Koronavírus útočí na našu psychiku, ako nepodliehať panike?


Doplatili sme na všetko. V lekárňach niet liekov, v obchodoch chýba tovar, médiá nás strašia... No to neznamená, že máme podliehať panike!

Ja to veľmi dobre chápem. Ťažko je zachovať chladnú hlavu, keď sa na nás z televíznych novín valia správy, že minimálne do konca leta nevystrčíme nos z domu. Veľa ľudí si pritom už dávno predplatilo letnú dovolenku. Tak teraz rozmýšľajú: "Vrátia mi peniaze? Nevrátia?" Známi mi denne cez Messenger referujú, koľko Talianov už zomrelo, že Španieli nechávajú umierať starých ľudí a viem aj to, že v Británii dokonca už aj princ Charles ochorel. Nejednému z nás prebehla hlavou zhubná myšlienka, že keď môže vírus postihnúť aj šľachtu, čo už má robiť bežná Slovač? Ale lepšie nie sú ani správy z domova o tom, aké hlúposti robia Slováci. Televízne spravodajstvo nemôžem pozerať preto, lebo z každej takej správy by mi stúpol tlak a odvalilo by mi dekel. Strašne ma rozčuľuje, keď sa niekto správa nezodpovedne.

Ľahkovážnosť neschvaľujem. Pravidlá sú nutné a ich dodržiavanie je naša psia povinnosť. Aj keď ide o sprísnenie protiepidemických opatrení, s ktorým možno všetci nesúhlasia, sme povinní to akceptovať. Slováci sú už tak zvyknutí využívať predĺžené víkendy a presúvať sa z miesta na miesto, že by ich od migrácie na Veľkú noc dobré slovo neodradilo.Tak nám to bolo prikázané a presuny kontroluje polícia. V radoch sme povinní udržiavať dvojmetrový odstup, musíme nosiť rúška, rukavice a ani nás nevpustia naraz viacerých do obchodu. Zo všetkých týchto opatrení sú teraz mnohí ľudia v strese, čo je úplne zdravá a normálna reakcia. Jednoducho sme sa ocitli mimo svojej komfortnej zóny. Normálna a zdravá nie je iba panika a tú spoznáte podľa príznakov.

Príznaky paniky

  • Ochromujúci strach. Rozum vám síce hovorí, že robíte všetko pre ochranu zdravia svojej rodiny a že vám doma nič podstatné nechýba. Veľkú noc prežijete a aj ďalšie dni po nej. Ale aj tak by ste najradšej nabehli do lekárne / obchodu a dokúpili ďalšie zásoby, alebo navštívili príbuzných, lebo máte pocit, že sa stane niečo hrozné. Neviete tú myšlienku pustiť z hlavy, úplne vás ovláda.
  • Potenie, zimomriavky alebo návaly tepla. Stalo sa vám, že ste pozreli na všetkých ľudí v rúškach okolo seba, alebo si spomenuli na čosi, čo ste nechtiac zabudli kúpiť / spraviť a na čelo vám vystúpili kropaje potu? Alebo vám odrazu začervenala tvár a pocítili ste neznesiteľné teplo, zimu alebo trasenie? Aj to môže byť panika.
  • Stiahnuté hrdlo a / alebo sťažené dýchanie. Keď som mala v januári starosti so psíkom (mojej Vikinke našli zhubný nádor), často sa mi stávalo, že som na svojom krku nezniesla nič. Ani tričko s golierom ku krku, zapnutý sveter alebo objatie priateľa. Stačilo, aby sa ma niečo dotklo na duši a hneď sa mi začalo horšie dýchať, alebo mi vyschlo v hrdle. Sliny vtedy spravidla nestačia na zvlhčenie. Vždy sa musí človek bleskovo letieť niečoho napiť, inak ho môže napínať aj na zvracanie.
  • Búšenie srdca alebo naopak utiahnutosť a nezáujem o okolie. Tieto príznaky sa dosť podobajú na depresívne stavy. Aj človek v depresii sa často oddeľuje od ostatných ľudí, nič ho neteší a keď ho niečo rozruší, tak mu búši srdiečko.
  • Bolesť hlavy a rozmazané videnie. Väčšinou bolesť neprichádza sama, ale s niektorým z vyššie uvedených príznakov. Môže ju sprevádzať neostré videnie a stiahnuté hrdlo, pre čo si ju ľudia často mýlia s migrénou. Ale migréna to nie je.

    Poznámka: Depresiu od úzkostných alebo panických stavov mimochodom rozoznáte tak, že pri depresii človek nevie, čoho sa bojí a čo je spúšťač. Je jednoducho otupený. Pri panike a úzkosti väčšinou viete pomenovať vinníka - je ním strach z niečoho  "vypeckovaný" na maximum.

Čo robiť, keď vás alebo niekoho prepadne panika?


Ak záchvatom paniky trpí blízka osoba


Spozorovali ste tieto príznaky na niekom? Potom pozor, tento stav nikdy nepodceňujte. Osoba, ktorá pod vplyvom okolností mení správanie, často za to naozaj nemôže. Iba skrátka nie je taká silná, ako si daná situácia vyžaduje. Možno je len na ňu toho naraz priveľa a bez vypočutia i pochopenia by sa jej stav mohol zhoršiť. Ako teda postupovať?

Samozrejme nemôžete na niekoho vybafnúť: "Ty máš záchvat paniky! Upokoj sa!". Žiada si to iný a diskrétnejší prístup. Napríklad môžete opatrne prísť za človekom, keď práve nebude v zápale nejakej práce a bude sám. Položte mu ruku na rameno, alebo ho môžete chytiť za ruku (čo mu bude prirodzenejšie) a povedzte, že ste si všimli nejaké zmeny v tom, ako sa poslednú dobu správa a máte obavy. Spýtajte sa, či sa nechce o tom s vami porozprávať.

Ak bude súhlasiť, počúvajte pozorne, zásadne neskáčte do reči, nebagatelizujte problém slovami "Mať tak tvoje problémy!" ani nepúšťajte z úst slova kritiky: "Takto hlúpo a zbytočne panikáriš." Kritizovať a vysmievať sa inému dokáže každý, ale to tomu človeku v slabej chvíli nikomu nepomôže. Môže sa iba viac uzavrieť do seba. Je lepšie ho vypočuť a skúsiť ho nejako upokojiť. Argumentovať niečím, čo ho presvedčí, aby zmieril svoj strach a všetko bude dobré. Napríklad tým, o čom idem ďalej písať.

Pokiaľ by sa dotyčný presvedčiť nedal ani tými najrozumnejšími argumentmi, stav trvá už týždne a on sa stále správa úzkostlivo, bolo by dobré zvážiť odbornú pomoc.

Ak koronavírus privádza do paniky vás


Tak toto môže byť ťažké, ale napriek všetkému skúsim vymenovať všetko, čo pomáha mne. Ako sa starám o to, aby môj strach neprerastal do paniky.

STRACH. Pokiaľ chcete zmierniť dopad strachu, obetujte trošku času a spíšte si nejaký plán. Ak ste gazdinka, tak napíšte, čo všetko môžete uvariť, napíšte si zoznam potrebných ingrediencií a aj prípadné obmeny v receptoch. Vždy je predsa možná improvizácia. Nie je zemiak, tak aj knedlík bude dobrý, alebo ryža, nie? Pokiaľ vás to upokojí, tak si spravte aspoň menšie zásoby. Veď tie dve či tri kilá múky navyše naozaj nikoho nezabijú. Ani nejaké instantné jedlo. Hoci také bežne nekupujem, teraz doma mám zopár kúskov. Pre prípad.

Vybavte domácnosť dezinfekciou - návod, ako sa vyrába dezinfekcia na ruky a iné účely, už odo mňa máte. A doma určite môžete vybaviť i lekárničku aspoň základnými liečivami. Niečo na teplotu, niečo na kašeľ - suchý i vlhký, niečo na žalúdok, proti bolesti, nejaké čajíky, doplnky stravy, všestranná hojivá mastička, náplasti, pár obväzov a vankúšiky z gázy...


Mnoho z vecí, ktoré vás môžu vyliečiť, alebo s ktorými môžete predchádzať ochoreniu, určite doma máte, len o nich neviete. Teda naozaj nepotrebujete vykúpiť celú lekáreň.

S príbuznými a priateľmi buďte v kontakte, aby ste sa o nich nemuseli báť. Ale nenechajte ich infikovať vás strachom (zlé správy z televíznych novín stopnite na začiatku) a rovnako nestrašte ani vy ich. Radšej sa zaujímajte, ako si môžete vzájomne pomôcť aj na diaľku. Niekedy stačí aj milé slovo. Spýtať sa, čo známy porába, dať mu nejaké tipy, čo by robiť mohol, poradiť dobrý film v televízii... To vás nič nestojí.

Majte vždy po ruke žehličku i dostatočnú zásobu ochranných rúšok, aby vás chýbajúce čisté rúško nebrzdilo v nutnom pohybe a neprivádzalo do strachu, že sa niekto z blízkych nakazí. Návod, ako ochranné rúško učiť, ste odo mňa dostali. Ak ste rúško mali na sebe iba raz, možno tak hodinu, a celé ste ho neobchytali kontaminovanými neumytými rukami, tak ho možno nebude treba ihneď prať. Postačí ho prežehliť. V opačnom prípade by malo okamžite putovať do práčky a už druhé rúško má byť nachystané na žehliacej doske. Po jeho ožehlení môžete smelo vykročiť vpred a paniku nechať iným.



POTENIE. Dajme tomu, že ste v obchode, vidíte okolo seba priveľa ľudí a najradšej by ste ušli. Toto sa často stáva aj mne. Ani nie preto, že by som sa ľudí bála. Neznášam čakať v rade pri pokladni. Obchody nemajú pre mňa prijateľnú teplotu a keďže sa nechcem ako jediná vyzliekať do trička s krátkym rukávom, väčšinou mi tam býva teplo a potím sa. Z toho mi je spočiatku iba trápne.

Potom mi stačí vidieť okolo seba celý ten národ, znervózniem ešte viac, pot sa mi doslova leje po čele a toto už na mňa prichádza zo stresu. Verte mi, že tie predstavy, ako mi môže pot spláchnuť kontaminanty do očí, nie sú vôbec príjemné. A tá prepotená mikina... Môžem zasa prať... toto sú myšlienky, pri ktorých môj stres narastá. Ale aj to má riešenie. Vždy si spomeniem na minikurz prežitia od Mareka Chlíbka a správam sa presne tak, ako radí.



Odporúčam pozrieť jeho video. Je to človek, ktorý bol trénovaný na prežitie v kontaminovanom teréne. To, čo hovorí, dáva všetko zmysel. Možno vám to príde spočiatku ťažké, pretože budete musieť myslieť pár krokov dopredu, ale uplatnenie rád Mareka vám môže priniesť do života viac pokoja.

Mňa napríklad upokojuje už vedomie, že hoci mimo domova vždy nosím rukavice z bavlny, tak či tak delím ruky na "špinavú" a "čistú". Taktiež nosím oblečenie z bavlny, striedam ho a použité oblečenie vetrám vonku na slnku, čím sa znižuje úroveň kontaminácie. Priateľ nám na balkón namontoval stropný sušiak, aby sme mohli naraz vyvetrať ešte viac oblečenia naraz a aby nikomu nezavadzalo. Keď príde z roboty, automaticky odnesie svoju bundu na balkón, vyvesí ju a do predsiene donesie tú vyvetranú. Robíme všetko preto, aby sme ostali zdraví a i to menej sa potom strachujem.

SUCHO V ÚSTACH / ZOVRETÉ HRDLO. Vo svojej taške vždy nosím nejaký cukrík, žuvačku, ovocie, alebo mám v malej fľaštičke vodu a v jednej dezinfekciu. Ak by mi vyschlo v ústach, čistou / gélom dezinfikovanou rukou hodím cukrík do úst, alebo sa napijem a predídem katastrofe. Toto je naozaj vec, ktorá sa riešiť dá.

BOLESŤ HLAVY. Deje sa mi to štandardne pri robote, keď nestíham. V robote mám toho permanentne veľa, ale sú dni, keď už je stav neúnosný, necítim sa dobre, nevládzem a tak ma začne bolieť hlava. Ale úplne klasická migréna to nikdy nie je. Hlava bolí často práve zo stresu, ktorý vyčerpáva v tele horčík. Lepšie než si dávať tabletky proti bolesti je napiť sa minerálky a doplniť horčík. Keď treba, tak si aspoň na 10 - 20 minút ľahnite na miesto, kde bude ticho, pokoj a tma. Alebo skúste arómaterapiu. Ak by ste mali migrénu, s takýmto riešením nepochodíte, ale pri tomto druhu bolesti hlavy niekedy stačí aj tých 10 minút, trošku vône mäty a bolesť prejde.

Ďalšie metódy, ako predchádzať panike


Aby ste neprepadali panike, užitočný bude i dobrý spánok. Vyvarujte sa však používaniu alkoholu, lebo hoci pomáha zaspať, kvalitu spánku zníži natoľko, že po hodine či dvoch sa váš spánok stane plytkým a vaše telo sa vôbec nezregeneruje. Ani tabakové produkty nie sú v strese príliš dobré.

Spite minimálne 7 hodín a dodržiavajte približne rovnaký čas spánku i vstávania. Najlepšie je chodiť spať pred 22:00, alebo aspoň pred polnocou a minimálne pol hodiny pred spaním určite nepozerajte na žiadnu obrazovku (televízor, mobilný telefón, počítač, tablet). A už vôbec nepočúvajte správy o koronavíruse, pretože nás všetkých zámerne infikujú negativitou.

Prečo sme stále vystavovaní negatívnym informáciám?


Vždy sa nájde niekto, kto má záujem vyvolávať paniku. Keď budete mať nabudúce chuť vykúpiť polovicu obchodu, alebo na vás príde triaška, skúste porozmýšľať, kto chce, aby ste sa triasli. Veľmi rýchlo prídete na to, že panika Slovákov je pre určité skupiny prospešná.

Šírenie paniky pomáha:
1. tlači -  má výbornú predajnosť
2. televízii, rádiám a online médiám - majú výbornú sledovanosť / počúvanosť
3. obchodom - dopredali predvianočné zásoby trvanlivých potravín a majú druhé Vianoce
4. farmaceutickému priemyslu - predá X-krát viac vitamínov aj liekov
5. drogériám - vypredali všetky dezinfekčné prípravky a ľudia už skupujú kadečo
6. štátu - kde je zisk, tam sú aj dane a tie ochromený štát teraz potrebuje
7. vynaliezavým skupinám

Medzi tie posledné skupiny patria napríklad výrobcovia cukroviniek. Tí sa vynašli. V TV reklame nám chcú nasilu natlačiť svoje tradície "zbierania vajíčok deťmi po vonku". Najskôr s tým prišla jedna spoločnosť a už je takých reklám viac. Deti teraz otravujú svojich rodičov a tí sú z toho v kŕčoch. Dobre, niekto z toho možno nepanikári, ale v rodinách s deťmi aj tak môžu vznikať nepokoje. Výrobcom je totiž jasné, že veľkonočný sortiment nepredajú, lebo tradičná oblievačka tento rok nebude. Najľahší spôsob je nátlak na rodičov vyvolaný deťmi po zhliadnutí reklamy. Lebo deti chcú všetko, čo je v reklame.

Byť však vami, tak si dobre rozmyslím, či na taký ústupok pristúpim. Slovensko má vlastné tradície a tak by to malo aj ostať. Dnes je to "vajíčkobranie", čo bude nabudúce? Ježiška vytlačí Santa Claus?

Ešte nesmiem zabudnúť na špekulantov, ktorí vďaka panike môžu predávať na internete predražené ochranné pomôcky. A najnovšie sa o obnovenie ziskov snaží i módny priemysel. Už aj redaktori spravodajstva podľahli trendu a nosia dokonalo zladené masky k outfitom, aby sa ukazovali. Mať "značkové" ochranné rúško je pre niektorých nutnosť, lebo treba ukázať celému okoliu, že na to nechýbajú peniaze. Ale to už som trošku odbočila od našej témy.

Chápete, čo vám chcem týmto povedať? 


Informácie, ktoré sa k nám dostávajú, sú filtrované a dopredu zaplatené ľuďmi, ktorí z nich budú mať prospech. Šíria sa nezmysly, polopravdy, "zaručene dobré rady" i nariadenia tlmočené takými slovami, že im nie každý rozumie. Z toho má vzniknúť jediné - panika, lebo tá predáva. Stavte sa, že nás za pár dní zasa budú strašiť blackoutom, alebo nedostatkom nejakého tovaru na trhu. Veľká noc je pokazená, nákupná nálada klesla a treba predsa predať veľkonočné zásoby.

Kým si toto neuvedomíte, stále sa budete báť a triasť pri každej zmienke o COVID-19. Jasné, koronavírus tu je a ešte nejakú dobu bude. Opatrenia sú potrebné a zmeniť stav k lepšiemu môžeme len tak, že nebudeme stále migrovať z miesta na miesto, behať po obchodoch, stretávať sa s ľuďmi, skrátka ostaneme doma. A keď ste citlivá osoba náchylná k panike, rozhodne nepozerajte večernú hodinu negativity v TV. Radšej sa venujte sebe, rodine, spevňujte si telo, upevňujte zdravie.

A informácie prijímajte len od ľudí, ktorí sú aj patrične vzdelaní. Napríklad od takých ľudí, ako je pán profesor Vladimír Krčméry. Nie od redaktorov, ktorí týchto ľudí nevedia nechať ani dohovoriť myšlienku. Ani od kadejakých "pisálkov", ktorí sa potrebujú priživovať na tejto téme a publikujú články, kde sa dozviete to, čo aj v tisícke iných.



Rada počúvam a pozerám videá s pánom profesorom, pretože sa z nich veľa dozviem a je to pre mňa dôveryhodná osoba. Veľa rozumných informácií podal aj v tomto rozhovore pre magazín .týždeň, určite si ho vypočujte.

Pán profesor nie je žiadny rojko. Pochodil svet, veľa videl a veľa toho osobne zažil. Slovensko potrebuje presne takýchto ľudí. Múdrych, príjemných, skúsených optimistov s ľudským prístupom. Nie arogantných premúdrených machrov, ktorí sa vyžívajú v strašení a často z toho majú i nemalý zisk.

Šťastie praje pripraveným


Ani ja nechcem, aby ste sa báli. Zároveň však potrebujete vedieť o všetkom dôležitom, aby ste boli pripravení. Preto by ste mali byť v obraze o tom, aké opatrenia sú v platnosti. Čo je povolené, čo zakázané a čo odporúčané. To sa musí dodržiavať. Ale nerobte si z toho vrásky.

Je lepšie byť nachystaný na všetko. Tak ako my doma. Nakúpené zásoby máme. Nie veľké, ale sú. Na stolíku pri vchode sú nachystané dva štósy rúšok, ktoré som vlastnoručne ušila. Tmavšie má priateľ do roboty a svetlejšie sú na nutné výjazdy - venčenie psíkov, zbieranie byliniek, súrne nákupy a chvíľkové čerpanie vitamínu D. Aj žehliaca doska a žehlička majú v byte svoje čestné miesto. Už ich ani neskrývam.

Narobené máme roztoky i dezínfekčné gély, pretože jeden nikdy nevie. Budem niekde vonku so psíkom, nechtiac sa niečoho dotknem a začne ma trebárs štípať oko. Dezinfekciu si tiež pýta auto, nákupné tašky, obaly nakúpených potravín a najmä kľučky dverí. Dezinfikovať treba všetko, s čím môžu prísť cudzí ľudia do kontaktu. 


Aj my sa bojíme. Nesmieme však dovoliť, aby nás strach ovládal a preberal kontrolu nad našimi životmi. Ako som už pár krát napísala, nespavosť, stres a panika znižujú účinnosť imunitného systému! A to si v tejto situácii nemôže dovoliť nikto. Ani vy.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes