel, lebo tie ma ešte nikdy nesklamali.

Tvrdiť, že na kvalite riasenky nezáleží, je nezodpovedné, lebo v starostlivosti o telo sú naše riasy obvykle na poslednom mieste. Pokožku tela vrátane jemnej pokožky okolo očí si krémujeme špeciálnymi krémami, vlasy ošetrujeme regeneračnými maskami, nechty natierame liečivými olejmi, pery liečivými mastičkami, no ktorá z nás si natiera aj riasy?

Jediným spôsobom, ako im to môžeme z času na čas vynahradiť, je použitie riasenky s obsahom výživných látok, preto by sme nemali podceňovať zloženie a vybrať si obsahovo naozaj kvalitný výrobok. Ideálna riasenka obsahuje okrem pigmentu aj proteíny a prírodné oleje, ktoré riasy pestujú a dodávajú im krásny lesk.

Ani vo veci výsledného efektu nerobte kompromisy a voľte podľa toho, či očakávate maximálne predĺženie, kolosálny objem alebo skôr decentné líčenie so zvýraznením farby.

Objemová riasenka so zhusťujúcim účinkom má obvykle hustý a väčší aplikátor, ktorý sa nezriedka obojstranne zužuje. Štetín má oveľa viac než predlžujúca riasenka a sú dlhšie, pretože riasy treba v prvom rade kompletne celé pokryť pigmentom, čím sa dosiahne žiadaný zahusťujúci účinok. V názve treba pohľadať anglické slovíčko "volume". Stretla som sa s rôznou pevnosťou štetín, takže zo skúsenosti viem, že riasenky s príliš slabými štetinkami sú po čase nepoužiteľné. Náplň starnutím hustne, zlepí ich do trsov a jediným riešením je častejšie očistenie kartáčika pod tečúcou vodou. Je to žiaľ nutné, pretože príliš tuhé štetinky nerobia takmer žiadny objem, len zlepujú.

Predlžujúca riasenka označovaná slovíčkom "lenghtening" má štetinky tvrdšie, kratšie a často má namiesto špirálky hrebienok. Nemusí byť hustá, pretože náplň s obsahom polymérov prečesaním aj tak nepriľne k celej dĺžke riasy, ale obvykle len ku končeku, kde vytvorí falošnú nadstavbu a tým riasu predĺži. Existujú aj kombinované riasenky, ktorých kartáčik má tvrdé štetinky, ale je hustejší. Tieto majú zvládať aj zhustenie aj predĺženie, no obvykle objem takto získaný nebýva nič extra (môj názor).

Na vytočenie rias sa používajú riasenky označované ako "curving" či "curling" maskary s oblúkovito zahnutými kefkami, ktoré vedia jedným ťahom nalíčiť celé oko.

Ak má líčenie odolať vode, potom si volíme "waterproof" verzie, ktoré už nájdeme v takmer každej kolekcii. Kefka má poväčšine krátke a tvrdé štetinky ako majú predlžujúce riasenky. Tieto výrobky znesú dážď, vodu, v ktorej sa kúpeme, slzy, ba dokonca aj bežný odličovač. Ak ich teda mienime odlíčiť, musíme použiť taký, ktorý okrem vodnej zložky obsahuje aj olejovú zložku.

Každej z nás vyhovuje niečo iné, no keď vytiahnete štetec z obalu a pre náplň nevidíte štetinky, potom nie je niečo v súlade s kostolným poriadkom. Riasy po aplikácii nemajú ostať mokré alebo ťažké, ale hebké a ľahké. Nie je účelom riasy až do korienkov zmáčať či namastiť, aby na nich vôbec priľnul nejaký ten pigment. Žiaľ, toto žena, ktorá v živote nevyskúšala poriadnu riasenku, nepochopí.

Veľa žien nakupuje výrobky (radšej nemenovaných) značiek, ktoré sa zaoberajú výhradne katalógovým predajom. Či to robia z pohodlnosti, alebo tradície, to neviem, no faktom je, že ostávajú verné niečomu, čo vôbec nie je dobré. Riasenky z tohto katalógového predaja radím vďaka ich (ne)kvalite skôr k tým priemerným až podpriemerným. Ťažké riasy sa neľahko odličujú a ešte horšie vytáčajú, takže čo sa týka sľubovaného výsledku, s popismi typu "modelka je nalíčená..." u mňa títo výrobcovia nepochodia. V žiadnom prípade si nenechám nosiť kozmetiku až pred nos, ak s ňou nie som na 100% spokojná.

Hrdlo obalu má byť len také široké, aby tadiaľ bezpečne prešla kefka a aby sa prebytok náplne mohol pohodlne otrieť. Príliš široké hrdlo spôsobí rýchlejšie vysýchanie náplne a niekedy aj jej prebytok na riasach. Ak je príliš úzke hrdlo, potom je viac než zrejmé, že hustota obsahu nebude spĺňať požadovanú normu (obsah bude príliš riedky a vodnatý).

Čo sa týka výdrže, základné pravidlo je jednoduché - optimálne množstvo zaručí aj dlhšiu výdrž a ľahšie odličovanie.

Prečítali ste si vyššie uvedené fakty a začínate byť so svojou riasenkou nespokojná? Potom ju vyhoďte do koša, alebo podarujte (inej žene možno sadne viac ako vám) a zahájte pátranie po tej správnej. Skúšajte a riaďte sa tým, čo povedal aj ten neveriaci Tomáš: "Neuverím, kým neuvidím."
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes