Avéne: ľahký hydratačný krém Hydrance Optimale

Tak sa opäť hlásim po sviatkoch a prinášam článok, ktorý som mala i chcela napísať už dávno, len mi chýbali vlastné fotky. Tento krém bol vôbec mojim prvým krémom v termálnou vodou a je dokonca výživný. Ideálny krém na zimu. Myslím, že by sa mohol páčiť aj vám.


Používam ho už dlhšie (možno aj 5 - 6 rokov) na striedačku s inými hydratačnými krémami (cez rok viac hydratujem, v zime viac vyživujem), len ho ja, nebohá pilná, nikdy neodfotím a zakaždým po vypotrebovaní vyhodím obal. Keď si potom spomeniem, že som ho chcela ešte urobiť fotku, už si môžem akurát tak pískať. Na svoj blog však veľmi nerada dávam fotografie z e-shopov a tak mi neostalo nič iné, len počkať na zimu, kedy mávam nové balenie.
 
Ten čas už prišiel. I keď táto zima nie je taká, na aké som zvyknutá, moja pleť už začína potrebovať výživu. Na čele, lícach i v okolí nosa je mierne napnutá. To sú prvé signály, že by potrebovala mierne premastiť a dodať hydratáciu. Takže jej dám všetko, čo si pýta.


Zloženie krému a funkcie jednotlivých zložiek

Chondroitín sulfát sodný (SODIUM CHONDROITIN SULFATE) je takmer taká istá látka, akú som spomínala v predošlom článku, len v sodnej forme. Už viete, že má čosi dočinenia s vráskami a začervenaním, keďže pomáha vytvárať silnejšie spojenie medzi epidermis a dermis prostredníctvom spojivových tkanív. Keď sme však pri tých tkanivách, ani hydratáciu by sme z tejto debaty vyhadzovať nemali. Možno vrchná časť kože, tzv. epidermis, nevykazuje na prvý pohľad známky nerovnováhy, v dôsledku ktorej by sa vám robili v zvýšenej miere vrásky, alebo by ste červenali, no v tej druhej vrstve (dermis) sa už dejú zmeny. 

Za normálnych okolností vyzerá vrstva dermis ako taká dobre utkaná rybárska sieť tvorená vláknami kolagénu a očká siete viaže elastín. Aby bola pokožka pevná a súčasne ohybná, vlákna nesmú byť tvrdé, inak oslabnú, sú príliš krehké, narušia sa a pokožka za tých horších okolností okamžite upadá. Za tento prepad smerom dovnútra vďačí nielen poškodeniam spájaným s nedostatkom výživy a tvorby vlastných glykosaminoglykanov (GAG), ale tiež s hydratáciou, lebo ako sme sa učili, ľudský organizmus tvorí z 2/3 voda a bez nej nám nič fungovať nebude. Ani komunikácia medzi bunkami kože nie a to je práve tej kameň úrazu. Povedzme si narovinu, toto nie je záležitosť mladších žien, tie by teda mohli chcieť skôr niečo proti akné, ale skôr žien nad 25 rokov. Málo pijeme a veľa pracujeme, zdržiavame sa v priestoroch, kde sa koža vysušuje viac a večne sme v strese. Väčšina žien nad 25 rokov má buď suchú alebo dehydratovanú kožu, ktorá vodu pojme, ale nejako to na nej nevidieť, lebo si ju neudrží. Ako ju v tej pokožke teda udržať? Presne tým, že jej dodáme zdraviu nevyhnutné GAG. Ten sodík tam nie je len tak. Spomínate si na hyaluronát sodný? Obe látky sú z fyzikálneho i chemického hľadiska dosť podobné. Ich spoločnou vlastnosťou je dobrý prienik do bunky (ich molekuly nemajú takú veľkosť, ktorá by neprešla cez kožu) a úplne prirodzený výskyt v ľudskom tele. Rozmnožia chondrocyty a obnovia súdržnosť tkanív bez ohľadu na to, či si ich telo vytvorí samo, alebo mu ich dodáme v syntetickej forme. Vďaka sodnej forme sú vo vode rozpustné a to je práve tá dobrá správa. Kde je jedna z týchto látok, tam je celkom určite aj voda. Začínam milovať chémiu. :-) Nielenže budete mať pleť hydratovanú, ale spomalí sa vám tiež tvorba vrások a pokožka nebude mať taký sklon k podráždeniu.

Beta-sitosterol (BETA-SITOSTEROL) by ste taktiež našli v článku o hydratačnom mliečku Hydrance, ale tam som bola trošku skúpa na slovo, takže dnes hodím viac slov, nech tomu lepšie chápete. Ide o rastlinný sterol, ktorý sa pri aplikácii zvonku sa tvári ako prirodzená kožná bariéra s liečivým účinkom navyše - protizápalovým. Je mi trošku ľúto, že sa mu nedostalo toľko cti, ako by si zaslúžil. Považujú ho za stabilizačnú látku s antioxidačným účinkom, ale toho by sa našlo viac. Hojí napríklad aj vriedky a má protinádorový účinok. 

Že má tento názov rovnaký slovný základ ako slovo cholesterol? Žiadna náhoda. Má podobnú štruktúru ako cholesterol, preto ho ľudský organizmus veľmi dobre znáša a s pomocou neho dokonca dokáže zabrániť vstrebávaniu cholesterolu z potravy, čím pomáha hlavne ľuďom, ktorí ho majú vysokú hladinu. Ale to len vtedy, keď sa užíva vnútorne, lebo on sa predáva aj vo forme tabletiek. Tabletiek na prostatu. Áno, zasa mu ubrali zo slávy. :-) Jeho správanie v tele a podobnosť s úhlavným nepriateľom mnohých ľudí (stále hovorím o cholesterole), by sa dalo v mnohých smeroch využiť, ale farma-biznis neumožní poriadne štúdie, pretože je ako surovina príliš lacný. Na liekoch s podobným účinkom sa bohatne viac. Ešteže máme tú kozmetiku. Aspoň tam sa trošku blysne. :-)

Ostatné účinné látky rozpisovať nejdem. Krém obsahuje ester vyrobený z kokosového oleja, olej zo svetlice farbiarskej, sójový olej, vitamín E na výživu pleti, glycerín a termálnu voda z prameňa Avéne na hydratáciu a upokojenie pleti. O všetkých látkach si môžete prečítať vo vyššie spomínanom článku. Ja osobne by som však pridala ešte hyaluronát sodný. Podľa mňa by sa to do tejto verzie krému hodilo, ale zatiaľ mi to, čo obsahuje, celkom stačí.

Moje skúsenosti s krémom

Na obale sa píše, že krém obsahuje kapsule pohlcujúce kožný maz. Priznávam, že toto som zatiaľ nepostrehla a ani neviem, ktorá z účinných látok by mala tento efekt zaručiť. Malo by ísť o špeciálnu technológiu a snažila som sa o nej niečo vypátrať na internete, aby som vám mohla napísať o tom niečo viac, no pátranie nebolo úspešné. Domnievam sa, že nepôjde o nejakú novú zázračnú látku, ale skôr v tom bude špeciálna úprava surovín. Presne tak to majú aj micelárne vody. Momentálne ani nemám mastnú pleť, aby som písala, či je to pravda alebo nie. No sľubujem, že keby sa mi náhodou pohoršila (čo ona zvykne robiť hlavne po zime), určite pre vás tento fakt overím a doplním do článku. 

Krém veľmi pekne vonia, lebo je parfémovaný rovnako ako ostatné produkty z Avéne. Som si istá, že vám minimálne týmto padne do oka. Táto vôňa je totiž presne to, čo obdivujem aj na micelárnej vode a mlieku Hydrance. Sú značky, ktorých produkty už nemôžem používať práve preto, že mi prestali voňať a vyslovene mi začali vadiť. Takmer každá vôňa sa časom zunuje. Ale kozmetika Avéne do tejto skupiny nepatrí. Idem za ňou ako myš za vôňou slaniny. :-)

 
Tento krém sa hodí pre svoje výživnejšie zloženie pre citlivú, normálnu, zmiešanú a dehydrovanú pleť. Má jemnú chladivú textúru, dobre sa rozotiera a vstrebáva sa celkom rýchlo. Stihnete ho akurát rozotrieť a o chvíľku je pleť pekne hladká pripravená na mejkap.

Na suchšiu pleť však krém Légére nestačí. Ak takú máte, potom potrebujete jeho mastnejšiu verziu s bambuckým maslom - krém Hydrance Optimale výživný (Riche).

Kedysi sa vyrábali len tri verzie krému: Hydrance Optimale UV (vpravo), Hydrance Légére (hydratačný) a Hydrance Riche - výživný. Ak ste sa chceli chrániť pred slniečkom, nemali ste možnosť vyberať medzi výživným a hydratačným, ten Hydrance Optimale UV bol skôr taký hydratačný. Dnes sú až štyri a môžete si medzi nimi vždy vybrať to svoje. Pokiaľ by ste chceli jeden z nich používať ako denný krém, potom by som vám poradila verziu s ochranným faktorom (SPF 20). Ak pravda nepoužívate mejkap, lebo väčšina mejkapov už nejaký ten SPF má a zbytočne by som to nekombinovala.

Moje hodnotenie:

Textúra: krémová, mierne chladivá (verzia Riche je o niečo mastnejšia)
Hydratácia: 5
Výživa pleti: 5 (na to, čo má pokožke poskytnúť, jej skutočne poskytuje)
Vôňa: jemná a príjemná  
Celková spokojnosť: 10
Cena: cca 18 EUR za 40 ml


celkové hodnotenie - slovom
VÝBORNÝ
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
upokojenie pokožky
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
výživa pokožky
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
hydratácia pokožky
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
zloženie
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
vôňa
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg

Krém Hydrance Optimale je produkt, ktorý by nemal chýbať žiadnej žene v jej zimnej výbave. Či si už vyberiete krém so slnečnou ochranou, alebo klasický, myslím si, že vám sadne.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes