DIY: Adventný kalendár, ktorý si vyrobíte a zamilujete


Urobiť si vlastný adventný kalendár nie je vôbec ťažké. Tak vám ukážem, ako sme spoločne s priateľom jeden vytvorili.

Adventný kalendár by si mohol kúpiť každý. My sme si s priateľom jeden kúpili, lebo sme chceli vyskúšať dobroty značky DM Bio. Mohli sme kúpiť ešte jeden psíkom. Ale ja som snívala o takom adventnom kalendári, ktorý po otvorení okienok nemusím roztrhať a zahodiť do triedeného odpadu medzi plasty a papier. Veď lepší je opakovane použiteľný. A ešte viac sa mi ráta taký, ktorý nebude čakať na svoju ďalšiu príležitosť ďalších 11 mesiacov zastrčený v skrini, kde len bude prekážať.

Adventný kalendár podľa mojich túžob


adventný kalendár Paradies, zdroj
Takýto adventný kalendár reálne existoval a chcela som si ho vlani kúpiť. V ponuke ho mala drogéria taktiež dm drogerie markt. Viseli na ňom očíslované papieriky na pekné odkazy a počas roka sa dal používať trebárs na vešanie fotografií. Ale moje váhanie bolo pridlhé. Adventný kaledár Paradies sa v našom meste vypredal a na online objednávku už bolo neskoro. Tak mi napadlo, že si ho tento rok skúsim navrhnúť a vyrobiť. Ale aj s vrecúškami.

Na adventný kalendár som potrebovala:

  • rámik zo starého obrazu, zrkadla, alebo 2 šikovné ruky, ktoré ho vyrobia
  • náter na drevo v plechovke alebo sprej
  • drôt v ľubovoľnej farbe
  • pripináčiky (6 - 8 ks)
  • 24 štipcov na záclonu alebo dekoratívne štipce
  • farebné papiere na výrobu taštičiek
  • lepiacu pásku alebo dobré lepidlo na papier
  • nožnice, ceruzku a pravítko
  • kancelársky papier a kúsok kartóna na šablóny
  • akrylové farby a štetec na namaľovanie čísel alebo nálepky

Rozmery jednotlivých kusov (u mňa):

  • rám: 40 x 50 cm (šírka, výška, merané z vnútornej strany)
  • rozmery vreciek: 6 x 8,5 x 4 cm (š, v, h)
  • materiál na výrobu vrecúška: list papiera 10,5 x 24 cm
  • drôt: cca 2 metre (aj s rezervou, lebo potrebujeme natiahnuť 4 línie na 40 cm šírku a pridať aspoň centimeter z každej strany
Ako sa hovorí, dvakrát meraj a raz rež / strihaj. Ak by ste mali rám už hotový a nerobili ho na mieru, najskôr si zmerajte rám. Treba si v prvom rade urobiť predstavu, ako vrecúška umiestnite, koľko drôtov natiahnete (3 na 8 vreciek alebo 4 na 6?) a aké veľké tie vrecká spravíte. Môžete si napríklad z papiera povystrihovať obdĺžniky, rám položiť na zem a skúsiť obdĺžniky doňho poukladať, či sa vám pomestia. Ak nie, strany skracujte dovtedy, kým v ňom nebudú všetky. Rátajte aj s medzerami na štipce, zavesenie a drôt. 

Ja som mala také malé štipce na záclonu so zavesením na háčik z Jysku. Vedela som, že z jedného papiera formátu A4 chcem vyrobiť 2 vrecká. Tak som si pokusne rozdelila papier na dve polovice, naznačila obrysy vrecka, vystrihla a poprehýbala. Jeden takto nachystaný papier som si nechala ako šablónu, z toho druhého som zložila celé vrecko a aj som ho zalepila. Potom som na vrecko pripla štipec, zmerala výšku aj so zavesením, všetko prerátala a priateľ dostal objednávku na rámik konkrétnych rozmerov 40 x 50 cm. 😊

Ako adventný kalendár vyrobiť



Rámik si v prípade potreby nastriekajte alebo natrite farbou, aká sa vám páči. Stačí z prednej strany a boky. Ja som chcela ladiť celý adventný kalendár vo farbách čiernej, šedej, bielej a drôt aj štipce mám strieborné. A chromový sprej mi ostal ešte od vlani. Takže bolo jasno.

Potom si naznačte fixkou miesta, kde pripevníte línie drôtu. Drôt si potom vyrovnajte, ako to len pôjde, na konci spravte očko, prevlečte ho cez pripináčik a ten pripnite na poznačené miesto. Druhý koniec priložte k opačnej strane rámika, nechajte rezervu a odrežte drôt. Potom aj na tomto konci spravte očko, navlečte na pripináčik a pripnite na naznačené miesto. Ale tak, aby bol drôt napnutý.


Ak nechcete upínať drát cez pripináčiky, dajú sa použiť aj samorezné skrutky s očkom na konci. Presne také, aké mal originál adventný kalendár Paradies. Tie sa iba zašraubujú do rámika, cez očká sa prevlečù konce drátov a spraví sa taká slučka (viď obrázok). Ale na to potrebujete možno radšej tenší drát a hrubší rámik.

Teraz si ideme vyrobiť vrecká. Najskôr pokusne z bieleho papiera. Na vrecká môjho rozmeru som musela prerezať papier na dva pásiky s rozmerom 10,5 x 24 cm. Tak si to môžete vyskúšať rovnako. Vystrihnite obdĺžnik, ten poprehýbajte presne v líniach budúcej taštičky, zastrihnite kde treba a aj skúste pokusne poskladať, či bude sedieť. Ak áno, tá druhá rozložená biela taštička vám bude akousi šablónou pre tie z farebného papiera. Ukážem to na fotke.


Už chápete spôsob? Fajn. Farebné papiere (vzorované) už teraz stačí iba nastrihať na rozmery. Priložte pokojne aj 4 pásiky naraz na šablónu, poohýbajte podľa nej a nastrihnite krídelká, ktoré neskôr spoja dno taštičky s bokmi. Ak chcete mať vrecká s pravouhlými bokmi, nastrihnite papier presne tak ako na fotke. Mne sa ale viac páčila taštička zo zúženým otvorom a tak som ešte odstrihla papier tak, ako to ukazujú prerušované čierne čiary, aby sa dali bočné strany vreciek ohnúť do uhla a tak trošku založiť do seba.

Teraz prichádza na rad skladanie predchystaných vreciek na adventný kalendár. Okraj vrecka som chcela pekný a tak som papier založila dovnútra (viď čierne šípky). Krídelká som otočila kolmo smerom nahor (zelené šípky) a bočné strany tašky dvihla nahor tak, aby sa spodná strana (tam, kde boli tie prerušované čiary) dotýkala krídelok. Teraz môžete prekrývajúce sa strany prilepiť dohromady a prilepiť aj krídelko.


Aby sa taštička dala zopnúť štipcom, je nutné ešte na bokoch spraviť prehyby smerom dovnútra. Ja som si pomohla priložením hrany konca pravítka presne na stred boku taštičky a prstami vyvinula tlak, aby sa podľa hrany papier prehol. Prehyb vidíte na fotke vyššie.

Až bude papierová časť adventného kalendára zložená, namaľujte akrylovou farbou alebo temperkou číslo, alebo na vrecká nalepte samolepky s číslami. Ja som si čísla chcela najskôr predkresliť gélovým perom. Ale ako trafiť správnu veľkosť aj pozíciu čísla? A ako maľovať na mäkký papier? Aj na to mám trik. Pozrite.


K nakresleniu čísel som použila dva kúsky hrubšieho papiera (kartón). Z jedného bola podložka, ktorú som vsunula dovnútra, nech mám pevný podklad na maľovanie. Tú druhú som priložila zvonku a ešte predtým do nej vyrezala okienko ako mieru. Teraz už mi stačilo do okienka nakresliť číslicu a všetky čísla obtiahnuť štetcom s akrylovými farbami. Žiadne číslo nie je výrazne vyššie ani širšie.

A napokon nadišiel ten správny čas vrecká naplniť, zavrieť otvor štipcom, každé zavesiť háčikom na drát. Môj aj váš adventný kalendár je hotový, zajtra si niekto otvorí prvú taštičku a bude sa veľmi tešiť. Výsledok uvidíte nižšie.

U nás budeme otvárať taštičky my dvaja s láskou. Nabalila som so nich psie sušienky Dein Bestes z dm drogerie markt. Adventný kalendár bude pre naše dve psie slečny.

Prečo robím adventný kalendár?


Pre nás budú Vianoce smutné. Už druhý raz si sadneme k stolu, pri ktorom budú chýbať naši otcovia. Priateľ už nemá ani mamu, ostal mu iba brat. A navyše nám dobrý pocit z blížiacich sa Vianoc stále kazí komercia. Chcela som nám toto ťažké obdobie nejako spríjemniť a ešte aj potešiť psíkov. Nemám veľmi rada predvianočný čas a aj Vianoce už pre nás obidvoch takmer stratili kúzlo, lebo:


  • Nemáme radi to, ako všetky siete s potravinami už tradične posledný novembrový týždeň vyrukujú so svojimi líniami luxusných a značne zbytočných (až trošku predražených na pomery väčšiny) produktov. Ktoré navyše ani nemajú s našou vianočnou kultúrou nič spoločné, lebo všetko sú to zahraničné pochutiny. Krevety, talianske koláče, francúzske paštéty, syry... 
  • Strašne nám vadí aj vianočný tovar, ktorý obchody nevykladajú až po 1.11. Najnovšie už tróni v regáloch rovno vedľa dušičkových dekorácií a náhrobných sviečok. Budúci rok ho určite vyložia vedľa školských aktoviek, peračníkov, zošitov a Alza bude mať čoskoro Vianoce aj na jar i na jeseň. 
  • Obchody už začali vymývanie mozgov aj cez reklamy a nasilu nám vnucujú tradície iných štátov. Napríklad Black Friday. Kedy to u nás bolo? To dopratali len posledné roky a snažia sa ošklbať dôverčivých občanov. Alebo keď vo veľkonočnom tovare ponúkajú čokoládové vajíčka pre dievčatá a vo vianočnom Santa Clausov. U nás predsa chodia na šibačku chlapci a darčeky odjakživa nosí Ježiško.
Ale obchodníci to musia na nás skúšať. Zakaždým inak. Veď ako inak donútiť Slovákov vyťahovať peňaženky? Ako inak zmeniť ich myslenie a presvedčiť ich, že Vianoce sú len o hmotných darčekoch a luxusnom hodovaní, na ktorom zarábajú? Je mi smutno z ľudí, ktorí takto zmýšľajú a práve kvôli nim som takmer prestala vnímať Vianoce ako niečo špeciálne.

Nie, Vianoce nie sú o tomto. Sviatky sú o blízkosti tých, ktorých máme radi. O láske, ktorú mi môj priateľ prejavil napríklad aj tým, že chytil do ruky pílku, pilník, klinčeky, lepidlo na drevo a ochotne vyrábal rámik na adventný kalendár. Pomáhal aj pri ohýbaní papiera na vrecká a pripevňoval aj drôt, lebo ho to bavilo. Pekne sme sa pri tom zosúladili a šlo nám to. O tomto sú Vianoce i advent.

Nikdy neviete deň ani hodinu, kedy odídete z tohto sveta. Môj otec zomrel 18.12.2018. Keby som vedela, že už na Vianoce s nami nebude, vykašlem sa na lietanie po obchodoch, na celé darčeky a posledné dni strávim s ním. A možno by sme ten čas strávili aj kreatívne. Jeho také veci tiež bavili.

Nebuďte ako ovce


Vykašlite sa na Black Friday v obchodoch a nekupujte zbytočnosti. Rozumným nákupom podporujte iba to, čo má zmysel (napr. charitu). Dodržiavajte tie slovenské tradície, ktoré sa vám páčia. Ostatné si vytvorte sami a nenechajte si ich nanútiť. Baví vás zdobenie? Tak zdobte. Chcete piecť? Tak pečte. Ale s niekým. Nájdite sa v spoločných aktivitách. A robte radosť iným. Hoci i drobnosťami.

Mne s priateľom sa napríklad rátalo, keď sme pred 2 rokmi (naše prvé Vianoce) kúpili psinkám adventný kalendár. Každý večer stáli obidve nastúpené pred skrinkou, kde visel. Sedeli svorne vedľa seba a čakali, pritom Candy nemohla Vikinku ani vystáť. Vlastne ani po dvoch rokoch sa nemusia... to je fakt. Ale zapamätali si, že adventný kalendár im každý deň prinesie nové prekvapenie a dostanú ho, iba keď budú poslúchať. Tešili sa ako malé deti. Tak prečo im nespraviť radosť a prečo nezapojiť priateľa do nejakej super činnosti? Drôt som doma mala, doštičky tiež. Kúpila som iba štipce a dekoratívny papier a toto z toho vzniklo.


A práve pre takéto momenty plné šťastia sa oplatí robiť adventný kalendár, ako to robili naše staré mamy. Alebo si vytvárať nové tradície. Fungovať rodinne, tvoriť celok. Teraz takto potešíme iba psíkov, ale raz budú pred adventným kalendárom nastúpené aj naše deti. Môžeme aj s nimi niečo vyrábať. Nikto im nevezme dobrý pocit z Vianoc ani nevštepí materializmus. Naučíme ich, čo sú skutočné hodnoty a pevne verím, že z nich raz vyrastú slušní ľudia, ktorí nebudú podliehať komerčným tlakom zvonku. A nebudú merať intenzitu svojich citov finančnou hodnotou daru.

Na druhom svete, kde je teraz môj otec, moje sestričky, starí otcovia, mamy,... bude jedno, v akej nominálnej hodnote ste kedy čo dali a čo ste dostali. Keď tam všetci raz odídeme za našimi blízkymi, tam sa bude posudzovať a na zemi budú živí spomínať na to, ako sme prežili svoj život a ako sme milovali. Takže aj keby váš adventný kalendár naplnili iba lístočky s peknými odkazmi a nie luxusné čokoládky, stále to bude znamenať strašne veľa. Lebo ste do výroby vložili a do vreciek zabalili lásku.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes