Očkovacia lotéria - vyhrá kameraman?

Očkovacia lotéria bežala, osudie bolo pripravené na premiešanie žrebovacích lístkov k výhre rozprávkových 400 000 EUR, keď zaznel vtip. A viete, že na tom čosi bude?

Včera večer sme s priateľom na priamy prenos tak trošku pozabudli. Vedela som, že očkovacia lotéria začína práve 15.8. a má to prebiehať večer. Presný čas ma však, poviem úprimne, nezaujímal. Mali sme rozpozeraný film a hoci zaočkovaní sme, žrebovacie lístky s našimi údajmi zatiaľ v tom obrovskom bubne nie sú. Zatiaľ. Ale dôvod je na dlhé vysvetľovanie a tento článok má byť o inom.

Keď skončil film a už bol čas ísť spať, zazvonil mi telefón. Nebojte, z RTVS mi nevolali, lebo ani nemohli. Volala mama a so vzrušením hovorila, že už niekoľkí ľudia prišli o výhru snov a idú žrebovať ďalšieho človeka. Tak reku, zapnem ešte telku a chvíľku popozerám, čo sa to v tam dejú za veci. Prichádza jedna z účinkujúcich, rozpráva zaujímavý príbeh o zariadení, v ktorom pracuje a po rozhovore nastáva veľký moment. Pani sa od rozrušenia mierne chvejú ruky a moderátor Marcel sa snaží situáciu odľahčiť. Hovorí:

- Ja som počul kameramanov, čo sa rozprávali. Čo urobíš, keď ti zazvoní telefón? Pustím kameru a telefonujem. 

Aj som sa v duchu pousmiala, pretože to bolo milé. Ja mám tohto moderátora rada. Je pohotový a vie to s ľuďmi. Evidentne tieto jeho slová padli na úrodnú pôdu a všetko pokračovalo podľa plánu. Keď ale tento pokus o prečítanie hesla skončil fiaskom a výherkyňa opäť získala iba cenu útechy, v hlave mi opäť zarezonoval Marcelov vtip o kameramanoch. Prečo?

Očkovacia lotéria má svoje pravidlá

Už od samého začiatku mala očkovacia lotéria pravidlá. Ale aj mnohé muchy. Ľudia ju kritizovali za všeličo. Napríklad:

  • Niektorí hovoria, že sa tieto peniaze daňových poplatníkov dali využiť aj lepšie a investovať napríklad do zdravia. S tým z časti súhlasím. 
  • A áno, aj samotná kampaň a celá registračná stránka sa dala pripraviť oveľa lepšie, aby ľudí nielen motivovala, ale aj dovzdelávala. Všetci vieme, že pri stúpajúcich počtoch odporcov vakcíny už finančná motivácia stačiť nemusí. Ide nám o životy!
  • Očkovacia lotéria vraj niektoré skupiny diskriminuje. Vyhrať nemôžu napríklad cudzinci (čo dáva logiku, je to predsa slovenská lotéria) a ani zaočkované deti. Kto ďalší, netuším. Až tak pozorne to nesledujem. 
  • Niektorí ľudia sa do žrebovania nezaregistrujú, lebo nemajú účet v banke a teda ani IBAN. Hlavne starší ľudia zvyknú šetriť peniaze doslova do ponožky a dôchodok im chodí poštou. Očkovacia lotéria teda nebude pre každého.
  • Registračný web vraj v začiatkoch padal a ľuďom sa údajne nedarilo prejsť cez Captchu. Ako je to teraz, netuším. No tipujem, že problémy v prehliadači Google Chrome stále pretrvávajú. Robilo to šarapatu aj pri registrácii na AG test. A vlastne, nie každý je počítačovo zdatný, že si vie s tým poradiť a použije iný prehliadač.

Teraz do zoznamu pridávam aj ďalšiu námietku. Limit 20 sekúnd na povedanie hesla opäť istých ľudí znevýhodňuje. 


Smolu majú tí, čo žijú na signálom horšie pokrytých častiach Slovenska, najmä v tých hornatých a na dedinách. Dôvod vás možno prekvapí.

Rýchlosť TV prenosu je individuálna vec

To, že sa niekde žrebuje a celý tento proces sa vysiela do éteru, je jedna vec. Tou druhou je ale prenosová rýchlosť. Ak ste si mysleli, že cez svoj televízny prijímač, počítač, mobilný telefón či tablet vidíte všetko v reálnom čase, mýlite sa veľmi. Keď sledujete, ako vchádza ruka do bubna so žrebovacími lístkami, notár už v skutočnosti dávno pozná meno a prebieha overovanie. V horšom prípade aj vytáčanie a vy možno nemáte šancu na výhru. Je tu totiž isté oneskorenie, s ktorým sa nepočítalo. Alebo aj počítalo, no očkovacia lotéria mala iba nalákať na vidinu finančnej odmeny. Kto ju aj reálne vyhrá? Uvidíme, ale...

Záznam z udalosti sa musí v prvom rade vytvárať natáčaním kamerou, v druhom rade dátovo ukladať a v tom treťom rade šíriť. Ak pozeráte televíziu cez satelit, vysielanie najskôr prijíma v podobe signálov satelit a ten ho potom šíri ďalej. Čiže už tu je nejaké oneskorenie. Pokiaľ sledujete internetové vysielanie (napríklad využívate online streamovaciu službu priamo na webe RTVS, Skylink Live TV, MagioGo, či iné), celé vysielanie sa nahráva na nejaký server, na ktorom si ho s miernym oneskorením potom spúšťate. Ani toto nie je vysielanie v reálnom čase. Navyše sme veľmi závislí na viacerých faktoroch.

1. Rýchlosť a kvalita pripojenia

Čím rýchlejší internet a čím spoľahlivejší poskytovateľ internetu, tým menšie oneskorenie. Internet v mobilnom telefóne a 2G alebo 3G sieti kdesi na dedine vám určite nepôjde tak rýchlo ako niekomu v 4G sieti vo väčšom meste. 

Pokrytie LTE sieťou Slovak Telekom z pred troch rokov, Zdroj: www.fony.sk

Aj keď sa niektorí operátori chvália vynikajúcim pokrytím a z mesiaca na mesiac sa situácia zlepšuje, stále to nie je ideálne. Nie je žiadnou raritou, že sa z niektorých obcí sotva niekomu dovoláte a o 4G alebo 5G sieti môžu iba snívať. Alebo signál chytíte a o pár metrov ďalej vám vypadne. 

Rovnako sa nedá porovnávať pevné DSL pripojenie s rýchlejším optickým, ktoré tiež väčšinou majú iba vo väčších mestách alebo na väčších dedinách. Ani satelit sa nedá porovnávať s rýchlejším optickým pripojením. Alebo satelit závislý od atmosférických podmienok (keď je búrka, nebudete pozerať nič) s DVB-T, ktorému zasa môžu stáť ako prekážky strechy, paneláky, kopce a komíny. 

Či zájdeme ďalej a skúsime porovnať v domácnosti pripojenie káblom priamo na router versus pripojenie cez WiFi? Kábel je vždy rýchlejší než prenos signálom WiFi šíreným z izby do izby cez prekážky - steny, dvere... 

Možno je to hlúposť. Nie som na vysielanie a prenosy odbormíčka. No môj sedliacky rozum mi však hovorí, že ľudia s DVB-T prijímačom v meste, kde sa prenos točí, majú tiež obrovskú výhodu. V prenose v rámci mesta nie je zainteresovaných toľko vysielačov a oneskorenie by práve v domovskom meste RTVS mohlo byť minimálne. Opravte ma, ak sa mýlim. 

2. Počet pripojených zariadení v sieti s rovnakou službou 

Niekedy službu nevyužívate v domácnosti len na jednom zariadení. Dám aj príklad. Doma máme optické pripojenie, dva set-top boxy v dvoch izbách a jednu predplatenú službu. Ak zapnem obidva boxy, na jednom vždy pôjde vysielanie o dve či tri sekundy pozadu. Proste slová z telky počuť ako ozveny. 

Niečo podobné by platilo pre viaceré počítače s rovnakou službou a zapojené v jednej sieti. Na jednotlivých obrazovkách nemusí ísť to isté v rovnakom čase.

3. Počet pripojených zariadení v sieti internet s rôznou službou 

Veľké rozdiely môžu byť i medzi službami, ktoré vám TV vysielanie zabezpečujú. Aj na toto mám skvelý príklad. 

Brat s mojou mamou si zvolili iného poskytovateľa internetu a TV ako ja s priateľom. Keď ideme na víkend k mame a nechceme pozerať to, čo ona, využívame streamovaciu službu svojho sprostredkovateľa, zatiaľ čo oni pozerajú vysielanie cez toho svojho.  Síce sme všetci pripojení v tej istej počítačovej sieti, na tom istom internete, no rozdiely sú obrovské. Raz sme pozerali hokej. V obývačke už brat kričal z plného hrdla "GÓOOOOL" a potom pribehol vyššie k nám spýtať sa, ako sa nám páčili prihrávky. Prekonal troje dvere, dva rady schodov a ten gól si u nás v izbe pozrel v premiére. Oneskorenie bolo ohromné. Celá minúta!

Očkovacia lotéria teda z princípu nedáva rovnaké šance 

Ako teda vidíte, blízkosť zdroja, kvalita zariadení, pokrytie, poveternostné podmienky i ďalšie možné prekážky v šírení signálu, to všetko hrá dôležitú rolu. A neraz aj rozhodujúcu.

Ako bežala očkovacia lotéria a telefonicky kontaktovaná pani z Prešova hovorila do telefónu, na pozadí bolo z jej zariadenia napojeného na online stream počuť hlasy moderátora a moderátorky. Čo sa tam ozývalo, bolo v skutočnosti vyslovené omnoho omnoho skôr.  Keď sa teda objavilo na obrazovke heslo a bežala časomiera, na pozadí sa ozývala iba úvodná konverzácia po zdvihnutí telefónu. Neviem, ako pochodili súťažiaci pred ňou, prenos sme nesledovali, no ona mala svojich 20 sekúnd a smolu. Obrovskú.

Aj keby bolo oneskorenie v prenose menšie, stále nevieme, na akom zariadení pani reláciu sledovala. Kameraman priblížil heslo až po zhruba piatich sekundách a ona mohla mať zapnuté vysielanie pokojne na malom 8-palcovom tablete so slabým rozlíšením. My s priateľom sme mali problém zaostriť na heslo pri HD vysielaní z gauča a to nemáme úplne malú obrazovku. Šanca, že by na malom displeji tak vzdialené heslo prečítala ona, mohla byť podobná. 

Tak si to spočítajme. Potenciálna výherkyňa, internetové vysielanie, možno aktuálne v práci, kde nemusela mať k dispozícii pripojenie cez optický internet. Možno tam nebolo ani nejaké kvalitné zariadenie na prehratie vysielania ani dobrá WiFi. A oneskorenie bolo hrozivé. Však ste to možno počuli sami, ak ste prenos sledovali i vy.

My dvaja s bratom máme u mamy internet dobrý a naše zariadenia sú skvelé. No aj tak my sme už pri sledovaní hokeja zaznamenali na našom zariadení s našim poskytovateľom oneskorenie o celú minútu. Čo znamená minúta, keď má očkovacia lotéria časový limit 20 sekúnd? Cenu útechy, ktorá tiež mimochodom nie je zlá. Ale chápete, o čo mi ide. 

Tak sa teda pýtam, kto ako prvý vidí heslo a môže ho sledovať v reálnom čase? Kto má najvyššie šance vysloviť heslo v časovom limite? Odpoveď ste mohli prečítať v nadpise. Je to kameraman. 😄

Ale len za predpokladu, že bude mať také obrovské šťastie, že ho z tých miliónov žrebovacích lístkov vytiahne ruka niektorého z účinkujúcich. 😉 

ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Ahoj Veronika, výborný článok a dobré pointy. Ja z našej izby vidím do obývačky. TV v izbe ide o dobrú polminútu skôr, ako tá v obývačke. Výherkyni mi je veľmi ľúto. Nebola to jej chyba. Dúfam, že sa jej ospravedlnia a odškodnia ju. Je vidieť, že to zbuchali na kolene a netestovali. Nedomyslene... a možno je to premyslené až veľmi... Ktovie...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes