Šípkový olej - ako účinnosť oleja ovplyvňuje spôsob výroby


Niekto zbiera šípky na sladký džem, niekto z nich vyrába šípkový olej. Pozná váš nos, oko i jazyk rozdiely medzi olejmi podľa spôsobu ich výroby?

Vzácnosť zvaná šípkový olej


Každý, kto kedy zbieral šípky, vám povie rovnakú vec. Šípka je materiál veľmi hodnotný ale nevďačný na spracovanie. Na pár fliaš džemu potrebujete také množstvo plodov, že prídete domov s doráňanými rukami. Dužiny je málo, zato semien veľa. Ale že by z nich bolo aspoň hojné množstvo oleja? Ani náhodou.

Šípkový olej sa zo semien získava v množstve iba 2 – 8 %. Všetko ostatné môžete rovno vyhodiť. Výťažok záleží od toho, aký druh šípovej ruže máte a kde bola vypestovaná. Rozhodne najkvalitnejší olej s najväčším podielom pochádza z ruže pestovanej v Chile.

Ale my ostaneme v našich končinách. Aj na Slovensku a v Čechách ruža šípová rastie v hojnosti (ROSA CANINA) a dokonca by sme u nás našli nejaké jej ďalšie druhy - vymenujem 2: ROSA MOSCHATA (ruža pižmová), ROSA RUBIGINOSA (ruža divoká). Z kozmetického hľadiska ale toto nehrá významnú rolu. Spektrum účinných látok majú približne rovnaké. Čo ale rovnaké nie je, je proces, ako sa šípkový olej dá z materiálu získať a kvalita, za ktorú platíte. Nie vždy poznáte kvalitu iba podľa farby.

Olej získaný lisovaním za studena vs. olej získaný extrakciou  pomocou CO²

I. Šípkový olej extrahovaný s pomocou solventu (č. 1)


Solvent je látka, na ktorú sa olejový extrakt naviaže, teda nosič. Šípkový olej získaný tou najtradičnejšou metódou ale bohužiaľ neostáva vo finále čistý, lebo solvent (napr. hexán, petrolejový éter, dietyl éter) sa z neho musí najskôr odstrániť. Týmto procesom čistenia vzniká rafinovaný šípkový olej, ktorý je skôr žltkastý a vonia viac orechmi než šípkami. Je to dané tým, že solvent z oleja pri odstraňovaní aj čo to poberie a v oleji potom cítite viac kyselinu olejovú. Ako keby ste si privoňali k rastlinnému oleju v kuchyni. Šípky sú tu cítiť iba jemným náznakom alebo aj vôbec.

Keď teda naďabíte na šípkový olej, ktorý príliš šípkami nevonia, zrejme máte tú česť s olejom, ktorý je rafinovaný a teda nie až taký kvalitný (zdroj: COMPARISION OF CONVENTIONAL AND SUPERCRITICAL CO2–EXTRACTED ROSEHIP OIL) svojim obsahom. Stále môže navyše niesť stopy solventu a jeho trvanlivosť je cca 6 - 9 mesiacov.


II. Šípkový olej extrahovaný s pomocou solventu č. 2



Keďže sa hexán a iné látky až tak neosvedčili, niektorí výrobcovia prešli na novú technológiu, ktorú v roku 1991 vyvinul v Číne doktor Qi Kun (extrakcia sa nazýva subkritická) a produkujú olej vysokej kvality. Využíva sa tu propán a bután, ktorý pracuje aj za nižšej teploty, zachováva všetky kvality aj hodnotné zložky prírodného materiálu a najmä nenecháva v oleji reziduá. Obidva solventy sú prchavé plyny a v produkte neostávajú.

Zariadenie na takúto výrobu je však veľmi nákladné. Ak teda niekde uvidíte veľmi drahý 100 % čistý šípkový olej, ktorý má sýtu oranžovo-žltú farbu, nádherne vonia po šípkach a má o čosi dlhšiu trvanlivosť, potom ste zrejme narazili na produkt získaný touto novou metódou.

III. Šípkový olej extrahovaný s pomocou CO²


Táto metóda sa inak nazýva aj super-kritickou extrakciou. Konečným produktom je šípkový olej vysokej kvality, takmer porovnateľnej s propán-butánovou extrakciou.  Olej sa ale získava šetrnejšie voči životnému prostrediu a materiál sa pritom stále nevystavuje vysokým teplotám. Preto si olej zachová vysoký podiel hodnotných látok. Lenže  vybavenie na takúto extrakciu taktiež čosi stojí, čo sa premieta aj do ceny.

Šípkový olej Nobilis Tilia (ešte starý obal)

Pre vyššie uvedené dôvody šípkový olej extrahovaný oxidom uhličitým nepatrí k najlacnejším. Tú ale vyššej cene oproti oleju získanému prvou aj poslednou metódou zodpovedá kvalita. Olej má vyšší obsah karotenoidov a dvojnásobný obsah regeneračných sterolov, pre ktoré môže byť síce o čosi horší na vstrebanie, zato hodnotnejší účinkom.

Olej má sýtu farbu, pretože karotén ho farbí do oranžova, nádherne vonia (aj chutí) šípkami, tak trošku aj orieškami a otvorený vydrží 3x dlhšie než olej lisovaný za studena či rafinovaný olej. Pri tejto extrakcii sa totiž do produktu nedostáva kyslík - najväčší nepriateľ olejov. Obsah sa preto neznehodnocuje už vo výrobe.

Šípkový olej extrahovaný s pomocou CO² ponúka napríklad značka Nobilis Tilia.


IV. Šípkový olej lisovaný za studena


Tento spôsob sa považuje za jednoduchý a nenáročný na vybavenie. Potrebujete iba dobrý lis a veľa materiálu i trpezlivosti, pretože lisovaním nikdy nezískate toľko oleja ako tými ostatnými metódami. Ani opakovaným lisovaním. Vždy čosi ostane v odpade.

Šípkový olej lisovaný za studena má krásnu farbu od žlta až do oranžova, ale niekedy býva aj svetlejší než olej extrahovaný s pomocou CO² (záleží od šarže, odrody, termínu zberu materiálu, výroby)...

Žiaľ, aj napriek názvu metódy "za studena" nikdy nemáme záruku, že semienka ruže neutrpia poškodenie teplom, ktoré vzniká pri tlaku. Je to síce iba teplota do 50 ℃, lenže niektoré hodnotné látky neznesú ani omnoho nižšie teploty. Napríklad taká silica (éterický olej) neznesie ani teplotu tela a prchá. Preto takto získaný šípkový olej spravidla až tak silno nevonia a ani nemá výraznú chuť po šípkach.

Olej lisovaný za studena ponúka česká značka Renovality a značka Botanica Slavica (slovenský výrobca kozmetiky Soaphoria - Aenea s.r.o., olej kúpite aj v DM drogérii).

Šípkový olej Botanica Slavica


Na čo sa šípkový olej hodí


V prípade niektorých iných olejov (napr. arganového) to možno neplatí, ale šípkový olej by mal byť žlto-oranžový a tmavší. Čím sýtejšia farba, tým viac karotenoidov, ktoré pomáhajú optimalizovať tvorbu kolagénu i pigmentu. Bránia tým ochabovaniu pleti i vzniku vrások a pigmentových škvŕn.

Šípkový olej je ako stvorený pre suchšiu pleť, ale báť sa ho nemusí ani mastná pleť. Hlavne tá, ktorá má tendenciu sa po akné veľmi podráždiť, vysušiť a začervenať. Tu už však zdôrazňujem,  že každý človek má inú pleť. Zatiaľ čo šípkový olej jednému človeku sedí, druhému až tak dobre sedieť nemusí. Nenatrite si ním teda hneď celú tvár, ale skúste najskôr na menšej ploche. Napríklad na nose, na ktorom nám najčastejšie raší akné a na ktorom nám aj praskajú cievky. V spevňovaní cievnej steny sa šípkovému oleju ťažko niečo vyrovná. Ale nechoďte s ním na slniečko! Nie bez prípravku s ochranným faktorom!

Z troch olejov spomenutých v článku sa mi úplne najviac osvedčil šípkový olej Nobilis Tilia z ruže šípovej. Kradne mi ho aj priateľ, pretože naozaj pekne vonia prírodou a keby ste ho ochutnali, tak ucítite vskutku výraznú šípkovú chuť. Práve tieto jeho vlastnosti ho robia u nás doma obľúbeným olejom, aj keď je drahší.

Na peknom druhom mieste skončil olej Renovality z divej ruže. Jeho plusom je priaznivá cena a fľaštička z fialového skla, ktorá bráni rozkladaniu účinných látok oleja svetlom.

Asi najmenej ma nadchol olej slovenského výrobcu Botanica Slavica. Neviem, kde sa stala chyba. Či je odroda ruže pižmovej (mošusovej) taká slabá chuťou a vôňou , alebo za to mohol zlý rok pre šípky, či príprava pri príliš vysokej teplote... Oleju chýba nielen farba ale i pekná šípková vôňa. Účinkami nie je zlý, rada si ho prikvapnem do nejakej tej pleťovej masky kvôli výžive. Ani jeho cena nebola zlá. Ale oleju extrahovaného oxidom uhličitým sa žiaľ nevyrovná ani zďaleka. Tak ako sa mu nevyrovná olej Renovality, ktorý síce jemne chutí i vonia šípkami, dokonca majú rovnakú farbu. Ale keď ho otvoríte, tá bylinná vôňa na vás nevyskočí tak ako z fľaštičky Nobilis Tilia.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Výborný článok! Viac takých :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Za seba odporucam sipkovy olej Biopurus. Uplna hviezda medzi sipkovymi olejmi :-)
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes