Starostlivosť o krásu okresaná na nutné minimum


Koronavírus zmenil myslenie ľudí. Zdravá pleť predstavuje vyššiu hodnotu než super účes, outfit a úchvatné líčenie. Len rúško nám ju kazí…

Aj keď celosvetová hrozba COVID-19 napáchala veľa zlého, niektoré "povinnosti" nám odpadli. Nemusíme si robiť parádne účesy, pretože vlasy v cope pod šiltovkou a kapucňou aj tak nikto obdivovať nebude. Stačí, keď budú hodvábne jemné, lesklé a ich konce celistvé. Netreba sa líčiť, lebo rúško prekryje väčšiu časť tváre. Teoreticky nám stačí nalíčiť oči a hotovo... Keď sa to tak vezme, nemusíme si robiť ani pestrú manikúru. Aj tak väčšinu času nosíme rukavičky. Maximálne sa snažíme o výživu, lebo nechceme zádery ani rozštiepené nechty. Na celú krásu nám stačí režim základnej údržby, či už sme doma, alebo ideme do obchodu na nutné nákupy. Pred ozdobami konečne dostáva prednosť zdravá krása.

Neraz ale čítam na blogoch a sociálnych sietiach pod fotkami vyjadrenia typu: "Prepáčte, vyzerám hrozne, lebo nie som upravená a nalíčená" a pritom z fotky na mňa pozerá celkom príjemná osôbka. Aj ja som kedysi týmto spôsobom uvažovala, dnes mi ale takéto podhodnocovanie veľmi vadí.

Pochopte moje slová správne, nie som zástankyňou vyťahaných teplákov, deravých ani fľakatých tričiek a už vôbec nie som majiteľkou hniezda na hlave a pleti lesklej ako diskoguľa. I doma je nutná nejaká dôstojnosť, sme predsa dámy a partnerom sa chceme páčiť. Nielen dnes, ale aj o 10, 30, 60 rokov. Ak potrebujete, pokojne zainvestujte do slušivého domáceho úboru. Ale za prirodzený vzhľad so zdravou pleťou bez mejkapu, upravené nechty a čisté vlasy sa naozaj nemáte čo hanbiť a už vonkoncom nie ospravedlňovať. 

Keď o sebe napíšete alebo poviete niečo také strašné, ten buď chcete, aby vás okolie presviedčalo, že nevyzeráte hrozne. Alebo ste o svojej pravde presvedčená a v takom prípade radšej spravte niečo so sebou, so svojim výzorom i sebavedomím. Lebo príde deň, kedy všetci zhodíme pokrývky hlavy i rúška.

V tomto článku som sa zamerala na tie problémy krásy, ktoré nás v tieto dni trápia najviac a pridávam i návrhy na riešenia.

Ruky, nechtová koža a nechty

Pokožku rúk si umývame x-krát denne. Veľa ľudí má dokonca nakúpené antibakteriálne mydlá a gély aj na doma. Pre istotu. Aby ani jeden mikrób neostal nažive. Ale ľudia nevedia, že mikróby zabije aj dôsledné umytie rúk, teplá voda a akékoľvek iné mydlo, teda bežné tekuté mydlo, prírodné myslo, detské mydlo i šetrný syndet (mydlo bez alkalických zložiek).

Pre zaujímavosť: Mikrobiológ doktor Ron Cutler z Queen Mary University of London (Univerzita kráľovnej Márie v Londýne) meraním zistil, že pre čisté ruky, rovnako ako pre čisté zuby, je dôležitá mechanika a dôkladnosť. Je teda úplne jedno, čím si ruky umývate. Účinok bežného mydla a vody sa vyrovná efektu baktericídneho gélu a mydla používaného v nemocniciach. Iba si tie ruky musíte umyť poriadne. Ruky už ale možno na časté umývanie doplatili aj tak. Nesvedčia im ani rukavice z latexu a iných materiálov, v ktorých sa potia. Sú suché popraskané a ak sa problém neprejavil aj na nechtoch, skôr či neskôr k tomu dôjde. Samozrejmosť je používať denne ochranný krém na ruky. Ja mám teraz kúpený nový krém s bambuckým maslom a medom od Sportique, pretože med má najvyššiu regeneračnú schopnosť. Zatiaľ to vyzerá tak, že pomáha.

arganový olej Renovality, krém na ruky s bambuckým maslom a medom Sportique
Máte zádery? Zohrejte trošku mlieka, dajte doňho med a do kúpeľa na chvíľku ponorte svoje prsty. Alebo ich tým medom rovno natrite a po 20 - 30 minútach umyte. Ak vám pravda nevadí chvíľka s lepkavými prstami.

Nechtom pomáha najmä vitamín E. Zaraďte do svojho jedálnička potraviny, ktoré ho obsahujú. Napríklad avokádo. A skôr než pôjdete spať, natrite nechtovú kožičku vitamínovým prípravkom. Pomôže aj zábal z arganového, olivového, mandľového oleja. Urobíte si ho aspoň raz či dvakrát za týždeň. Stačí na ruky i nechty naniesť pár kvapiek oleja a navliecť bavlnené rukavičky.

Môj tip: Všetky spomínané oleje sú výborné aj na vlasy. Natrite nimi rozštiepené končeky, alebo si spravte vlasový zábal. Ja používam oleje od značky Renovality, ktoré vynikajú vysokou kvalitou. Vlasy sú po takom zábale krásne pružné, lesklé a ľahko upraviteľné.

Tvár a jej t-zóna

Ach, to akné, začervenaná zaparená pleť a vyrážky. Raz darmo. Permanentná tvárová sauna pokožke nevyhovuje. A keď vidím tie vzorované a málo priedušné dizajnové rúška zo zmesovej bavlny, čo podaktorí nosia, tak si viem predstaviť, akú pleť majú pod nimi. Pokožka sa pod takýmto rúškom veľmi rýchlo spotí a následne sa vysuší ako Sahara. Všetkého veľa škodí. I vlhkosti. Dizajn vyzerá dobre, ale máte nosiť rúško niekoľko hodín, radšej si ušite rúško z bavlneného trička.

Pleť na tieto zmeny reaguje rôzne, ale odpovedá najmä nadmerným rohovatením buniek i tvorbou mazu. Vyrážky vznikajú všade, kde nosíme rúško - teda hlavne na brade, v okolí úst a nosa. Ale tiež tam, kde aj z dobre sediaceho rúška uniká horúci vydychovaný vzduch obohatený o vodu, ktorá sa mení na paru. A kadiaľ tečie pot. Ten sa potom rozkladá, dráždi pleť...

Ak vám celé roky prízvukujem, aby ste s odlíčením denného mejkapu / očistou pleti nečakali až do doby, kedy pôjdete spať, tak teraz moju radu berte vážne. Keď prídete domov a dáte dolu rúško, ako prvé si umyte ruky a hneď potom si odlíčte a dôkladne umyte aj tvár. Myslím tým poriadne opláchnuť, nie iba rozchochliť všetky nečistoty po jej povrchu nejakým vatovým tampónikom.

Pokiaľ si pleť vypýta výživu, tak jej doprajte masku. Ja mám vyskúšanú túto jahodovú masku s kaolínom od značky Mark (recenzia nabudúce). Kaolín výborne čistí póry. Ale mám doma aj kopec iných masiek, ktoré príebežne striedam. Podľa potreby a nálady.

maska Mark s jahodovým práškom, Nivea ryžový peeling, micelárna voda Bioderma Sébium
V tieto dni je peeling ešte dôležitejší než kedykoľvek predtým. Je jedno, či to bude peeling chemický, enzýmový, peeling so zrniečkami (scrub), gomáž, hlavne si ho spravte. Všetky druhy pleti s výnimkou tej citlivej ho teraz znesú aj 2 - 3x do týždňa.

Ale ja na takto frekventované použitie ešte viac odporúčam gomáž alebo jemný peeling. Nivea má práve teraz novinku - peeling s drobnými zrniečkami, organickou ryžou a bio malinami. Túto novinku som našla v DM boxe.

Čelo (celé, nielen T-zóna) a líca

Aj vám sa zdá, že je vaše čelo ešte suchšie než v zime? Máte na lícach šupinky? Nie je to náhoda. Sme častejšie doma, ešte stále sa kúri, vzduch v mnohých domácnostiach je suchý, koža trpí. Škodia aj výpary z rúškovej tvárovej sauny. Pokožku prakticky denne vystavujeme extrémom. Ja dokonca nosím aj kapucňu, pretože si nechcem domov doniesť koronavírus vo vlasoch.

Máte aj vy problém so suchými partiami tváre? Potom pozor. Suchšiu pokožku až tak často nebrúste mechanickým peelingom. Vynechajte všetko drastické, pretože sa bude vysušovať ešte viac. Radšej použite gomáž alebo enzýmový peeling.

šípkový olej, kolagénové pleťové sérum Dulcia, hydratačný krém Hydro Bio Reserve od Frais Monde
Ja som v predošlých dňoch objavila, že mi paradoxne vyhovuje micelárna voda Sébium od Biodermy určená na mastnú a aknóznu pleť. Obsahuje látky, ktoré dokážu normalizovať tvorbu mazu ale tiež kyselinu citrónovú, ktorá vie čiastočne naleptať odumreté kožné bunky ako chemický peeling. Ušetrí mi mnoho úsilia, pretože dokáže toho veľa, ale jemnou silou. Odličuje mejkap, čistí pleť, pokožka po nej ostáva perfektne hladká a pripravená na môj obľúbený hydratačný krém. A sérum (teraz testujem sérum značky Dulcia). Občas siahnem aj po šípkovom oleji. Dokáže upokojiť začervenanú pleť.

Okolie očí a pery


Tak pery sú teraz naozaj chúďatá. Sú vystavené mechanickému treniu látky rúška. Očné okolie zasa trpí nosením okuliarov, ktorými si chceme chrániť oči. Alebo výparmi spod rúška. Za tieto mesiace epidémie vizuálne zostarneme o celé roky. Alebo... alebo si pomôžeme a budeme dôslednejší v starostlivosti o tieto mimoriadne citlivé partie.

Svojmu očnému okoliu doprajem aj esenciu krásy od Alverde (recenzia bude). Síce obsahuje aj lieh, ale mne ide hlavne o tie rastlinné extrakty, ktorými podporujem pevnosť pokožky. Pozor, nedávať do tesnej blízkosti očí! Hneď po nej nanášam očný krém LVLY, ktorý obsahuje manukový med a prináša pokožke upokojenie. Namiesto tohto dua môžete použiť aj očné sérum alebo samozrejme akýkoľvek obľúbený krém.

lesk na pery s vôňou divej ruže Sportique, Alverde Esencia na krásu, očný krém LVLY
Keďže je teraz obdobie plné stresu, vždy si spravím čas na oddych a na očné viečka priložím plátky uhorky. Chladná uhorka poskytne pokožke okamžitú úľavu a pekne ju hydratuje. Na pery používam lesk od Sportique (recenzia v príprave). Asi sa čudujete, prečo nie balzam. Ja sa vlastne tiež divím, prečo je to lesk a prečo bol na webe obchodu Sportique uvedený ako balzam, no podstatný je ochranný efekt. Pery po ňom suché nie sú, takže úlohu považujem za splnenú a názvoslovie neriešim. 😊

Niečo na zlepšenie sebavedomia


Ak vám ani krásna pokožka, nechty a vlasy nedodali sebavedomie a stále sa cítite málo sexy, potom mám pre vás ešte jeden tip. Tip na krásnu vôňu ideálnu na jarné i jesenné dni a za super cenu.

Mojim favoritom posledných dní je toaletná voda GUESS Seductive I´m Yours, ktorú som si koncom zimy kúpila na Elnino.sk za necelých 15 EUR. Výborná cena za vôňu tejto kvality. Niektorí ľudia ju prirovnávajú k ikonickej vôni Coco Mademoiselle značky Chanel a tvrdím, že oprávnene.

toaletná voda GUESS Seductive I´m Yours
Tieto dve vône reálne majú dosť rozdielne zloženie a aj sa spočiatku správajú každá inak. Guess je zo začiatku veľmi ovocná až exotická. Čistá marakuja (Chanel vonia sviežimi citrusmi). Potom v nej prídu k slovu kvety. Zmes kvetov, ktorú taktiež niečo stále ťahá k exotike. Keď ale tento kvetinovo-ovocný úvod odoznie a žezlo preberie pačuli, vanilka a elegantné drevá, odlišnosti sa stierajú. Vôňa Guess sa v tejto fáze približuje hviezdnej Coco, kde sú navyše akurát tie spomínané citrusy. Toaletku Guess musím pochváliť aj za jej celkom dobrú výdrž (u mňa 8 - 10 hodín) a zaujímavé sexy vyžarovanie. Takže pokiaľ vám k pocitu spokojnosti a sebavedomiu stále čosi chýba, skúste vôňu GUESS Seductive I´m Yours.

Neviem ako vám, ale mne tento minimalizmus v dennom režime celkom vyhovuje. Teším sa, že mám viac času na starostlivosť a nemusím drahocenné minúty plytvať na líčenia, outfity a účesy.

Niekedy sa pravda nalíčim. Veď aj ja som človek zvedavý, ktorý rád experimentuje s líčidlami (jeden taký experiment už čoskoro). Ale rozhodne nie som  jedna z tých žien, ktoré pre partnermi predstierajú, že sa narodili dokonalé. Ako napríklad jedna známa, ktorý vždy musí vstať skôr než jej manžel a nalíčiť sa. Údajne aby sa jej drahý hneď ráno nezľakol... Som toho názoru, že ľudia žijúci v zdravých vzťahoch a zdravej sebaúcte sa akceptujú za každých okolností. Upravení i neupravení. Čo si o tom myslíte?
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Joooj uplne suhlasim s tvojimi slovami v prvých odsekoch článku. Tiež nechápem ludi, čo sa stale zhadzuju, že vyzerám hrozne a pritom sami dobre vedia, že to tak nie je. Ja sama to už nerobim. Som aka som a hotovo. Taktiež som zastancom toho, že aj ked sme doma, nemusime vyzerat ako mumie s mastnými vlasmi a vo vytahaných teplákoch.
    Osobne sa snažim aspon jemne naličit - upravit obočie, riasenka, vlasy umývam menej, ale aj im to prospelo, lebo sa menej mastia a v pohode vydržia 3 dni nemastne...

    A presne presne s tým mydlom. Stále som to hovorila - nepotrebuje antibakteriálne mydlo, ale stači si ruky poriadne umyt. Efekt je rovnaky :-)
    Super článok inak.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes