Ako bojovať s vírusmi - koronavírusom i akýmkoľvek iným vírusom


Nekritizujme ľudí, čo chcú poraziť koronavírus dezinfekciou, rúškami a obliehajú obchody s potravinami. Chcete sa brániť? Tu sú moje tipy.

Minule som tu bola za nasrdeného psa, ktorý iba brechal v hneve na vyvolávačov paniky a šíriteľov nezmyslov. Ale aj poštekať si treba, zvlášť ak to môže odvrátiť zlo a vyviesť ľudí z omylu. Tlak mi už poklesol a tak sa teraz budeme venovať inej téme - ako šírenie vírusových ochorení (vrátane koronavírusu) zastaviť naozaj. Minimálne u seba, v bráne/ vchode do vlastného organizmu.

Samozrejmosťou je vyhýbať sa spoločnosti nakazených obyvateľov a potenciálnych nosičov ochorenia. Na Slovensku máme celkom veľa ľudí, ktorí milujú cestovanie, spoločnosť a nedokážu pochopiť, že aj relatívne zdravý človek vpustený von je po návrate domov rizikom pre ostatných. Nemusíte nutne ochorieť, ostať v posteli, kašľať a mať teplotu, ale môžete sa stať nosičom. Teda nielenže budete pokusným králikom koronavírusu, ale až 1 % nosičov dokáže vírus preniesť na niekoho, kto ochorie, alebo sa tiež stane nosičom. Ak vám je jedno, že poskytnete koronavírusu testovacie prostredie, vaša chyba. Ale dobrovoľné rajzovanie po svete s vedomím, že môžete ohroziť iných, to je už naozaj chrapúnstvo najhrubšieho zrna. Nehovorím, že má každý panikáriť a báť sa, veď preto som napísala predošlý článok. Ale toto večné predvádzanie sa ľudí dovolenkami, aby všetci videli, že na to majú, je hazard. Vírus si nevyberá. Zasiahne chudobného i bohatého.

Tento prehľad liečivých prostriedkov ale nie je písaný pre miliardárov a ani pre ľudí, ktoré majú každý mesiac štvorcifernú sumu na výplatnej páske. Tam žiaľ nespadám ani ja, lebo mne taká suma prišla na účet iba raz a to sa účtovníčka pomýlila, lebo mi poslala výplatu dvakrát. 😀 Ale nemusím byť bohatá, aby som bola šťastná a zdravá. A aj tak si môžem dovoliť podporiť svoju imunitu rovnako ako každý z vás. Treba iba vedieť, že:



  • Bylinkové čaje podporia potenie vedia ochrániť dýchacie cesty.
  • Vitamín C podporený zinkom zabráni šíreniu vírusu.
  • Protizápalový účinok je nápomocný pri uzdravovaní sa.
  • Adaptogénne prípravky zlepšujú celkový stav tela i imunitu.
  • Ľudské telo treba pochopiť a najmä počúvať, v zdraví i chorobe.


  • A nie, nie sú všetky drahé ako šľak. Na fotkách ich vidíte iba zopár, ale to sú iba príklady. Napíšem vám sem celé zoznamy. Vyberie si každý. Ale nech vám nezabiehajú oči z krabičky na krabičku, trošku ich upracem a poďme pekne po poriadku.

    Bylinky sú lacné a už si ich môžete aj nazbierať


    Vždy, keď mám možnosť, vyrazím do lesa či na lúku zbierať bylinky. Na jar kvitne pľúcnik (zbiera sa list), podbeľ, sedmokráska aj prvosienka (z nich sa zbiera kvet). Sú ideálne pre večne zahlienených dospelákov, ktorí každé ráno chrchlú a soplia. A dovolím si tvrdiť, že toto je problém každého tretieho alebo štvrtého dospelého človeka. Takéto čaje by sa mali teraz piť. Podporia vykašliavanie, chránia sliznice pred podráždením a možno vás tento prostriedok nebude stáť nič. Stavím sa, že tieto bylinky už v mnohých častiach Slovenska už dávno vyliezli spod zeme a vy si ich môžete natrhať zadarmo. U nás v chladnej Žiline už prvosienky aj sedmokrásky kvitnú.

    V máji a júni zasa kvitne baza čierna. Z nej je vynikajúci čajík podporujúci potenie. Šípky obsahujú veľa vitamínu C. Pridajte ich do čaju. Ak nemáte zásoby ani nemôžete zbierať, tak kúpte hotové čajové zmesi z lekárne - nie sú drahé. Navyše všetky tieto čaje naozaj vynikajúco chutia. Vypije vám ich aj dieťa. Žiadny nie je horký ani trpký.


    V malom množstve kvet bazy a šípky nájdete aj v ovocných čajíkoch z obchodu z potravinami, napríklad Mistral má aj bazový čaj. OK, tam ide o naozaj malé % bazy, ale dobrý čaj urobí chorému človeku dobrú službu vždy. Doplní tekutiny a podporí potenie. Vypite ho teplý, dajte doňho med (pozor, med sa nedáva do horúceho čaju), citrón alebo limetku, zakryte sa teplou dekou, aby ste sa spotili a čoskoro ste fit.

    Ak mávate problémy s prieduškami, ste večne zahlienení a pôjdete do lekárne, pýtajte si taktiež niečo s n-acetylcysteínom (napr. Solmucol). Štúdie síce nepreukázali účinok proti vírusom, takže ani koronavírus takéto liečivo nezastaví, ale pacienti z tejto rizikovej skupiny údajne vzniknuté vírusové ochorenia lepšie tolerovali. Možno sa vám liek doma zíde.

    Vitamín C podporený zinkom bráni šíreniu infekcie


    Vždy sme to vedeli. Vitamín C je zásadný v ochrane zdravia, pretože hrá zásadnú rolu v tvorbe bielych krviniek - policajtov, ktorí v tele identifikujú zločin. Za normálnych okolností neodporúčam ľuďom šumivý vitamín C. Zvlášť jeho vysoké dávky, ktoré telo aj tak nespracuje. Preventívne som skôr za tablety s postupným uvoľňovaním alebo zníženie dávky "šumáku" s 500 mg dávkou na štvrť tablety, čo stačí. Ale... ak sa vrátite z obcbodu, kam bohužiaľ občas ísť musíme, lebo variť i jesť treba a boli ste len meter od smrkajúcich ľudí, tak taká riadna konská nárazová dávka nezaškodí.


    Podporujte účinok vitamínu C zinkom, ktorý je i v mäse, mliečnych výrobkoch, no pridať doplnok stravy v čase hroziacej epidémie tiež nikoho nezabije. Ani finančne. Nepreukázalo sa, že by zinok priamo zabíjal koronavírus, ale v laboratórnom prostredí sa ukázalo, že dokázal zastaviť bunky s koronavírusom v množení sa. Aj keby ste ten vírus schytali, ochorenie môže mať oveľa miernejší priebeh.

    Protizápalový účinok a rýchla rekonvalescencia je vždy výhoda


    Ste riziková skupina so zníženou imunitou a zrovna teraz vás niečo trápi? Máte v tele nejaký zápal - bolí vás hrdlo, máte zápalové reakcie na koži (napr. atopický ekzém, silné akné) či iné? Tak to je dosť zlé, uznávam. Keď je imunita zaneprázdnená riešením niečoho iného, či už je to akútne alebo chronické, obranyschopnosť pred protivníkmi zvonku ide bokom. Potlačte teda zápal.

    Na takéto stavy mám doma Kurkumín s vitamínom C a D (z DM drogérie za 5,99 €) a Vironal od Energy. Kurkumín sa získava z korenia zvaného kurkuma. Všetci ju doma máme, pretože kurkuma býva súčasťou zmesi korenín kari. Ale myslím, že by vás nezabilo kúpiť si ju aj samostatne alebo rovno iba výťažok z nej s tými vitamínmi. Pomôže vám zápal vyliečiť rýchlejšie, pretože kurkumín sa preukázal ako silný antivírus s adaptogénnym potenciálom (adaptogény vysvetlím nižšie). Tento doplnok stravy sa mi páči aj pre pridaný vitamín C, ktorý mám tu v celkom dobrej preventívnej dávky a zvlášť ma teší vitamín D. Vitamín D, ktorý získate aj z pobytu na slniečku (min. 20 minút) znižuje šancu prenosu koronavírusu a všetkých iných vírusov cez dýchacie cesty!


    Vironal je zasa bylinkový. Mne sa páči jeho zloženie, lebo obsahuje adaptogén (sladkovka - sladké drievko) a látkami aj s antivírusovým účinkom (krvavec, benedikt, chinínovník, kapucínka, semienka z grapefruitu. Dá sa teda povedať, že jeho účinok pokryje celé spektrum choroboplodných potvor od baktérií, cez stafyloky, streptokoky, plesne až po vírusy. Vironal som si kúpila pred rokom. Už som fakt nevedela, kam z konope. Lebo raz ma bolelo hrdlo (čo vždy viem potlačiť), potom sa mi zhoršila pokožka, potom na mňa liezla nádcha, o chvíľu iné... Držalo ma to dlho a nie a nie sa vyliečiť. Budem si kupovať X prípravkov, keď mi stačí jediný? Jednoznačne nie. Objednala som si Vironal a bol pokoj. Pôsobí nielen liečebne, ale tiež preventívne. Ľudia radi kupujú aj prípravky s výťažkom z grapefruitových jadierok. Sú totiž vynikajúce.

    Z bežných prísad do jedla, ktoré majú tiež účinky proti vírusom spomeniem tieto: cesnak (zbraň č. 1), kardamóm, aníz a tymián (výborné aj na priedušky), majorán, čierne korenie (výborné je kombinovať ho vždy s kurkumou), klinček, rozmarín, šalvia (výborná na bolesti hrdla). Toto všetko môžete doma mať a používať. Práve teraz je ten najlepší čas byť gurmánom a nevariť stále iba nudné mäso s ryžou, mäso s knedľou a mäso so zemiakmi. Ochuťte to. Majte pestré menu a využívajte bylinky.

    Adaptogénne prípravky sú stále nepovšimnutým zázrakom


    Detekovať koronavírus SARS-CoV-2 spôsobujúci ochorenie COVID-19 ako protivníka je pre organizmus ťažká vec. A žiaľ, väčšinou ho organizmus naozaj ignoruje, aj keď koronavírus je to isté čo akýkoľvek iný vírus. Je to program. Ale každý program, každé CD a aj počítačový vírus má svoj obal. Keď ho nejaký debilný hacker spakuje do súboru s hudbou a zistí sa, že bol na serveri pri pesničke speváčky Shakira, tak si odrazu všetci prestanú sťahovať jej pesničky. Tak funguje aj vakcína proti chrípke. Spoznáva niektoré obaly a nedovolí vám vírusy doručiť i rozbaliť.

    Hacker však nepridáva vírusy iba do jedného obalu. Zisťuje si, čo majú ľudia radi. Aj vírusy si zisťujú, aké obaly sú najlepšie a túto možnosť im poskytuje nosič a nesprávne liečený človek (kritizovaný v predošlom článku). Zdokonaľujú svoje maskovanie a pobytom v organizme si aj ony zisťujú aktuálne "trendy" organizmu. Čo bežne prijíma, čo prechádza imunitou bez odozvy, aby sa mohol zamaskovať presne tak a prejsť do každého človeka bez povšimnutia. A to sú presne tie mutácie vírusov, o ktorých počúvame. S týmto ale bohužiaľ nenarobíme nič. Na debilitu ani aroganciu ľudí ešte nevynašli liek. Kým sa nebudú liečiť normálne, budú stále nové vírusy. Ale...

    Imunita organizmu v dokonalej rovnováhe nie je hlúpa. V tele, kde všetky žľazy s vnútorným vylučovaním fungujú dobre, trávenie je v poriadku, nechýbajú vitamíny, je policajtov detekujúcich vírusy dosť. Nemusia s ničím bojovať a keďže majú čas, sú trošku podozrievaví.
    Hop, hop, hop bunka.... ty sa mi zdáš nejaká podozrivá. Rýchlo sa množíš a máš nejaký divný program."
    Preto je úplne najlepšia prevencia dostať telo do rovnováhy adaptogénnymi látkami z prírody.  Ja už som to pár krát dokázala. Najviac mi v tom pomohol Peralgin, ktorý obsahuje adaptogén Cordyceps, borák lekársky a mnoho iných úžasných látok, ktoré pôsobia na všetky žľazy a zlepšujú i zvládanie stresu. O tom by som raz chcela napísať i samostatný článok. Výborný je taktiež výťažok z rastliny Vilcacora (má veľa názvov, napr. Uňa de Gato, Mačací pazúr / Cat's Claw, Samento) a maca, ktorú dostanete ako prášok i ako tabletky. Prášok si normálne zamiešate do džúsu alebo jogurtu. Ja ale preferujem kapsule, takže som si už dávnejšie kúpila zariadenie na plnenie želatínových kapsuliek (to modré zariadenie, niečo podobné sme mali aj v lekárni) a kapsuľky si vyrábam.


    Do výskumu adaptogénov vráža farmaceutický priemysel nenormálne peniaze.  Dôkazom je napríklad vitamínový doplnok pre geriatrických pacientov Geriavit obsahujúci ženšen. Asi vám nemusím písať, že ženšen je naozaj životabudič, adaptogén a právom si svoje miesto na výslní zaslúži. Ale výskum sa orientoval aj na ďalšie podobné látky. Ukázalo sa totiž, že adaptogény sú nápomocné v správnej adaptácii organizmu na akýkoľvek stres. Či už fyzický alebo mentálny. Reagujú na hladinu hormónu kortizol, ktorý sa tvorí v stavoch stresu a fungujú v dvoch smeroch. Ak je niektorý orgán priveľmi nabudený, tak ho utlmia. Ak je organizmus naopak vyčerpaný, tak ho povzbudia.  Záleží, čím trpíte a ktorý adaptogén si vyberiete.

    Na imunitu určite odporúčam Cordyceps, ktorý chráni dýchací systém a povzbudzuje. Borák má podobný účinok, ale ten je skvelý aj na nadobličky, lepšie zvládanie stresu a ženský hormonálny systém. Ďalej Eleutherococcus (alebo sibírsky ženšen), ktorý reguluje hladinu inzulínu, podporuje imunitu a poskytuje ochranu aj pri ožarovaní u pacientov s rakovinou. Sladké drievko pomáha v zvládaní stresu a v správnej tvorbe hormónov štítnej žľazy. Alebo je tu ešte spomínaná kurkuma. Protizápalový adaptogén pomáhajúci aj pri depresívnych stavoch. Medzi adaptogény patrí aj echinacea, Tiež výborná bylinka na imunitu, keď niekoho často trápia choroby z prechladnutí.

    Podceňovať by sme nemali ani superovocie ako je schizandra, goji, baza čierna, arónia, rakytník, čučoriedka, brusnica. Nie všetky možné nazvať adaptogénmi, ale sú zdrojom mnohých cenných látok (najmä antioxidantov) a dávajú telu energiu toľko potrebnú k boju. Zaraďte ich do svojho jedálnička.

    Ľudské telo treba pochopiť a najmä počúvať, v zdraví i chorobe


    Telo je génialny mechanizmus. Vždy si vie všetko vypýtať, iba sa musíte sústrediť na to, čo vám chce povedať. Zvláštne chute (ak nejde o chuť na sladkosti alebo vyslovene nezdravé jedlá) sú takmer vždy dobrou indíciou. Keď trebárs až tak často nejedávate fazuľu a odrazu vám nechodí po rozume nič než fazuľa, mali by ste mu ju dať. Moje si takto naposledy pýtalo fazuľu i čučoriedky. Potrebovalo si z nich vziať železo a antioxidanty pre môj dobrý zrak a krvotvorbu. Keď mu dáte všetko, čo je preň potrebné, odmení sa vám dobrým zdravím.

    Predstavte si svoj organizmus ako územie, ktoré je pri správnej životospráve úplne samostatné. Z vlastných zdrojov si vie zadovážiť veľa potrebných živín. Napríklad si samo vyrába rôzne enzýmy. Z lúčov slnka zasa dokáže vyrobiť vitamín D. Pestuje si v črevách potrebnú mikroflóru, ktorá vytvára zdravé prostredie pre príjem ďalších živín. Recykluje odpad - kyslík, ktorý premieňa na oxid uhličitý potrebný pre rastliny. A nepotrebný odpad vylúči a odloží alebo aj spáli. Všade má skvelých odborníkov na jeho prácu, ktorí presne vedia, čo majú robiť i akými postupmi. Vedia, že nebezpečný odpad a hrozba z vonku sa dobre likviduje pri teplote 37 - 39°C. Keď teda nejaká príde, regulačné mechanizmy bolesťou alarmujú políciu (imunitu) a usilovne prikladajú do pece. Teplo si nedvíha teplotu len tak, aby vám robilo zle! Keď mechanizmy v prieduškach zasa vyhodnotia, že pri obrane dýchacích ciest (vrstvou hlienu) už vzniklo medziproduktu príliš moc a niet ho kde skladovať, začnú vyvíjať tlak. Je nutné, aby sa nadbytok kašľom dostal preč. Strážcovia nosa urobia opatrenia. Nosná sliznica napuchne, zavrie svoje vchody nepriedušne, aby infekcia neprenikala do dýchacích ciest. Vznikne z toho upchatý nos. 

    Rozumný prezident tohto štátu svojim ľuďom pomôže. Nechá kúrenie aj sliznicu a svalovú bolesť tak. Vie, že bolesť je alarm, upchatý nos je opatrenie, teplota je liečba. Iba občas smrkne do vreckovky a vypudí hlien i s mikróbmi. Zvlhčením vzduchu doma zasa pomôže sliznici, aby  odpuchla a dýchanie prebiehalo bez komplikácii. Imunitu podporí pomôckami, teplom, pokojom a pomôže hlien vykašľať. Rozumný prezident je človek, ktorý sa vie správne liečiť. 

    Nerozumný prezident / majiteľ tela reaguje inak. Svojim expertom sa začne do všetkého montovať, lebo v boji nemá svoj komfort a nemôže sa venovať obľúbeným aktivitám. Radšej bude mať hneď teraz falošný mier, než by v boji aj sám nejako pomohol, zrýchlil to a mal ten ozajstný mier. Oheň v peci sa snaží zadusiť a alarm tíšiť liekmi proti teplote a bolesti, tlak pri kašli zastavuje antitusikami, ktoré si sám nesprávne naordinoval (namiesto expektorancií, ktoré by vykašliavanie podporili) a brány otvorí kvapkami / sprejmi do nosa. Alebo si dá rovno "liek proti chrípke", ktorý máva 2 až 3 z týchto účinkov a ešte čosi pridá. Jeho odborníci tak makajú naplno, ale bojujú doslova proti veternému mlynu. Akonáhle sa im podarí dosiahnuť svoje, prezident usúdi, že si má dať ďalšiu dávku a oni sa unavia. Čo z toho bude? Jediné. Falošný mier s tým, že môžete kedykoľvek čeliť ďalšej hrozbe, ohrozovať iné štáty a znášať následky svojho činu, lebo niektorí ľudia vedia aj štrajkovať alebo úplne vypovedať službu. Alebo otupiť a to sa nazýva chronický únavový syndróm. Človek je stále unavený, cíti sa zle a ani nevie tomu dôvod. 

    Ono je iné dať si tabletu pri 39°C, alebo keď máte nad 38°C celý deň a tá teplota neklesá. Nikto nevydrží do pece prikladať 24 hodín denne. Ani naše vlastné termoregulačné mechanizmy. Takéto vytrvalé horúčky vyčerpávajú telo a to už treba zakročiť. I keď... Ja by som to skúsila najskôr obklady nôh, hlavy a krku. Ani upchatý nos nemusíte tolerovať po celý čas a keď sa vám už naozaj nedá žiť, dajte si aj tie kvapky alebo zvlhčite vzduch v miestnosti. Alebo použite ten nezmysel na chrípku, ak sa vás týka jedno aj druhé. Ale treba si to dať doma a ostať doma. Nie vyliezať s takým oslabeným telom niekde von!

    ------

    Na zamyslenie: Uvažovali ste niekedy nad tým, prečo rada pre reklamu povoľuje v reklamných spotoch takéto očividne zlé postupy liečenia, choré slogany a prečo v reklame dávajú iba nosné spreje, lieky proti nachladnutiu / chrípke a bolesti? A ešte lieky na tráviace ťažkosti? Je to skvelý biznis a štát má z toho osoh. Potrebuje, aby chorí ľudia ostávali produktívni a chodili do roboty. Aby prispievali do rozpočtu a nie z neho ukrajovali. Lebo keď môže s vyliečeným soplíkom na hory, môže aj makať. Čím menej sa dožijeme, tým menej vyplatí štát dôchodkov. Obchody zasa potrebujú, aby sme kupovali veľa jedla (aj keby sme ho mali vyhodiť) a najmä aby sme "žrali" tie ich polotovary i hotové jedlá. Takže v reklame pôjde spot o grilovačke a pečive v Kauflande a hneď potom spot o plynatosti v črevách. Reklamy nejdú preto, že sú produkty v nich objektívne dobré, ale preto, že ich treba predávať. Lebo ľudia už aj tak nežijú zdravo a lebo zisk. 

    ------

    Takže než začne šialenstvo okolo koronavírusu a nákup liekov v lekárni, tak by sa mal každý zamyslieť nad tým, čo je preňho podstatnejšie. Sú to aktivity a falošný mier v zmysle sloganu "Nemám čas byť chorý", čiže podlomené zdravie s možným ohrozením iných blízkych ľudí? Alebo skutočný mier, teda zdravie

    Ľudkovia, liečte sa naozaj zodpovedne a bojujte s rozumom. Príroda a z časti aj veda nám dala toľko skvelých prostriedkov. Tak ich využívajte a vysmejte sa koronavírusu i akejkoľvek chrípke.
    ZDIEĽAJTE:

    3 komentáre :

    1. Veľká vďaka za tento článok, ktorý nešíri paniku, ale dodáva tipy na to, ako začať u seba a chrániť tak nielen seba, ale aj svojích najbližších. My pijeme veľa bylinkových čajov, berieme vitamín C a D a samozrejme čerstvé ovocie a zeleninu. Vďaka tvojmu článku som pohľadala aj môj goji prášok, brusnice a rakytník.

      OdpovedaťOdstrániť
    2. Tak toto je pecka Veronika, ďakujem! Máš aj nejaké špecifické odporúčania pre alergikov?

      OdpovedaťOdstrániť

    Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

    Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes