Nivea Visage: super ľahký denný krém Anti-spot

Moja mama má taký zvyk, že vždy keď príde zo svojich ciest, prinesie nejaký kúsok, ktorý jej niekto podaruje, alebo na ktorého akciu natrafí v nejakom obchode. V tomto je mi podobná. Na slová "kozmetika" a "akcia" reaguje veľmi pohotovo. Aj tentokrát z Nemecka doniesla krém z rady Pure Effect, o ktorom jej v obchode povedali, že je na akné. No pomáha tento krém aj reálne?


Na moje veľké šťastie je popis krému aj v angličtine, lebo po nemecky ja neviem. Naštudované mám aj zloženie a moje zistenia ma nijako neprekvapili, lebo zloženie je identické, akurát na Slovensku (vygooglené) máme iný obal - na slovo aj dizajn trošku skromnejší. Dôvody nepoznám. Buď v Nemecku potrebujú veľa čítať, alebo Nivea ráta s tým, že si krém kúpime tak či tak. Aj bez zbytočných vychvaľovačiek. :-)

Krém má plniť až tri funkcie: 
  • bojovať proti vzniku čiernych bodiek
  • pomáhať predchádzať znečisteniu
  • hydratovať


Chcete poznať môj názor? Teraz, keď už poznám zloženie, by som si krém rozhodne nekúpila. Až taký zázrak to skutočne nie je a hneď aj vysvetlím, čo mi na ňom vadí a čo ma naopak teší. Začnime ako vždy - účinnými látkami.

Výťažok z magnólie lekárskej (MAGNOLIA OFFICINALIS BARK EXTRACT) bol zvláštnou voľbou výrobcu. Ľudia pohybujúci sa vo svete medicíny vedia, že pod kôrou a v kôre sa nachádza najviac účinných látok a aj preto sa na terapeutické účely sa používa viac extrakt z kôry stromov, než extrakty z listov a kvetov. Príkladom je napríklad aj vŕbová či dubová kôra. Aj kôra z magnólie je tento prípad. Kvety majú upokojujúce účinky na nervy, kôra upokojí celé telo, hlavne pokožku. Nie je to však dobrá prevencia proti akné, ale skôr urýchlenie hojivých procesov. Na jednej strane je výťažok z magnólie dobrým antioxidantom, tlmí podráždenie, ničí baktérie a v čínskej medicíne je magnólia používaná aj ako prostriedok na lepšie hojenie rán. Na strane druhej má ale taktiež mierne bieliace účinky, čo môže byť aj dvojsečná zbraň. Je dobre vybieliť miesto, kde sa hojí akné, lebo to naozaj môže byť niekedy tmavšie než zvyšok pokožky, otázka znie, aké silné bude to bielenie. Pevne dúfam, že výrobca toto všetko uvážil a použil adekvátne množstvo extraktu. Mne osobne krém pokožku nebielil, čomu som rada. Belšia byť naozaj nemusím. :-) Ale že by extrémne rýchlo hojil, to tiež tvrdiť nemôžem.

Za zmienku stoja ešte látky zabezpečujúce hydratáciu, ako je glycerín, voda a potom emolienciá ako dimetikón a cyklometikón (DIMETHICON a CYCLOMETHICONE). O emolienciách som už písala. Majú nám zvláčňovať pokožku a preto sú súčasťou každého denného krému bez výnimky. Nejde o nič priekopnícke.

Chvályhodný je obsah sunscreenov v takej kombinácii, ktorá chráni pokožku proti UVA a rovnako proti UVB žiareniu. Aký vysoký je ochranný faktor, to výrobca neuvádza ani na stránkach a ani na obale som túto informáciu nenašla. Neviem, akú silnú ochranu nám vedia chemické filtre fungujúce len na princípe absorbcie lúčov zabezpečiť, no očakávala by som aspoň SPF 15. Verím a pevne dúfam, že je to reálne očakávanie. SPF 10 by bolo príliš málo. Ak si kúpite bežný hydratačný krém, vždy v ňom bude nejaká slnečná ochrana. Pokiaľ nemá krém SPF 20, tak tú pätnástku tam nájdete takmer vždy. Takže ani toto nie je prevrat vo svete kozmetiky, pre ktorý by sme mali krém okamžite vykúpiť z obchodov až do posledného balenia.

A s chválospevmi už končím, lebo zvyšné ingrediencie (až polovica zo zložiek) sú len obyčajné nosiče účinných látok a parfémy. Silným sklamaním je ich počet. Som dosť benevolentná, keď príde reč na voňavky a technické pomocné látky, no až osem vonných látok a obsah liehu, ktorý je na štvrtom mieste v zložení (a teda ho nebude zanedbateľné množstvo), to už je aj na mňa prisilná káva. 

Tu hľadanie zázrakov končí. Nenašla som nič, čím by som mala bojovať proti znečisteniu a čiernym bodkám. Krém nečistí pleť. Krémy nepatria do čistiacej kozmetiky, sú to prípravky dennej starostlivosti. Emolienciá síce pracujú s jemnosťou pokožky, no zvýšenú tvorbu mazu a uzatváranie mazových žliaz samotné neovplyvnia. Ani magnólia nie je v tomto ohľade odborník na akné. Jediné, čo pracuje s kožnám mazom, je lieh. Lieh však pokožku vysušuje a teda výsledný hydratačný efekt tiež nebude to pravé orechové. Asi ťažko môžeme udržať pokožku vlhkú, keď dáme do krému denaturovaný lieh. Pomenovanie "super ľahký" ja v tomto ohľade považujem za neprimerané zveličenie. Krém je síce ľahký zložením, lebo alkoholy (až tri), voda aj vonné látky sa odparia raz dva, no keď si pričuchnem, zatočí sa mi z neho hlava. Vonia naozaj strašne silno a ťažko. Na mňa to teda pôsobí rušivo. Som rada, ak môj denný krém vonia, ale nemusí za každú cenu prebiť aj parfém.

Áno, dala som mu napriek všetkému šancu, ale žiaľ neuspel. Už ho ani náhodou nepoužívam denne, lebo mojej pokožke nevyhovuje. Teraz neodsudzujem krém kvôli tomu liehu, skôr mi vadí, že na mňa vôbec nepôsobí liečivo. Mám ho u rodičov, takže ho použijem ako poistku len vtedy, keď si zabudnem zobrať nejaký krém na akné. Že je krém dezinfekčný, tomu verím. Práve dnes sa mi podarilo si rozškriabať jednu vyrážku a keď som na ňu po hodine dala trošku toho krému, hneď som ucítila mierne štípanie. Ale však obsahuje magnóliu a alkoholy, ktoré baktérie určite pozabíjajú a taká reakcia pleti na alkohol sa dala čakať.

Na slnko som sa s ním neodvážila ísť. Som toho názoru, že na bežné denné nosenie tento krém nebude vôbec vhodný. Viem si živo predstaviť, čo spravia CITRONELLOL, HEXYL CINNAMAL a LIMONENE v kombinácii so slnečnými lúčmi. Tieto zložky si môžeme dovoliť leda tak v maske na vlasy, poprípade aj sprchový gél niečo také obsahovať môže, však z pokožky parfém zmyjeme a bezprostredne po sprche vonku nejdeme. No také líčenie je zväčša posledný krok predtým, ako vyjdeme von. Ak si krém nenatriete s aspoň 20 minútovým predstihom a nemáte super odolnú pokožku, neručím za to, že vás obsiahnuté sunscreeny pred tou slnečnou kontaktnou alergickou reakciou ochránia. Takže ak ho predsa chcete používať, tak jedine ako podklad a dajte mu čas zapôsobiť. A ak nemáte ráno čas, skôr by som ho, byť vami, aplikovala lokálne na začervenania vtedy, keď nejdete na slniečko, ale sa zdržiavate len niekde vo vnútri.

Moje hodnotenie:
Textúra: krémová, hladká, aplikácii primeraného množstva pomáha zúžené hrdlo tuby
Hydratácia:
2, nebyť toho liehu, určite by dostal vyššiu známku
Účinok proti akné: 2, nič moc
Vôňa: príjemná, ale veľmi silná a zrejme nebude vhodná pre alergikov
Celková spokojnosť:
4 - slabší priemer
Cena: 4 EUR za 40ml


celkové hodnotenie - slovom
PRIEMERNÝ
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
zloženie
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie
 
Očakávala som aspoň mierne zlepšenie akné, ale okrem toho, že silno vonia, sa mi po ňom akné rýchlejšie nehojí. To oveľa lepšie hojí akné denný krém Matriciane od Biodermy, hoci ten vôbec nie je na akné, ale proti vráskam. Cena tohoto krému je nízka, no aj lacné prípravky by mali aspoň čiastočne plniť svoj účel. Ak už nemá predchádzať akné, nech aspoň hydratuje. Ja tomuto krému hovorím NIE a ostávam verná krémom Sébium (Global, AKN a Pore Refiner) od Biodermy, ktoré sú síce cenovo na inej úrovni, ale aspoň viem, za čo platím. 

Pozor, týmto netvrdím, že všetky krémy a iné vecičky od značky Nivea sú zlé. Tento krém mi nesadol, no mám napríklad sprchový gél, ktorý určite nespadá do kategórie nežiadaných produktov a budem o ňom na tomto blogu čoskoro písať. Sledujte môj blog a dozviete sa, ktorý výrobok značky Nivea by mohol byť nominovaný na kozmetického oskara.

ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes