Aku pilník na nohy Silvercrest Electric Hard Skin Remover


Kde  na odstránenie zrohovatenej kože nestačí kozmetika a bežná pemza, tam pomôže elektronika v službách krásy. Priznám sa, že väčšina mojich pomocníkov pochádza z obchodnej siete Lidl, kde mi vždy padne niečo do oka. Aj dva týždne dozadu. Práve som oslavovala narodeniny (už 35 rokov, ach) a v Lidli začala ďalšia akcia. Bol tam elektrický strojček na odstránenie zrohovatenej kože Silvercrest, ktorý som už raz v Lidli zmeškala. Pred nosom mi vtedy uchmatli posledný kus. Tentokrát ich mali našťastie dosť a tak som si mohla sama sebe kúpiť pekný darček.



Rohovatenie pokožky - príčina


Bunky majú obmedzenú dĺžku života a keď odumrú, zrohovatejú. Ak je pre pokožku všetko v poriadku, vznik a odumieranie buniek je v rovnováhe. Koľko nových buniek vznikne, toľko zanikne. Problém nastane, keď sa pokožka vystaví nadmerným mechanickým alebo chemickým vplyvom. Rohovinové vrstvy sa v dôsledku jej snahy o ochranu vnútra tela stanú hrubšími. Medzi mechanické vplyvy patrí tlak a trenie (napr. pri športe). Podobným výzvam čelí môj priateľ, ktorý musí nosiť v práci nepriedušnú obuv s kovovou špicou. Vlhkosť v nej - chemický vplyv - odplavuje vzácne hydratačné a premasťujúce látky tvoriace bariéru. Premočené tkanivá sú navyše ešte náchylnejšie na poškodenie. Päty preto dvakrát rýchlejšie zrohovatejú a ešte k tomu i praskajú. A čím ste starší, tým sa pokožka bráni horšie.


Čo so stvrdnutou pokožkou


Koža musí byť elastická, preto z medicínskeho hľadiska stvrdnuté vrstvy nemajú na jej povrchu čo hľadať a musia preč. Môžeme ich naleptať kyselinou salicylovou a použiť zvláčňujúce ingrediencie, ale je to iba ošetrenie, ktoré zbaví pokožku suchosti a úplne tenučkej vrstvy odumretých buniek. Tú hrubšiu odstránime jedine mechanicky. Pilníkmi, hoblíkmi a pemzami.



Dávať tieto zatvrdnuté vrstvy odumretých buniek dolu hoblíkom alebo kovovým pilníkom je však nepríjemné. Hlavne za sucha to nejde. Kde už päty popraskali, tam môžete dokonca pociťovať bolesť. Použitie pemzy či pilníka s brúsnym pieskom je zasa nefektívne. Zabijete s tým kopec času. Navyše všetky tieto praktiky sú účinné viac menej len na mokrej pokožke, kde málokedy zbrúsite všetko. Voda síce zmäkčí pokožku, ale paradoxne práve tým zmáčaním pokožka zväčšuje svoj objem a zamaskuje miesta, ktoré ešte treba obrúsiť. A ako vyplynulo z úvodu, ešte si tým môžete aj ublížiť. 

Čo peňazí som vyhodila za rôzne pemzy, hoblíky, pilníky... Skúšala som aj slávny PedEgg (na fotke nižšie i na titulke), ktorý mal byť šetrný k pokožke. Reklama slávne "brúsne vajíčko" predvádzala s balónikom, ktorý ani s jeho ťahmi nepraskol. Hej, jemný pilník to fakticky bol, ale pár použití a bol tupý ako kôl... Ani som poriadne nestačila zodrať čiernu pieskovú vrstvu na jeho opačnom konci a už je na vyhodenie.



Lepšou voľbou je podľa mňa elektronický pilník s pieskovou vrstvou, ktorý môžete použiť nasucho a súčasne je vodotesný, teda si s ním môžete brúsiť nohy priamo v sprche, kým nohy nie sú až také zmáčané. Jeden taký som kúpila pred časom svojej mame ako darček. Vyrába ho značka Scholl a vtedy ma vyšiel vyše 35 EUR. Mama si ho pochvaľuje, lebo je komfortnejší na používanie než jeho predošlý model na baterky, ktorý mimochodom tiež dostala odo mňa. A samozrejme je to pohodlnejšie, než pracne pilovať... 


I ja som nad ním špekulovala, no keď sa mi dostal do rúk nový leták Lidl, už k tomu nebol dôvod.  Lidl dáva 3-ročnú záruku a keď sa nedajboh niečo pokazí, obchod je schopný vám to raz dva vymeniť kus za kus. Nemám preto žiadne obavy si tam čokoľvek kúpiť. Po zastrihávači vlasov, sonickej kefke na pleť a sonickej zubnej kefke je pilník už štvrtý kozmetický prístroj, ktorý doma máme.


Pilník Silvercrest v akciovom letáku, zdroj: papierový leták spoločnosti Lidl


Silvercrest pilník na odstránenie zrohovatenej kože


Aku pilník na nohy Silvercrest sa, rovnako ako iné pilníky, nabíja do plného nabitia tri hodiny. Má batériu s kapacitou 1000 mAh, čo je raz tak väčšia kapacita než u väčšiny konkurenčných produktov. A podľa všetkého bude energeticky úspornejší. Na jedno nabitie totiž dokáže fungovať až dve hodiny.  Väčšina podobných prístrojov vydrží menej. Ja ho samozrejme nikdy nemám zapnutý dve hodiny v kuse, ale čo som porátala časy jednotlivých použití, bolo to zhruba toľko (ak nie viac). 

Taká výdrž sa aj dala čakať. Sonická kefka na čistenie pleti Silvercrest s batériou 500 mAh mi na jedno nabitie vydržala zhruba mesiac a dva týždne, čo pri dĺžke čistenia pleti tiež mohlo spraviť dohromady 40 minút až hodinu prevádzky. Tie dve hodiny výdrže prístroja Silvercrest na odstránenie zrohovatenej kože sú teda reálne dosiahnuteľné. A keď beriem do úvahy, že nohy si zbrúsim za 5 - 10 minút, tak aj celkom luxusné. Nebudem ho musieť pričasto nabíjať.

Balenie s prístrojom obsahovalo aj ochranný kryt na hlavicu s kotúčom, čo je na cestách praktické. Aj keď kryt po dvoch či troch zaklapnutiach poškriabete, je určite lepšie mať aspoň nejaký. Nepotrebujete žiadne špeciálne púzdro, len ho hodíte do kozmetickej taštičky. Druhým bonusom je kefka / štetec, ktorým môžete šetrne očistiť drsný povrch nadstavca na brúsenie i jeho okolie. Prístroj je vodotesný, šiel by umyť, ale z hygienických dôvodov určite lepšie takéto dôkladné očistenie.



Rukoväť prístroja bola navrhnutá tak, aby dobre padla do ruky a jej povrch je vyrobený z protišmykového materiálu, aby sme ho mohli bezpečne uchopiť aj v sprche. Pre ešte väčšiu bezpečnosť boli na držadle pridané diagonálne drážky. V porovnaní s (nevodotesným) prístrojom na batérie, aký sme doma mali, je táto rukoväť štíhlejšia a lepšie sa drží. 



Ako už som spomínala, aku pilník na nohy Silvercrest znesie na svojom povrchu i vodu. Môžete s ním ísť do sprchy a taktiež ho chytiť do mokrých rúk. Čo by som neradila, je máčať prístroj vo vani. Zničiť ho kompletným ponorením do vody síce nezničíte, ale dlhodobé vystavovanie kontaktných bodov (to sú tie dva pliešky) vlhku ešte žiadnej elektronike neprospelo. Ani jeho nabíjacia základňa, kam prístroj nasmerovaný kontaktnými bodmi položíte na dobitie, nie je vodotesná. Nemali by ste ju mávať položenú v kúpeľni na mieste, kde je permanentné vlhko (napríklad nad vaňou). Keď už, tak ju nechajte aspoň v skrinke.



Aby ste vedeli, kedy prístroj nabiť, môžete sa riadiť LED kontrolkou, ktorú za normálnych okolností nevidíte. Objaví sa a bude blikať až vtedy, keď bude batéria blízko vybitiu a keď sa bude nabíjať. Po úplnom nabití svieti kontrolka neprerušovane a pilník je pripravený na použitie. 

Kontrolka je umiestnená na rukoväti pod vodotesným tlačidlom, ktoré prístroj zapína a jeho druhá (horná) polovica prepína hlavicu na vyššie a nižšie otáčky. Po zapnutí sa pilník automaticky nastaví na tie nižšie (cca 1900 otáčok za minútu), čo úplne stačí pre bežné používanie. Nízke otáčky sú dobré i na lakte, dlane a celkovo citlivejšiu pokožku. Keď sa ponáhľate, alebo sa pasujete s riadne zrohovatenou kožou, stlačením hornej polovice tlačidla prepnete na vysoké otáčky (cca 2300 otáčok za minútu). To sa hodí špeciálne na veľmi stvrdnuté päty, alebo zmáčané nohy. 

Ja však celkovo neodporúčam dlho máčať nohy predtým, ako si pôjdete robiť pedikúru. Kedysi sa to robilo, ale je to prežitok. Význam to má iba vtedy, ak je kúpeľ liečebný alebo krátky na osvieženie a zmäkčenie. Ja si napríklad niekedy spravím svieži kúpeľ so soľou Cien (viď druhý obrázok), ktorú som kedysi kúpila v Lidli. Obsahuje okrem morskej soli aj olej z mäty, vetivera a citrusov a krásne vonia. Alebo taký kúpeľ z dubovej kôry, aký robím priateľovi, aby sa mu menej potili nohy a aby sa mu zacelili prípadné prasklinky. Poranenú pokožku by naozaj nebolo vhodné brúsiť a prístroj sa vôbec nemá používať na poškodenú alebo podráždenú pokožku. Podobné pilníky by tiež mali používať ľudia trpiaci cukrovkou a zlým krvným obehom!


Ak do rizikovej skupiny nespadáte, sú vám k dispozícii dva nadstavce. Už s nadstavcom sivej farby určeným na hrubšie brúsenie ostane pokožka jemná (moja skúsenosť), no tyrkysový, ten má ešte jemnejšie zrno a vyhladí pokožku ešte viac. Obidva sú podobné tým od konkurencie, len majú pochopiteľne iný spôsob uchytenia i cenu. K cene sa dostaneme na konci článku.




Môj tip: Pokiaľ chcete naozaj hladké nôžky, začnite so sivým a úpravu chodidiel dokončite s tyrkysovým nadstavcom. Budete prekvapené, koľko hobliniek bude padať na zem aj pri tom jemnom brúsení. Ja si vždy pod seba položím uterák.

Keď si budete brúsiť päty, nadstavec k pokožke len jemne priložte. Svojou rotáciou bude obrusovať dovtedy, kým bude na danom mieste. Ide mu to výborne aj bez tlaku na pokožku. Príliš veľký tlak môže naopak zastaviť jeho pohyb, čo sa vám asi na začiatku i neraz stane. Ale nebojte, na rýchly efekt pri minimálnej námahe si rýchlo zvyknete a už budete vedieť, koľko treba pritlačiť. Na čo ale v žiadnom prípade nezabudnite, je krém. Brúsením vzniká teplo a teplo dráždi. Pokožku preto treba po brúsení rozhodne ošetriť krémom alebo balzamom, ktorý ju zhydratuje, zmäkčí a dopomôže k vytvoreniu prirodzenej ochrany.



Ako Lidl zabezpečuje náhradné diely


Náhradné diely na väčšinu výrobkov Silvercrest, Dentalux, Parkside a iných žiaľ nekúpite v obchodnej sieti Lidl. Iba niektoré. Ale čo nemá Lidl v katalógu, to môžete objednať a nie draho. Pri každom produkte je návod, na ktorého konci je uvedená informácia, ako a kde diely objednať.


Ak si spomínate, ani k mojej sonickej kefke na pleť Silvercrest ma nadstavce nestáli majetok. Čo by som u iných značiek dala za jednu náhradnú hlavicu, to som tu zaplatila za 4 kusy (viď článok o objednávaní náhradných dielov). Objednávala som ich cez email a poštovné bolo ZADARMO.


Najnovšie už spoločnosť Lidl zriadila i servisný e-shop, kde si môžete nájsť niektoré výrobky podľa čísla modelu (píše sa na výrobku i na obale) a pozrieť, aké príslušenstvo je k dispozícii. Ak máte doma nejaký výrobok z Lidlu a čosi sa vám z neho zničí / opotrebuje, nevyhadzujte ho. Mrknite na web www.kompernass.com a možno tam nájdete presne taký istý náhradný diel. Majú tam kadečo. Od kefiek na elektrické zubné kefky, cez miesiace háky a formy na pečenie do pekární na chlieb, až po listy do priamočiarej píly a brúsne taniere do brúsky. 


Konkrétne brúsne nadstavce k pilníku sa dajú zakúpiť online len za 5 EUR (b
ežná cena 2 kotúčov u konkurencie je 12 EUR za 2 ks) a pošlú vám ich bez poštovného. Ja už mám objednané. Objednala som extra nadstavce aj pre svoju lásku. Svoj aku pilník na nohy Silvercrest si totiž nechcem nechávať len pre seba. Mal byť iba pre mňa, ale brúsenie s ním je pohodlné, jemné, bezbolestné, efektívne, tak nech si rovnako hladké chodidlá užije aj on.

P. S. Tento týždeň je v ponuke i pilník Silvercrest za 10 EUR. Je to však verzia na batérie a nebude zrejme vodoodolný. Ak chcete tento, pozorujte akcie v Lidli, alebo si zájdite do niektorého z obchodov. Možno tam nejaké kusy z predošlej akcie ostali.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes